Se på kortet
Thessaloniki, Grækenland
Læs om byen
Thessaloniki er Grækenlands næststørste by, og den ligger smukt langs Thermaikosbugten. Byen er hovedbyen i den nordlige del af landet og et af de politiske, økonomiske og kulturelle centre. Kulturlivet blomstrer i storbyen, der har over en million indbyggere.
Det var Kassander af Makedonien, der grundlagde Thessaloniki i 315 f.Kr., og han navngav den nye by efter sin hustru, Thessalonika, der var Aleksander den Stores søster. Efter grundlæggelsen voksede byen sig til en vigtig by i Romerriget, og den var en af Det Byzantinske Riges mest velstående byer.
Thessalonikis lange og rige historie har gjort, at der er meget at se fra forskellige æraer. Det drejer sig ikke mindst om de delvist bevarede bymure og kirker og kloster, der samlet har sat Thessaloniki på UNESCO’s liste over verdensarv. Man kan desuden se ruiner fra Romerriget og bygninger fra osmannertiden.
I Thessaloniki kan man både se gamle kvarterer med smalle gader og stort anlagte pladser, promenader og boulevarder fra 1900-tallet. Man kan også nyde nogle spændende udflugtsmål fra byen, og de tæller bl.a. Olympus, de tidligere hovedstæder Edessa og Vergina samt Athos, hvor kun mænd har adgang.
Topseværdigheder
Aristoteles Plads
Πλατεία Αριστοτέλους
Dette er den centrale plads i Thessaloniki og derfor også et naturligt mødested i byen. Pladsen ligger smukt ned til havet og byens skønne promenade langs vandet. Den blev designet af den franske arkitekt Ernest Hébrard i 1918, men stod dog først færdiganlagt i 1950erne.
Pladsens historie går tilbage til 1917, hvor en brand hærgede og ødelagde det meste af Thessaloniki. I stedet for blot af genopbygge det ødelagte, blev Ernest Hébrard hyret til at nytænke de ødelagte områder med en moderne byplan. Deraf kom Aristoteles Plads, der var centrum for Hébrards plan for en europæisk by i stedet for den brændte by, der gennem århundreder var vokset og bygget under de tyrkiske osmanner.
Langs siderne af Aristoteles Plads tegnede Hébrard store bygninger som imposante facader, hvilket ikke havde været tilfældet i det osmanniske Thessaloniki. Grundet den græske økonomi blev husene dog opført i mindre udsmykkede udgaver end dem, arkitekten havde planlagt. Dette gør dog ikke noget for helhedsindtrykket af den elegante plads, hvor man bl.a. kan finde caféer, Hotel Electra Palace og Olympion-teatret.
Det Hvide Tårn
Λευκός Πύργος
Det Hvide Tårn er et af Thessalonikis vartegn. Det står langs vandet, som det i sin tid skulle beskytte, da det var en del af et større fæstningsværk. På stedet var der byzantinske fæstninger fra 1100-tallet, mens Det Hvide Tårn stammer fra et osmannisk byggeri, der blev opført til beskyttelse af byens havn. Fæstningsanlægget blev opført efter den osmanniske erobring af byen i 1430, og en teori er, at det stammer fra 1530erne.
Det Hvide Tårn har form som en cylinder med en diameter på 23 meter og en højde på 34 meter. På toppen er der et mindre tårn med en højde på 6 meter. Tårnet udgjorde den østligste del af Thessalonikis mure, og indtil 1917 stod det omsluttet af en ydre ringmur.
Op til slutningen af 1800-tallet blev tårnet kaldt for Det Røde Tårn grundet torturen og henrettelserne, som de tyrkiske osmanner gennemførte i fængslet, der dengang var indrettet her. Da Thessaloniki blev græsk i 1912, hvidvaskede man tårnet som et symbol på rensning, og det fik dengang sit nuværende navn.
I dag er Det Hvide Tårn åbent for besøgende, og ved et besøg kan man beundre det gamle fæstningsbyggeri. Man kan også besøge stedets museum, der skildrer byen Thessalonikis historie på spændende vis.
Thessalonikis Mure
Τείχη της Θεσσαλονίκης
Siden Thessalonikis grundlæggelse i 300-tallet f.Kr. har byen været befæstet. Byen voksede løbende, og det samme gjorde dens mure og andre af de anlæg, der gennem tiden har skullet forsvare byen. I dag kan man se bevarede dele af de imponerende mure, der blev bygget i slutningen af 300-tallet i den tidlige byzantinske æra.
Historisk omsluttede bymurene hele Thessaloniki, hvor byens akropolis mod nord i sig selv lå befæstet med egne ringmure. De mægtige mure lå indtil 1800-tallet, hvor de tyrkiske osmanner lod en stor del af de gamle mure nedrive for at kunne modernisere byen. Hele muren mod havet blev bl.a. revet ned ved den lejlighed.
Man kan fortsat opleve de gamle mure flere steder i gadebilledet. Et godt sted er gaderne Agrafon og Stergiou Polidorou, hvor en stor del af de nordlige mure med porte er bevaret. På denne strækning lå både selve bymuren og også muren omkring det gamle akropolis. Følger man den bevarede mur mod nordøst, kommer man til fortet Heptapyrgion. Man kan også se et længere stykke mur i gaden Klavdianou og følge muren mod øst herfra ad gaden Evrou.
Ano Poli
Άνω Πόλη
Ano Poli eller Den Øvre By er Thessalonikis gamle bydel. Kvarteret ligger nord for det moderne centrum, og det var her, hvor man i sin tid etablerede byens akropolis. Navnet akropolis kendes også fra Athen, og det er betegnelsen for befæstede bosættelse på toppen af bakker eller klipper, og således også i Thessaloniki.
I Ano Poli kan man opleve svundne tiders stemning i Thessaloniki. Her går byens karakter tilbage til byzantinerne og osmannerne, og størsteparten af deres bygningsværker blev ødelagt i resten af byen ved den store brand i 1917. Således kan man gå rundt i smalle gader i Ano Poli og se huse i traditionel græsk og osmannisk stil. Der er flere seværdigheder langs gaderne og på pladserne i Ano Poli.
Man kan fx se byzantinske bade fra 1100-1200-tallene og en række smukke kirker; Profeten Elias’ Kirke/Ναός Προφήτη Ηλία, Sankta Katarina Kirke/Αγία Αικατερίνη og Sankt Nikolaj den Forældreløse Kirke/Ἅγιος Νικόλαος ὁ Ὀρφανός, der alle stammer fra 1300-tallet. Fra samme periode kan man se Vlatades Kloster/Μονή Βλατάδων. Man kan også besøge Atatürk Museum/Μουσείο Ατατούρκ, der ligger i huset, hvor Mustafa Kemal Atatürk blev født i 1881.
Hagios Demetrios
Άγιος Δημήτριος
Hagios Demetrios er en imponerende kirke fra dengang, hvor Thessaloniki var den næststørste by i Det Byzantinske Rige. Byen var betydningsfuld, og Hagios Demetrios blev opført og dedikeret til Thessalonikis skytshelgen, Sankt Demetrius.
På dette sted lå der tidligere nogle romerske bade, men i starten af 300-tallet blev den første kirke opført. Kirken blev udbygget, men også ødelagt flere gange af brande. I årene 629-634 byggede man derfor en større kirke, og det er den, man grundlæggende fortsat kan opleve.
Hagios Demetrios er et smukt byggeri og en flot kirkerum. Den er mest kendt for sine bevarede mosaikker fra tiden før ikonoklasmen i 730. Mosaikkerne viser Sankt Demetrius, der sammen med øvrige rejste byggeriet af kirken. En inskription fortæller endvidere om et slavisk overfald i 615.
Som byens andre kirker gjorde de muslimske osmanner også Hagios Demetrios til en moské efter deres erobring af Thessaloniki i 1430. Den symbolske grav for Sankt Demetrius blev dog holdt åben for at komme kristne besøgende og valfarende til gode. Efter den græske befrielse blev kirken naturligt nok igen indrettet som kristen kirke.