Se på kortet
Peace Memorial Park - Hiroshima, 1 Chome-1 Nakajimachō, Naka Ward, Hiroshima, Hiroshima-præfekturet, Japan
Læs om byen
Hiroshima er en japansk storby, der skrev sig ind i verdenshistorien den 6. august 1945, hvor verdens første atombombe brugt i krig detonerede 600 meter over byens centrum. Den amerikanske bombe ændrede naturligvis byens liv og historie på et øjeblik.
Siden 1945 er Hiroshima blevet genopbygget til en moderne by med et levende centrum, kulturtilbud og flere seværdigheder i og omkring byen. De mest kendte monumenter og bygninger hænger sammen med budskabet om fred i verden og atombombenedslaget, som man på flere måder kan se rester af.
Hiroshima har også sine templer, museer, indkøbsgader og andre seværdigheder. Mange af dem ligger i behagelig gåafstand mellem hinanden i bymidten, og så ligger byen desuden smukt omgivet af en natur, der indbyder til ture på vandet og i bakkerne omkring Hiroshima.
Det mest populære udflugtsmål fra byen er den hellige ø Mijayima, der ligger en skøn sejltur eller togtur fra Hiroshimas centrum. Her kan man blandt andet se et af Japans kendteste vartegn, toriien ved Itsukushima-helligdommen. Man kan også gå i naturen til fx toppen af bjerget Misen i 533 meters højde.
Topseværdigheder
Hiroshima Fredsmindesmærke
広島平和記念碑
Hiroshima Heiwa Kinenhi
Dette mindesmærket er Hiroshimas nok mest berømte monument, og det kendes også som Atombombekuplen eller Genbaku Dōmu/原爆ドーム. Bygningen står som en ruin efter atombombesprængningen i Hiroshima i 1945, og den er i dag optaget på UNESCO's verdensarvsliste.
Atombombekuplen var en af de eneste delvist bestående bygninger nær centrum efter detonationen af den atombombe, der udslettede store dele af Hiroshima den 6. august 1945. Bygningen var blevet opført som udstillingshal i årene 1914-1915, og den var bygget i sten i modsætning til hovedparten af byens øvrige opførelser, der hovedsageligt var træbygninger.
Udstillingsbygningen lå næsten direkte under detonationspunktet i 1945, og derfor var trykbølgen mindre end andre steder, og på den måde stod nogle vægge og husets kuppel tilbage. Detonationsstedet lå 600 meter over bygningen og cirka 150 meter væk horisontalt, og derfor kunne strukturen holde, idet der stort set kun var et vertikalt tryk.
I 1966 besluttede bystyret, at ruinen skulle bevares, og der blev anlagt en fredspark omkring den. Genbaku Dōmu har siden da stået som et mindesmærke for de cirka 140.000 ofre for nedkastningen af atombomben i 1945, og som ruin er den også et monument for de destruktive kræfter og konsekvenser af atomvåben.
Hiroshima Mindepark for Fred
広島平和記念公園
Hiroshima Heiwa Kinen Kōen
Denne park ligger i centrum af Hiroshima, og den blev anlagt til minde om ofrene for atombombesprængningen i 1945 og som markering af, at Hiroshima som den første by i verden blev offer for et atombombeangreb med anslået 140.000 døde som følge deraf.
Parkens område var før den 6. august 1945 byens travleste område, men det ændrede sig på et øjeblik, da atombomben detonerede i en højde på 600 meter over centrum. Det før så travle kvarter blev forvandlet til et åbent område, hvor alt var ødelagt.
Parken består af et stort område med flere bygninger og forskellige monumenter. Man kan blandt andet se den såkaldte Atombombekuppel og The Rest House, der også delvist overlevede sprængningen. Man kan også se forskellige monumenter, og Hiroshima Peace Memorial Museum ligger også i parken.
Parkens formål er naturligvis at mindes de mange ofre, der blev dræbt ved den amerikanske nedkastning af atombomben, men det er også tænkt som et sted, der skal bevare mindet om atomvåbens ødelæggende kræfter og derigennem appellere til fred i verden uden en gentagelse af 6. august 1945.
Det er oplagt at gå en tur i mindeparken, hvor der er mange seværdigheder, der understreger budskabet om fred i verden. Vartegnet er den såkaldte Atombombekuppel/Genbaku Dōmu (原爆ドーム), der er en tidligere udstillingsbygning, som stod delvist bevaret efter detonationen i 1945, og bygningen er blevet bevaret, som den stod efter sprængningen. I parken kan man også se Rest House, der er en anden bygning, som delvist overlevede atombomben i 1945.
I den midterste del af parken ligger flere anlæg omkring en akse, hvor man fra nord til syd kan se flammen Fredens Lys/Heiwa no tomoshibi (平和の灯), Kenotafen for Atombombens Ofre/Genbaku shibotsu-sha irei-hi (原爆死没者慰霊碑), hovedbygningen for Hiroshima Mindemuseum for Fred/Hiroshima Heiwa Kinen Shiryōkan (広島平和記念資料館), springvandet Bønnens Kilde/Inori no izumi (祈りの泉) og statuen Mor og Barn i Stormen/Arashi no naka no boshi-zō (嵐の中の母子像).
Kenotafen for Atombombens Ofre blev indviet den 6. august 1952, hvilket var præcist seks år efter atombombens ødelæggelser. Kenotafens form er et symbol på beskyttelse for bombeofrenes sjæle, og gennem den er en lige linje til Fredens Lys og Atombombekuplen. Fredens Lys er en flamme, der har været tændt siden 1964, og den vil være tændt, indtil der ikke er flere atombomber i verden, og at bomberne derved ikke kan lægge Jorden øde. Ud over de nævnte anlæg i den store park er der mange andre monumenter og steder, som man kan se, og som hver især sætter fokus på freden og atombombens ofre.
Hiroshima Mindemuseum for Fred
広島平和記念資料館
Hiroshima Heiwa Kinen Shiryōkan
Hiroshima Mindemuseum for Fred er et museum, der ligger i Hiroshima Mindepark for Fred. Museet dokumenterer den amerikanske atombombning af den japanske storby om morgenen den 6. august 1945 gennem interessante udstillinger.
Museet blev åbnet i 1955, og der er flere forskellige temaer i samlingerne. Man kan blandt andet stifte bekendtskab med livet i Hiroshima før august 1945 og lære mere om USA’s beslutningen om at kaste en atombombe over Hiroshima, og de konsekvenser, beslutningen fik. Her er også en model over byens ødelæggelse og temaer om konsekvenser af atombomben.
Mindemuseet er gennem årene blevet besøgt af mange japanere og udlændinge. Museet bliver besøgt af mange japanske skoleklasser, og utallige statsoverhoveder og andre notabiliteter har besøgt stedet i respekt for historien. De besøgende tæller blandt andet Japans kejser Hirohito, Indiens Jawaharlal Nehru, Cubas Fidel Castro, Danmarks dronning Margrethe II, den sovjetiske kosmonaut Valentina Teresjkova, franske Jean-Paul Sartre, svenske Olof Palme og pave Johannes Paul II.
Hiroshima Slot
広島城
Hiroshima-jō
Hiroshima Slot er et residensslot, der blev opført i slutningen af 1500-tallet. Det smukke anlæg var residens for Hiroshimas feudalherre, den såkaldte daimyō. Det var Mōri Terumoto, der opførte borgen i Otagawa-flodens delta fra 1589 til 1599. Dengang var den ingen større by, og området blev kaldt Gokamura, der betød 'fem landsbyer'. Med opførelsen af borgen blev stedet omdøbt til Hiroshima, og Mōri Terumoto flyttede hertil i 1591 og startede sin regeringstid i byen.
Slottet blev anlagt som et stort anlæg med tre koncentriske voldgrave og en række bygninger på området. Bygningerne lå omkring 740 meter fra atombombens hypocenter i 1945, og borgen blev stærkt beskadiget af bomben. Efter 2. Verdenskrig blev dele af Hiroshima Borg genopbygget. Det drejer sig blandt andet om det centrale tårn, hvor man kan besøge byens historiske museum for tiden før 1945.
De to yderste voldgrave fra det oprindelige anlæg blev fyldt op i 1800-tallet og det tidlige 1900-tal, og de gamle slotsområder er siden da blevet bebygget. Ud til den bevarede indre voldgrav kan man i dag se rekonstruerede mure, tårne og portbygninger, der giver et godt indtryk af det gamle slots karakter og bestanddele.
I den sydvestlige del af den inderste del af slottet ligger shintohelligdommen Hiroshima Gokoku Jinja (広島護国神社). Helligdommen blev grundlagt i 1869 som sted for at mindes ofrene under Boshinkrigen, der var en japansk borgerkrig, som blev udkæmpet 1868-1869. Templet lå oprindeligt et andet sted i byen, men efter at været gået til grunde med atombomben i 1945, blev det genopbygget på det nuværende sted i 1965.
På slotsområdet kan man også se enkelte træer, der overlevede atombombekatastrofen i 1945. Det drejer sig om en eukalyptus, en pil og en kristtorn. De to førstnævnte træer passerer man efter at være gået gennem slottets hovedindgang i anlæggets sydlige del. De stod cirka 740 meter fra bombens sprængningssted, mens kristtornen stod cirka 935 meter derfra. Der var i alt 170 træer, der overlevede bomben i umiddelbar nærhed at detonationen.
Shukkei-en Have
縮景園
Shukkei-en
Shukkei-en er en smukt anlagt historisk have i det centrale Hiroshima. Havens historie går tilbage til Edo-tidens 1620, hvor Asano Nagaakira startede anlægget af den på stedet, der lå ved Hiroshimas slot. Det skete året efter, at han var udnævnt til daimyō i Hiroshima og derved havde taget residens på slottet. Det var Ueda Sōko, der som Asano Nagaakiras rådgiver og temester anlagde haven.
Asano Nagaakiras gamle villa blev Asano-familiens residens under Meiji-perioden, der startede i 1868 og sluttede i 1912. En overgang opholdt den japanske kejser sig også i villaen, hvis smukke have senere blev åbnet for offentligheden, før den i 1940 blev doneret til præfekturatet Hiroshima. Shukkei-ens centrale beliggenhed i Hiroshima gjorde, at haven blev ødelagt ved atombombens detonation den 6. august 1945, og efterfølgende blev området blandt andet brugt som opholdssted for flygtninge.
Shukkei-en blev genskabt efter ødelæggelserne i 1945, og den blev genåbnet i 1951. Haven blev anlagt som en klassisk vandrehave med et komprimeret landskab, der gengiver den japanske natur i mindre skala. Det centrale element i haven er søen Takuei (濯纓池), hvorom havens områder blev anlagt og ordnet fra. I dag kan man derfor nyde haven som en promenade med en rundtur i Japan.
Indgangen ligger mod sydvest, og herfra fører en sti til Seifū-kan, der er en bygning i Sukiya-tehusstil. Herfra fortsætter man omkring søen i urets retning. Mod vest er der et skovområde, Chōzen-kyo (超然居), og mod nord kommer man til en bjergrig region med en barsk kystlinje. Man passerer flodløb, der løber ud i små bugter. Mod øst følger en bjergkæde med bjerget Kifuku (祺福山). I sydøst er der anlagte haver, en tehave og rismarker, og der er også en urtehave i dette område af haven.