Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Athen er en af verdens helt store historiske byer med en antik storhedstid for omkring 2.500 år siden. Grækernes påvirkning af hele verden i form af demokrati, videnskab og kunst blev ledet fra Athen, og som turist i byen mærker man straks og næsten over alt det historiske islæt.

I dag har Athen knap 4 millioner indbyggere. Byen er moderne og udlagt efter en byplan, der blev udviklet efter den græske selvstændighed i 1834. Lige gader og store pladser er en del af den elegante 1800-talsby, men også her er der meget tydelige rødder tilbage til antikken; blandt andet gennem den imponerende nyklassicisme, mange offentlige bygninger blev opført i.

Akropolis er byens og landets topseværdighed, og de smukke tempelruiner med Parthenon i spidsen ligger højt hævet på Akropolisklippen over byen, og de kan ses viden om. En tur hertil er et must, og neden for bygningsværket ligger resterne af hele den antikke by. Det store og fornemme Akropolismuseum giver indblik i det antikken Akropolis med smukke fund og udgravede effekter.

Kun et par skridt herfra træder man ind i Plaka, der er et af de mest atmosfærerige kvarterer i det centrale Athen. I de smalle gader ligger der mange af de tavernaer, hvis græske mad for nogle er det bedste ved hele besøget i den græske hovedstad.

Topseværdigheder

    Akropolis, Athen

    Akropolis
    Ακροπόλεως

    Akropolis betyder den højeste by, og det er en betegnelse for bosættelser beliggende på bakker eller bjerge med stejle klippesider, der gav gode muligheder for at forsvare byerne. De befæstede bosættelser udgjorde ofte kernen i de byer, der voksede frem omkring dem, og det var også tilfældet for Athen og Athens akropolis.

    Akropolis i Athen ligger i dag hævet over den græske hovedstad på et 150 meter højt bjerg. Det er den bedst bevarede akropolis i Grækenland, og tempelruinerne på toppen af klippen er en af verdens mest berømte seværdigheder.

    Akropolisklippen blev formet af kalksten, og den hæver sig stejlt på tre sider over Attika-sletten. Der er kun adgang fra vest, så derved udgjorde klippen et godt sted for at udvikle landsbyen på toppen, hvor de tidligste fund stammer fra stenalderen. I bronzealderen blev der bygget et mindre samfund, der ud over boliger og værksteder havde forskanset sig bag forsvarsmure.

    Det nuværende Akropolis er kendt for sine tempelruiner med Parthenon i spidsen. Disse bygningsværker blev opført fra 500-400-tallene f.Kr., og de står til dels fortsat til skue. Der skete et tilbageslag med persernes invasion af Grækenland i år 480 f.Kr. De forårsagede store ødelæggelser, der dog hurtigt blev afløst af Athens guldalder i midten af 400-tallet f.Kr. I denne periode stod Perikles i spidsen af Athens genopbygning, og ruiner af det resultat er det, der primært kan opleves i dag.

    På en tur til toppen af Akropolis kan man se selve ruinerne af de enkelte templer, der engang var aktive her, og fra mange forskellige steder kan man nyde den fantastiske udsigt over Athen, der er fra klippetoppen.

     

    Akropolismuseet
    Μουσείο Ακροπόλεως

    Akropolis i Athen er Grækenlands og en af verdens mest berømte seværdigheder. Akropolis betyder den høje by, og på toppen af et 150 meter højt klippeparti ligger Parthenon og andre opførelser fra antikkens Grækenland.

    Neden for højdedraget og Akropolis ligger Akropolismuseet, der blev opført til at huse og udstille arkæologiske fund fra Akropolis. Museet åbnede i 2009, men allerede fra 1874 havde der været etableret et museum for Akropolis’ skatte. Det nye museum rummede også den dimension selv at ligge på toppen af en arkæologisk udgravning, hvilket tydeligt ses i dag under bygningen. Flere steder går man på glasoverdækkede ruiner, og det giver et godt indtryk af stedet og museet.

    Akropolismuseets spændende udstillinger er fordelt på flere etager, der viser temaer og æraer omkring Akropolis’ historie. Man starter med effekterne fra klippens skråninger for derefter at komme til bygningerne fra Akropolis’ top. Blandt de absolutte højdepunkter er marmorfriser og andet fra det store Parthenon-tempel. Man kan naturligvis opleve mange elementer fra antikkens Grækenland på museet, og her er også effekter fra Athens romerske og kristne periode.

    Bag den moderne museumsbygning ligger der en ældre opførelse, som blev opført i 1836 og opkaldt efter den tyske ingeniør Wilhelm von Weiler. Den var oprindeligt militærhospital og kaserne, før den blev indrettet som museum i midten af 1980erne. I dag er bygningen en del af Akropolismuseet.

    Det kan anbefales at besøge både selve Akropolis og Akropolismuseet for at opnå det bedste indtryk af stedets historie og de unikke kulturhistoriske skatte, der hører til Akropolis.

     

    Parthenon, Athen

    Parthenon
    Παρθενών

    Parthenon er det store tempel og vartegnet for både Akropolis, Athen og Grækenland, og det er et af verdens mest ikoniske bygningsværker. For mange turister står det som symbolet på det antikke Grækenland og dets fantastiske bygninger, der heldigvis er bevaret mange af til i dag flere forskellige steder omkring Middelhavet.

    Templet Parthenon blev bygget fra år 447 f.Kr., hvilket var en tid, hvor Athen som stat var på sit højdepunkt. Parthenon blev færdiggjort i år 438 f.Kr. med fortsat udsmykning indtil 432 f.Kr. Templet blev bygget til gudinden Athene, der var og er skytshelgen for byen Athen.

    Parthenon er nok den mest imponerende og væsentligste bygning, der er bevaret fra det antikke Grækenland, og det 70x30 meter store værk anses for at være toppen af byggestilen inden for den doriske orden. Rundt om templet var der 48 store støttesøjler, og i begge enders tempelportaler 6 sekundære søjler. Indvendigt var der to rum med adgang til et fra hver ende af bygningen, og det store tempel blev ud over religiøse formål anvendt som Athens skatkammer, der svarede til den daværende nationalbank. I templet var Fidias’ store Athene-statue desuden placeret.

    I 500-tallet blev Parthenon ændret til en kirke dedikeret til Jomfru Maria. Efter de muslimske osmanners erobring af Athen i 1456 blev kirken gjort til en moské, hvilket skete i 1460erne. Ved den lejlighed blev der opført en minaret ved Parthenon. I 1687 antændtes noget ammunition, som osmannerne opbevarede her. Det skete under et venetiansk bombardement, og bygningen blev delvist ødelagt af en eksplosion. Nogle år efter eksplosionen opførte tyrkerne en mindre moské midt i ruinerne af det græske tempel. Kort efter den græske selvstændighed i 1834 blev moskéen revet ned, og siden da har der særligt i de senere år pågået et løbende og storstilet restaureringsarbejde.

    Parthenon er berømt som et stort, smukt og relativt velbevaret antikt tempel. Det er også kendt for dets fornemme friser og skulpturer, der regnes som nogle af de fineste fra den antikke græske kunstverden. Hovedparten af den bevarede originale udsmykning kan i dag opleves på Akropolismuseet, der ligger neden for Akropolisklippen mod sydøst. De danner sammen med synet af selve templet et fornemt helhedsindtryk af Parthenon.

    Desværre kan en stor del af Parthenons udsmykning ikke opleves i Athen, idet de blev fjernet i 1801-1803 af briten Thomas Bruce, der også kendes som Lord Elgin. Bruce havde efter sigende fået lov af tyrkerne til at fjerne materialerne fra græske Parthenon, og dem ville han benytte som udsmykning af hans private residens i Skotland. Bruce kom senere i pengenød, hvorefter han solgte de fjernede genstande til British Museum i London. På trods af et officielt græsk ønske har briterne indtil videre ikke ønsket at tilbagelevere friser og skulpturer fra Thomas Bruces ekspedition.

     

    Hefaistos’ Tempel
    Ναός Ηφαίστου

    Hefaistos’ Tempel er det bedst bevarede doriske tempel i Grækenland. Det blev bygget i årene 449-415 f.Kr., og det står i det store hele som om, det fortsat kunne være i brug. Templet kendes også under navnet Theseion/Θησείον.

    Templet blev opført hovedsageligt i marmor fra Athens omegn, og det blev oprindeligt dedikeret Hefaistos, der er guden for ild og smedjer i den græske mytologi, og til Athene, der blandt andet er gudinde for keramikarbejde. Netop disse to håndværk havde mange værksteder rundt om templet, og dedikationen var derfor en naturlig konsekvens deraf.

    Hefaistos’ Tempels dimensioner er cirka 14x32 meter i grundplanet, og søjlerne omkring selve templet er knap seks meter høje. Søjlerækken er på seks søjler under portalerne og 13 søjler langs siderne, og det er derved et imponerende bygningsværk.

    Fra senest omkring år 700 og til 1834 var templet indrettet som den græsk-ortodokse Sankt Jørgen Kirke/εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Med kong Ottos tronbestigelse i 1834 blev der i den anledning holdt en messe i templet, der derefter blev indrettet som Athens første arkæologiske museum.

     

    Plaka, Athen

    Plaka
    Πλάκα

    Ved den nordøstlige fod af Akropolisklippen starter et af Athens gamle og meget stemningsfulde kvarterer, Plaka. Området har været beboet siden oldtiden og er kendt for sin idyl midt i storbyen og for sine mange hyggelige lokale spisesteder.

    Det gælder bare om at gå på opdagelse i labyrinten af små gader, hvor der ligger mange gamle huse, skønne pladser og græske tavernaer med enestående atmosfære. Her er kort sagt alt fra turiststrøg til en rolig lokal stemning langt fra storbyen.

     

    Grækenlands Arkæologiske Nationalmuseum
    Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    Det arkæologiske nationalmuseum i Athen byder på spændende oplevelser fra Grækenlands fornemme historie. Museet har selvsagt en af verdens fineste og mest interessante samlinger af fund fra Grækenland og græsk kultur.

    Udstillingerne er så righoldige, at det kan være en god idé enten at tage en hurtig rundtur for at danne sig et godt overblik over de mange genstande eller at vælge et eller flere emner som fx mykensk kultur og gå i dybden med det eller dem. Blandt temaerne er en præhistorisk samling, fund fra Santorini og en del skulpturer. Der er også effekter fra andre steder end Grækenland. Man kan fx se et større egyptisk afsnit.

    Museet blev etableret i 1829, og gennem de første årtier måtte man flytte samlingerne fra sted til sted. I 1858 blev der truffet beslutning om at opføre en nybygning til formålet, og den nuværende museumsbygning blev bygget i årene 1866-1889. Stilen var nyklassicisme, som var den foretrukne arkitektur for datidens mange store offentlige projekter.

    I museets foyer er der bøger og information om samlingerne, og det kan også betale sig at besøge museumsbutikken, der har mange flotte kopier af oldtidens fund.

     

    Lykabettos, Athen

    Lykabettos
    Λυκάβηττος

    Lykabettos-bjerget er Athens højeste bakke med en top, der når 277 meter. Toppen nås nemmest med funicularen, der kører fra stationen Kolonaki/Κολωνάκι i gadeplan, men man kan også vælge at gå op ad det lille bjerg.

    Fra Lykabettos er der en formidabel udsigt over Athen og til byens andre høje. Der er panoramakig til mange seværdigheder med Akropolis i spidsen, og udsigten er uforglemmelig. Kan man planlægge turen derop til lige inden, solen går ned, og hvor mørket lægger sig over byen, er det en ekstra særlig oplevelse at opleve både dag- og aftenstemningen i lyset og over Athen.

    På toppen af bjerget er der både udsigtsmuligheder, et spisested og et mindre kapel. Kapellet blev bygget i 1800-tallet til ære for helgenen Sankt Jørgen/Άγιος Γεώργιος, som det er navngivet efter. Kapellet er med til at give stemning til Lykabettos, der ofte er et must på en rejse til Athen.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Athen her.

Andre seværdigheder

    Domkirken, Athen

    Bebudelseskatedralen
    Καθεδρικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

    Bebudelseskatedralen er Athens domkirke, og den kaldes også blot for Store Metropoli. Kirken blev grundlagt i 1842, da kong Otto og dronning Amalia lagde den første sten. Den blev bygget af marmor fra 72 nedlagte kirker, og efter 20 års opførelse kunne den indvies i 1862. Inden for i katedralen kan man blandt andet se to helgengrave, for Sankt Philothei og patriarken Gregor V, der begge blev dræbt af de tyrkiske osmanner.

    Katedralens dimensioner er 40x20 meter i grundplanet og 24 meter i højden. Det er en treskibet kirke, som har et ganske seværdigt interiør med blandt andet smukke væg- og loftmalerier. Det var i øvrigt under disse rammer, den sidste græske konge, Konstantin II, blev gift med danske prinsesse Anne-Marie i 1964.

    På pladsen Plateia Mitropoleos foran kirken kan man se to statuer. De forestiller henholdsvis den sidste byzantinske kejser, Konstantin XI, og ærkebiskop Damaskinos, der havde sit virke som ærkebiskop under 2. Verdenskrig og som græsk regent 1944-1946.

     

    Det Nationale og Kapodistrianske Universitet Athen
    Eθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

    Dette er Athens universitet, som blev grundlagt i 1837 af kong Otto som det første i Grækenland. I dag er det vokset til at være et af de største uddannelsessteder i landet. Fra begyndelsen havde institutionen fire fakulteter; jura, kunst, medicin og teologi, men dette tal er betydeligt højere i dag.

    Universitetets hovedbygning blev tegnet af den danske arkitekt Christian Hansen, der var bror til Theophilus Hansen, som tegnede begge universitets nabobygninger. Universitetet blev opført i nyklassicisme i perioden 1839-1841. Stilen er stringent, og bag facadens søjlerække er der en dekoration med en smuk frise.

    Universitetet i Athen er den midterste bygning i den nyklassicistiske trilogi, der ligger på stribe på gaden Eleftherios Venizelos. Trilogien hører til byens fineste seværdigheder fra sin tid.

     

    Olympieion, Athen

    Olympieion
    Ολυμπιείον

    Templet Olympieion kendes også under navnet Templet for den Olympiske Zeus/Ναός του Ολυμπίου Διός, og det var i en lang periode det største tempel i Grækenland. I dag står det som en ruin, hvor man dog får et tydeligt indtryk af dets historiske omfang.

    Opførelsen af det mægtige Olympieion blev påbegyndt omkring 520-515 f.Kr., men byggeriet blev efter kort tid afbrudt, og der skulle gå næsten 640 år, før det blev færdiggjort og indviet af kejser Hadrian i år 132. Allerede i 267 blev templet ødelagt under heruliske uroligheder og idet Romerriget var på vej ned, blev Olympieion ikke repareret eller brugt yderligere.

    Olympieion var tænkt som et tempel, der skulle overgå andre kendte templer i størrelse og pragt, og det gjaldt ikke mindst over for Artemistemplet i Efesos. Grundplanet var 41x108 meter, og i flere rækker i templets omkreds blev der rejst i alt 104 korintiske søjler, hvoraf man stadig kan se femten stående og en liggende søjle. Denne blæste omkuld i 1852. I templet stod en kolossal statue af Zeus, der var udført i guld og elfenben.

    Efterhånden overgik templet til en anvendelse som byggematerialer til andre opførelser i byen. I 1436 stod der kun 21 søjler tilbage, og helt fremme i 1759 rev den tyrkiske guvernør i Athen en søjle ned for at få materiale til en moské i byen. Olympieion blev udgravet i 1889-1896 og igen flere gange i 1900-tallet.

     

    Athen Akademi
    Aκαδημία Αθηνών

    Athen Akademi er det græske nationalakademi og hører til blandt de absolut vigtigste forskningsinstitutioner i landet. Den bemærkelsesværdigt smukke og harmoniske bygning blev tegnet af den danske arkitekt Theophilus Hansen og opført ad flere omgange i perioden 1859-1885.

    Akademiet er en af de smukke bygninger i den såkaldte nyklassicistiske trilogi, der også rummer nationalbiblioteket og universitet. Samlet og enkeltvis er trilogien blandt Athens store seværdigheder fra moderne tid.

    I 1890 blev byens numismatiske museum indrettet her, og fra 1914 blev det byzantinske museum flyttet hertil. Den nuværende brug fik stedet, da Athens akademi blev oprettet i 1926.

     

    Den Romerske Agora, Athen

    Den Romerske Agora
    Ρωμαϊκή Αγορά

    Den antikke Agora var Athens nu historiske markedsplads, og som sådan var den både økonomisk, kulturelt og socialt omdrejningspunkt i byen. Det var her, Sokrates underviste sine elever, og den første tids demokratiske politiske møder for byens styre blev holdt her, mens der blev solgt olivenolie og andet fra de mange boder, der lå her.

    Athens agora fik betydning fra cirka år 500 f.Kr. under Solon. I dag er området ikke generelt velbevaret, men der er flere interessante steder at besøge ud over at opleve områdets naturlige herlighedsværdi. Det kan anbefales at gå en tur på opdagelse og forestille sig antikkens verdens udspille sig.

    Yderpunkterne i retning fra øst mod vest er Attalos Stoa og Hefaistos’ Tempel. Mellem disse bygninger har der ligget en række opførelser som blandt andre talte musikscenen Agrippa Odeon, en stor stoa og flere templer og monumenter. Templerne var dedikeret forskellige guder såsom Ares og Zeus.

     

    Monastiraki Plads
    Πλατεία Μοναστηράκι

    Monastiraki-pladsen er en af de mest levende i den græske hovedstad. Den ligger lige ved det gamle romerske handelscentrum, og i Athens tyrkiske tid lå der en basar her. I dag er der mange boder og butikker, så den gamle handelstradition på stedet er blevet videreført. En af Athens centrale metrostationer er også med til at give trafik og leben med altid mange lokale på gaden.

    Der er flere spændende bygninger på pladsen. Kirken Pantarassa/Μοναστηράκι er en mindre basilika, der blev bygget i 900-tallet. Den har givet navn til Monastiraki-pladsen, idet den i folkemunde kaldes Monastiraki, som betyder det lille kloster. Navnet kommer af, at den var en del af et klosterkompleks, som dog er ikke bevaret til i dag.

    Man kan også se en bygning fra den tid, hvor tyrkerne regerede i Athen; Tzistarakis Moské/Τζαμί Τσισδαράκη. Moskéen blev opført 1759 og navngivet efter bygherren, der var den osmanniske muslimske guvernør Tzistarakis. Nu er der indrettet et museum for folkekunst her, hvor man kan se en fin samling keramik. Man kan også se bevaret interiør fra tiden som moské.

     

    Parlamentet, Athen

    Grækenlands Parlament
    Βουλή των Ελλήνων

    Grækenlands nuværende parlamentsbygning blev opført i årene 1836-1843 i nyklassicistisk stil som kongeslot for kong Otto I og dronning Amalia, der skulle regere efter tyrkernes tilbagetrækning. Det var den tyske arkitekt Friedrich von Gärtner, der tegnede slottet, der blev opført for midler, der delvist var doneret af Ottos far, Ludvig I af Bayern.

    Syntagma-pladsen, hvor slottet blev bygget, var ikke det oprindeligt tænkte sted for byggeriet. Ifølge en tidlig byplan skulle slottet bygges på pladsen Omonia og senere i bydelen Kerameikos, men til slut valgte man Syntagma, der udgjorde den østligste del af datidens udbygning af det moderne Athen.

    I 1909 blot slottet hærget af en stor brand, der gjorde, at de kongelige i en periode flyttede til kronprinsens palæ, der i dag er officiel residens for den græske præsident. Kongen kom tilbage til kongeslottet efter færdiggjort renovering efter branden, og monarken boede her til 1913, hvor kronprinsen blev konge og blev boende i sit palæ. De følgende år blev slottet brugt til forskellige ting som fx museum og diverse offentlig administration.

    I dag er det tidligere kongeslot sæde for Grækenlands parlament, der blev etableret i 1843, hvor kong Otto I blev presset af et folkeligt oprør til at indføre en forfatning, hvorunder en repræsentativ forsamling blev grundlagt. I 1929 besluttede den græske regering, at det tidligere kongeslot skulle være permanent sæde for parlamentet, og siden 1934 har det haft dette formål.

    Der boede royale beboere på slottet indtil 1924, hvor monarkiet blev afskaffet. En overgang blev bygningen benyttet som museum, hospital og andre ting. I 1932 blev bygningen landets parlament, og det bagvedliggende nye slot er siden blevet præsidentbolig.

     

    Nationalbiblioteket, Athen

    Grækenlands Nationalbibliotek
    Βαλλιάνειος Εθνική Βιβλιοθήκη

    Det græske nationalbibliotek blev bygget i perioden 1888-1902 efter danske Theophilus Hansens tegninger. Bygningen blev designet i smuk nyklassicistisk tempelstil, og den er med sine trapper og skulpturer foran facaden også et ensemble i sig selv fra 1800-tallets Athen.

    Bibliotekets historie går tilbage til 1824, hvor Jacob Mayer skrev de første tanker om at etablere et bibliotek, der kunne samle den skrevne græske kulturskat. Idéen blev til noget i 1829, og siden 1903 har institutionen ligget i Hansens bygning, der sammen med naboerne, universitetet og akademiet, udgør den såkaldte trilogi i Athen.

     

    Panathinaiko Stadion
    Παναθηναϊκό Στάδιο

    Mellem bakkerne Agra og Ardetto blev der i 566 f.Kr. anlagt et stadion til afholdelse af de panathenære lege, der var de antikke olympiske lege til ære for gudinden Athene. Dette første stadion på stedet havde tilskuersæder af træ.

    I 330-329 f.Kr. ombyggede Lykourgos det gamle stadion, og dengang var bygningsmaterialet marmor på hele anlægget. Fra 140-144 blev stadionet restaureret og udbygget til omtrent det bygningsværk, vi ser i dag. Allerede dengang var der plads til omkring 50.000 tilskuere på tribunerne.

    Det nuværende stadion blev som forgængeren bygget fuldstændigt i hvidt marmor. Det skete i 1869 til de første olympiske lege i moderne tid. I Grækenland blev de holdt i 1870erne, mens de første af den nuværende række af internationale olympiske lege fandt sted i Athen i 1896. Stadionet blev igen brugt til konkurrencer ved de olympiske lege i 2004, hvor stedet var scene for bueskyttekonkurrencer samt udgjorde målet for legenes maratonløb.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Athen her.

Ture fra byen

    Piræus Station, Grækenland

    Piræus
    Πειραιάς

    Piræus er Athens havneby, og den ligger i bekvem afstand med metro fra hovedstadens centrum. Man ankommer til Piræus’ banegård, der i sig selv er et kig værd. Den åbnede i 1869 som endestation for jernbanen fra Athen. Lige udenfor bygningen ligger havnen, der siden oldtiden har været byens livsnerve og omdrejningspunkt.

    Piræus var længe en mindre by koncentreret om havnen, men med de mange græske tilflyttere fra det nuværende Tyrkiet i 1923 voksede byen hurtigt. I dag er byen den tredjestørste i Grækenland efter Athen og Thessaloniki. Som turist kan man tage bus rundt i Piræus eller eventuelt gå turen gennem byen fra metrostationen Piræus til stationen Neo Faliro, hvorfra man kan tage tilbage mod Athen.

    Tæt på banegården og havnen ligger Den Hellige Treenighedskatedral/Μητροπολιτικός Ναός Αγίας Τριάδος [Mitropolitikós Naós Agías Triádos] (Ethnikis Antistaseos 2/Εθνικής Αντιστάσεως 2). Fortsætter man ad gaden Ethnikis Antistaseos passerer man Piræus' Kommunale Teater/Δημοτικό Θέατρο Πειραιά [Dimotikó Théatro Peiraiá] (Leof. Vasileos Georgiou A 228/Βασιλέως Γεωργίου Α 228), der blev opført i nyklassicisme i 1885.

    Fra teatret kan man gå mod syd forbi byens rådhus til det arkæologiske museum og parken, der blandt andet rummer ruiner af romerske huse. På Piræus' Arkæologiske Museum/Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά [Dimotikí Pinakothíki Peiraiá] (Odos Char. Trikoupi 31/Οδός Χαρ. Τρικούπη 31) udstilles en række fund fra området. Det hører til blandt de førende af sin slags i Grækenland, og her er blandt andet skulpturer fra omkring 400 f.Kr. til de første århundreder e.Kr.

    Gastronomi er et andet af højdepunkterne i Piræus, og det er værd at gå til marinaområdet ved Mikrolimano/Μικρολίμανο [Mikrolímano] mod øst. Den cirkelrunde havn og gaderne i retning mod Athen bugner af dejlige græske retter, og udsigten over havet er enestående.

     

    Glyfada
    Γλυφάδα

    Glyfada er en af Athens mondæne forstæder langs kysten, og på en varm dag kan et besøg her være forfriskende. Der er mange gode restauranter og eksklusive butikker i området, og der ånder en dejlig afslappet stemning her. Langs vandet er der en marina, badestrande og i det hele taget en hyggelig atmosfære. Lidt mod syd kan man også hoppe i varmt vand i søen Vouliagmeni.

     

    Kap Sounion, Grækenland

    Kap Sounion
    Σούνιο Ιερό Ποσειδώνος και Αθηνάς

    På sydspidsen af Attika-halvøen kan man opleve et af verdens smukkest beliggende templer. Det et Poseidon Tempel/Ναός του Ποσειδώνα, der ligger på toppen af det 60 meter høje bjerg Kap Sounion. Området omkranses af havet og en fæstningsmur, og ud over Poseidon-templet kan man se udgravede beboelseshuse.

    Poseidon-templet blev bygget i marmor i år 444 f.Kr. Det er med 15 doriske søjler ganske velbevaret, og det har, ud over at fungere som et pejlemærke man kunne se fra havet, altid tiltrukket besøgende grundet beliggenheden. En af dem var den romantiske poet Lord Byron, der ridsede sit navn i templet i begyndelsen af 1800-tallet. Har man mulighed for at opleve templet og området ved solnedgang, får man en sjældent smuk og uforglemmelig oplevelse.

    Er man på Kap Sounion kan man med fordel køre cirka ti kilometer ad vejen mod Lavrio/Λαύριο, hvor man kan finde oldtidens havneby Thorikos/Θορικός. I byen er der udgravet et amfiteater, et tårn og resterne af en større dorisk bygning. Den oplevelse kan supplere Kap Sounions smukke doriske tempel.

     

    Dafni Kloster, Athen

    Dafni
    Δάφνι

    I den nordvestlige udkant af Athen ligger Dafni-klostret/Μονή Δαφνίου, der er et højdepunkt i den byzantinske byggestil. Klostret menes grundlagt i det tidlige 500-tal, og det kendes første gang nævnt i år 537. Ved opførelsen af en ny kirke i 1000-tallet blev der dekoreret med stedets særligt seværdige mosaikker, der hører til blandt verdens smukkeste i byzantinsk stil fra tiden omkring år 1100.

    Gennem tiden har stedet skiftet status flere gange. I begyndelsen af 1200-tallet kom det i franske munkes hænder. I 1458 gjorde tyrkerne igen stedet ortodokst, før de i 1821 lukkede klostret. En renovering startede i slutningen af 1800-tallet, og komplekset står i dag som en delvist bevaret ruin.

     

    Eleusis
    Ελευσίνα

    Eleusis nordvest for Athen blev grundlagt cirka år 2000 f.Kr. Byen udviklede sig til et stort befæstet område, og dens religiøse vigtighed i det græske område steg gradvist. Eleusis blev hjemsted for en af Athens største festivaler, der var de såkaldte Elysiske Mysterier. Romerne udbyggede stedet, men ved kristendommens komme mistede byen sin betydning. I dag er den en moderne forstad til Athen.

    Af det antikke Eleusis står der i dag flere ruiner tilbage. De er hovedsageligt fra den romerske tid og primært fra byggerier opført under kejser Hadrian og kejser Marcus Aurelius. Ved forgården passerer man Propylæerne, der blev opført som dem på Athens akropolis. I anlægget blev der anlagt en grotte i klippen, Plutonium, der skulle symbolisere indgangen til Hades. Den vigtigste bygning var det store tempel Telesterion, der oprindeligt blev opført omkring år 600 f.Kr. og senere udvidet. Det allerhelligste i templet var Anaktoron, hvor de helligste værker blev opbevaret. Der er også indrettet et arkæologisk museum på stedet, hvor man kan se forskellige fund fra udgravningerne i Eleusis.

     

    Korinterkanalen, Grækenland

    Korinthkanalen
    Διώρυγα Κορίνθου

    Korinthkanalen er en berømt sejlrute i Grækenland. Allerede i oldtiden blev stedet ved den nuværende Korinthkanal benyttet til at transportere både. Dengang foregik det dog over land på en seks kilometer lang brolagt vej, idet vejen syd om Peloponnes var særdeles farlig. Med bådtransporterne blev Korinth en velstående by.

    Der havde siden kejser Nero været planer om at foretage en udgravning af en kanal, men arbejdet startede først i slutningen af 1800-tallet. Kanalen blev åbnet i 1893 efter nogle års gravearbejde, der foregik ved håndkraft. Korinthkanalen er 23 meter bred og 8 meter dyb, og den besejles fortsat hyppigt. Man kan naturligvis se kanalen fra oven, men det er også muligt at sejle gennem den, og her får man det bedste indtryk af det store bygningsværk.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

    Athens Metro Mall

    Leoforos Vouliagmenis 276/Λεωφορος Βουλιαγμενης 276
    athensmetromall.gr

     

    Athens Heart Mall

    Piraeus 180, Tavros/Πειραιώς 180, Ταύρος
    athensheart.gr

     

    River West

    Par. Leoforou Kifisou 96-98, Egaleo/Παρ. Λεωφορου Κηφισου 96-98, Αιγαλεω
    riverwest.gr

     

    Hondos Center

    Ermou 39/Ερμου 39
    hondoscenter.gr

     

    Empoli Outlet

    Ifigenias 73/Ιφιγενείας 73
    empoli.gr

     

    Indkøbsgader

    Ermou/Ερμου, Aeolou/Αιολου, Academias/Ακαδημιας, Monastiraki/Μοναστηρακι, Plaka/Πλακα, Kolonaki/Κολωνακι

Med børn

    Forlystelsespark

    Alloú párko/αλλού πάρκο
    Agios Ioannis Rentis/Άγιος Ιωάννης Ρέντης
    alloufunpark.gr

     

    Jernbanemuseum

    Sidirodromikó Mouseío Athinón/Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών
    Siokou 4, Sepolia/Σιώκου 4, Σεπόλια
    sfs.gr

     

    Zoologisk have

    Attikó Zoologikó Párko/Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
    Yalou, Spata/Υαλού, Σπάτα
    atticapark.gr

     

    Strande

    Langs gaden Leoforos Posidonos/λεωφόρος ποσειδώνος

Gode links
Historisk overblik

    Den tidlige historie og demokratiet

    Athens historie begynder med grækernes bosættelser af fastlandet for flere tusind år siden. Denne del af historien er ikke dokumenteret, hvorved historiske begivenheder ikke kan fastslås med sikkerhed.

    Det tilskrives Theseus at have samlet byerne i Attika under Athen i denne tid, og derved etablerede byen sin dominerende position, der skulle komme til at vare ved gennem de følgende tider. Omkring år 1000 f.Kr. oplevede bystaten Athen stigende materiel velstand og en betydelig udvikling inden for fx kunst og pottemageri.

    Omkring 600 f.Kr. blev der gennemført økonomiske og sociale reformer. I samme periode fik man mere samhandel med udlandet, og Athen udvidede sit territorium med blandt andet øen Salamis. Byen var på vej et højdepunkt i den antikke tid, men tiden var også præget af opgør i datidens adel om ikke mindst økonomiske forhold i ejendomsret.

    500-tallet f.Kr. var præget af skiftende herskere og tyranner ved magten i Athen. Mod århundredets slutning kæmpede adelen sammen med bystaten Sparta mod det spirende folkelige ønske om medbestemmelse, som blev anført af Kleisthenes. Kleisthenes endte med at få magten, og han gav i 507 f.Kr. magten til folket i form at verdens første demokrati. Der var repræsentation af mange sociale klasser under den nye statsorden; endda slaverne.

     

    Persernes angreb

    Grækenland kaldes demokratiets vugge, og allerede i årene efter 507 f.Kr. udvikledes demokratiet og dets institutioner løbende. Borgernes forsamling mødtes, og internt i Athen var tidligere tider magtkampe dæmpet.

    Udefra kom truslen primært fra Persien og kejser Darius, og adskillige slag blev udkæmpet mellem athenerne og perserne. I 490 f.Kr. var de persiske hære tæt på Athen, men blev slået tilbage i Slaget ved Maraton. Darius’ efterfølger som persisk hersker hed Xerxes, og han sendte 10 år senere en stor flåde mod Athen, der dog igen overvandt det persiske angreb. Athen var dog blevet angrebet, og byen havde lidt betydelige skader.

     

    Storhedstiden i 400-tallet f.Kr.

    Årtierne efter det persiske angreb i 480 f.Kr. var kendetegnet ved en stigende demokratisk ånd og en høj grad af positiv selvforståelse i Athen. Det stod i modsætning til Sparta, der ikke var et demokrati. Der var ufred mellem Athen og både Sparta og Persien, og det kom til flere kampe. Athens flåde dominerede havet, og det var også lykkes at erobre land på Peloponnes fra Sparta. I 445 f.Kr. fandt athenerne det dog belejligt at slutte fred med spartanerne, og Athen måtte afstå erobringer på Peloponnes.

    I samme periode havde Athen bygget et solidt nyt forrsvar af hovedstaden med blandt andet mure fra Athen til havnebyen Piræus. Med den store flåde havde bystaten også opnået alliancer med fx flere joniske øer, og alle de stater og byer, som var underlagt Athen, betalte penge til byen.

    For at undgå persiske angreb, havde man dannet Det Deliske Søforbund. Athen, der var kommet styrket ud af perserkrigene, blev den ledende bystat i forbundet. Med årene overgik flere og flere opgaver til Athen, så forbundet blev i realiteten en større stat ledet af og fra Athen. De økonomiske betalinger fra øvrige stater i forbundet blev brugt til at opføre flere nye bygninger på Akropolis som erstatning for dem, perserne havde ødelagt. Denne tid var Athens daværende højdepunkt, og et bygningsværk som Parthenon manifesterede Athens magt.

    Flere stridigheder kom dog hurtigt efter, og i 431 f.Kr. udbrød Den Peloponnesiske Krig, hvor Athens imperium stod over for bystater på Peloponnes med Sparta i spidsen. Krigen blev startet, da Athen intervenerede i et opgør mellem bystaten Korinth og dennes oprørske koloni Kerkyra. Athen beherskede havet, men kunne ikke stå mod de gentagne angreb over land, som peloponneserne gennemførte de følgende år. Athen indledte også et felttog i 415-413 f.Kr., som tærede på staten, der med årene også mistede forbundsfæller og derved indtægter. Krigen endte med en fred i 404 f.Kr., hvor Athen blev tvunget til at ødelægge forsvarsværker, udlevere sin flåde og indordne sig under Sparta. Politisk indsatte spartanerne de såkaldte 30 tyranner som afløsning for Athens demokrati, men oligarkernes regering kunne ikke holde, og i 403 f.Kr. blev demokratiet genindført.

     

    Sejr over Sparta og nedgangstider

    Med en ydmygende fredsaftale i 404 f.Kr. havde Athen måttet underliægge sig Sparta, der generelt udviste håndhed i behandlingen af sine alliancepartnere. Det gav athenerne mulighed for sammen med Theben og Korinth at starte Den Korinthiske Krig i 395 f.Kr. Spartas flåde blev ødelagt i 394 f.Kr., og eftrfølgende vandt forbundet med Athen også sejre på landjorden. Krigen blev vundet, og en fredsaftale blev indgået i 387 f.Kr. Med den fik Athen sin frihed og beholdt nogle territoriale besiddelser.

    Efter sejren over Sparta genvandt Athen for en stund sin førende militære status og opbyggede på ny en stor flåde og fik mange forbundsfæller, men med Kong Filip II af Makedoniens kroning i 359 f.Kr. startede fra nord et erobringstogt sydpå mod Athen. Det endelige slag, hvor grækerne tabte til Filip IIs makedonske hære, blev udkæmpet ved Khaironaia i 338 f.Kr. Herefter måtte Athen anerkende Filip II som lederen over det græske land.

    Filip IIs søn, Alexander den Store, regerede i Athen over et udstrakt makedonsk/græsk kongerige. Alexander den store døde i 323 f.Kr. efter succesrige erobringer i Asien og Egypten, hvor han blandt andet grundlagde Alexandria.

    Makedonernes herredømme varede godt hundrede år, og i hovedparten af den periode fungerede demokratiet i Athen. I kortvarige perioder indførte makedonske ledere andre og mere autoritære styrer, men demokratiet var det gennemgående politiske system i byen. Athen blev befriet for makedonernes overherredømme i 229 f.Kr., og herefter blev byen en del af Det Achæiske Forbund.

     

    Romerrigets æra

    Romerriget udgjorde på dette tidspunkt en stigende magtfaktor omkring Middelhavet, og i perioden 211 f.Kr.-167 f.Kr. udkæmpede Rom tre krige mod Makedonien, og Athen var på romernes side. Det gav fordel for Athen, der fik tilført nye landområder.

    Romerriget sejrede over Makedonien, men riget kom til at vokse betydeligt mere. I 146 f.Kr. havde Rom underlagt sig hele Grækenland og der også Athen, der bevarede en form for selvstændig frihed; dog underlagt et overordnet romersk styre med provinser. Athen nærmere sig dog en ødelæggelse, der kom til at koste byen dyrt.

    Athen tog parti i interne stridigheder i Romerriget, og under Den Første Mithradatiske Krig var Athen hjemsted for general Archelaos, som kæmpede mod Rom. Den romerske general Sulla vandt efter hårde kampe i 87 f.Kr., hvorefter Athens forsvarsværker og industri blev ødelagt. Det påvirkede byens økonomi og status negativt i en lang periode.

    Athen var dog fortsat en universitetsby, idet Platons akademi havde ligget her siden 380erne f.Kr. Det gav til trods for en dårligere økonomi byen romernes bevågenhed; også blandt kejserne. Athens gamle historie og kulturelle arv gav således en ny vækst under kejser Hadrian, der regerede i årene 117-138. Kejseren byggede nyt i Athen, der derved blomstrede for en tid.

    Århundreder var dog alligevel en omskiftelig periode i Athens historie. Romerne satte store bygningsprojekter i gang, men alligevel dalede byens vigtighed; specielt i forhold til Thessaloniki. Kristendommen blev indført, og der forekom flere gange plyndringer af Athen; fx af goterne i år 267 og af Alarik Is tropper i 395.

    I år 330 flyttede den romerske kejser Konstantin hovedstaden fra Rom til den græske by Byzans, der skiftede navn til Konstantinopel. I 395 blev Romerriget delt i det Østromerske hhv. det Vestromerske Rige. I de følgende århundreder blev Athen udsat for flere angreb. Som universitetsby gik bevillinger fortsat til Athen, og derfor blev antikkens storhed så at sige stoppet, da kejser Justinian I lukkede Platons akademi i år 529.

     

    Middelalderens Athen

    Efter nedlæggelsen af Platons akademi blev Athen hurtigt reduceret til en by uden interesse og omtale. De mange monumenter og bygningsværker fra antikkens tid stod stadig, og de blev vedligeholdt af den kristne kirke, der indrettede nogle tidligere hedenske templer til kirker. I midten af 800-tallet var Athen blevet sæde for en ærkebiskop, og derved kunne byen bevare en smule af sin tidligere så betydningsfulde åndelighed.

    Ellers blev middelalderens komme en tid, hvor Athen og byens befolkning blev fattigere, og styreformen og regenterne skiftede flere gange. I 1204 faldt Konstantinopel for frankiske korsriddere, og Athen kom under 107 års frankisk styre. I 1387 blev florentineren Nerio Acciajouli leder i byen, og han bosatte sig som tidligere regenter på Akropolis. Under Acciajouli blev der indsat en græsk-katolsk ærkebiskop, der virkede ud over den romersk-katolske, der siden frankerne også havde haft sæde på Akropolis.

    Den kommende tid kom Athen under skiftende styrer. Venetianere og tyrkere kæmpede med om magten, som Acciajoulierne dog hovedsageligt kunne fastholde indtil 1458, hvor de tyrkiske osmanner kom til.

     

    De osmanniske århundreder

    Efter en relativt fredelig periode under italiensk styre, blev Athen i 1458 indtaget af de muslimske tyrkere, der regerede fra Sultan Mehmet IIs Konstantinopel. Erobringen medførte knap 400 års tyrkisk overherredømme over Athen.

    Det store tempel Parthenon blev omdannet til moske, og der blev også indrettet et harem på Akropolis. Det var tydeligt, at tyrkerne ville manifestere sig magt, men grækerne fik dog frihed til at dyrke deres kristne tro, og økonomisk blev Athen ikke beskattet i en måde, der satte udviklingen i stå.

    Det Osmanniske Rige blev gradvist svagere, og i 1800-tallet kunne det ikke fastholde sine græske territorier, der var præget af ønsket om frihed for de besættende tyrkere. Det var også i denne tid, at briten Thomas Bruce, der kendes som Lord Elgin, fik de tyrkiske myndigheders accept af at fjerne uvurderlige kunstskatte fra Parthenon uden om grækernes vilje.

    Stigende modstand mod tyrkerne endte i 1821 med en uafhængighedskrig, der efter en lang kamp endte med Grækenlands anerkendelse som selvstændigt kongerige i 1830. Athen blev hovedstad fire år senere, og den bayerske prins Otto blev indsat som græsk konge.

     

    Det frie og selvstændige Grækenland

    I den nye og uafhængige græske land var Athen det naturlige valg som hovedstad. Den var landet kulturelle, økonomiske og administrative centrum, og der forestod et kolossalt anlægsarbejde i forbindelse med de mange nye institutioner, der skulle opbygges i den nye stat. Dertil kom en genopbygning efter den osmanniske tid, hvor Athens store kulturarv ikke var blevet vedligeholdt og arkæologisk opretholdt, som grækerne startede det i sidste halvdel af 1800-tallet.

    Der blev udviklet en ny byplan for en større udvidelse af Athen i området nord for Akropolis. Planen indeholdt retlinede gader, store pladser og mange nybygninger. Mod øst var pladsen Syntagma planlagt, og mod nord skulle Omonia etableres, og det græske kongeslot var tænkt her, selv om det kom til at blive opført ved Syntagma. Det var en storstilet plan for byen, der i 1833 blot havde omkring 4.000 indbyggere.

    Den græske stat igangsatte ikke blot arkæologisk arbejde i Athen, hvor nyere bygninger på Akropolis fx blev fjernet. Mange andre steder i Grækenland blev der også nyanlagt, hvilket blandt andet skete med Korintherkanalen og en generel udbygning af jernbanenettet.

    I antikkens tid var der holdt olympiske lege, og samme slags lege startede i Athen i 1860erne med en så stor succes, at man gennemførte de første moderne olympiske lege i 1896 i Athen. Det skete på det nyligt anlagte panathenære stadion, der stod helt i marmor, og som var inspireret af antikkens bygningsværker.

     

    1900-tallet til i dag

    Starten af den nye århundrede fortsatte, hvor 1800-tallet sluttede. Der var betydelig aktivitet i Athen i disse år, og i 1906 kom de olympiske lege tilbage til byen i form af de jubilæumslege, som blev gennemført som markering af tiåret for de første moderne lege.

    I 1914 brød 1. Verdenskrig ud, og krigen fik blandt andet Det Osmanniske Rige til at bryde sammen. Efter krigen kom det til kampe mellem Grækenland og det tilbageværende Tyrkiet. Kampene startede i maj 1919 og varede til oktober 1922, og de skyldtes ikke mindst grækernes ønske om at få de græske områder i Lilleasien tilbage. De vestlige allierede havde stillet Grækenland disse områder i udsigt, men resultatet blev på trods af det, at områderne blev en del af Republikken Tyrkiet.

    En følge af den græsk-tyrkiske krig blev, at en stor folkeudveksling mellem Grækenland og Tyrkiet fandt sted. For Athen betød det, at nye bydele blev anlagt til at huse nogle af de mange grækere, der måtte flytte fra græske områder i Lilleasien. Grundet udvekslingen steg Athens befolkning fra 473.000 til 718.000.

    Med 2. Verdenskrig kom Athen og Grækenland ind i en ny stor krig. Under denne krig blev landet angrebet af Italien og efterfølgende besat af tyske, bulgarske og italienske tropper. Tyskerne besatte Athen, der blev befriet i 1944. Under krigen var en stærk kommunistisk hær blevet opbygget, og det kom til en borgerkrig mellem kommunister og kongetro i årene 1944-1949.

    Efter afslutningen af den lange borgerkrig voksede Athen og andre større græske byer som følge af den urbanisering, der trak folk fra landområderne til arbejde i byerne. Som hovedstad var Athen mest attraktiv, og den voksede disse år.

    Borgerkrigen var slut, men Grækenland var ikke blevet politisk stabilt af den årsag. I perioden fra 1952 til 1967 ledede en række ustabile regeringer landet. I april 1967 tog militæret magten i Athen, og en række oberster stod i spidsen for en militærjunta, som kong Konstantin otte måneder senere forsøgte at afsætte. Det lykkedes ikke, og kongen blev afsat og måtte gå i eksil.

    Militærjuntaen ledede landet til 1974, hvor det græske demokrati blev genindført. I 1975 fik landet ny forfatning, og blot seks år senere blev Grækenland en del af Det Europæiske Fællesskab. Medlemskabet medførte øgede investeringer i landet og ikke mindst i Athens erhvervsliv.

    Den græske hovedstad kom igen i verdens søgelys i 2004, hvor byen igen var vært ved de olympiske lege. Til lejligheden blev Athens infrastruktur kraftigt udbygget med blandt andet en ny lufthavn, nye metrolinjer og nye sportsfaciliteter. Legene blev en stor succes, og de gav ny økonomi og turisme til byen.

    De senere år er der trods international økonomisk afmatning og megen diskussion om den græske økonomi alligevel blevet bygget nyt til glæde for de mange besøgende, der strømme til Athen for at stifte bekendtskab med antikkens verden. Et eksempel herpå er det fornemme Akropolismuseum, der har fremragende samlinger og udstillinger fra Akropolis’ og derved Athens lange historie.