Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Odense er Danmarks tredjestørste by og den største by på Fyn. Historisk kendes byen fra år 988, hvor den blev nævnt på skrift, men området har været beboet siden stenalderen. Byen opstod ved Odense Å, og i vikingetiden blev der bygget adskillige fæstningsværker langs floden som beskyttelse mod angreb fra havet. I 1000-tallet voksede Odense til en større by i Danmark, men der var også uro i forbindelse med inddrivelse af skatter. Det endte med, at kong Knud den Hellige blev myrdet i Sankt Albani Kirke i 1086.

I middelalderen blev der bygget en del kirker og klostre i den voksende by, og Odense fik købstadsrettigheder i 1335. Gennem 1500-1600-tallene steg byens velstand gennem ikke mindst kvægsalg, og der blev bygget mange købmandsgårde i byen i denne periode. Sidste halvdel af 1600-tallet og 1700-tallet blev dog en tid med stagnation grundet øgede skatter. Der boede cirka 4.000 i Odense i år 1700, og fra 1720 blev der anlagt en kanal for at styrke byens havn og vækst. 1800-tallet var præget af udvikling i handel og industrialisering med fortsat udbygning.

I dag er Odense er hyggelig by med mange muligheder for dejlige spadsereture mellem interessante seværdigheder. Man kan starte på byens rådhusplads, hvor Odense rådhus står som en af byens meste imponerende bygningsværker. Rådhuset blev tegnet af Carl Lendorf og J.D. Herholdt og opført 1881-1883 i italiensk-gotisk stil. Syd for rådhuset ligger Sankt Knuds Kirke, der er opkaldt efter Knud den Hellige, der blev myrdet i Sankt Albani Kirke, som lå tæt herpå.

Kirken blev opført fra slutningen af 1200-tallet, efter en tidligere kirke brændte. Denne kan man se rester af i krypten i Sankt Knuds Kirke. Kirken har et smukt og lyst kirkerum, og man bør lægge særligt mærke til Claus Bergs smukke altertavle fra omkring år 1520. Sankt Knuds Kirke har i dag status af domkirke, og kirken er det sidste hvilested for flere danske konger som fx Knud den Hellige, Erik Lam, Hans og Christian II.

Ved siden af domkirken ligger Klosterhaven, der blev skabt som en stringent indrettet urtehave i 1920erne. Man kan også besøge Eventyrhaven, der er en smukt anlagt og hyggelig have, der blev etableret af Læseforeningen i 1876. Læseforeningen var en forening for velhavere, og man kunne kun besøge haven med adgangskort indtil 1942, hvor Odense Kommune fik haven overdraget. Siden da er det anlagt mange nye ting som fx den cirkulære pergola og Louis Hasselris’ statue af H.C. Andersen, der blev stillet op i 1949.

Eventyrhaven ligger langs Odense Å, hvor man kan gå nogle dejlige ture i grønne omgivelser. Ikke langt mod vest ligger Munke Mose, hvor man kan tage på en sejlads med Odense Aafart gennem en strækning af Odense Å til byens zoologiske have og til Fruens Bøge. Ved Fruens Bøge kan man gå en tur til Den Fynske Landsby, der er et interessant frilandsmuseum med huse og gårde, som de typisk så ud på Fyn fra 1500-1800-tallene.

Man kan ikke besøge Odense uden at nævne bysbarnet og eventyrdigteren H.C. Andersen. I Munkemøllestræde kan man se det bindingsværkshus, hvor H.C. Andersen boede med sine forældre, fra han var 2 til 14 år. Værelserne er indrettet efter Andersens egen beskrivelse. På adressen Hans Jensens Stræde 43 ligger hjørnehuset, der regnes som H.C. Andersens fødehjem, og bag huset ligger byens store og moderne museum for eventyrdigteren. På museet går man gennem en oplevelse af H.C. Andersen, som skildres gennem hans verdensberømte værker.

Der er også andre museer i byen som fx Danmarks Jernbanemuseum, hvor man kan opleve landets jernbanehistorie på spændende vis. Her er der bl.a. kongevogne, diesellokomotiver og Danmarks første damplokomotiv. Tæt herpå ligger Odense Slot, der ligger i Kongens Have. Slottet blev bygget som et johanniterkloster, der efter reformationen overgik til kongens ejendom. Ved siden af slottet ligger Odense Teater, der åbnede i 1796 som det andet teater i landet. Den nuværende nybarokke teaterbygning blev indviet i 1914.

Topseværdigheder
Ture fra byen

    København, Nyhavn

    København

    København er Danmarks hovedstad, hvor seværdighederne er mange og afstandene små. København er også den største by i Skandinavien og centrum i Øresundsregionen, som har udviklet sig hastigt i Danmark og Sverige siden Øresundsbroens åbning i år 2000.

    Københavns middelalderprofil med de mange smukke tårne er uforglemmelig, og en spadseretur eller sejlads gennem byen er meget stemningsfuld og et must under et besøg. Gå også gennem de små gader og stræder, der tit giver overraskende kig til de kendte og nye seværdigheder.

    Tivoli, Nyhavn og Den Lille Havfrue vil være på de fleste turisters plan, men her er også meget andet som fx det politiske Christiansborg Slot, det kongelige Amalienborg Slot og smukke kirker med Marmorkirken, Københavns Domkirke og Helligåndskirken som nogle af de mest kendte.

    Læs mere om København

Tilmeld dig vores nyhedsbrev