Se på kortet
Reykjavík, Iceland
Læs om byen
Reykjavik er Islands og verdens nordligste rigshovedstad. Byen ligger smukt med det blå Atlanterhav på den ene side og med det islandske bjergmassiv i horisonten. Det er et godt billede på den imponerende naturoplevelse, som enhver tur til vulkanøen Island bliver for alle turister.
En tur til Reykjavik er også et besøg på sagaøen med dens gamle nordiske traditioner, sprog og gastronomi, der naturligt nok er præget af de mange fiskemuligheder, havene omkring øen byder på, og den varme vulkanske undergrund. Det er en by, hvis lige ikke findes nogle steder i verden.
I hovedstadsområdet bor hovedparten af den islandske befolkning, og her ligger de store kulturinstitutioner, museer og andet, som gør en storbyferie spændende. Området omkring søen Tjörnin er et godt sted at starte, og her ligger byens fine rådhus smukt ved søens nordlige bred.
Centrum af Reykjavik er præget af en charmerende lille storbystemning, og domkirken og det islandske parlament er blandt seværdighederne her. På toppen af byen ligger den imponerende og himmelstræbende Hallgrímskirkja, der kan ses på lang afstand fra flere steder i byen. Reykjavik og Island byder også på martim historie og nordlys, og langs havnen og vandet er der mulighed for at opleve begge dele.
Topseværdigheder
Domkirken
Dómkirkjan
Island indførte kristendommen i år 1000, og den første tid fungerede de lokale høvdinge som en slags præster, og de første kirker blev bygget ved høvdingenes gårde. Med tiden blev Skálholt, der ligger inde i landet øst for Reykjavik, landets reliigøse centrum, og det var det, indtil slutningen af 1700-tallet.
Her los kong Christian VII Reykjaviks domkirke bygge i 1787-1796 ved hofarkitekt A. Kirkerup. Bygningen blev dog i 1847 bygget om af L.A. Winstrup, der var kong Christian VIIIs hofarkitekt. Det skete i den nyklassicistiske stil, som man stadig kan se.
Indvendigt i den seværdige kirke bør man se altertavlen, der blev malet af G.T. Wegener på Det Kongelige Kunstakademi i København i 1847. Døbefonten blev lavet af den verdensberømte danske billedhugger Bertel Thorvaldsen, der havde islandske rødder. Døbefonten blev fremstillet i Rom i 1827 og opstillet i domkirken i 1839.
Dómkirkjan har hvert år siden 1845 dannet rammen om en messe og en ceremoni i anledning af det islandske parlaments åbning. Parlamentet holder til i nabobygningen, og efter kirkegangen gås samlet fra kirken dertil.
Hallgrimskirken
Hallgrímskirkja
Hallgrímskirkja er et af Reykjaviks mest kendte og karakteristiske bygningsværker. Med 74 meters højde rager kirken op over stort set alt andet i byen og præger derved hovedstadens silhuet langvejs fra. I det høje tårn er der adgang til et observationsdæk, hvorfra man kan nyde en imponerende udsigt over byen og omegnen.
Hallgrimskirken er Islands største kirke, og den himmelstræbende arkitektur er inspireret af landets søjlebasalt på samme måde som Þjóðleikhúsið, det islandske nationalteater, der som Hallgrímskirkja også har Guðjón Samúelsson som arkitekt.
Kirken er opkaldt efter Hallgrímur Pétursson, der nok er Islands mest læste og elskede poet. Pétursson levede i 1600-tallet, var præst og skrev blandt andet de såkaldte Passíusálmarnir, der er 50 poetiske, religiøse tekster.
Kirken blev tegnet i 1937, og byggeriet kom i gang i 1945. Først i 1986 stod hele bygningen færdig. Kirkeorglet med 5.275 piber blev bygget i tyske Boon og installeret i 1992. Ud over det er interiøret særdeles enkelt i designet.
Foran kirken står der en statue af vikingen Leif Eriksson, også kaldet Leif den Lykkelige, der som den første europæer kom til Nordamerika, som han kaldte Vinland. Statuen er en gave fra USA, der gav den i 1930 for at fejre 1000-året for det islandske altings virke.
Árbær Frilandsmuseum
Árbæjarsafn
Árbær Frilandsmuseum er et museum, der dels fremviser forskellige huse fra Reykjaviks historie og dels giver en fin indsigt i levevilkår i den islandske hovedstad.
Museet blev etableret, da der i 1900-tallet bredte sig en frygt for, at det gamle Reykjavik skulle forsvinde med moderniseringen af byen. Tankerne om et museum opstod konkret i 1942, og i 1954 blev det en realitet. I 1958 slog museet dørene op for publikum på det tidligere landbrug Árbær, hvis jorder skulle huse bygninger af historisk værdi.
I dag kan man gå på opdagelse og blandt andet se en gammel butik, en smedje og en tidligere kirke.
Höfði
Huset Höfdi blev opført i 1909 som bolig for den franske konsul Brillouin. Det blev bygget i Norge, importeret til Island og indrettet efter franske ønsker. Blandt andet kan man fortsat i dag se bogstaverne RF, som står for République Française.
Efter få år blev huset solgt første gang. Senere købte den britiske vicekonsul huset, der var Storbritanniens ambassade indtil 1951. Blandt de mange kendte personer, der har besøgt Höfdi kan nævnes Winston Churchill i 1941 og få år senere Marlene Dietrich.
Höfdi var forfaldent, da bystyret købte det af englænderne. Det skulle egentligt rives ned, men kommunens arkitekt lod det i stedet renovere, og det blev dermed stående.
Nu er det Reykjaviks lokaler til repræsentative formål, og mange gæster har været her; regenter fra fx Danmark, England og Norge samt præsidenter. Verdenshistorisk dannede det rammen om topmødet mellem Sovjetunionens Michael Gorbatjov og USA’s Ronald Reagan i oktober 1986. Det var et møde, der var med til at lægge vejen til Den Kolde Krigs afslutning.