Se på kortet
Göteborg, Sweden
Læs om byen
Göteborg er Sveriges næststørste by og landets vindue mod vest. Søfarten har altid spillet en stor rolle for byens udvikling, og den er et af landets absolutte kommercielle centre med bl.a. Skandinaviens største havn. Göteborg, der har 500.000 indbyggere, ligger smukt ved mødet mellem den brede Göta Älv og den ørige skærgård mod Kattegat.
Stemningen i Göteborg er meget international, og byen rummer et meget bredt udbud af seværdigheder, kultur, gastronomi og oplevelser i den smukke natur, der kommer til syne helt ind mod bycentrum.
Spændende og varieret arkitektur er blandt byens kendetegn, ligesom mange interessante museer blot venter på besøgende med flot anlagte udstillinger. Indkøbscentre og strøggader, sporvognsture, kanalrundfarter, hyggelige cafeer og alverdens køkkener er derudover noget af det, der hvert år trækker besøgende til Göteborg.
Topseværdigheder
Gustaf Adolfs Torg
Dette torv er et af Göteborgs centrale byrum, og tidligere hed den det måske mere sigende navn Store Torv/Stortorget. Det nuværende navn er kommet fra byens grundlægger, kong Gustav II Adolf, og der står en statue fra 1854 af ham midt på torvet.
På Gustav Adolfs Torgs sydside ligger Stora Hamnkanalen, der fører ud til Göta Älv. Tidligere var der også en kanal i Östra Hamngatan, men den blev fyldt i 1936. Torvet lægger adresse til flere af byens væsentligste administrative bygninger med rådhuset i spidsen.
Fra pladsen kan man i sæsonen tage med sightseeingtoget Stinsen, som kører en rundstrækning gennem Göteborgs centrale gader og langs havnen, parker og kanaler.
Liseberg
Liseberg er Göteborgs populære, sjove og hyggelige forlystelsespark, hvor lokale og turister i stor stil muntrer sig i sæsonen. Parken slog dørene op i 1923 i forbindelse med 300-års jubilæet for byens grundlæggelse. Navnet Liseberg kommer fra midten af 1700-tallet, hvor stedets ejer sammentrak sin hustrus, Elisabeth Söderbergs, navn til netop Liseberg.
Parken er ejet af Göteborg by, og den skulle have været revet ned efter jubilæumsfestlighederne. Byens borgere var dog så glade for stedet, at hundrede tusinder besøgte det fra starten, og dermed kunne Liseberg fortsætte.
En af de oprindelige attraktioner var Gamla Bergbana, der ved indvielsen var verdens største rutsjebane med en længde på næsten en kilometer. Fra 1935-1962 var det store bassin, Lisebergsbadet, blandt de mest populære attraktioner i Liseberg.
I dag er der alt fra dansesteder, restauranter og lykkehjul til hårrejsende rutsjebaner, der nærmest bogstaveligt skyder deltagerne ud af en kanon og opnår svimlende hastigheder. Revyer og showsteder med flotte opsætninger er også en naturlig del af parken, der om aftenen ligger som en smukt belyst perle i bunden af områdets kuperede terræn.
Universeum
Universeum er et moderne videnskabscenter for alle med nysgerrighed og videbegærlighed for teknikkens og naturvidenskabens forunderlige verden. Stedet fungerer også som et slags eksperimentarium, og der er spændende udstillinger med fx akvarier og regnskov i de forskellige temaer på stedet.
Explora er centrets eksperimentarium, og her handler det om mennesket og den teknik, der omgiver os. I Akvariehallen er der hajer, krabber, rokker, moræner og meget mere i de flere millioner liter vand, der er i det store vandsystem med både ferskvand og saltvand samt koldt og varmt vand.
Er man til det mere farlige, kan man gå en tur blandt giftige slanger i Dödliga Skönheter, mens regnskoven byder på blandt andet piratfisk, kakerlakker og edderkopper. Kort sagt er der en hel verden af spændende oplevelser i videnskabscentret, der åbnede i 2001.
Götaplatsen
Pladsen for enden af Kungsportsavenyn blev tænkt anlagt i 1860erne, hvor byplanlæggeres inspiration kom fra anlæg som Paris’ pladser og Wiens Ringstrasse. De endelige planer og færdiggørelsen blev dog først til noget i 1920erne som en del af byens 300 år jubilæum i 1923, og derved blev Götaplatsen en realitet.
Centralt står Carl Milles Poseidonspringvand, der blev indviet i 1931, og som ligger harmonisk mellem pladsens store byggerier. Den græske gud over havene, Poseidon, er naturligt nok valgt med havets betydning for Göteborgs udvikling.
Fra Götaplatsen er der en smuk udsigt nedad Kungsportsavenyn med boulevardens træer og til den gamle bydel bag den historiske voldgrav. Her kan man godt se inspirationen fra storladne europæiske byplaner.
Masthuggskyrkan
Den imponerende Masthuggskyrkan er et af Göteborgs bedste eksempler på den nationalromantiske stil, der har sine primære inspirationskilder i vikingetiden og middelalderen. Kirken blev opført i perioden 1910-1914 af Sigfrid Ericsson, og den har fået navn fra den mastehugning, der tidligere har foregået på dette sted; her blev der forarbejdet master til brug i byens værfter og havneområde.
Masthuggskyrkan er et karakteristisk landemærke ved ankomst til Göteborg fra søsiden, og man kan da også se det markante kirketårn fra lang afstand. Dermed er der selvsagt også en god udsigt fra plateauet på toppen af Stigberget, hvor Masthuggskyrkan ligger. Plateauet udgøres af flade klipper, hvor man både kan se mod Göteborgs centrum og mod Älvsborgsbron og byens havneløb mod Kattegat.
Masthuggkyrkan er imponerende udefra, og det er også et smukt kirkerum, man bliver mødt af ved et besøg. Særlig imponerende er den store trækonstruktion i taget, og byggeriet giver en skøn og karakteristisk duft allerede ved indgangen til kirken. I kirken kan man se Göteborgs største kirkeorgel, og kirkens alter fra 1922 er også seværdigt.
Kronhuset
Kronhuset er Göteborgs tidligere tøjhus og tillige byens ældste bevarede bygning; huset blev opført i perioden 1643-1654. Kvarteret omkring Kronhuset udgjorde artilleriets tøjhus, og her fandtes blandt andet smedjer og militære forråd. Selve Kronhuset var både magasin og tøjhus, men i 1660 blev det indrettet som rigssal til landets rigsdagsmøder, som kong Carl X Gustav indkaldte til.
I 1680 blev den nederste etage indrettet som kirkerum, og indtil 1899 blev der holdt gudstjenester for byens militære styrker på dette sted. I 1700-tallet brændte Kronhuskvarteret, og af de mange bygninger var det stort set kun Kronhuset, der stod tilbage.
Göteborg by købte Kronhuset i 1927, der i 1956 blev indrettet som en del af Göteborgs bymuseum. I den gamle rigssal kan man se en gobelin fra Bruxelles, der er vævet omkring 1700. Museet lå her til 1996, og i dag bruges Kronhuset til forskellige arrangementer og udstillinger.