Se på kortet
Stavanger Domkirke, Haakon VIIs gate, Stavanger, Norge
Læs om byen
Stavanger ligger ved kysten i det sydvestlige Norge, og den er er en af landets største byer. Stavangers historie går tilbage til vikingetiden, hvor byen gennem 1100-1300-tallene udviklede sig til at være et sted for afholdelse af markeder og også et kirkeligt centrum. Stavanger opnåede købstadsrettigheder i 1125 og på dette sted stod byens domkirke også færdig som hovedkirke i det nye bispesæde. Væksten fortsatte de følgende århundreder indtil reformationen, hvor Stavangers kirkelige vigtighed aftog. I det følgende århundreder blev bispesædet endda flyttet til nyetablerede Kristiansand.
Stavanger blomstrede igen i 1800-tallet på baggrund af et rigt sildefiskeri ved siden af den traditionelle søfart, der også satte præg på byen. Befolkningstallet steg også væsentligt, hvilket er fortsat til i dag, hvor Stavanger siden sidste halvdel af 1900-tallet har blomstret betydeligt grundet udvindingen af olie i Nordsøen.
I dag er Stavanger en dejlig by med flere seværdigheder og en smuk natur. Man kan evt. starte besøget på Domkirkeplassen. Her kan man se Stavanger Domkirke, der blev bygget i første halvdel af 1100-tallet, og kirken er dermed den ældste bevarede domkirke i Norge. Byen blev bispesæde omkring år 1125, og på nær et par år i forbindelse med reformationen havde kirken den status indtil 1682. Siden 1925 har Stavanger Domkirke igen været bispesæde, og den er i dag dedikeret Sankt Svithun.
Domkirken står med et romansk kirkeskib, og et gotisk kor og våbenhus. Indvendigt kan man bl.a. se prædikestolen fra 1658 og en døbefont fra omkring år 1300. I kirken opbevares også Anders Lauritzen Smiths bibel fra 1589. Ved domkirken ligger kongsgården, der blev opført som bispebolig i middelalderen, og herfra kan man tage en tur i Byparken, hvor man kan gå rundt om søen Breiavatnet, og undervejs er der flere skulpturer, man kan se.
Fra området ved domkirken kan man gå mod nord til Stavangers havn, der gennem århundreder har været omdrejningspunktet for byens udvikling. På dette sted ligger Torvet, der gennem hele byens historie har været Stavangers markedsplads. På Torvet kan man bl.a. se en statue af forfatteren Alexander Kielland, og i den nedre del mod havnen står Sjøfartsmonumentet, der er et værk af Arnold Haukeland. Herfra breder inderhavnen sig i Vågen, der ligger omgivet af gaden Strandkaien mod vest og Skagenkaien mod øst.
Tæt på Sjøfartsmonumentet ligger Stavanger Maritime Museum, hvis udstilling har fokus på Sørvestlandets maritime historie. Ellers kan man blot nyde atmosfæren rundt om Vågen med stedets mange træhuse, caféer og restauranter. Man kan også se Valbergstårnet, der ligger hævet over Skagenkaien. Tårnet blev opført 1850-1853 som vagttårn, hvorfra man kunne holde øje med ikke mindst brande i byen. Der er en udstilling i tårnet, og der er også en god udsigt over området herfra.
Vest for Vågen kan man gå gennem gaderne Øvre Strandgate og dennes sidegader, der danner kvarteret Gamle Stavanger. Kvarteret er præget af de smukke træhuse, som blev opført her i primært 1700-1800-tallene. De fleste huse er hvidmalede og giver indtryk af det historiske Stavanger, som i midten af 1900-tallet blev revet ned andre steder i byen. Man kan også finde hyggelige gader øst for Vågen i Stavangers centrum. Her kan man gå ad strøggader som fx Østervåg og Søregate, og man kan også tage en tur ad Kirkegata, der er lidt nyere bebygget.
Herfra er der ikke langt til Nytorget og Sankt Petri Kirke, der blev opført 1864-1866 med en stemningsfuldt kirkerum. Ved havnen i dette kvarter kan man se det interessante Norsk Oljemuseum, der beskriver historien om det norske olieeventyr i Nordsøen. Bygningen er bygget med inspiration fra boreplatforme, og stedet viser en vigtig del af det moderne Stavangers historie. Vil man vide mere om andre dele af byens kultur- og naturhistorie, kan man besøge Stavanger Museum, der blev åbnet i den nuværende museumsbygning i 1893.