Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Kirkwall er hovedbyen på Orkneyøerne, der ligger som en øgruppe nord for Skotland. Byen går tilbage til byen Kirkjuvágr, der blev grundlagt af skandinaviske vikinger. Kirkwall kendes fra 1046, hvor den blev nævnt i fortællingen Orkneyinga saga som residens for Rögnvaldr Brúsason. Senere blev Orkneyøerne en del af Skotland, og i 1486 ophøjede kong James III Kirkwalls status til et såkaldt royal burgh med deraf følgende privilegier.

Fra 1708 til 1918 var Kirkwall et parlamentarisk burgh, der slået sammen med andre områder derved havde repræsentation i det britiske parlament. I denne tid blev byens naturhavn også udbygget til en egentlig havn, hvilket startede i 1811, og den er løbende udbygget som et af Kirkwalls og Orkneyøernes vigtigste trafikknudepunkter.

I dag kan man gå en hyggelig spadseretur i Kirkwall, hvor naturen og byens seværdigheder alle ligger inden for kort gåafstand. Man kan starte ved Kirkwalls havn, hvor der er færgeruter til de forskellige øer i Orkneyøerne og til både Skotland og Shetlandsøerne.

Her kan man også se byens marina og nyde udsigten over vandet og det let kuperede landskab omkring Kirkwalls naturhavn. Den centrale gade i dette område er Harbour Street, og et stenkast herfra ligger Orkney Wireless Museum, hvor man kan se en samling radioer og meget anden elektronik og teknik fra ikke mindst 1900-tallets store udvikling på området.

Går man mod syd og derved ind i Kirkwall, kan man se flere spændende steder. Her ligger St Magnus Cathedral, der var den nordligste domkirke i Det Forenede Kongerige. Formelt er katedralen i dag en sognekirke, men kaldes en katedral, og den dominerer Kirkwalls skyline. Kirken er en kolossal bygning i forhold til byens beskedne størrelse. Den blev opført fra 1137 i romansk stil, og der blev bygget på katedralen i cirka 300 år.

Navnet på St Magnus Cathedral kommer fra Magnus Erlandsson, der var jarl af Orkneyøerne fra 1108 til 1115. På daværende tidspunkt var øerne norske, og katedralen hørte under ærkebispesædet Trondhjem. Syd for kirken kan man se ruinen af bisperesidensen, der hørte til St Magnus Cathedral, og som kirken også blev bygget i 1100-tallet.

Tæt på St Magnus Cathedral kan man besøge The Orkney Museum, der fungerer som Orkneyøernes nationalmuseum. På museet skildres historien om øerne fra stenalderen gennem bl.a. vikingetiden til nutiden. Museet er indrettet i Tankerness House, der er et af Kirkwalls fineste byhuse.

De første dele af huset blev opført i 1530erne som præstegård for St Magnus Cathedral, og der blev bygget på Tankerness House til 1700-tallet. Få bygninger herfra kan man se Kirkwall Town Hall, der blev opført i skotsk nygotik 1884-1886. Town Hall var i mange år mødested for det lokale styre, mens det i dag danner rammen om mange forskellige aktiviteter i byen.

Topseværdigheder

    • St Magnus Cathedral
    • Orkney Museum
    • Town Hall
    • Bishop's palace
    • Orkney Wireless Museum
    • Kirkwall Harbour

Ture fra byen

    Lerwick, Shetlandsøerne

    Lerwick

    Lerwick er hovedbyen på Shetlandsøerne, der udgør den nordligste region i Det Forenede Kongerige. Byens navn kommer fra de nordiske ord for ler og bugt, men selv om stedet var kendt gennem århundreder, blev byen Lerwick først etableret i 1600-tallet. Det skete som en fiskerihavn, der handlede med hollandske fiskerbåde, og udviklingen af Lerwick skete ved en naturhavn på det vestlige side af Bressay Sound.

    På daværende tidspunkt var Scalloway mod vest Shetlandsøernes hovedby, og indbyggerne herfra nedbrændte Lerwick i 1600-tallet grundet amoralske fiskere og sømænd. I 1702 var det den franske flåde, der nedbrændte byen, men allerede seks år senere blev Lerwick hovedby på øgruppen. Gennem 1800-tallet voksede Lerwick efter en vækst i både handel og fiskeri, og næste store boom kom i 1970erne med olieudvindingen i Nordsøen.

    Læs mere om Lerwick

Tilmeld dig vores nyhedsbrev