Se på kortet
Karlskrona rådhus, Stortorget, Karlskrona, Sverige
Læs om byen
Karlskrona er en by i Blekinge i det sydvestlige Sverige. Byens historie går tilbage til 1600-tallet, hvor Sverige erobrede det sydlige Sverige fra Danmark. Nord for den nuværende by lå den danske middelalderby Lykkeby, og syd herfor lå øer i skærgården. I 1679 måtte Vittus Andersson sælge Trossö til den svenske stat, som etablerede Sveriges primære flådestation på øen. Flådehavnen lå naturligt beskyttet, og der blev anlagt befæstninger for at beskytte den.
Karlskrona fik stadsprivilegier i 1680, og der blev bygget broer til fastlandet herfra. Nabobyer fik frataget privilegier, og borgere og købmænd blev tvunget til at flytte til den nye by, der voksede hastigt til at blive en af Sveriges største byer. Med årene mistede Sverige dog sin rolle som stormagt, og Karlskrona mistede dermed en del af sin betydning. Byen fastholdt dog sin position som flådebase og derved dens militære betydning.
I dag kan man gå nogle dejlige ture i Karlskrona, der synligt blev anlagt i den svenske stormagtstid som en europæisk hovedstad. Her er der brede gader og den monumentale plads, Stortorget, med store offentlige byggerier for kirke og administration. På midten af Stortorget kan man se Fredrykskyrkan, der blev opført 1720-1744 i en for Skandinavien meget atypisk barok. Over for Fredrikskyrkan ligger Karlskronas nyklassicistiske rådhusbygning, der stammer fra slutningen af 1700-tallet.
Rådhuset blev allerede planlagt i den oprindelige byplan fra 1683, og i dag er bygningen indrettet som domhus. I bygningsensemblet på Stortorget kan man også se Trefaldighetskyrkan, der ligger mod syd. Kirken blev opført af den tyske menighed fra 1697 med indvielse i 1709. Den er en ottekantet barokkirke, som blev tegnet af Nicodemus Tessin den Yngre, der også designede Fredrikskyrkan.
Går man mod syd fra Stortorget, kommer man til Amiralitetstorget, hvor der oprindeligt var planer for at opføre et palads som nyt svensk flådehovedkvarter. Paladset skulle være Karlskrona arkitektoniske midte i byplanen og ligge som et magtcentrum. Flådepaladset blev dog aldrig realiseret, idet den kongelige styreform ikke tillod statslige selvstyrende embedsværk uden for Stockholm.
I stedet blev Stortorget centrum, og på paladsets plads opførte man Amiralitetsklockstapeln i 1699, og det skulle fungere som klokketårnet for byens skibsværft. Senere blev det klokketårn for kirken i det lokale sogn, Amiralitetskyrkan, der blev opført som en midlertidig trækirke. Kirken hedder også Ulrica Pia, og den blev indviet i 1685. Oprindeligt var det planen, at den smukke trækirke skulle afløses af en større stenkirke, men de planer blev ikke gennemført.
Store dele af Karlskrona er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste som en planlagt europæisk flådeby. Mange af byens mest kendte byer er inkluderet i optagelsen, og det gælder også for selve flådehavnen, værftet og mange af de befæstninger, der ligger langs indsejlingen til Karlskrona; fx Kungsholms Fort og Drottningskärs Kastell.
Disse kan opleves på sejlture i skærgården, mens man kan se steder som Gamla Örlogsvarvet og søfartsmuseet Marinmuseum tæt på Karlskronas centrum. På museet kan man lære om orlogsbyen Karlskrona, det svenske søforsvars historie og se mange spændende udstillinger som fx flere galionsfigurer, vragtunnelen med udsigt til et undersøisk skibsvrag og ubådshallen med koldkrigsubåden HMS Neptun og Hajen fra 1904, som var den svenske flådes første ubåd.