Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Shanghai har stor historisk tiltrækningskraft og er en livlig og interessant kinesisk millionby af de helt store. Shanghai er økonomisk et af Kinas lokomotiver, og det har i den grad sat sit præg på gadebilledet, der er som et udstillingsbillede for hele verden over kinesisk fremskridt og velstandsstigning i den globale økonomi.

For turister betyder den en række fascinerende højhuse og spændende moderne arkitekter, ikke mindst langs byens havn, hvor bydelen Pudong rejser sig imponerende overfor det gamle centrum. Skyskraber efter skyskraber står smukt og himmelstræbende ved siden af hinanden, og herfra kan man nyde udsigten fra toppen af byen.

Shanghai er ikke kun moderne glas og stål, tværtimod har den byggerier og kulturel påvirkning fra både det gamle Kina og fra de kolonimagter, der har drevet handel her. På havnegaden The Bund ligger nogle af Asiens mest kendte byggerier i europæisk stil, og de giver et fint perspektiv på byens historie.

Rundt omkring i gaderne støder man også på kinesiske templer, der fuldender det varierede indtryk og nyt og gammelt fra forskellige kulturer. Og flyver man til Shanghais lufthavn kan man tage en Maglev-togtur til centrum med op til 431 kilometer i timen.

Topseværdigheder

    The Bund, Shanghai

    The Bund
    外灘
    Wàitān

    Gaden The Bund er enestående i hele Sydøstasien på grund af de flere end 50 bygninger i europæisk stil fra primært starten af 1900-tallet, der ligger som perler på en snor. Gaden ligger langs Huangpu-floden og strækker sig over mere end en kilometer. Afgrænsningen af The Bund går i syd fra gaden Yan'an, der i den engelske tid hed Edward VII Avenue, til broen Waibaidu mod nord.

    Med bygninger i så forskellige stilarter som gotik, renæssance, barok, nyklassicisme og art deco er det ikke uden grund, The Bund også kaldes for et internationalt arkitekturmuseum, men selv om man ikke er interesseret i bygningskunst, er The Bund alligevel et must under et besøg i Shanghai. Promenaden langs floden er et tilløbsstykke og en udstilling af det historiske Shanghai på The Bund og det nye Shanghai i bydelen Pudong, der troner på Huangpus modsatte bred. Om aftenen er der en særlig stemning, når bygningerne på begge sider af floden er illuminerede.

    The Bunds historie startede som en engelsk bebyggelse, og det store boom for økonomien og byggeriet gjorde i slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet stedet til et betydende finansielt centrum i Østasien.

    De mange huse rummede hovedsageligt handelshuse og banker fra mange lande, fx England, Frankrig, Rusland, Tyskland, Japan og USA. Desuden lå her både et engelsk og et russisk konsulat. Efter etableringen af Folkerepublikken Kina kom de fleste bygninger til at huse nye funktioner, men fx blev Peace Hotel drevet videre som før.

    Der ligger en række interessante huse på The Bund, hvor nogle af højdepunkterne er Hong Kong & Shanghai Bank, Custom House og Peace Hotel. Mod nord på The Bund ligger en lille park ud mod Huangpu-floden. Helt yderst er Monumentet for Folkets Helte, der er et 24 meter højt monument rejst til revolutionens martyrer og for folk, der har mistet livet i naturkatastrofer.

    Nord for Waibaidu-broen kan man se den store bygning fra 1934, der oprindeligt hed Broadway Mansions. Den ligger ikke på The Bund, men hører med i rækken af europæisk udseende opførelser. Det er i dag indrettet som hotel.

     

    Shanghai Maglev
    上海磁浮示范运营线
    Shànghǎi Cífú Shìfàn Yùnyíng Xiàn

    At køre med 431 kilometer i timen er ikke hverdagskost noget sted i verden med undtagelse af strækningen fra Shanghais lufthavn i Pudong ind mod bycentrum. Her kører magnetbanen Maglev i almindelig drift som det eneste sted i verden. Banen blev bygget som en del af byens almindelige transportnet, men med den svimlende hastighed er en tur også blevet en turistoplevelse.

    Den 30 kilometer lange tur mellem lufthavnen og Maglev-stationen ved metronettet tager 7 minutter, og den bedste oplevelse af farten er, når to tog passerer hinanden. Man skal huske at kigge godt efter, så hurtigt går det.

     

    Yu-haven

    Yu-haven
    豫园
    Yùyuán

    Yu-haven blev anlagt i 1500-tallet under Ming-dynastiet, og den regnes blandt regionens fornemste kinesiske haveanlæg. Det startede i 1559, hvor Pan Yunduan ville etablere en privat have til sin far, Pan En, der var en højtstående embedsmand. Haven forfaldt i knapt to hundrede år, og flere gange i 1800-1900-tallene blev den ødelagt. I årene 1956-1961 blev haven istandsat og gjort til nationalt monument i 1982.

    Yu-haven rummer alle elementer fra historiske haveanlæg i Sozhou-stilen; kunstige bakker, klipper, karpedamme, dragemalerier, zigzag-broer og pavilloner.

    Haven ligger midt i det gamle kinesiske område af Shanghai, og i det moderne Shanghais hektiske liv og mange muligheder er det som at træde ind i en anden verden med plads til fordybelse.

    Umiddelbart uden for haven ligger det store markedsområde i historisk kinesisk stil, New Old Street (上海老街), der er skabt som turistmagnet med en smag af det gamle Kina. Der er nærmest et must under et Shanghaibesøg. Her er mange forretninger, restauranter og boder, men samtidigt også smukke bygninger og detaljer som tehuset Huxingting, der ligger i områdets lille sø.

     

    Jing’an Tempel
    静安寺
    Jìng'ānsì

    Jing'an-templets ældste bygninger blev opført allerede i år 247. Det lå indtil 1216 på et andet sted i Shanghai, men blev her flyttet til dets nuværende position.

    De nuværende bygninger blev opført under Qing-dynastiet i sydkinesisk stil, og de er meget smukt velholdt efter en større restaurering i 1983. Ikke mindst imponerer de forskellige tempelhaller. I Guanyin-hallen er der en statue udført i kamfertræ. Statuen, der vejer fem ton, er med sine godt seks meter i højden et imponerende syn. I templet kan man også se Kinas største Buddhastatue i jade. Den er 3,8 meter høj.

    Af andre interessante effekter er den 3,5 tons tunge Hongwu-klokke fra Ming-dynastiet og en samling stenbuddhaer fra tiden omkring 500-tallets nordlige og sydlige dynastier.

     

    Shanghai Tower

    Shanghai Tower
    上海中心大厦
    Shànghǎi Zhōngxīn Dàshà

    Når man kigger på Pudongs skyline fra fx The Bund, står skyskrabere på rad og række, og blandt dem finder man Shanghai Tower, der blev opført 2008-2015. Med den blev de tre høje skyskrabere, Jin Mao Building, Shanghai World Financial Center og Shanghai Tower, som blev planlagt i 1993, færdigopførte.

    Shanghai Tower er 632 meter højt og stod derfor færdigbygget som den højeste bygning i Kina og den næsthøjeste i verden. I tårnet er der observationsdæk, hvor man i en højde på lidt over 550 meter kan nyde udsigten over Shanghai og omegn.

    Bygningsdesignet er snoet fra ydersiden med en facade, der drejer 120 grader på vej op, og indvendigt er Shanghai Tower inddelt i ni cylindriske bygninger, der er stablet på hinanden. Hver af de ni har eget atrium.

     

    Shanghai Zoo
    上海动物园
    Dong Wu Yuan

    Den zoologiske have i Shanghai har en mængde dyr fra hele verden, den største attraktion er dog givet vis kæmpepandaen, der ganske roligt spiser bambus, mens de talrige turister spadserer forbi og kigger på dyret, som kun lever i det centrale Kina.

    Ud over kæmpepandaen er her forskellige show, massevis af store katte, dyr fra Afrikas savanner og så selvfølgelig et righoldigt udvalg fra den kinesiske fauna; fx den kinesiske alligator.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Shanghai her.

Andre seværdigheder

    City God Temple, Shanghai

    Bygudens Tempel
    城隍庙
    Chénghuángmiào

    Bygudens Tempel ligger i Shanghais gamle bydel, og det er sammen med den fantastisk smukke have, Yuyuan (豫园), et fornemt eksempel på et klassisk kinesisk have- og tempelkompleks.

    Templet blev konverteret til Bygudens Tempel i 1403, og med dedikationen til byens beskytter, blev det et populært sted i det, der var den kinesiske bydel. I 1951 fik den taoistiske menighed templet, og efter nogle årtier med andre formål i bygningerne, har de siden 1994 igen drevet stedet som tempel.

     

    Den Gamle Kinesiske Bydel
    南市
    Nanshi

    Nanshi er en historiske spændende kvarter i Shanghai, der længe bestod af fire separate bydele, hvor de tre blev regeret af henholdsvis franskmænd, englændere og amerikanere.

    Den kinesiske bydel var indtil 1949 kinesisk styret, og det var således her, der var en egentlig kinesisk stemning. I dag kan man fortsat opleve nogle af de smalle og tætbebyggede gader, der giver et indtryk af tidligere tiders Shanghai, men som alle andre steder i den hastigt udviklede moderne by skal man dog have en vis forestillingsevne. Bydelen ligger inden for de to gader Zhonghua og Renmin, der begge blev anlagt på de opfyldte voldgrave og nu danner en ringgade, der tydeligt ses som en oval på et bykort.

     

    Peace Hotel, Shanghai

    Peace Hotel
    和平饭店
    Heping Fandian

    Peace Hotel blev opført af Victor Sassoon 1926-1929 som Shanghais mest glamourøse hotel med navnet Cathay Hotel. Det var med 77 meter Shanghais højeste bygning indtil 1934, hvor Park Hotel åbnede og overtog den status.

    I dag består Peace Hotel af to separate bygninger, der ligger på hver side af gaden Nanjing Lu; begge har facade mod The Bund. Den nordligst beliggende er det oprindelige Cathay Hotel fra 1929 (The Bund 20), mens den sydlige (The Bund 19) stammer fra 1908. Her var oprindeligt indrettet Palace Hotel.

    Den nordlige del kaldes som bygning Sassoon House, og her var der i begyndelsen en del forskellige lejere. Cathay Hotel var en af dem, men her var også banker, restauranter og Victor Sassoons private lejlighed, der var indrettet på 10. sal. I pyramiden på taget mod The Bund var der spisesal.

    Hotellet blev overtaget og videreført af kineserne i 1949, og det genåbnede som hotel i 1956. Hotellet er kendt for god jazzmusik, en dejlig tagterrasse samt en stemning, der kan lede tankerne hen på 1930erne.

    På stedet for den sydlige del lå fra 1850erne hotellet Central Hotel, der blev ændret til Palace Hotel med åbningen af den nuværende bygning i 1908. Den var Shanghais første med elevatorer. Siden 1965 har det hørt til Peace Hotel.

     

    The Bund Sightseeing Tunnel
    上海外灘觀光隧道
    Shànghǎi wàitān guānguāng suìdào

    The Bund Sightseeing Tunnel er en tunneloplevelse, hvor moderne højteknologi er brugt til at give en enestående lyd- og billedoplevelse til gæsterne, der bliver ført gennem tunnelen i små førerløse vogne.

    Selve The Bund Sightseeing Tunnel forbinder den centrale del af The Bund med området ved tv-tårnet Oriental Pearl Tower. Den er 646 meter lang og med sin forbindelse under Huangpu-floden kan den bruges til sightseeing eller som praktisk transport.

     

    Sejltur i Shanghais havn
    上海海港之旅
    Shànghǎi hǎigǎng zhī lǚ

    Langs The Bund kan man ud for gaden Jinling Lu tage på sejlture på Huangpu-floden og den mindre Wusong nord for The Bund. Turen på det travle farvand er meget stemningsfuld, og det er en fremragende måde at se både The Bund og Pudong-distriktet på.

    En standardtur varer en time, men længere ture ud til floden Yangtze kan også købes. En særlig oplevelse er det at tage en sejltur, når mørket falder på og alle lysene i Pudong og resten af Shanghai tændes.

    Vil man blot prøve en sejltur, kan man vælge færgen, der afgår fra The Bund. Den koster en brøkdel af turbådene, men så er turen da heller ikke anlagt efter turisters ønsker, men hurtigst mulig transport fra The Bund til Pudong.

     

    Pudong

    Pudong
    浦东新区
    Pǔdōngxīnqū

    Pudong-distriktet, der ligger på den østlige bred af Huangpu-floden, er Shanghais moderne bydel, der er præget af høje kontorbygninger og flere af byens nye seværdigheder. Den er skudt op fra nærmest ingenting så sent som i 1990.

    De mange skyskrabere i glas og stål giver byen en markant skyline. Pudong er det kommercielle og finansielle hjerte i byen, der er et af Asiens kraftcentre – og bydelen er en stærk kontrast til The Bund, der ligger på den modsatte bred af Huangpu-floden. Mellem The Bund og Pudong er der blandt andet The Bund Sightseeing Tunnel, og der sejler også en passagerfærge.

     

    Oriental Pearl Tower
    东方明珠塔
    Dōngfāng Míngzhūtǎ

    Oriental Pearl Tower er Shanghais tv-tårn, og det ligger som et af byens vartegn overfor The Bund og ned mod Huangpu-floden. Tårnet blev opført i årene 1991-1995 i forretningskvarteret Lujiazui i bydelen Pudong. Indtil 2007 var det Kinas højeste bygning; det var indtil opførelsen af Shanghai World Financial Center, der troner ikke langt fra tv-tårnet.

    Oriental Pearl Tower er 468 meter højt og byder på tre observationsdæk, der ligger i henholdsvis 90, 263 og 350 meters højde; den højeste med navnet Space Module. Med beliggenheden i hjertet af Shanghai er der naturligvis en fantastisk udsigt fra tårnet, som man også kan nyde i en roterende restaurant 267 meter oppe.

     

    Shanghai World Financial Center
    上海环球金融中心
    Shànghǎi huánqiú jīnróng zhōngxīn

    Shanghai World Financial Center, eller bare SWFC, åbnede efter elleve års byggeri i 2008. Med 492 meter til toppen var det verdens højeste bygning, når der ikke regnes diverse antenner eller tårne med.

    Det er også i SWFC, man finder et observationsdæk i hele 474 meters højde. Det er på næstøverste etage, 100. sal, og man kan også besøge udsigtssteder på 94. sal og 97. sal. SWFC er en af de mest karakteristiske bygninger i bydelen Pudong; dels grundet højden og dels fordi der er et stort trapezformet hul tæt på toppen.

     

    Nanjing Lu

    Nánjīng Lù
    南京路

    Nanjing Lu er Shanghais hovedstrøg. Den er en af verdens mest travle, og det forstår man, når man tager en spadseretur her. Nanjing Lu er spækket med forretninger og indkøbscentre, og her er altid mange mennesker. Gaden er også interessant at se om aftenen, når de mange neonskilte og -reklamer oplyser hele den lange gade.

    Nanjing Lu består i dag af to dele, en østlig og en vestlig del, der ligger på hver sin side af Folkets Park. Det er den østlige del, der er den oprindelige Nanjing Lu og derfor også særligt denne, der er interessant at besøge. En god del af strækningen er en gågade.

     

    Shanghai Museum
    上海博物館
    Shànghǎi Bówùguăn

    Shanghai Museums samling består af mere end 120.000 effekter inden for blandt andet kategorierne: Bronzearbejder, keramik, kalligrafi, møbler, jadegenstande, mønter, malerier, segl, skulpturer og minoritetskunst.

    Særlig interessant er bronzesamlingen, der regnes blandt verdens fineste. Museets mange udstillede genstande giver et fornemt indtryk af meget af den kinesiske kulturhistorie, der fx skildres gennem møbler fra de forskellige dynastier, ikke mindst Ming- og Qing-dynastierne.

    Museet blev oprindeligt grundlagt i 1952. Den nuværende, moderne museumsbygning i spændende arkitektonisk stil blev opført i 1993-1996. Den rummer cirka 40.000 m2 fordelt på de fem etager.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Shanghai her.

Ture fra byen

    Hangzhou Sø

    Hángzhōu
    杭州

    Hangzhou er en af Kinas syv gamle hovedstæder, den blev grundlagt for flere end 2.000 år siden under Qin-dynastiet. I de første århundreder var byen en mindre bebyggelse, men efter anlæggelsen af bymurene i 591 tog udviklingen fart. Byen var således i det efterfølgende Tang-dynasti fra 600-900-tallene meget velstående, ikke mindst grundet sin befæstning og strategisk gode beliggenhed ved den sydlige ende af Den Store Kanal.

    Hangzhous befolkning eksploderede til op mod en halv million i 1100-tallet, hvilken gjorde den til en af verdens største byer. Marco Polo besøgte Hangzhou i 1200-tallet, og han beskrev den som den utvivlsomt smukkeste i verden. Store dele af byens historiske bygninger blev ødelagt i 1800-tallet, men seværdighederne er fortsat så fine, at byen er en af de mest besøgte i Kina.

    Forskellige bygningsværker blev anlagt gennem tiden, blandt andet dæmningen ved den berømte Vestsø, som i dag er et af byens store udflugtsmål. Mange kinesiske byer har en Vestsø, men den i Hangzhou er den ”rigtige” og mest berømte. Det var da også den, der var inspiration ved anlæggelsen af Kunmingsøen ved det kejserlige sommerpalads i Beijing.

    Vestsøen er ganske stor, og den er delt af to større dæmninger, som er opkaldt efter digterne Su Dongpo og Bai Juyi, der virkede som mandaringer i Hangzhou. Dæmningerne er Su Di (Sū Dī/苏堤) og Bai Di (Bái Dī/白堤). Søen er 3,2 kilometer fra nord til syd og 2,8 kilometer fra øst til vest. Den strækker sig fra selve byen ud til skovklædte bakker, der ofte ligger i en stemningsfuld dis.

    Det mest karakteristiske bygningsværk ved Vestsøen er den 45 meter høje Baochu-pagode (bǎochùtǎ/保俶塔), der er opført højt oppe på en bakke, men overalt omkring søen er der smukke og seværdige steder og anlæg.

    I Hangzhou kan man også se De Seks Harmoniers Pagode, der af mange regnes for Kinas mest imponerende. Den blev oprindeligt opført i 970, hvor den havde en højde på over 100 meter. Pagoden styrtede sammen i 1121, hvorefter pagoden blev genopført på det smukke sted på Qiantang-flodens nordlige bred. Denne gang blev højden de nuværende 60 meter. Pagoden ser udvendigt ud til at have tretten etager, men indvendigt er der syv. Ud over selve pagoden kan man se en række spændende effekter fra den kinesiske kulturhistorie.

     

    Zhōuzhuāng
    周庄

    Den relativt lille by, Zhouzhuang, er meget besøgt for sine mange søer og kanaler samt de bevarede historiske beboelseshuse- og kvarterer, der ligger ned mod kanalerne gennem byens centrum. Byens største seværdigheder er stemningerne ved vandet, og man ser da også byen bedst fra en af de sejlture, der bliver udbudt.

    Der er 14 stenbroer i byen; de krydser kanaler og floder. Tvillingebroerne Shide og Yongan er de kendteste, og de er Zhouzhuangs vartegn. Broerne blev opført omkring år 1600. Noget ældre er Fuan-broen, der er opført i 1355 under Yuan-dynastiet. Ved Fuan-broen ligger Shen-huset fra 1742. Hele husets kompleks ligger på cirka 2.000m2, og det giver et godt indtryk af den fornemme stil, der herskede under Qing-kejserne.

    Man bør ved et besøg i Zhouzhuang også besøge det taoistiske Chengxu-tempel, der blev opført 1086-1093 i Song-dynastiets tid.

     

    Nanjing Mausoleum

    Nánjīng
    南京

    Byen Nanjing har flere gange gennem historien været Kinas hovedstad. Navnet betyder da også ”Den Sydlige Hovedstad” i modsætning til Beijing, der betyder ”Den Nordlige Hovedstad”. Nanjing er en af de fire vigtigste hovedstæder i tidligere tiders kinesiske samfund, og der er i dag mange spændende seværdigheder at se mellem de mange højhuse i den moderne by; kun nogle af de vigtigste bliver beskrevet her.

    Nanjings gamle centrum lå inden for den lange og høje bymur, som man fortsat kan se nogle porte og murpartier fra. Kejserhoffet havde også sine paladser, haver og øvrige bygninger her. Centralt ligger den store sø Xuanwu, og rundt om den og på øerne i midten er som en dejlig oase i storbyen.

    Der er flere store seværdigheder i Nanjing. Det drejer sig fx om Klokketårnet/Zhonglou (钟楼) og Trommetårnet/Gulou (鼓楼), der begge stammer fra 1380ernes Ming-dynastiet. Tårnene blev benyttet til at markere solopgang og solnedgang, og sådanne bygninger kendes også fra fx Xi'an og Beijing.

    Man kan også se Præsidentpaladset, der var residens for den kinesiske republiks præsident indtil 1949. Oprindeligt lå der på stedet to fyrstepaladser fra Ming-dynastiet, men under Taipingoprøret i 1853 blev de ødelagt. Efterfølgende blev det nye palads opført, og det er i dag indrettet som museum.

     

    Sūzhōu
    苏州

    Suzhous historie går mere end 2.500 år tilbage, og beliggenheden ved Den Store Kanal har været medvirkende til byens udvikling gennem mange århundreder. Suzhou blev allerede i 495 f.Kr. forbundet med Yangtze-floden via kanalen, og derefter udviklede byen sig til et center for handel med blandt andet silke.

    Tiden under Ming- og Qing-dynastierne blev Suzhous gyldne periode, hvor byen blev meget velstående. Det var i denne tid, Suzhous mange dejlige haver blev anlagt. De cirka 150 haver ligger spredt over hele byens centrum og tiltrækker mange turister, der vil se de små universer, som haverne danner.

    En tur til Suzhou er en meget fredfyldt og betagende oplevelse. Man kan se flere af de skønne haver, de hyggelige huse og kvartererne omkring byens mange små kanaler samt naturligvis Den Store Kanal, der slår en rundkreds omkring Suzhous gamle bydel.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

    Adolescent Shopping Center

    Nanjing Dong Lu 328

     

    Baisheng Shopping Centre

    Huaihai Zhonglu 918

     

    Huijin Department Store

    Zhaojiabang Lu 1000

     

    New Shanghai Shopping City

    Pudong

     

    Shanghai Silk Market

    Tianping Lu 139

     

    Spring Department Store

    Sichuanbei Lu 521

     

    Indkøbsgader

    Nanjing Lu, Huaihai zhong Lu, Sichuan bei Lu, Xujiahui, Yu Yuan

Med børn

    Temapark

    Dino Beach/Redai Fengbao Shuishang Leyuan (上海熱帯風暴水上楽園)
    Xin Zhen Lu 78
    dinobeach.com.cn

     

    Forlystelsespark

    Jin Jiang Amusement Park/Jin Jiang Le Yuan (錦江樂園)
    Hongmei Lu 201

     

    Zoologisk have

    Shanghai Zoo/Shanghai Dong Wu Yuan (上海動物園)
    Hongqiao Lu 2831

     

    Akvarium

    Shanghai Ocean Aquarium/Shanghai Haiyang Guan (上海海洋馆)
    Yincheng Bei Lu 158/银城北路158号
    aquarium.sh.cn

Gode links
Historisk overblik

    Områdets tidlige bosættelse

    Shanghais historie går langt tilbage, og før den egentlige byudvikling var området en del af Songjiang-provinsen, som blev regeret fra den nærtliggende Suzhou. Med Song-dynastiet (960-1279) begyndte en udvikling af området til en mindre by, der primært spillede en rolle som havn.

     

    Shanghai grundlægges

    1553 regnes for Shanghais begyndelse som en rigtig by. Det var her, der blev anlagt bymure, som skabte en struktur i de spredte bebyggelser. Byen spillede fortsat en vigtig rolle som havn, men det var ikke før 1800-tallet, en større udvikling af byen fandt sted. På trods af Shanghais størrelse i dag, er den en forholdsvis ung by, hvor der ikke er mange gamle traditionelle kinesiske byggerier, som man ser i fx Beijing og Nanjing.

     

    1800-tallets store vækst og opium

    I 1800-tallet steg Shanghais handelsmæssige betydning grundet den gunstige beliggenhed tæt på Yangze-flodens udmunding. I særdeleshed var dette attraktivt for vestlige lande, der ellers ikke havde adgang til de lukkede havne i Kina.

    Den første opiumskrig blev afsluttet med underskrivelsen af Nanjing-traktaten i 1842. Her måtte Kina afstå Hong Kong til briterne samt åbne nogle havne for vestlig handelsadgang, herunder Shanghais, som var den måske mest interessante af dem alle. Andre aftaler de følgende år udvidede de udenlandske rettigheder i byen og havnen.

     

    Taiping 1850

    Det nationale Taiping-oprør startede i 1850 og varede til 1864. Det blev en af de blodigste tider i den kinesiske historie, hvor nederlag til udenlandske magter og naturkatastrofer indtraf gentagne gange, efter oprørernes mening uden de rette reaktioner fra det manchuriske Qing-dynasti. Shanghais områder under udenlandsk herredømme forblev uden for konflikten og var derfor mål for mange flygtninge fra de mange kampe i Kina.

    Efter nogle kampe i Shanghais omegn i 1853, blev et bystyre etableret året efter. Det var meningen, at de udenlandske områder skulle ledes koordineret, ikke mindst efter det stigende antal kinesiske tilflyttere hertil.

     

    Internationale år omkring 1900

    Under krigen mod Japan i 1894-1895 måtte Kina afstå Formosa, det nuværende Taiwan, og Japan blev ved siden af England, Frankrig, Rusland og USA en af de udenlandske nationer med herredømme i en del af Shanghai.

    Japanerne var de første, der opførte fabrikker i byen, og snart efter fulgte også andre af de udenlandske magter. Det blev startskuddet til Shanghais store industrialisering, der med tiden gjorde Shanghai til det absolutte økonomiske kraftcenter i landet, baseret på mere end blot den store havn og den finansielle sektor, der var den største og mest udviklede i Fjernøsten.

    Væksten medførte også en udbygning, hvor man i begyndelsen af 1900-tallet rev byens gamle forsvarsmure ned. Det ændrede bybilledet og gav nye muligheder for udvikling.

     

    Væksten fortsætter

    Shanghais store betydning for Kina krævede efterhånden en særlig etablering af den politiske organisation i byen. I tiden indtil 1927 var Shanghai en del af Jiangsu-provinsen, hvis hovedby var Nanjing, men nu blev byen etableret som en speciel administrativ zone, der var ligestillet med Kinas provinser. I 1930 blev Shanghai formelt sin egen kommune, sin egen provins, hvilket gav mulighed for en endnu bedre strukturering og planlægning af byens fremtid.

     

    1930erne til Folkerepublikken

    I starten af 1930erne var der blandt kinesere stigende selvstændighedstrang i den delvist udenlandske by. Japan gennemførte bombardementer i byen i 1932, og efter nogle års spredte kampe og oprør blev byen erobret af Japan i 1937. Byens japanske tid varede til 1945.

    Under 2. Verdenskrig blev Shanghai tilflugtssted for blandt andet jøder. Byens historiske rolle som en meget international og tolerant by var derved fastholdt.

    I maj 1949 erobrede det kinesiske kommunistiske parti magten i byen, og det betød en fraflytning af mange udenlandske virksomheder og handelskontorer, der i stedet valgte britiske Hong Kong som sæde for aktiviteterne i Fjernøsten.

     

    Kommunisme og Shanghai i dag

    I 1950-1960erne gennemlevede Shanghai på ny en stor industriel vækstperiode. I Folkerepublikken Kina var Shanghai gennem alle årene centrum for produktion og handel. Ved det moderne Kinas nye økonomiske boom, der blev igangsat i 1980ernes Guangdong-provins, kom Shanghai for alvor på banen som en af hele Asiens økonomiske mastodonter.

    Udviklingen tog for alvor fart efter 1991, hvor nye initiativer til opnåelse af både kinesiske og udenlandske investeringer blev gennemført. Folkerepublikkens leder, Jiang Zemin, var tidligere borgmester i Shanghai, og han gik forrest med etableringen af den nye og imponerende by, man møder i dag.

    Bydelen Pudong er med nogle af verdens højeste skyskrabere det bedste eksempel på det, der er skudt op de seneste årtier. En af kronerne på værket var Shanghais status som vært for verdensudstillingen, Expo2010, i 2010.