Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Aarhus er stemningsfuld med dejlige strøggader som fx strækningen mellem byens hovedbanegård og Aarhus Domkirke. Seværdighederne ligger for manges vedkommende i samme område, hvorfra der også er adgang til det skønne og relativt nyskabte miljø langs Aarhus Å.

Aarhus’ kirker står også som nogle interessante seværdigheder. Byens domkirke er en af landets største kirker, og den nærliggende Vor Frue emmer af karakter fra middelalderen. Kontrasten herfra til de nye byggerier på Aarhus’ havneområde er stor og perspektivrig som hver deres samtiders arkitektoniske perler.

Aarhus har også spændende museer, hvor nogle af de kendte er kunstmuseet ARoS og det fantastiske købstadsmiljø fra en svunden tid i Den Gamle By. Den Gamle By er et enestående købstadsmuseum med en samling ældre huse, der er flyttet hertil, og i tillæg hertil kan man besøge miljøer, der står som tidslommer fra fx flere perioder i 1900-tallet.

I omegnen af Aarhus står seværdighederne også i kø, og der er stor variation i mulighederne. Smuk natur, gamle herregårde og spændende forlystelsesparker for børn i alle aldre er blot noget af det, man kan vælge at se. For de maritimt interesserede er både S/S Hjejlen og Fregatten Jylland internationalt enestående oplevelser.

Topseværdigheder

    Aarhus Domkirke

    Aarhus Domkirke

    Aarhus Domkirke er den vigtigste kirke i Aarhus Stift. Den er viet til Sankt Clemens, der er helgen for søfarende, hvilket passede godt til den daværende beliggenhed ganske tæt på vandet i forhold til i dag. Kirkebyggeriet blev påbegyndt omkring år 1200 i romansk stil ved biskop Peder Vognsen. Resterne af den romanske kirke, der brændte i 1330, kan man fortsat se i dag i den nu gotiske katedral. Domkirken blev udbygget indtil slutningen af 1400-tallet.

    Den første kendte biskop i Aarhus var Reginbrand, der blev nævnt i år 948. Allerede på denne tid har der derfor været en forløber til den nuværende domkirke, og den menes at have ligget på det sted, hvor Vor Frue Kirke i dag ligger. Beliggenheden af dagens domkirke skyldes begravelsen af helgenen Niels den Hellige, der var prins. Han blev begravet netop her, og ved graven fra år 1180 blev der opført et mindre trækapel, som efter få år blev erstattet med stenkirken, der blev til byens nye domkirke.

    Aarhus Domkirke er et mægtigt bygningsværk, og den store kirke er Danmarks længste kirke med sine 93 meter. Tårnet med det slanke spir når en højde på 96 meter, og der er adgang til at besøge tårnet.

    Kirkens seværdigheder er ikke mindst den smukke altertavle fra 1479 af Bernt Notke fra Lübeck og Danmarks største samlede areal af kalkmalerier. Ved reformationen gik mange af de tidligere malerier tabt, men her kan man blandt andet se et på hele 220 kvadratmeter. Kalkmalerierne stammer fra årene 1470-1520 på nær et, der viser spedalskhed, som stammer fra 1300-tallets romanske kirke.

    Domkirkens døbefont er støbt af Peter Hansen i Flensborg i 1481. Den forestiller en omvendt kirkeklokke, der bliver båret af de fire evangelister. Prædikestolen er fra 1588 og udført i fin renæssance af hollandske Mikkel van Groningen.

     

    Aarhus Rådhus

    Aarhus Rådhus er sæde for både byrådet i Aarhus og byens administration. Samtidig er rådhuset et af den østjyske storbys mest kendte bygningsværker. Det fredede rådhus er opført i årene 1938-1941 af Arne Jacobsen og Erik Møller, og siden da er bygningen med det 60 meter høje rådhustårn blevet Aarhus’ vartegn.

    I 1937 var byens daværende rådhus blevet for lille, og det blev besluttet at gennemføre en arkitektkonkurrence. På blot 12 dage valgte dommerkomiteen enstemmigt Arne Jacobsen og Erik Møllers forslag. Dog skulle de revidere forslaget for at gøre rådhuset mere monumentalt, og resultatet kom nogle måneder senere med et nytegnet tårn og marmor på facaderne.

    Rådhuset og tårnet er beklædt med norsk marmor fra Porsgrunn, og indenfor er der anvendt moseeg og italienske mosaikker i rådhushallens gulv og håndvævet Askovhustæppe i byrådssalen. I rådhushallen er vestvæggen udført i glas og de øvrige er i riflet bøg. I byrådssalen er der brugt cubamahogni. Dette er blot nogle eksempler på de mange interessante detaljer i den imponerende rådhusbygning.

    Arne Jacobsen og Erik Møller har tegnet og designet Aarhus Rådhus fra de store linjer til alle små detaljer. Et eksempel er Arne Jacobsens ure, der pryder bygningens indre og også rådhustårnet. Lamper og selv detaljer som den anvendte skrifttype i rådhuset er også designet til formålet. Bygningens møblement er meddesignet af Arne Jacobsen og Erik Møller i et samarbejde med møbelarkitekten Hans J. Wegner.

    Rådhuset er byens tredje rådhusbygning. Den første blev opført i 1400-tallet og lå omkring den nuværende domkirkes tårn. Det andet rådhus blev opført 1856-1857. Det står fortsat og har siden 1984 været indrettet som Kvindemuseet i Danmark.

     

    Aros, Aarhus

    ARoS Aarhus Kunstmuseum

    ARoS er Aarhus’ største kunstmuseum og med sin store udstillingsbygning også et af de mest omfangsrige i Skandinavien. ARoS åbnede i 2004 i en moderne museumsbygning, der er tegnet af arkitektfirmaet Schmidt, Hammer & Lassen. Museet er kubistisk i sten og glas i ti etager med en grundflade på godt 50x50 meter.

    Kunstmuseet rummer en fin samling af international kunst fra 1700-tallet til i dag. Man satser også på hele tiden at have spændende udstillinger om international nutidskunst; blandt andet inden for installationer. ARoS rummer desuden en række aktivitetsudstillinger for børn og unge.

    Navnet ARoS kommer af det gamle navn for byen Aarhus, og kunstmuseet er da også blevet er kulturfyrtårn i den østjyske by. Bygningsmæssigt er ARoS også blevet et vartegn med dansk-islandske Olafur Eliassons store cirkel på museets tag; den bærer navnet Your Rainbow Panorama.

     

    Den Gamle By, Aarhus

    Den Gamle By

    Den Gamle By er et enestående frilandsmuseum koncentreret om danske købstadsmiljøer. Det hører til blandt Danmarks absolut fineste museer og et must på en tur til Aarhus.

    Museet blev startet 1914 med udgangspunkt i den gamle borgmestergård fra Aarhus, der var opstillet i 1909 i forbindelse med en landsudstilling, og tre andre bygninger, der blev flyttet til området for at blive bevaret. Indtil 1945 blev flere end 50 gamle købstadshuse reddet fra nedrivning og flyttet til den Gamle By, der derved bevarede et unikt miljø fra gamle tiders Danmark.

    Museet har i Europa givet inspiration til bevarelse af originale bymiljøer fra købstæder, der ellers ville være blevet udskiftet i store saneringsprojekter i udviklingens navn. Den Gamle By har sideløbende med selve husene også opbygget store samlinger af interiør, legetøj, dragter, mønter og andre effekter, der kan skildre datidens dagligdag.

    I dag rummer købstadsmuseet 75 bygninger fra 20 forskellige danske byer. De repræsenterer tiden fra middelalderen til 1900-tallet. Bygningerne er opført som en købstad med butikker, værksteder, boliger, skole, apotek med videre, og derved kan man både opleve selve husene og scener, miljøer og tidslommer på en lang række områder. Fra den nyere tid er der miljøer fra henholdsvis 1927 og 1974.

    I Den Gamle By kan man også besøge bymuseet Museum Aarhus, der skildrer den aarhusianske historie fra vikingetiden til i dag. Der er lagt størst vægt på de seneste århundreder, hvor Aarhus udviklede sig kraftigt som industri- og universitetsby. Fotografier, historier og effekter er en del af det fint formidlende museum.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Aarhus her.

QUIZ

[onionbuzz quizid=2][/onionbuzz]

Andre seværdigheder

    Isbjerget, Aarhus

    Aarhus Ø og Isbjerget

    Aarhus Ø er en ny og moderne bydel, der er kendt for iøjnefaldende byggerier i moderne arkitektur. Med beliggenheden langs havnefronten og ud i vandet er der dejlige rammer for at nyde en spadseretur i området mellem spændende opførelser.

    Aarhus Ø er et havnefrontsprojekt, der gav det centrale Aarhus en markant vækst som ny bydel med 12.000 indbyggere og 10.000 arbejdspladser. Det er således en aktiv bydel, hvor der er masser af boliger, butikker, institutioner med videre.

    Når man går en tur i området, er der flere arkitektoniske højdepunkter, hvor boligområdet Isbjerget er et af de mest kendte. Det er et byggeri, der er brudt af mange flader, så det minder om flydende isbjerge. Det visuelle indtryk af isbjerge styrkes med designets visuelle forskydning af tagenes toppe, og det er ikke uden grund, at Isbjerget er et af Aarhus' moderne vartegn.

     

    Vikingemuseet

    Under den nuværende bymidte i Aarhus ligger rester fra vikingetidens bosættelse. Ved udgravninger til den moderne bankbygning på Sankt Clemens Torv blev der fx fundet rester af byens gamle vikingevolde, og de kan nu opleves på Vikingemuseet, der er indrettet på fundstedet.

    Museet blev etableret i 1968 på baggrund af arkæologer fra Moesgård Museum, som nogle år forinden har foretaget udgravningerne og gjort fundet af disse dele af Aarhus’ tidlige historie.

    På museet kan man stifte bekendtskab med dele af Aarhus’ fra 900-tallet og frem. Ud over de gamle volde blev der afdækket rester af huse, hegn og gader, og en del fine fund af fx værktøj og keramik blev også fundet på stedet, der ligger nogle meter under dagens gadeplan.

     

    Dokk1, Aarhus

    Dokk1

    Dokk1 er navnet på det aarhusianske kulturflagskib ved Aarhus Havn. Dokk1 rummer forskellige institutioner, som ikke mindst tæller Aarhus Hovedbibliotek, Aarhus Kommunes borgerservice og sale med plads til fx teater og koncerter.

    Dokk1 er en del af projektet Urban Mediaspace, som transformerer de tidligere industriområder omkring Aarhus Havn til nye aktiver for byen. Bygningsværket åbnede den 20. juni 2015, hvor Aarhus Hovedbibliotek slog dørene op som et af Skandinaviens største biblioteker.

     

    Strøget

    De to gader Ryesgade og Søndergade danner sammen med Sankt Clemens Torv den centrale gågade i Aarhus. Gaden går også under navnet Strøget og er med omkring 850 en af Jyllands længste handelsstrøg.

    Gaderne fører fra det nyere område omkring hovedbanegården til det gamle Århus ved domkirken, og en tur af Strøget giver derfor både god mulighed for shopping og et kig på nogle af Aarhus’ seværdigheder.

     

    Aarhus Teater

    Aarhus Teater

    Aarhus Teater er en arkitektonisk perle i jugendstil. Teatret blev bygget på initiativ fra en kulturinteresseret kreds af borgere, der ønskede en stor og betydningsfuld scene som spydspids i Aarhus. Teatret blev opført fra slutningen af 1800-tallet, og det blev indviet den 15. september 1900.

    Teatret er tegnet af Hack Kampmann, der opførte mange af tidens fineste byggerier i Aarhus. Frisen på facaden viser karakterer fra Holbergs værker, og disse er udarbejdet af Hans Tegner. Øvrig udsmykning er af billedhuggeren Karl Hansen Reistrup.

    Aarhus Teater spiller et alsidigt repertoire af både nyt og klassisk, og der lægges vægt på dansk dramatik og en del egenproduktioner. Teatret rummer fem scener, hvoraf den store scene har cirka 700 tilskuerpladser.

     

    Aarhus Å

    Aarhus Å

    Aarhus Å er en å med en længde på 40 kilometer. Den udmunder i Aarhusbugten og har på sit sidste løb mod bugten dannet historisk grundlag for det vadested, der blev til først en bosættelse og senere til det Aarhus, man kan besøge i dag.

    På stykket omkring Sankt Clemens Bro blev Aarhus Å allerede i vikingetiden benyttet som åhavn. Gennem tiden blev skibene dog større, og havnen blev for lille og derfor flyttet til bredden ved Aarhusbugten.

    I 1930erne blev åen grundet stigende trafik i midtbyen overdækket med den nye gade Åboulevarden. Ud fra et ønske om et mere bilfrit og grønt bycentrum frilagde man igen åen fra slutningen af 1900-tallet, hvor først strækningen mellem Europaplads og Immervad blev åbnet og senere forlængelsen til Mølleparken. I sæsonen emmer åens bredder nu af atmosfære med blandt andet udendørs serveringssteder langs vandet.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Aarhus her.

Ture fra byen

    Fregatten Jylland, Ebeltoft

    Ebeltoft og Fregatten Jylland

    Byen Ebeltoft på Mols er kendt for sin smukke beliggenhed og hyggelige bykerne, der er en af regionens smukkeste byer. Den mest kendte bygning er byens gamle rådhus (Juulsbakke 1), der blev opført i 1789. Den elegante bygning er tegnet af arkitekten Anders Kruuse og huser i dag en afdeling af Museum Østjylland.

    I Ebeltoft kan man også besøge Glasmuseet (Strandvejen 8), der er et museum for moderne glaskunst af danske og internationale kunstnere. Museet er indrettet i Ebeltofts tidligere toldbod, der blev opført i 1921.

    Byen Ebeltoft er ikke mindst et velbesøgt sted grundet Fregatten Jylland (S.A. Jensens Vej 4), der er et velbevaret slagskib fra Slaget ved Helgoland i 1864. Skibet blev søsat i 1860 fra Orlogsværftet og nåede i sin tid blandt andet at foretage flere sejladser til Dansk Vestindien.

    I 1870erne blev Fregatten Jylland gjort til kongeskib, og det bragte fx det danske kongepar til Sankt Petersborg i 1876. I 1908 udgik det af den danske flåde, hvor det blev solgt til ophugning, men heldigvis reddet, og siden 1960 har det ligget i Ebeltoft, hvor det er blevet restaureret og ligger som en enestående martime 1800-talsoplevelse.

     

    Moesgård Museum

    Syd for Aarhus ligger godset Moesgård, hvis hovedbygning er opført i klassicistisk stil fra 1780 til 1784. De tidligere bygninger lå lidt sydligere end de nuværende, og det har været et trefløjet anlæg.

    Moesgård har siden 1964 været indrettet som forhistorisk museum, der skildrer Danmarks og Jyllands oldtid. Udendørs ligger barokhaven, monumentparken og en række ældre gravhøje.

    Der er særdeles spændende fund at opleve på Moesgård Museum, ikke mindst er Grauballemanden kendt. Grauballemanden er det bedst bevarede moselig i verden; han blev fundet i en mose ved Grauballe i 1952 og menes at stamme fra jernalderen omkring 200-300-tallet.

     

    Kalø Slotsruin, Mols

    Kalø Slotsruin

    Kalø Slotsruin er en stemningsfuldt beliggende ruin af det historiske Kalø Slot, der var et borganlæg opført af kong Erik Menved i 1313. Det var et af flere anlæg, som skulle styrke kongemagtens styre efter flere bondeoptøjer. Borgene blev forhadte af lokalbefolkningen, og allerede i 1320 måtte kong Christoffer II beordre nedrivningen af dem inklusive Kalø Slot.

    Borgen Kalø Slot blev dog hurtigt genopbygget, og gennem århundreder blev den kontrolleret af forskellige lensmænd. Borgen blev en tid benyttet som fængsel, og blandt de prominente fanger var svenske Gustav Vasa, der sad her som kong Christian IIs fange i årene 1518-1519.

    Enevældens indførelse i 1660 var starten på Kalø Slots endelige nedtur. Lensmænd skulle ikke længere residere her, og som forsvarsværk havde anlægget mistet sin betydning. Enkelte mure blev stående tilbage, og det er dem, man kan se i dag. En stor del af byggematerialerne fra nedrivningen blev sejlet til København og anvendt til opførelsen af slottet Charlottenborg.

    Naturen omkring Kalø Slotsruin er meget indbydende og inviterer til dejlige vandreture. Af Kalø Slot kan man se borgtårnets mure og borgens voldanlæg.

     

    Nationalpark Mols Bjerge

    Nationalpark Mols Bjerge er et naturskønt område, der blev udlagt som nationalpark i 2009. Mols Bjerge er et kystnært bakkelandskab, der byder på en række smukke vandremuligheder og naturoplevelser.

    Fra områdets højeste punkt, der er Agri Bavnehøj med 137 meter, er der en storslået udsigt over hele bjerglandskabet, og fra parken er der også fine kig ud over Aarhusbugten.

     

    Himmelbjerget

    Himmelbjerget er et 147 meter højt punkt, der ligger smukt hævet over Julsø, der er den største af Silkeborgsøerne, som ligger mellem byerne Silkeborg og Ry i et af Jyllands mest naturskønne skovområder.

    Indtil midten af 1800-tallet regnede man Himmelbjerget som det højeste punkt i Danmark, og selv om det ikke var tilfældet, blev udflugter til stedet meget populære; blandt andet med turbåde fra enten Silkeborg eller Ry.

    På toppen af Himmelbjerget er et 25 meter højt tårn, der blev bygget 1874-1875 til minde om kong Frederik VII og den danske grundlov fra 1849. Dette kan man se på den frise, der er på tårnets fire sider.

    Himmelbjerget er måske nok det mest kendte sted rundt om Silkeborgsøerne, men der er mange andre muligheder for smukke ture i sølandskabet, der ligger langs Gudenåens løb.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

    Bruun’s Galleri

    M. P. Bruuns Gade 25
    bruunsgalleri.dk

     

    Magasin

    Immervad 2-8
    magasin.dk

     

    Salling

    Søndergade 27
    salling.dk

     

    Indkøbsgader

    Ryesgade, Søndergade, Frederiksgade, Fiskergade, Åboulevarden, Sct. Clemens Gade, Vestergade

Med børn
Gode links
Historisk overblik

    Grundlæggelsen

    Aarhus’ historie går tilbage til vikingetiden og er første gang nævnt i 948 af Adam af Bremen. Man har fundet rester af en markedsplas fra 800-tallet, boliger og værksteder fra 900-tallet såvel som runesten fra omkring år 1000. Dog var der allerede en egentlig bosættelse allerede i 700-tallet, men denne lå ved Åby i den østlige ende af Brabrand Sø.

    Byen var i vikingetiden omgivet af byvolde og en voldgrav, der omgav den lille bosættelse ved Aarhus Ås udmunding i Aarhusbugten. Aarhus Å spillede en betydningsfuld rolle for placeringen som inderhavn for byen.

    Netop Aarhus Å var også den vigtige handelsvej for den første bosættelse ved Brabrand Sø, og byens første navn, Aros, henviste til den nye beliggenhed med betydningen udmunding.

     

    Udbygning og ny domkirke

    Omkring år 1200 blev den nuværende Aarhus Domkirke påbegyndt lige uden for byens helt gamle område. Kirken blev grundlagt af biskop Absalons ven Peder Vognsen, der var biskop i stiftet.

    Domkirkebyggeriet blev startskuddet til Aarhus’ første større udvidelse, og helt frem til reformationen i 1536 spillede Aarhus Domkirke en central rolle for byens dagligliv. Trods forskellige tilbageslag for byen gennem de følgende århundreder drev ikke mindst klostermunkene byen fremad.

    Fra midten af 1200-tallet blev flere store anlæg etableret i byen. Store Torv og Lille Torv var nye centrale pladser, der blev skabt i denne tid, og ved Lille Torv blev der etableret et hospital.

    Omkring år 1300 blomstrede byen, hvilket medførte en større udbygning. Her blev blandt andet byens første og derved ældste rådhus bygget ved domkirken. Aarhus’ vækst i bebyggelse, befolkning og handel fortsatte i 1400-tallet, og byen opnåede i 1441 købstadsrettigheder. Samme år modtog byen Christoffer af Bayern som en prominent gæst i Aarhus.

     

    Vækst på voldene

    I 1477 gav kong Christian I Aarhus by lov til at bebygge voldene for at kunne sikre byens fortsatte udbygning. Det kunne lade sig gøre, fordi voldene havde mistet deres militære betydning, og derved kunne nye gader som fx Graven og Volden opstå. I 1400-tallet blev det aarhusianske latinerkvarter også etableret.

    Efter reformationen i 1536 blev Aarhus’ større købmandsgårde vigtige magtfaktorer i byens styre og for dens udvikling, der gennem lang tid blev drevet frem af handel.

    Midten af 1500-tallet blev også startskuddet til et langvarigt opsving i Aarhus. Det varede til midten af 1600-tallet, som blev en periode med megen fremmed indtrængen i byen. I 1627-1629 blev byen overfaldet af kejserlige tropper, og i 1644 og igen i 1657-1659 hærgede svenskerne i regionen. Aarhus blev, ud over angrebet, også brandbeskattet.

    På trods af overfaldene og en pestepidemi udviklede Aarhus’ handel sig gennem 1600-tallet. De primære markeder var ud over Danmark og Norge: Lübeck, Amsterdam, England, Frankrig og Spanien. Handelsflåden bestod af cirka 100 skibe, og byen var på sit handelsmæssige højdepunkt.

     

    1700-1800-tallene

    I første halvdel af 1700-tallet var der tilbagegang for handelen, og økonomisk gik det tilbage for Aarhus som også i mange andre danske byer. Handelsflåden blev halveret, og mange af de tidligere handelsmarkeder bortfaldt. I 1769 var indbyggertallet faldet til omkring 3.500.

    I den tidlige industrialisering af Aarhus startede småindustri og værksteder i de gamle købmandsgårde i Mejlgade-kvarteret, der allerede var bebygget i Aarhus’ tidligste tid.

    I 1800-tallet voksede Aarhus, og omkring 1850 havde byen overhalet Randers og Aalborg som Jyllands største. Den var på ganske kort tid blevet en stor by i Danmark.

    Bykernen bredte sig mod det nuværende banegårdskvarter, og mange imposante byhuse og institutioner blev opført, fx langs Søndergade, der med tiden udviklede sig til en del af byens hovedstrøg.

    I 1847 påbegyndte man en stor udvikling af havneområderne ved Aarhusbugten. Arbejdet var færdigt i 1861, og sammen med Jyllands første jernbane, der åbnede 1862 mellem Aarhus og Randers, var det med til at befæste Aarhus som landsdelens førende by og det Danske Riges næststørste by.

    Aarhus’ kulturelle udvikling fulgte efter den økonomiske opblomstring, og institutioner som Aarhus Teater blev anlagt på initiativ fra en gruppe teaterinteresserede indbyggere. Byggeriet var pompøst i forhold til byens størrelse, og det var med til at understrege byens ledende rolle.

     

    1900-tallet til i dag

    Gennem første halvdel af 1900-tallet udviklede Aarhus sig fortsat, og en væsentlig del var etableringen af Aarhus Universitet, der med sit store faglige og geografiske område gjorde byen førende i landet efter København på det udannelsesmæssige felt.

    Aarhus er fortsat præget af det aktive studenter- og forskermiljø, der udviklede sig sammen med uddannelsesinstitutionernes grundlæggelse. I dag har Aarhus cirka 300.000 indbyggere, og den er præget af et særdeles aktivt erhvervsliv som centrum i Jylland.

    Den kulturelle opblomstring, der startede i 1800-tallet, fortsatte gennem 1900-tallet til i dag. Købstadsmuseet den Gamle By er et enestående museum, og med Musikhuset, det moderne kunstmuseum, ARoS og Aarhus Hovedbibliotek på det nyudviklede havneområde er der godt gang i byen. Der investeres også i Aarhus på andre måder, og en af dem er byens infrastruktur med byens nye og moderne letbane, der blev indviet i 2017.