Civic Square
Civic Square er Wellingtons moderne, centrale plads. Den stod færdig efter to års anlæg i 1992 i terrakottasten som et stort byrum, der skulle bringe byens centrum og Wellingtons havnepromenaden sammen.
Civic Square er omgivet af forskellige offentlige bygninger. Man kan blandt andet se rådhuset Wellington Town Hall, kunstmuseet City Gallery Wellington og biblioteket Wellington Central Library. Kigger man i stedet op, kan man se Neil Dawsons kugle på 3,4 meter i diameter. Den svæver og forestiller en række blade fra endemiske bregner fra New Zealand.
Mellem Civic Square og Wellingtons centrale havnepromenade strækker broen City to Sea Bridge fra 1994 sig. Broen blev bygget som en naturlig forlængelse af Civic Square og udsmykket med en række træskulpturer, der blev udarbejdet af maorikunstneren Paratene Matchitt.
Wellington Rådhus
Wellington Town Hall
Wellington Town Hall er byens rådhus. Det blev tegnet af Joshua Charlesworth og opført 1901-1904. Den elegante bygning havde oprindeligt et fint klokketårn og en hovedfacade mod vest og derved modsat den nuværende Civic Square. Begge dele blev fjernet efter jordskælvet i 1931 i Hawke’s Bay. Rådhuset blev derved mere jordskælvssikret.
Wellington Town Hall rummer både byrådet, byens borgmesterkontor og en koncertsal. Der er mange verdensberømte navne, der gennem tiden har givet koncert her. The Beatles, Rolling Stones og Kenny Rogers er nogle af dem, der har været forbi.
Wellington Bygalleri
City Gallery Wellington
City Gallery Wellington er et galleri, hvor man kan opleve moderne kunst i nærmest alle afskygninger. Man opnår et godt indtryk af, hvordan den nuværende situation er for kunsten i New Zealand, idet mange både nye og etablerede kunstnere udstiller her.
Museumsbygningen blev opført i 1935-1940, og den åbnede som Wellington Central Library Building. Bygningen blev designet i tidens art deco, og den afløste byens tidligere biblioteksbygning fra 1893.
Frank Kitts Park
Frank Kitts Park er et grønt område, der ligger ved Wellingtons centrale havnefront. Parken er opkaldt efter Francis Joseph Kitts, der var byens borgmester i årene 1956-1974.
Parken åbnede 1976 på et område, der tidligere husede mindre havnebygninger, og den blev udvidet i 1980erne. Her kan man nyde grønne anlæg og legeområder, og centralt ved vandet står den bjærgede mast fra færgen TEV Wahine, der forliste i 1968 ud for Wellington på en sejltur fra Lyttelton ved Christchurch på South Island.
De Gamle Regeringsbygninger
Old Government Buildings
Old Government Buildings er en smuk bygning, der er den nu historiske parlamentsbygning i New Zealand. Bygningen ligger overfor den nuværende parlamentsbygning i Wellington. Old Government Buildings blev opført 1875-1876 som landets største opførelse. I 1897 og igen i 1907 blev de nu forhenværende regeringsbygninger udbygget.
Oprindeligt skulle konstruktionen både have indeholdt beton og træ, men beton var dengang et dyrt materiale, så man valgte at opføre huset i det nu beskyttede træ kauri. Med størrelsen er det fortsat i dag en af verdens største bygninger i træ. I dag huser Old Government Buildings det juridiske fakultet på universitetet Victoria University of Wellington; det flyttede hertil i 1996.
Parlamentbiblioteket
Parliamentary Library
Parliamentary Library blev bygget 1897-1899 efter Thomas Turnbulls design. Turnbull selv forlod projektet, da regeringen grundet økonomi reducerede bygningens højde med en etage. John Campbell trådte til og færdiggjorde Parliamentary Library, der er et meget fint eksempel på victoriansk gotik i byen.
Parliamentary Library blev i sin tid bygget som en del af et kompleks omkring New Zealands parlamentsbygninger. Biblioteket blev opført af sten med brandsikkerhed indbygget, og det viste sig at være en god idé. Parliamentary Library var nemlig det eneste af komplekset, der overlevede den store brand, der ødelagde de øvrige parlamentsbygninger i 1907.
Parlamentsbygningerne
Parliament Buildings
Parliament Buildings er sædet for New Zealands politiske topadministration, og den ligger i en række bygninger samlet i Wellington. Den oprindelige del af de nuværende Parliament Buildings stod færdig efter ni års byggeri i 1922. Byggestilen var edwardiansk nyklassicisme, og denne del står som et af landets fineste eksempler på denne arkitektur. I denne del ligger landets parlament.
De newzealandske regeringskontorer ligger i den moderne bikubeagtige bygning fra 1982. Den hedder The Beehive, og den blev bygget sammen med den lavere opførelse fra 1922.
The Beehive blev tegnet af den britiske arkitekt Basil Spence. Byggestarten var i 1969, og The Beehive stod færdig i 1981. Stedet er historisk, idet det tidlige Wellingtons de facto-leder William Wakefield boede i et hus netop her. Mellem 1871 og 1969 lå den tids Government House her.
Embassy Teater
Embassy Theatre
Embassy Theatre er en af Wellingtons kendte biografer. Den blev opført i 1924 som biograf, og den er en af New Zealands ældste, der blev bygget til formålet, og som stadig anvendes til filmforevisninger.
Biografens oprindelige navn var De Luxe, og det nuværende navn kom til i 1945. Den 1. december 2003 var Embassy Theatre i verdens biografsøgelys, da verdenspremieren på tredje del af trilogien Lord of the Rings havde premiere her. I byens gader var der 120.000 mennesker til at følge begivenheden.
I årene inden verdenspremieren blev Embassy Theatre restaureret, og biografens smukke interiør blev ført tilbage til den oprindelige stil fra 1924.
Courtenay Place
Courtenay Place er Wellingtons hovedgade for underholdning og natteliv. Her ligger restauranter og barer på stribe, og Courtenay Place er også byens biograf- og teaterkvarter. Man kan fx finde Saint James Theatre (77-87 Courtenay Place) fra 1912 og Paramount Theatre (25 Courtenay Place) fra 1917 her.
Man kan også se den tidligere nationalbankbygning (55 Courtenay Place) fra 1927, der også er en bemærkelsesværdig bygning. Gaden er i øvrigt opkaldt efter viscount Courtenay, der var søn af jarlen af Devon og direktør i New Zealand Company.
Sankt Maria af Englene
Saint Mary of the Angels
Saint Mary of the Angels er den katolske sognekirke for menigheden i det centrale Wellington. Den blev bygget som den tredje kirke på stedet, og den stod færdig i 1922. Stilen er inspireret af fransk gotik, hvilket ses både i det ydre design og i kirkerummet.
Den første kirke på stedet opførte Father O'Riley i 1843 som et lille kapel. Kapellet blev udbygget med årene, men blev udskiftet med en større trækirke i 1874. Trækirken brændte i 1918, og det var årsagen til, at den endnu større og nuværende Saint Mary of the Angels blev opført.
Man kan se et smukt interiør i kirken, der blandt andet er kendt for sine smukke glasmosaikvinduer, der giver lys og farvespil til kirkerummet. Der er også en del skulpturer i kirken, hvor man også kan se et nygotisk højalter og tabernakel af marmor.
Queens Wharf
Queens Wharf er en del af Wellingtons havneområde. Det er resultatet af en løbende udbygning af byens havn i sidste halvdel af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet.
Efter udflytning af havnen og etablering af nye containerområder længere fra bycentrum, blev arealerne ikke længere brugt fra omkring 1990, hvor flere af de gamle lagerbygninger blev omdannet til blandt andet spisesteder og barer. Derved blev der skabt nyt liv i de gamle områder.
Sankt Paul Katedral
Saint Paul’s Cathedral
Saint Paul’s Cathedral er Wellingtons anglikanske bispesæde. Den store kirke afløste den nærliggende Old Saint Paul’s, og den blev planlagt som et murstensbyggeri i 1930erne. Egnens mange jordskælv ændrede dog byggeriet, så man i stedet valgte at bruge beton.
Dronning Elizabeth II lagde grundstenen i 1954 til det moderne og gotisk inspirerede byggeri, der måler 65x22 meter i grundplan. Klokketårnet er 24 meter højt, og det stod færdigt i 1984, mens hele katedralen først blev fuldendt i 1998.
På ydersiden af kirkebygningen kan man se et stort kors, der symboliserer Kristi korsfæstelse og den senere opstandelse. Når man kommer ind i kirken, kan man lægge mærke til kunstværket bag alteret. Det er et stort patchwork, der afbilder Kristi Himmelfart.
Kolonihusets Museum
Colonial Cottage Museum
Colonial Cottage Museum er et museum, der er indrettet i det ældste bevarede hus i Wellington. Det blev opført i tidstypisk georgiansk stil i årene 1847-1856 som en privat residens. Senere blev huset indrettet som bank, før det igen blev en bolig.
På museet kan man opleve livet i den tidlige kolonitid og for familien Wallis, der var nogle af de historiske beboere. Det er både husets stil, indretning og have, der er en oplevelse.
Wellington Station
Wellington Railway Station
Wellington Railway Station er hovedbanegården i Wellington, hvis jernbanehistorie startede i 1874, da linjen til Hutt Valley blev åbnet. Pipitea var byens første station, men den brændte i 1878. To år senere blev den afløst af stationen Lambton. I 1886 åbnede stationen Thorndon som banegård for den private linje mellem Wellington og Manawatu.
Med to forskellige stationer, der fra 1908 begge var i regeringens ejerskab, startede tankerne om en hovedbanegård for alle byens linjer. Inddæmning af land til formålet startede i 1923, og den nuværende Wellington Railway Station åbnede i 1937 som den første større bygning i landet, der havde indbygget væsentlig beskyttelse mod jordskælv.
Arkitekturen domineres af hovedindgangens otte doriske søjler, der har en højde på 13 meter. Indvendigt er den store banegårdshal prydet af typisk storladen udsmykning for denne type byggerier.
I dag benyttes banegården til en del lokaltog for pendlere til det centrale Wellington, og der er daglige forbindelser med toget Overlander til Auckland, der ligger 681 banekilometer mod nord.
Det Nationale Krigsmindesmærke
National War Memorial
National War Memorial er et mindesmærke, der blev indviet den 25. april 1932 som mindemonument for 1. Verdenskrigs faldne. Den 25. april er en dag, der stadig mindes hvert år i New Zealand og Australien som ANZAC Day. Det markerer dagen, hvor medlemmer af enheden Australian and New Zealand Army Corps i 1915 startede kampe i Gallipoli i det daværende Osmanniske Rige.
National War Memorial er i dag også et monument for dem, der kæmpede og faldt under kampe i Sydafrika, 2. Verdenskrig, Koreakrigen, Vietnamkrigen og andre krigshandlinger for New Zealand og for frihed i verden.
Monumentet består af klokketårnet War Memorial Carillon, mindehallen Hall of Memories samt den ukendte soldats grav, som man kan se foran Hall of Memories. I 2015 blev monumentet udvidet med Pukeahu National War Memorial Park i anledningen af 100-året for Gallipoli.
Mount Victoria
Mount Victoria er et 196 meter højt bjerg, der ligger umiddelbart øst for det centrale Wellington. Den beliggenhed giver en fantastisk udsigt over både den newzealandske hovedstad og dens omgivelser, der blandt andet består af lufthavnen og halvøen Miramar Peninsula mod øst og sydøst, Cook Strait mod syd og byens store naturhavn, Wellington Harbour.
Bjergets oprindelige māori-navn er Tangi Te Keo, men det kendes også som Matairangi. Det første navn stammer fra en legende, hvor to taniwhaer forsøgte at flygte fra Wellington Harbor, som dengang var en lukket sø. En af dem strandede og døde, og dens ånd blev til en fugl ved navn Te Keo, som fløj til toppen af bjerget og sørgede (tangi). Det andet navn oversættes som at undersøge himlen.
Flere seværdigheder og mere info
Køb pdf-bogen om Wellington her.