Se på kortet
Linköpings domkyrka, S:t Persgatan, Linköping, Sverige
Læs om byen
Linköping er en by i regionen Östergötland, og den er en af Sveriges største. Byen har siden 1100-tallet været kirkeligt centrum for Östergötland, og byens biskop holdt sammen med kong Sverker det første svenske kirkemøde i Linköping, hvilket skete i 1152. Kong Valdemar Birgersson blev kronet i byens domkirke i 1251, hvilket understregede Linköpings vigtighed. På denne tid var der også etableret en katedralskole i byen. I 1598 blev Slaget ved Stångebro udkæmpet ved Linköping, og en af følgerne ved Linköpings blodbad, hvor fem adelsmænd blev henrettet i byen i år 1600.
Hundrede år senere blev Linköping hærget af en brand, der ødelagde det meste af byen den 29. januar 1700. Byens domkirke og slot var blandt de bygninger, der overlevede branden, mens ellers skulle byen genopføres. Senere blev flere regimenter flyttet til Linköping, som også blev stedet, hvor SAAB’s militære flyproduktion kom til at ligge fra 1937, og det satte gang i en stor vækst i byen.
I dag kan man gå nogle dejlige ture i Linköping, hvor gadenettet i centrum fortsat ligger som i middelalderen på trods af branden i år 1700. I bymidten ligger Stora torget, der er Linköpings ældste plads. Her kan man se Carl Milles springvandsskulptur Folkungabrunnen, der er en statue med Folke Filbyter fra 1927. Mod syd på Stora torget kan man se byens tidligere rådhus og Centralpalatset, der blev opført i jugendstil i 1907, og hvor man i dag kan opleve samtidskunst i Konsthallen Passagen.
På pladsens østlige side ligger Stora Hotellet fra 1852. Fortsætter man mod øst ad Storgatan kommer man til Linköpings moderne centrum og til Sankt Lars Kyrka, der oprindeligt blev indviet i 1100-tallet. Kirken måtte ombygges efter branden i 1700, mens den nuværende kirkes udseende stammer fra 1801, hvor kirkeskibet blev udbygget.
Vest for Stora torget ligger Linköping tre mest kendte bygninger ved siden af hinanden. Her ligger Stadshuset, der blev bygget som byens katedralskole i nygotisk stil i 1864. I dag er den gamle skole indrettet som byens rådhus. Ved siden af rådhuset ligger Linköpings Slott, hvis historie går tilbage til 1100-tallet, og der er bevaret dele af den oprindelige bygning i slottets vestlige fløj.
I dag fungerer Linköpings Slott som officiel residens og repræsentation for landshøvdingen, der er den svenske regerings repræsentant i lenet. I en del af bygningerne kan man besøge Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum, hvor man bl.a. kan se slottets 900-årige udvikling fra bispegård til kongeslot i en digital bygningshistorie. Man kan også lære en del om Linköpings historie på museet; fx om Slaget ved Stångebro og blodbadet i 1600.
Ved slottet ligger Linköpings domkirke på det sted, hvor den første trækirke blev opført i Linköpings tidligste historie. I 1100-tallet blev der bygget en stenkirke, der var mindre end den nuværende, men allerede i 1200-tallet blev den udbygget, og senere samme århundrede nåede domkirken sin nuværende længde på 110 meter. I 1400-tallet blev der opført flere gotiske kapeller, og håndværkere fra England og Tyskland udsmykkede domkirkens interiør.
Kirkerummet er stort og med flere seværdigheder som fx alterstykkerne. Ved domkirken kan man også se Konsistoriehuset, der blev opført 1827-1830. Huset fungerer som administration af Linköping Stift, og fra huset kan man gå mod vest ad Hunnebergsgatan, hvor man kan se nogle træhuse fra 1700-tallet i en af Linköpings gamle gader. Fortsætter man mod vest, kan man tage en tur til Gamla Linköping, der er et frilandsmuseum med historiske miljøer fra by og land, og til Flyvapenmuseum Linköping, der fortæller historien om det svenske flyvevåben.