Se på kortet
Piața Unirii, Piața Unirii, Timișoara, Rumænien
Læs om byen
Timișoara er en spændende storby i det vestlige Rumænien med en interessant historie og mange fine seværdigheder. Byen er det økonomiske og kulturelle centrum i denne del af Rumænien, og det er ikke uden grund, at Timișoara er valgt som europæiske kulturby i 2023.
Mange kulturer har gennem tiden sat sit præg på Timișoara, der i dag ligger i grænselandet mellem Rumænien, Serbien og Ungarn. Gennem historien er byen bl.a. blevet erobret af de tyrkiske osmanner og senere befriet af det habsburgske Østrig, før Timișoara kom under Østrig-Ungarn indtil foreningen med Rumænien efter 1. Verdenskrig.
Der er mange seværdigheder i Timișoara, og disse stammer fra 1700-tallet til i dag. Habsburgerne kom til magten i 1716, og de etablerede byen som en mægtig fæstning med et retvinklet gadenet og store pladser, og det kan man stadig se i dag, hvor de habsburgske linjer dominerer centrum.
Blandt de mest berømte seværdigheder er Timișoaras tre katedraler, der er hhv. rumænsk-ortodoks, serbisk-ortodoks og katolsk. Man kan også sejle med vandbus på floden Bega, og der er flere interessante museer som fx byens kunstmuseum og Banat Landsbymuseum, hvor man kan opleve regionens gamle landsbyliv.
Topseværdigheder
Sejrspladsen
Piața Victoriei
Piața Victoriei er den centrale plads i Timișoara. Indtil 1990 hed stedet Operapladen/Piața Operei, men efter de begivenheder, som udspillede sig her i slutningen af 1989, blev navnet ændret. Det var nemlig på Piața Operei, at byen Timișoara proklamerede sig fri fra den daværende socialisme den 20. december 1989, og stedet var derved et startskud på den rumænske revolution.
Piața Victoriei er en plads, der strækker sig mellem byens opera i nord og den ortodokse katedral i syd. Den østlige side af pladsen hedder Surogat, mens den vestlige kaldes Corso. Langs begge strækninger ligger der en række seværdige bygninger, der danner rammen om den flotte plads.
Den Ortodokse Katedral
Catedrala Ortodoxă
Den Ortodokse Katedral er Timișoaras katedral under den rumænske ortodokse kirke. Kirken er ærkebispesæde og er en såkaldt metropolis i den ortodokse kirke, hvilket den er for den rumænske del af den historiske Banat-region. Katedralen er dedikeret de tre hieraker, som udgøres af de ortodokse kirkefædre; Basilos den Store, Gregor fra Nazianz og Johannes Chrysostomos.
Byggeriet af katedralen hænger sammen med den 28. juli 1919, hvor store dele af Banat-regionen blev en del af Rumænien. Den rumænske administration ville gerne fremme den ortodokse tro i stedet for katolicismen, som var fremherskende under det tidligere østrigske og ungarske styre. Bispesædet i Timișoara blev etableret, og der blev igangsat en indsamling til byggeriet af en ny stor kirke i byen.
Genforeningspladsen
Piața Unirii
Piața Unirii er den ældste plads i Timişoara, og den har en lang og vigtig historie i byen og denne del af Rumænien. Det nuværende navn fik pladsen til minde om de rumænske tropper, der red ind i Timişoara den 3. august 1919. Tropperne etablerede den rumænske administration i byen, og derved var genforeningen af denne del af Banat-regionen med Rumænien en realitet.
Den smukke plads blev anlagt efter den østrigske befrielse af Timişoara fra tyrkerne i 1716. Østrigerne anlagde byen som en moderne fæstningsby med retvinklede gader og med de to vigtige pladser, Genforeningspladsen/Piața Unirii og Frihedspladsen/Piața Libertății som centrale dele af byplanen.
Frihedspladsen
Piața Libertății
Piața Libertății er en af to store pladser i den gamle østrigske byplan for fæstningsbyen Timișoara, som fulgte efter befrielsen for den tyrkiske besættelse i 1716. Det nuværende navn, Frihedspladsen, fik stedet i forbindelse med Trianon-traktaten fra 1920, der førte til, at Timișoara og en del del af det tidligere Ungarn blev forenet med Rumænien.
I middelalderen mødtes tre handelsveje på det sted, hvor Piața Libertății ligger i dag, og her opstod den første bosættelse. De tyrkiske osmanner opførte byens støste badeanlæg her, hvor der også lå en tyrkisk basar i den osmanniske periode. Med den østrigske befrielse fik pladsen sin rektangulære form, hvilket skete hurtigt efter 1716.
Sankt Jørgens Katedral
Catedrala Sfântul Gheorghe
Sankt Jørgens Katedral er en af Timișoaras tre katedraler. Sankt Jørgens er en katolsk katedral, mens de andre to er henholdsvis rumænsk-ortodoks og serbisk-ortodoks. Katedralen ligger på den østlige side af pladsen Piața Unirii, og den står som et af Timișoaras bygningsmæssige vartegn.
De katolske habsburger befriede Timișoara fra de muslimske tyrkere i 1716, og den katolske katedral blev opført ved fæstningsbyens største plads fra 1736. Det menes, at det var den berømte østriger Joseph Emanuel Fischer von Erlach, som tegnede katedralen, der er et af regionens største opførelser i barok.
Banat Nationalmuseum
Muzeul Național al Banatului
Banat Nationalmuseum er et museum, der er indrettet i Hunyadi Slot i det centrale Timișoara. Museet går tilbage til 1872, hvor dets forløber blev etableret som Societetet for Historie og Arkæologi/Societatea de Istorie și Arheologie. Og netop historie og arkæologi udgør fortsat de væsentligste udstillinger på museet.
Efter grundlæggelsen af societetet startede en større indsamling af arkæologiske fund fra Banat-regionen omkring Timișoara. Resultatet af det fortsatte arbejde kan i dag opleves i den arkæologisk-historiske udstilling, som spænder fra neolitisk tid over middelalderen til nyere tid, og derved får man et godt indtryk og historiske kulturer i regionen.
Banat Landsbymuseum
Muzeul Satului Bănățean
Banat Landsbymuseum er et museum, der hører under institutionen Banat Nationalmuseum/Muzeul Național al Banatului, der er det regionale museum for Banat, hvor Timișoara ligger. Landsbymuseet ligger uden for byens centrum, og her kan man se nærmere på typiske landsbyer i Banat og få et indtryk af livet her.
Landsbymuseet blev etableret på et 52 hektarer stort område, hvor man genskabte et landsbymiljø ved at flytte godt 50 landsbyhuse og gårde fra Banat-regionen. De mange bygninger giver et godt indtryk af landsbyer fra denne del af Rumænien, og i centrum af landsbyen kan man se vigtige opførelser som en kirke, en skole, et kulturhus og en kro.