Se på kortet
Londonderry, Storbritannien
Læs om byen
Londonderry, der også bliver kaldt Derry, er en af Nordirlands mest spændende byer. Den har en rig historie og mange seværdigheder, og det hele ligger i et overskueligt bycentrum, hvor der aldrig er langt mellem de oplevelser, der er at komme efter.
Byen er blandt andet kendt for sine bymure, der omslutter centrum. Bymurene blev opført i starten af 1600-tallet for at beskytte de protestantiske tilflyttere fra England og Skotland, og murene er stadig intakte. De er sammen med Guildhall, flere kirker og museer byens store seværdigheder.
Som andre steder på øen Irland har den historiske uenighed mellem nationalister og unionister sat sine spor i Londonderry/Derry. Her er der protestantiske områder og katolske kvarterer, og mellem dem spænder Peace Bridge over floden Doyle. Der er også museer og mindesmærker for de kampe, der har været her gennem årene.
Londonderry/Derry ligger i det vestlige Nordirland, og der er flere spændende ting i se i omegnen. Der er ikke langt til den nordirske hovedstad Belfast og til UNESCO-verdensarven Giant’s Causeway. Byen ligger også kun få kilometer fra oplevelser i Republikken Irland som fx Glenveagh National Park.
Topseværdigheder
Guildhall
Guildhall i centrum af Londonderry/Derry er en af byens mest imponerende bygninger. Den blev finansieret af The Honourable The Irish Society, der også stod bag byggeriet af byens mure i det tidlige 1600-tal. Guildhall stod færdig i 1890 og er i dag sæde for det lokale bystyre for Derry City and Strabane District. I bygningen er der et smukt interiør, og den store repræsentationssal og Guildhalls glasmosaikvinduer er særligt seværdige.
Der lå allerede et rådhus i byen fra 1600-tallet, og det første mødested for byrådet var i Market House, der blev ødelagt under belejringen af byen i 1689. Det nuværende rådhus er også blevet ødelagt flere gange. Første gang af en brand i 1908 og senere ved bombesprængninger i 1972 under konflikten i Nordirland, der varede fra 1960erne til 1998.
Man kan i øvrigt også se Guildhalls tårn på bygningen, og ser det en smule bekendt ud, er der en god grund til det. Tårnet blev nemlig tegnet med inspiration fra Elizabeth Tower i London, der bedre en kendt som Big Ben.
Bymurene
City Walls
Londonderry/Derry er unik by i Nordirland og resten af øen Irland på grund af dens bevarede bymure, der omslutter den gamle bydel. Bymurene blev opført i årene 1613-1619 af The Honourable The Irish Society. Formålet med murene var at beskytte englændere og skotter, der var flyttet til Ulster i forbindelse med samtidens bosættelse af netop Ulster.
Murene omkring byen blev bygget som en konsekvens af O’Doherty’s oprør i 1608, hvor irere anført af Sir Cahir Rua O’Doherty angreb datidens Derry og nedbrændte byen. Med murene og The Honourable The Irish Society, der udsprang fra London, blev Derry omdøbt til Londonderry efter en kongelig forordning. Derved startede den mangeårige og fortsatte diskussion om navnet på Londonderry/Derry.
Man kan gå langs bymurene, der er godt 1,5 kilometer lange. Der er syv porte på turen, og fire af dem blev opført på samme tid som murene. De oprindelige porte er Bishop’s Gate, Butcher’s Gate, Ferryquay Gate og Shipquay Gate, mens New Gate, Castle Gate og Magazine Gate blev opført i henholdsvis 1790erne, 1805-1808 og i 1888. Omkring på murene kan man se en del bevarede kanoner fra byens forsvar.
Skt. Columban Kirke
St. Columba’s Church
Denne kirke, der også kendes som Long Tower Church, blev opført 1783-1788 på et sted, hvor der siden 1100-tallet havde ligger andre kirker. Den nuværende kirke er katolsk, og den blev ombygget til dens nuværende udseende i 1810.
Kirken er ikke byens katolske domkirke, men af mange anses den som arnestedet for katolicismen i Londonderry/Derry. Derudover byder den også på det nok smukkeste interiør med fornemme udsmykninger, balkoner omkring kirkerummet og et fint alter som nogle af de seværdige elementer.
Ved kirken kan man besøge St. Columba Heritage Centre, der byder på en spændende udstilling om ikke mindst Skt. Columban, der var en irsk munk og missionær, som levede i 500-tallet.