Se på kortet
Lübeck, Germany
Læs om byen
Lübeck var dronningen af Østersøområdets hansestæder, og det er den på sin vis stadig, og det er ikke uden grund. Majestætiske kirker og utallige gamle boliger, klostre og andre anlæg fra middelalderen er et bevis på den enorme rigdom, der kom til byen gennem århundreder.
Den gamle bydel i Lübeck ligger på en ø i Travefloden, og det giver en naturlig afgrænsning for byen, hvor alt ligger i gåafstand. Desuden er floden og bredderne som et blågrønt bælte omkring byen, som kan nydes mange steder, fx på en rundtursbåd, hvor man kommer ad Trave rundt om Lübecks centrum.
I den gamle del af Lübeck ligger mange spændende seværdigheder med byens mange store middelalderkirker i spidsen. Med blandt andre Marienkirche og Lübecks domkirke danner de hansestadens berømte skyline, og i tillæg hertil ligger andre berømte steder som byens rådhus og byportene Holstentor og Burgtor.
Som en af Nordtysklands største byer er der et rigt udvalg af kultur, museer, indkøb og gastronomiske oplevelser i vente her. Meget af det foregår i middelalderomgivelserne i byens gamle og hyggelige bygninger, og blandt de nyere oplevelser er den smukke og velsmagende marcipansalon. Her er der forskellige lækkerbiskener af det berømte lübeckermarcipan.
Omkring Lübeck ligger store historiske hansebyer nærmest som perler på en snor. Der er ikke langt til de andre byer, som blandt andet tæller Hamburg, Schwerin og Wismar, og derved er Lübeck et godt udgangpunkt for ture hertil.
Topseværdigheder
Holstentor
Den imponerende byport Holstentor blev bygget 1464-1478 som en del af byens forsvarsværker. Porten er i dag Lübecks vartegn. Siden opførelsen er Holstentor bogstaveligt talt sunket i jorden, så i dag ser porten skæv ud, blandt andet hælder det ene tårn noget. En renovering og stabilisering blev gennemført 1933-1934, hvor man mente, der var fare for en sammenstyrtning.
Oprindeligt har der været tre samtidige Holstentors – en indre, en midterst og en yderst. Den bevarede er den midterste, mens den indre blev nedrevet 1828. Den ydre port faldt i 1853 til fordel for Lübeck første banegård – man kan se den som model i en montre vej vejen vest for Holstentor.
Holstentor består af tre bygningsdele; det centrale porthus og to flankerende tårne med koniske toppe. Siden 1950 har det interessante bymuseum ligget i Holstentor. Her skildres blandt andet den handel og søfart, der skabte den succesrige hansestad.
Havnerundfart/Hafenrundfahrt
Der er flere forskellige kanal- og havnerundfarter i Lübeck. Området, hvor bådene sejler fra, var det gamle omlastningssted for salt, der kom fra Lüneburg. Saltet blev videresolgt med store fortjenester og afskibet fra havnebassinet mod nord. Skibe sejlede til store dele af Europa med saltet, som var en af årsagerne til byens rigdom.
På sejlturen rundt om Lübeck kan man nyde de mange små og store bygningsværker fra vandsiden, og det er en særlig oplevelse, ikke mindst synet af byens skyline med tårnene af alle de fem store kirker.
Vest for Lübeck bycentrum kan man sejle på byens voldgrav, Stadtgraven, der blev udgravet som en af flere forsvarsværker mod udefra kommende, der gerne ville erobre eller røve den rige by. Udgravningen er godt 20 meter bred, op til 10 meter dyb og går i zigzag, så det var sværere for fjender at indtage Lübeck fra søsiden.
Fra turen kan man også se starten af den 67 kilometer lange kanal, der forbinder Lübeck og Elben. Kanalen blev åbnet i 1900, da Lübeck blev en integreret del af Tyskland, men allerede i 1390-1398 blev der gravet en forløber, Stecknitzkanalen, der dog løb lidt anderledes end den nuværende kanal.
Vil man bruge længere tid på vandet, kan man fx sejle helt ud til Østersøens munding ved havnebyen Travemünde.
Rådhuset
Rathaus
Byggeriet af Lübecks rådhus startede kort efter, byen fik sine frihedsrettigheder i 1226. Det tidligste byggeri var i senromansk stil, og der er bevaret dele heraf i sydmuren. I 1308 stod det egentlige rådhus færdigt.
I 1435 blev rådhuset udbygget med en ny fløj, De Nye Gemakker/Neuen Gemachs, der stilmæssigt er sengotik. Neuen Gemachs er fløjen med de små tårne. I sidste halvdel af 1500-tallet blev den elegante renæssancebygning i sandsten bygget med facade mod markedspladsen, og i 1594 blev så den smukke trappe mod gaden Breite Straße opført.
I rådhusbygningerne sad Lübecks administration, og her var også funktioner for Hanseforbundet, fx selve hansens råd og retsinstanser. Byens borgmester og byråd sidder stadig i de gamle bygninger, og de benytter også bygningen mod nord langs Breite Straße.
Rådhusbygningerne er spændende med deres buegange, våbenskjold og varierede arkitektur, og de er særdeles seværdige indvendigt. Der er dog begrænset adgang. I den store foyer mod Breite Straße er et imponerende trappeparti og en portal fra 1574. Man kan på en rundtur blandt andet se billeder af scener fra byens grundlæggelse, flere smukke rum og sale samt forestille sig, hvor den historiske Hansesal/Hansesaal lå. Hansesaal blev nedlagt i 1818, og salen blev derefter indrettet som administrationslokaler.
Helligåndshospitalet
Heiligen-Geist-Hospital
Helligåndshospitalet er en af verdens ældste sociale institutioner og samtidig et pragteksemplar af et monumentalt middelalderbyggeri. Allerede i 1286 blev hospitalet oprettet og indrettet til fattige og syge borgere.
Oprindeligt var der sengepladser i stueetagens store hal, mens der senere blev indrettet et egentligt hospital på de øvre etager. Under reformationstiden blev stedet ombygget til ældrehjem, og helt indtil 1970 var der beboere i de små kabiner i den store gamle sal. Andre dele af komplekset er fortsat hvile- og plejehjem.
Forhallen er indrettet i stedets oprindelige kirke, og de små kabiner i den store hal blev oprindeligt bygget til i begyndelsen af 1800-tallet.
Mariakirken
Marienkirche
Den mægtige Marienkirche er Tysklands tredjestørste kirkebygning, og den har virket som inspiration for utallige murstenskirker gennem tiden i Østersøområdet.
Kirken blev bygget 1250-1350 og stod som symbolet på Lübecks rigdom og fremgang. Inden da var der en mindre kirke på stedet, men med inspiration fra gotiske kirker i Frankrig og i Flandern, blev det nye byggeri sat i gang. Med 125 meter blev og er Marienkirche den højeste bygning i centrum af Lübeck, og den skabte respekt om byen som førende i det nordtyske område.
Gennem tiden modtog kirken mange gaver, og med tiden var her ikke mindre end 38 altre. 84 træepitafier og en del i sten kom også til.
Kirken tronede over byen gennem århundreder, indtil det allierede bombardement 28.-29. marts 1942. Kirken blev stærkt beskadiget som følge af branden efter bomberne og stod som en delvis skal uden de høje spir. I sydtårnet kan man se et mindekapel, hvor der er rester af kirkens klokker; de ligger præcis, som de faldt i 1942.
Et midlertidigt tag blev sat over Marienkirche efter 1942. Genopbygningen af kirken blev sat i gang 1947, og i 1959 var størstedelen af arbejdet gennemført. Detaljer kom til senere, blandt andet blev kirkens lille spir på midten af taget først rejst i 1980.
Indvendigt åbner verdens højeste murede hvælving sig med hele 38,5 meter til loftet. Efter branden i 1942 var der vægmalerier, der kunne reddes. Arbejdet startede i 1948 under ledelse af Dietrich Fey.
Ud over restaurerede vægmalerier kan man se de bevarede epitafier i sten. Ved kirkens alter kan man se et astronomisk ur, der blev bygget 1960-1967 af lübeckerurmageren Paul Behrens. Uret afløste det tidligere fra 1561-1566, som gik til grunde i 1942. Kirkens klokker er dels fra tiden efter 2. Verdenskrig og dels fra Sankt Katharina Kirke i det nuværende Gdansk.