Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Charleroi er en by i det vallonske del af Belgien. Den er en by, der opstod efter Pyrenæerfreden, der i 1659 afsluttede den fransk-spanske krig, der havde varet siden 1635. Med freden tilfaldt spanske fæstninger Frankrig, og derfor grundlagde Spanien i 1666 en fæstning ved landsbyen Charnoy. Byen blev omdøbt og opkaldt efter kong Carlos II, der på fransk blev til Charleroi.

Året efter startede en ny krig, og byen blev fransk i en periode, hvor Vauban færdiggjorde fæstningsanlæggene. Charleroi skiftede hænder utallige gange, inden byen blev en del af Nederlandene i 1814 og det nye Belgien i 1830. Charleroi blev industrialiseret, og dens bymure blev revet ned i 1871 for at give plads til ny udvikling.

I dag er Charleroi en af Belgiens største byer, og der er flere seværdigheder, som man kan se på en spadseretur gennem byen. Charlerois centrum udgøres af Place Charles II, hvor man kan se nogle af byens mest kendte arkitektoniske værker. Her ligger rådhuset, der er en bygning i eklektisk stil, som blander klassicisme og art deco.

Rådhuset blev indviet i 1936 og afløste det tidligere rådhus samme sted. Her kan man også se rådhustårnet, der er et af de klokketårne ​​i Belgien og Frankrig, som er optaget på UNESCO's liste over verdensarv. Klokketårnet er 70 meter højt og tydeligt inspireret af tidens art deco.

Over for rådhuset ligger Église Saint-Christophe, der er Charlerois hovedkirke. Kirkens historie går tilbage til 1667, hvor franskmænd opførte et garnisonskapel. Der er kun grundstenen, der er bevaret fra dette kapel, og den blev indsat i våbenhuset i den nuværende kirke. Senere blev Église Saint-Christophe udbygget i bl.a. barok stil, indtil den seneste større ændring i 1956.

Derfor står den seværdige kirke i en blandet arkitektonisk stil, hvor et af højdepunkterne er Jean Ransys imponerende mosaik i koret. Tæt på kirken kan man se det fine art nouveau-hus, Maison Dorée, der blev tegnet af arkitekten Alfred Frère og bygget i 1899. Man kan bl.a. se fine eksempler på sgraffito på husets smukke facade.

Syd for Place Charles II ligger Place Verte, der er en anden af Charlerois store centrale byrum. Place Verte ligger midt i byens forretningskvarter med mange forretninger og strøggader, og herfra er der ikke langs til floden Sambre, hvor man kan gå ad promenaderne Quai Paul Verlaine og Quai Arthur Rimbaud.

I byen kan man også besøge flere museer som fx kunstmuseet Musée des Beaux-Arts, der er indrettet i en historisk kasernebygning fra 1887. På museet kan man bl.a. se belgisk kunst fra 1800-1900-tallene. Ved siden er museet kan man se en af Charlerois mest markante moderne bygninger, Tour Bleue, der blev designet af Jean Nouvel og åbnet som politihovedsæde i 2015.

Ture fra byen

    Grote Markt Grand Place

    Bruxelles

    Bruxelles er som hjemsted for Europaparlamentet for mange et af symbolerne på Den Europæiske Union, men den belgiske hovedstad har også så meget andet at byde på fra sin flamske historie. Byens centrum er Grote Markt/Grand Place, der regnes som en af verdens smukkeste pladser.

    Kun få minutters gang herfra tisser figuren Manneken Pis videre efter mange århundreder, og i området folder hele den ældre bykerne sig ud i passende gåafstand fra sted til sted. Manneken Pis ses sæsonmæssigt med forskelligt tøj på og er altid genstand for mange turisters beundring.

    Den nyere tids Bruxelles er også meget seværdig. Den imponerende nationale basilika, den storslåede Jubelpark og vartegnet Atomium er blandt de steder, der tiltrækker besøgende. Jubelpark er et imponerende parkanlæg med storladne bygninger, der står som symbol på Belgiens bedrifter.

    Læs mere om Bruxelles

     

    Leuven, Belgien

    Leuven

    Leuven er en af de kendte flamske kulturbyer i Belgien. Byen kendes nævnt første gang i 891 i forbindelse med Slaget ved Leuven. Gennem de følgende århundreder udviklede byen sig til at være en af de vigtigste handelsbyer i Hertugdømmet Brabrant, der var en stat i Det Tysk-Romerske Rige.

    Det var også en stor tekstilproduktion i 1300-1400-tallene, og 1400-tallet blev en guldalder for byen med grundlæggelse af universitetet i 1425 og opførelse af store bygninger som fx Leuvens rådhus. Byen fortsatte som videncenter, og bl.a. arbejdede Erasmus og Gemma Frisius her. Gennem 1700-1800-tallene blev Leuven udbygget kraftigt, og industrien udviklede sig med bl.a. bryggeriet Den Horn.

    I dag er Leuven en af Belgiens seværdige byer med et hyggeligt bycentrum, hvor man kan nyde mange spadsereture. Det bedste sted at starte er på pladsen Grote Markt, hvor Leuvens smukke rådhus ligger. Rådhuset blev opført i årene 1439-1469 i imponerende Brabantgotik. På facaden kan man se utallige nicher, hvor man i 1800-tallet indsatte statuer af personer med betydning for byen.

    Læs mere om Leuven

Tilmeld dig vores nyhedsbrev