Se på kortet
Warszawa, Polen
Læs om byen
Den polske hovedstad er en af det østlige Europas store og historiske hovedstæder, og ikke mange steder har som Warszawa oplevet turbulente tider. I de seneste århundreder har Warszawa gennemgået flere delinger af og magtovertagelser i Polen, og i nyere tid blev omkring 85 % af Warszawa lagt i ruiner under 2. Verdenskrig.
Gang på gang har byen rejst sig igen, og i dag ligger de mange smukke bygninger fra det historiske Warszawa genopført i deres oprindelige og fornemme ydre. De seneste årtiers store investering i nybyggerier har givet yderligere atmosfære, hvor historisk og nyt mødes.
Fornemme museer skildrer blandt andet de turbulente krigsår, men kunstmuseer og nogle af de mange palæer og paladser er også besøg værd. I gaderne ligger også et kolossalt udvalg af indkøbsmuligheder og spisesteder, alt sammen med den varme polske atmosfære som midtpunkt.
Den gamle bydel er det historiske centrum i Warszawa, og det er fortsat midtpunktet for turister og lokale, når gamle og hyggelige gader og pladser skal ses og besøges. Tæt herpå ligger den nye by, der har sin egen markedsplads. Fra 1900-tallets genrejsning og udbygning af byen kan man fx se det imponerende sovjetiske videnskabspalads.
Topseværdigheder
Den Gamle By
Stare Miasto
Warszawas gamle bydel er byens mest stemningsfulde område med brosten i gaderne og smuk gammel arkitektur. Siden anlæggelsen omkring år 1300 har markedspladsen været bydelens og hele Warszawas centrum, og i dag er det da også stedet for et dejligt gadeliv.
Under kampene i 1944 under 2. Verdenskrig blev den gamle by stort set totalt ødelagt. Efter krigens afslutning blev det hurtigt besluttet at rekonstruere byen, der var Warszawas hjerte, og genopbygningen startede efter ganske kort tid. Den primære genopførelse blev afsluttet i 1960erne, og det skete blandt andet med udgangspunkt i Bernardo Bellottos malerier fra 1700-tallet. Der var også en del bevarede elementer fra de ødelagte bygninger, og disse blev for nogle deles vedkommende genbrugt.
Den Gamle Bys Markedsplads
Rynek Starego Miasta
Den Gamle Bys Markedsplads blev allerede udlagt i 1200-tallet, og den var Warszawas centrum for handel og politik. På pladsen blev byens rådhus opført i starten af 1400-tallet, og der blev revet ned i 1800-tallet. Rundt om pladsens 73x93 meter store areal lå der inden 2. Verdenskrig bygninger tilbage fra 1300-tallet, men disse blev alle ødelagt i 1944. I dag er husene rekonstruktioner, der er opført 1948-1953. I arbejdet benyttede man bevarede dele af de oprindelige bygninger.
Midt på pladsen står en statue af en havfrue, som har været byens symbol siden 1300-tallet. Statuen holder et sværd og et skjold, hvilket er et symbol på, at hun vil forsvare Warszawa, hvis byen en dag er truet.
Historien fortæller, at to havfruesøstre svømmede i Østersøen. Den ene søster svømmede til København, den anden til Gdansk og videre op ad floden Wisła, indtil hun stoppede på bredden ved den nuværende gamle bydel i Warszawa. Hun syntes, der var smukt og blev der. En købmand fangede hende og holdt hende fanget for at fremvise hende for penge, men lokale folk befriede hende, og af taknemlighed vil hun nu altid forsvare byen.
Kongeslottet
Zamek Królewski
Warszawas kongeslot blev første gang bygget i 1300-tallet. I 1569 flyttede kong Sigismund III sin residens til slottet, og Warszawa blev Polens hovedstad. I 1598-1619 blev slottet ændret til dets nuværende grundform ved italienske arkitekter, og senere foretog man ombygninger i barok stil. Gennem 1700-tallet blev anlægget udvidet med ombygninger af blandt andet sydfløjen, og her kom der også en smuk rokokofacade på.
Efter det polske underhus, Sejmens, oprettelse, husede slottet både kongefamilien og den politiske forsamling i Polen. Slottet blev dog ødelagt i 1939, og det blev endeligt sprængt i 1944. Rekonstruktionen af slottet blev gennemført i årene 1971-1988, og det det står nu som forhen i gadebilledet.
I slottets smukke og rigt dekorerede rum er der udstillet mange originale møbler, statuer og malerier. Af kunst kan man blandt andet se værker af Marcello Bacciarelli, Bernardo Bellottos nærmest fotografiske malerier af Warszawa og ikke mindst Jan Matejkos storladne malerier.
Barbakan
Barbakan er den gamle bydel i Warszawas nordlige indgangsport, og den er en integreret del af byens forsvarsmure. Barbakan blev opført i 1500-tallet og genopført i 1950erne.
Fra etableringen af den gamle bydel i 1300-tallet til 1500-tallet bestod forsvarsmurene af en kraftig jordvold, men med både porte og egentlige mure blev forsvaret betydeligt bedre. Rester samt genopførte dele af Warszawas bymure står tilbage hele vejen rundt om den gamle by, man kan se dem ved at gå ad gaden Podwale fra Barbakan.
Ulica Krakowskie Przedmieście
Denne gade er sammen med dens sydlige forlængelse, Ulica Nowy Świat, to af byens smukkeste historiske gader. De udgør samtidigt den første del af Kongevejen, der er kongernes gamle vej fra slottet i den gamle og centrale bydel til sommerslottet Wilanow, der ligger umiddelbart syd for Warszawa.
Langs gaderne er der gennem tiden bygget pragtpalæer som perler på en snor, hvilket man hurtigt får et indtryk af, når man i dag går en tur her. Ud over smukke palæer kan man se flere interessante kirker og monumenter på vejen.
Kultur- og Videnskabspaladset
Pałac Kultury i Nauki
Warszawas kultur- og videnskabspalads blev opført i 1952-1955 efter Sovjetunionens leder, Josef Stalins, ide og givet som en gave fra den sovjetiske befolkning til Warszawas og Polens indbyggere.
Byggestilen er typisk stalinistisk og kendes bedst fra byggerierne af de såkaldte ”Syv Søstre” i Moskva, hvoraf Moskva Universitet er blandt de mest kendte af søstrene. Efter planen skulle der have været en ottende søster i Moskva, men denne blev ikke opført i den russiske hovedstad. Arkitektonisk menes bygningen i Warszawa at være en mindre udgave af den planlagte, hvorved den på en måde alligevel blev opført.
På byggetidspunktet var paladset en af Europas største bygninger og med 231 meter også en af de højeste. På de mange etager og store bygninger i grundplanet er der bygget i overdådig stil. Indretningen bestod blandt andet af biografer, en svømmehal, teatre, museer og landets største konferencesal.
Der er 42 etager i bygningen og flere end 3.200 rum og sale. På 30. etage er der en udsigtsbalkon, hvorfra der er en fremragende udsigt over den polske hovedstad.
I Kultur- og Videnskabspaladset er der indrettet museer for teknik og videnskab, Muzeum Techniki, samt for evolution; Muzeum Ewolucji. Her er også skiftende udstillinger, messer og anden publikumsaktivitet.
Fotoplastikon
Fotoplastikon er en fremviser af tredimensionelle billeder fra begyndelsen af 1900-tallet. Det er den eneste tilbageværende i Europa af de flere hundreder, der blev sat op i mange større byer.
Teknikken bag Fotoplastikon blev opfundet og udviklet i Tyskland i slutningen af 1800-tallet; der blev de kaldt Kaiserpanorama. De tredimensionale billeder blev produceret med et dobbeltlinset kamera, og fremvisningen af billederne gav seere en fantastisk illusion af virkelighed.
Ved billedfremvisninger kan man fornemme stemningen fra byen i 1900-tallet og få dejlige indtryk fra dejlige steder rundt omkring på kloden. Besøget er på samme tid en spændende oplevelse af historisk teknologi.
Lazienki Park
Łazienki Królewskie
Lazienki Park er en af Warszawas sande oaser, og mange af byens indbyggere tager hertil for at slappe af blandt de mange træer og smukke bygninger eller for besøge en af cafeerne i parken. Ordet Lazienki hentyder til de badefaciliteter, Stanisław Lubomiski anlagde her i 1683. Badet blev overtaget af kong Stanisław II August, der ombyggede det til det nuværende Palads ved Vandet, der skulle blive den første af de mange bygninger, det gennem tiden er opført i den store park.
Parken blev anlagt og skulle fungere med bygninger som sommerresidens- og udflugtsmål for de polske monarker. Parken blev udlagt 1774-1784, og de forskellige små bygninger blev ofte opført uden egentlige formål. De skulle blot pynte, og så blev de i øvrigt ofte anvendt af kongens kvindelige yndlinge.
Der er en del seværdigheder i parken, og blandt de væsentligste er Paladset ved Vandet/Pałac Na Wyspie. Dette palads blev oprindeligt opført som et badehus i 1683, men det blev ombygget i 1772-1793 af kong Stanisław II August, der benyttede det som residens i en periode. Bygningen er nyklassicistisk, tegnet af Tylman van Gameren og opført på et særdeles idyllisk sted i parken.
Teatret ved Vandet/Teatr na Wyspie ligger ved den centrale sø i Lazienki Park. Det er bygget som anlæggets klassicistiske amfiteater i årene 1790-1793 efter løs inspiration fra det antikke Herculaneum. Amfiteatret bruges i dag til teaterforestillinger og koncerter.
Det Gamle Orangeri/Stara Pomarańczarnia er indrettet som orangeri for Paladset ved Vandet og til brug under kongens ophold her. I dag kan man se en stor skulptursamling fra 1600-1900-tallene i orangeriet.
Man kan også se Frederik Chopin Monument/Pomnik Fryderyka Chopina, der er rejst til minde om den polske komponist Frederik Chopin. Monumentet er oprindeligt udført i 1904 af kunstneren Wacław Szymanowski. Det blev indviet i 1926, men under 2. Verdenskrig blev monumentet smeltet om i Tyskland. Det blev genopført i 1957-1958 og opstillet på den oprindelige sokkel, der overlevede krigen.