Se på kortet
Cathedral Chisinau, The Great National Assembly Square, Chișinău, Moldova
Læs om byen
Chişinău er republikken Moldovas hovedstad og med cirka 600.000 den klart største by i landet. Byen blev grundlagt i 1438 som klosterby, og i 1500-tallet blev den en del af Det Osmanniske Rige som det øvrige moldoviske område. I 1812 blev den en del af zarriget Rusland.
I 1834 lå en storstilet ny byplan klar, og arbejdet med brede boulevarder, kirker og andre offentlige byggerier blev igangsat. Efter Den Russiske Revolution i 1917 løsrev det moldoviske område sig fra Rusland og blev fra 1918 en del af Kongeriget Rumænien.
I dag er der mange seværdigheder; både dem fra Chişinăus sovjetiske tid, 1800-tallets kirker, museer og nogle af de parker, der er med til at gøre den moldoviske hovedstad til grøn by. Det hele ligger desuden inden for behagelig gåafstand, så man kan nemt gå rundt og nyde byen.
Der er også gode udflugtsmuligheder fra Chişinău. Er man interesseret i at se byer i andre lande og områder, er Tiraspol i Transnistrien, Odessa i Ukraine og Iași i Rumænien oplagte steder at besøge. Alle steder er der fine seværdigheder. Man kan også se nærmere på landets vinproduktion og kolossale vinkældre.
Topseværdigheder
Chişinău Katedral
Catedrala Mitropolitană
Catedrala Mitropolitană er Chişinăus ortodokse katedral, der blev bygget på initiativ af ærkebiskop Gavril Bănulescu-Bodoni i årene 1832-1836. Stilen er tidstypisk kejserlig russisk med en klassicistisk arkitektur, og den blev tegnet af Abram Melnikov.
Katedralkomplekset består af selve kirkebygningen og katedralens fremskudte klokketårn. Byggeriet var med i Chişinăus første byplan fra 1817, hvor katedralen var placeret som byens centrum. Det er også tilfældet i dag, hvor katedralen ligger langs hovedgaden Bulevardul Ștefan cel Mare over for Moldovas regeringsbygning.
Kirkens ydre er et elegant eksempel fra den sene klassicistiske tid, og inden for kan man se et smukt kirkerum med blandt andet nogle fine fresker, der stammer fra et restaureringsarbejde fra tiden efter 2. Verdenskrig, og en imponerende ikonvæg.
Ștefan cel Mare Boulevard
Bulevardul Ștefan cel Mare
Bulevardul Ștefan cel Mare er Chişinăus hovedgade, som er opkaldt efter den berømte moldoviske fyrste Ștefan cel Mare. Gaden er Chişinăus hovedgade og central for byens og landets kulturelle, økonomiske og politiske liv og udvikling.
Boulevarden har haft mange navne gennem tiden. I 1800-tallet var den blandt andet opkaldt efter Ruslands hovedstad Moskva, hvorefter den hed Aleksandrovskaja og derefter opkaldt efter flere konger, før den i Sovjetunionen blev navngivet efter statslederen Lenin.
Gaden menes at have forbundet byen med en russisk militærlejr allerede i 1789, og med Chişinăus byplan fra 1834 blev gaden anvendt som en central akse i udviklingen af byens tiltænkte nye områder, kvarterer og bygninger. Den plan blev fulgt, og i dag ligger hovedparten af Chişinăus store og kendte bygningsværker langs Bulevardul Ștefan cel Mare.
Efter 2. Verdenskrig lå store dele af gadens bygninger helt eller delvist ruiner, og den blev genopbygget med dels restaureringer og genopbygninger og dels nybygninger. Derfor er det et ganske varieret gadebillede, men kan opleve i dag.
Hvis man går en spadseretur ad boulevarden, kan man blandt andet se teatret Teatrul Național Mihai Eminescu med nummer 79, Chișinăus rådhus, Primăria Municipiului Chișinău, med nummer 83 og biografen Cinematograful Patria med nummer 103. Hertil kommer byens domkirke, hoteller, landets regeringsbygning og en række ministerier og mange andre prominente opførelser.
Nationalmuseet for Moldovas Historie
Muzeul Național de Istorie a Moldovei
Muzeul Național de Istorie a Moldovei er Moldovas store nationalmuseum for landets historie. Museet i Chişinău er indrettet i en pragtbygning i kejserlig, russisk stil fra 1837, der tidligere var indrettet som lyceum. Efter et jordskælv i 1977 måtte den oprindelige bygning dog rives ned, men heldigvis kunne facaden rekonstrueres.
Museet blev grundlagt i 1983 som et statsmuseum for den moldoviske sovjetrepubliks historie, og det hører i dag til landets væsentligste museumsinstitutioner. Museets permanente udstillinger viser arkæologiske fund fra blandt andet middelalderens Moldova og fine temaudstillinger fra landets og regionens historie.
Alexandr Pushkins Hus og Museum
Casa-muzeu Aleksandr Pușkin
Casa-muzeu Aleksandr Pușkin er et museum for den verdensberømte russiske poet Alexandr Pushkin, der fra Rusland blev sendt i eksil i 3 år. Han kom til Chişinău den 21. september 1820, hvor han indlogerede sig i general Inzovs hus.
Det er samme hus, der i dag er indrettet som Alexandr Pushkins Hus og Museum. Pushkin boede i huset i to måneder, og det blev åbnet som museum i 1948. Ved et besøg kan man lære mere om Pushkins historie i Chişinău og også se huset, der er et eksempel på et hus fra datidens by.