Se på kortet
Piazza Castello, Piazza Castello, Torino, Italien
Læs om byen
Torino er hovedstaden i Piemonte, der er kendt for vin og dejlig mad, som går tilbage til tiden, hvor regionen var en del Savoyen. Huset Savoyen regerede i århundreder, og det kan stadig ses i Torino, hvor der bl.a. er et kongeslot og kongelige haver.
Da Italien blev samlet i 1800-tallet, var Torino landets første hovedstad i årene 1861-1865, og derved fortsatte byens rolle som vigtig by i europæisk politik. Siden da har Torino udviklet sig til en stor industriby, hvor Fiat har været blandt de førende virksomheder.
Torino er i dag en by med smukke pladser, fine museer og fornemme bygningsværker. En tur i byen går normalt ud fra Piazza Castello, der er byens centrum, og det er også her, Savoyens kongeslot ligger. Mole Antonelliana ser man normalt også, og et besøg på Juventus Museum er også et must for mange.
Regionen Piemonte er en af Italiens og Europas gastronomiske højborge, og vine fra Piemonte tæller bl.a. Barolo og Asti, så der er noget at komme efter. Det gælder også, hvis man vil nyde betagende landskaber fra store floddale til skiområde og smukke bjerge.
Topseværdigheder
Kongeslottet
Palazzo Reale
Palazzo Reale i Torino er det historiske residensslot for huset Savoyen. Det blev oprindeligt opført i 1500-tallet, hvilket forklarer beliggenheden, der er sammenhængende med byens domkirke. I 1536 blev bispernes palæ indrettet som residens for de franske vicekonger af Savoyen, for det under hertug Emanuele Filiberto blev udvidet betragteligt, indtil hertugens død i 1580. Efterfølgende Carlo Emanuele I byggede videre på slottet.
Senere blev Savoyens hertug gift med prinsesse Christine Marie fra Frankrig. Hun blev regent i 1637, og i 1645 igangsatte Christine Marie ombygningen til det nuværende Palazzo Reale. En del af arbejdet var slottets nye facade, der blev opført 1646-1660. Fra 1660 til 1663 udsmykkede Bartolomeo Caravoglia slottets interiør i datidens barokke stil. Senere er der blevet udbygget og ombygget i blandt andet nyklassicisme, så slottet står som monument over flere århundreder.
Den italienske republik nationaliserede Palazzo Reale i 1946, og siden da har det været indrettet som museum. Og der er mange ting at se her. Selve slottet er fornemt indrettet med overdådige udsmykninger af hovedtrappen, repræsentative sale, tronstol og meget andet, der hører sig til i en kongelig residens. Det Kongelige Bibliotek/Biblioteca Reale og Capella della Sindone, hvor Jesu ligklæde bevares, er også dele af slotskomplekset.
I forbindelse med Palazzo Reale kan man se De Kongelige Haver/Giardini Reali, der ligger nord og øst for selve slottet. En del af det store grønne område ligger som formelle haveanlæg, mens den store østlige del blev baseret på anlæg af flere alléer, der skaber naturskønne perspektiver. Her kan man også se springvandet Fontana dei Tritoni e della Nereide, som Simone Martinez skabte i 1757.
Domkirken
Duomo
Duomo er Torinos smukke romersk-katolske katedral. Den er viet til Johannes Døberen og har da også det formelle navn Cattedrale di San Giovanni Battista. Domkirken blev opført i årene 1491-1498 i tilknytning til klokketårnet, der stammer fra 1470. Byens romerske teater lå engang på dette sted, hvor der indtil nedrivninger 1490-1492 stod tre kirker, der menes at gå tilbage til 600-tallet.
Det var Amedeo de Francisco di Settignano, der tegnede og byggede kirken, som pave Leo X bekræftede som katedral i 1515. Kirken har et smukt interiør, der står i renæssance- og barokarkitektur. Duomo blev udvidet i 1600-tallet, hvor Bernardino Quadri planlagde en udvidelse med et kapel til opbevarelse af Jesu ligklæde, som Torinos domkirke er særligt kendt for at have.
Cappella della Sacra Sindone blev opført til ligklædet, og det blev Guarino Guarini, som færdigbyggede kapellet fra 1668 til 1694 bag 1400-talskirkens kor. Man kan tydeligt se forskel på den oprindelige og lidt spartanske udsmykning til Guarinis kapel. Ligklædet er et fire meter langt stykke linned, som kom til domkirken i Torino i 1578. Det viser efter sigende aftrykket af Jesus, og det kan kun ses ved særlige lejligheder.
Borgpladsen
Piazza Castello
Piazza Castello er Torinos centrum og stedet, hvor gaderne via Garibaldi, via Po, via Roma og via Micca mødes. På pladsen kan man nyde elegante arkader og væsentlige bygninger, der ligger omkring pladsen som fx Palazzo della Prefettura-Armeria Reale mod nord, Teatro Regio mod øst og kirken Real Chiesa di San Lorenzo mod nordvest.
Midt på Piazza Castello kan man se Palazzo Madama, der som mange af de øvrige bygninger her er en stor seværdighed. Mod nord fortsætter pladsen i den mindre Piazzetta Reale, hvor man kan se huset Savoyens gamle residensslot, Palazzo Reale.
Blandt alle de gamle bygninger tårner Torre Littoria sig op mod sydvest. Det er et højhus fra 1933-1934, der blev bygget med planer om at være hovedsæde for blandt andet den nationale fascistparti. Det blev ikke tilfældet, og i stedet blev højhuset benyttet af et forsikringsselskab. I dag er Torre Littoria er af de mest kendte bygninger i Italien i tidens rationalisme.
Den Kongelige Våbensamling
Armeria Reale
Armeria Reale er et museum, der regnes som en af verdens fineste udstillinger af historiske våben, rustninger med videre. Det var Sardiniens kong Carlo Alberto I, der grundlagde denne fantastiske samling våben og relaterede artikler, som åbnede for offentligheden i 1837.
Museet blev indrettet i Galleria Beaumont, der i sig selv er en stor seværdighed. Galleria Beaumont er er smukt galleri, der blev opført af Filippo Juvarra fra 1733. Galleriet er særligt kendt for hofmaleren Claudio Francesco Beaumonts rige indvendige dekorationer, som han udførte fra 1738 til 1743. Beaumonts oliemalerier i loftet viser historier om Æneas.
Galleriet stod færdigt i 1762, og indtil 1832 blev store malerier fra de kongelige samlinger udstillet på væggene. Med Carlo Alberto I's beslutning om det nye museum, blev mange effekter flyttet hertil fra arsenaler i Genova og Torino og fra museer. Effekterne havde været anvendt af Savoyen eller modtaget som diplomatiske gaver.
Der er mange højdepunkter i museets fine samlinger. Det drejer sig blandt andet om sværdet fra San Maurizio, der blev produceret i 1200-tallet, og et sværd der blev anvendt af Napoleon under hans felttog i Egypten. Det er blot få af mange spændende genstande, der kan opleves her i de fine rammer.
Palatinerporten
Porta Palatina
Porta Palatina er en bevaret byport fra Torinos romerske tid, hvor byen hed Julia Augusta Taurinorum. Byporten lå som indgang til byen i den nordlige del af de bymure, der omsluttede den daværende by. Den gav adgang til Cardo Maximus, der var den centrale nord-syd-gående gade i romerske byer.
Palatinerporten står i dag som det mest imponerende arkæologiske symbol på byens romerske periode, og den er en af verdens bedst bevarede romerske porte fra sin tid omkring Kristi fødsel. Den store port blev opført med to 30 meter høje tårne med cirka 20 meter mellem tårnene, hvor der er buevinduer over selve portens indgange.