Ved den nordlige ende af Sejrspladsen/Piața Victoriei ligger Timișoaras operahus og nationalteater. Det er en af byens førende kulturinstitutioner, og her kan man nyde operaer, balletopsætninger og teaterforestillinger. Opera- og teaterbygningen blev opført 1872-1875 og opkaldt efter den østrigske kejser Franz Joseph I.
Brande ødelagde teaterbygningen i 1880 og igen i 1920, hvor det meste af opførelsen skulle genopbygges. Rumæniens kong Ferdinand lagde grundstenen til genopførelsen i 1923, og teatret åbnede påny i 1928. Denne gang var der blevet indbygges et større vandreservoir til eventuel kommende brandslukning. I 1930 flyttede bl.a. et museum og et akademi ind i bygningen som supplement til teatret, og derfor fik stedet navnet Kulturpaladset/Palatul Culturii.
Den klassiske teaterarkitektur fra slutningen af 1800-tallet dannede stadig stilen for Kulturpaladset med indgangen til 1930erne, men nye bygninger på Piața Victoriei havde overvokset det gamle teater, og derfor fik Duiliu Marcu opgaven med at redesigne bygningen. Han forhøjede facaden og ombyggede den i stil med en kolossal og stringent triumfbue, som man fortsat kan se i dag. Arkitekturen var inspireret af den fascistiske stil fra samtidens Italien, og Marcu fandt ikke mindst sin inspiration i Marcello Piacentinis værker.
Kulturpaladset har gennem tiden skrevet sig ind i den rumænske historiske flere gange. Den 31. oktober 1918 blev Banat-republikken etableret i Timișoara Militærcasino/Cazinoul Militar. Republikkens grundlæggere ønskede bånd eller union med Ungarn, men de tilstedeværende rumænske officerer ville ikke længere modtage ordrer fra Budapest, og derfor gik de til restauranten Kronprinz Rudolf, der lå i teatret. Her dannede de et rumænsk nationalt militærråd, som skulle arbejde militært for at samle Banat og Rumænien.
I 1989 foregik en væsentlig del af den rumænske revolution i og foran Kulturpaladset. Der var stigende spændende i det socialistiske Rumænien, hvor modstanden mod styret steg, som det var set andre steder i Østeuropa. I Timișoara kulminerede utilfredsheden under en stor demonstration den 20. december 1989, hvor den Demokratiske Rumænske Front/Frontul Democratic Român, blev dannet i bygningen, og hvor Timișoara fra Kulturpaladsets balkon blev erklæret som en by, der var fri for det socialistiske styre.
Teatrul Național "Mihai Eminescu" Timișoara, Strada Mărășești, Timișoara, Rumænien
Ved den nordlige ende af Sejrspladsen/Piața Victoriei ligger Timișoaras operahus og nationalteater. Det er en af byens førende kulturinstitutioner.