Se på kortet
Gent, Belgium
Læs om byen
Belgiske Gent har en fortid som en af Europas største byer. Den var centrum for Europas uld- og tekstilhandel, og her skete tidligt en kraftig urbanisering og industrialisering. Sammen med købmændenes succes skabte det kolossal velstand, der resulterede i fx mange af de smukke bygninger, man kan se i det stemningsfulde centrum.
Katedraler, kirker, klostre, pladser, købmandspalæer og museer ligger i stort antal mellem kanaler i den gamle bydel, der har bevaret sit middelalderpræg. De store byggerier ligger som perler på en snor, og bycentrum er fint forbundet med ikke mindst en del sammenhængende åbne byrum.
En af de fineste indramninger af stemningen er gaderne Graslei og Korenlei, der ligger langs Gents kanaler. De er indbegrebet af flamsk kanalstemning med takkede gavlhuse, tårne og selvfølgelig vandet. I de to gader er der altid et skønt leben.
Vandet gør også Gent som oplagt mål for en kanalrundfart, hvor man får set den smukke by fra nye vinkler. Graslei og Korenlei er blandt de steder, hvor man kan starte sejladser, og et af turens højdepunkter er den smukt bevarede greveborg; Het Gravensteen.
Gent ligger i øvrigt i hjertet af Belgien, og den er en god base for at besøge andre af de flamske kultur- og købmandsbyer som fx Antwerpen, Brugge og Bruxelles. De ligger alle i kort afstand til Gent og nærmest bugner af seværdigheder.
Topseværdigheder
Greveborgen
Het Gravensteen
Gents greveborg blev opført omkring år 1180 af Filip af Alsace, der var greve af Flandern. Inspirationen er tydeligt kommet fra de korsridderborge, som Filip har oplevet under sin egen deltagelse i et af korstogene til det hellige land.
Før opførelsen af den nuværende borg havde der i godt 300 år stået en træborg på samme sted. Således havde stedet allerede været befæstet residens i lang tid.
Het Gravensteen var bolig for de lokale grever indtil 1300-tallet. Senere blev der indrettet et domhus og fængsel på stedet, og i slutningen af 1800-tallet var der efterhånden blevet bygget huse op ad borgmurene.
Ydermere var mange sten blevet brugt til andre formål, og derfor lå borgen i en langt fra renoveret tilstand. Borgen var derfor mest i vejen, og den skulle rives ned, indtil bystyret købte den i 1885. Nu står Het Gravensteen smukt istandsat og genopbygget i den oprindelige og meget imponerende ridderstil.
Sankt Bavo Katedral
St-Baafskathedraal
St-Baafskathedraal blev oprindeligt opført i 900-tallet, men allerede mindre end 100 år senere blev den udbygget, hvilket også skete løbende over de følgende mange århundreder. Katedralen menes færdigbygget i 1569, og stilen er hovedsageligt gotisk. Den blev opkaldt efter Sankt Bavo/St-Baaf, der er Gents skytshelgen.
Indenfor i katedralen kan man se den berømte altertavle, Guds Lam/Het Lam Gods, der blev udført 1430-1432 af Jan van Eyck efter broderen Hubert van Eycks overordnede design. Arbejdet blev igangsat af købmanden Joost Vijdt, der bestred en position svarende til en borgmester.
Altertavlen består af i alt 12 malede paneler i åbnet tilstand, og der er yderligere malerier på ydersiden af de to fløje, der kan lukke altertavlen. Het Lam Gods anses for at være blandt de mest betydningsfulde værker fra middelalderen med den nytænkende stil ud fra både gotisk, byzantinsk og romansk inspiration.
Graslei & Korenlei
Graslei og Korenlei er navnene på to gader langs Gents kanaler. Stemningen her en indbegrebet af flamsk kanalstemning med takkede gavlhuse, tårne og selvfølgelig vandet.
Kanalgaderne Graslei og Korenlei var fra 1100-tallet anløbssted for skibe, der bragte hovedsageligt korn til byens magasiner og markeder. Derved udgjorde de Gents centrale havn.
Det bedste sted at få et smukt overblik over kanalen og alle husene er fra broen Sint-Michielsbrug, der siden 1909 har forbundet Graslei og Korenlei mod syd. Udover at nyde det smukke byrum fra broen eller i gaderne, kan man besøge en af de mange restauranter eller tage på en fin kanalrundtur herfra.
På kanalrundturen kommer man gennem forskellige epoker fra Gents rige historie som fx middelalderen og den tidlige industrialisering. Man sejler også til den nuværende ende af den kanal, der før opfyldning ledte til flamske Brugge.
Klokketårnet
Het Belfort
Het Belfort er Gents 91 meter høje klokketårn, som blev opført fra 1313 af byen som et symbol på byens uafhængighed. Tårnet stod færdigt i 1380, men det er dog ændret flere gange siden.
I tårnets nederste etage blev dokumenterne for Gents købstadsrettigheder opbevaret i århundreder. En etage op var opholdsrum for tårnet personale, der primært var ringere, der markerede bl.a. solnedgangen for byens borgere. Næste etage er indrettet som klokkemuseum.
På den fjerde etage er klokken Klokke Roeland, der siden 1314 har skullet advare byen om fjender i området. Fra næste etage, hvor tårnet urværk befinder sig, er der en meget fin udsigt over byen. På toppen af tårnet er en drage, der symboliserer årvågenhed samt Gents styrke.
Het Belfort er et af flere klokketårne i Belgien og Frankrig, der er optaget på UNESCO’s liste over verdensarv.