Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Moncton er en af de største byer i den canadiske provins New Brunswick. Dens historie begyndte, da akadiske nybyggere kom til området i 1733, hvor de grundlagde Le Coude som deres bosættelse. I 1755 erobrede britiske tropper området, og de deporterede den akadiske befolkning. I stedet kom området under Pennsylvania Land Companys kontrol, og tyske bosættere fra Pennsylvania kom hertil og gengrundlagde det forladte Le Coude som et landbrugsområde med navnet The Bend.

Sådan forblev The Bend i mange år, og der var kun 20 husholdninger her i 1836, hvor vejen mellem Halifax og Saint John blev åbnet for trafik hele året. Vejen gjorde Moncton til et velbeliggende sted, og herefter blev der hurtigt udviklet skibsværfter og tømmerindustri, som fik Moncton til at vokse. Væksten tog fart i 1847 med Joseph Salters værft, der skabte arbejdspladser og en ny serviceindustri. I 1855 blev Moncton formelt en by, og Joseph Salter blev byens første borgmester.

Efter nedgang fra slutningen af 1850erne, kom der ny vækst med åbningen af The Intercolonial Railway of Canadas hovedsæde i Moncton i 1871. Som endestation for den nye National Transcontinental Railway fortsatte Monctons vækst fra jernbanerne i starten af 1900-tallet. I 1970erne og 1980erne ramte økonomisk nedgang, men nye industrier skabte ny vækst derefter.

I dag er Moncton en by med flere seværdigheder. Mange af dem ligger langs med eller tæt på hovedgaden Main Street. Gaden er et hyggeligt sted for en spadseretur, og man kan blandt andet se Capitol Theatre/Théâtre Capitol, der blev designet af René-Arthur Fréchet og bygget i 1920 som vaudevillescene. Teatret står renoveret i den oprindelige stil.

Man kan shoppe spise mange steder langs Main Street, hvor Monctons moderne rådhus også ligger. Bag rådhuset kan man se det 127 meter høje Bell Aliant Tower, der blev bygget 1970-1971 som radiotårn. Tæt herpå ligger der hele tre kirker i krydset mellem Church Street og Queen Street; St. George's Anglican Church, First Moncton Baptist Church og Central United Church.

Man kan også gå til Our Lady of the Assumption Cathedral/Cathédrale Notre-Dame-de-l'Assomption, der er byens katolske domkirke. Kirken stod færdig i Louis-Napoléon Audets design i 1940 med dens karakteristiske og majestætiske tårn, der er 75 meter højt. Både domkirken og de tre andre kirker er værd at besøge, hvis man går en tur forbi dem.

Herfra er der ikke langt til det interessante Moncton Museum/Musée de Moncton, der formidler byens historie inklusive et særligt fokus på Monctons transportmidler gennem tiden. Længere mod nord kan man besøge Acadian Museum/Musée Acadien, der har en kolossal samling kulturhistoriske objekter fra det akadiske folk.

Har man lyst til en tur i grønne områder, er Centennial Park/Parc du Centenaire et godt valg. I parken er der alt fra grønne omgivelser til legepladser og et friluftsbad. Man kan også gå en tur langs floden Petitcodiac, der bugter sig syd for downtown Moncton. Floden er kendt som et af de eneste steder i Nordamerika, hvor der forekommer tidevandsbølger.

I det nordvestlige Moncton ligger en anden af byens kendte seværdigheder i form af Magnetic Hill, der har været velbesøgt gennem mange årtier. Magnetic Hill er en vej og bakke, hvor biler optisk ruller opad, og det har givet anledning til spekulation om magnetisme og optiske bedrag. Man kan selv prøve turen, hvor man også kan besøge Magnetic Hill Wharf Village.

Ture fra byen

    Saint John, New Brunswick

    Saint John

    Saint John er en af de største byer i den canadiske provins New Brunswick. Byens forhistorie startede, da franskmanden Samuel de Champlain udforskede området i 1604 og gik i land i naturhavnen i den senere by. Det skete på Johannes Døberens navnedag, og deraf fik byen sit navn.

    I 1631 blev Fort Latour anlagt som den første franske bosættelse i regionen. I 1758 erobrede britiske tropper fortet, der blev ødelagt under den amerikanske uafhængighedskrig. Herefter opstod byerne Parrtown og Carleton, der blev slået sammen under navnet Saint John i 1785.

    Læs mere om Saint John

     

    Charlottetown, Prince Edward Island

    Charlottetown

    Charlottetown er hovedstad og den største by i den canadiske provins Prince Edward Island. Dens historie startede i 1720, da franske soldater fra Louisbourg anlagde fortet Port-la-Joye tæt på Charlottetowns nuværende centrum. I 1758 erobrede briter byen og øen, og de deporterede de franske indbyggere. Briterne byggede Fort Arnherst og grundlagde i 1764 Charlottetown, der blev opkaldt efter dronning Sophie Charlotte von Mecklenburg-Strelitz.

    Gennem 1800-tallet blev byen udbygget, og den var vokset til cirka 6.500 indbyggere i midten af århundredet. I 1864 blev Charlottetown-konferencen holdt i byen, og på den blev en konføderation af britiske kolonier i et fremtidigt Canada diskuteret. I slutningen af 1800-tallet voksede Charlottetown, og den blev en vigtig by for fiskeri, tømmer og skibsbygning.

    Læs mere om Charlottetown

     

    Halifax, Nova Scotia

    Halifax

    Halifax er hovedstad og den største by i den canadiske provins Nova Scotia. Dens historie går tilbage til 1749, hvor Halifax blev grundlagt og opkaldt efter George Montagu-Dunk, 2nd Earl of Halifax, der på denne tid var præsident i det britiske handelskammer, og som bistod oprettelsen af kolonien Nova Scotia.

    Ved grundlæggelsen blev koloniens hovedstad flyttet fra Annapolis Royal til Halifax. Byens første årtier var præget af ustabilitet med bl.a. den amerikanske uafhængighedskrig og Napoleonskrigenes afsmitning på Nordamerika. Herefter voksede Halifax gennem 1800-tallet, hvor byen bl.a. fik en betydende rolle i den transatlantiske skibsfart.

    Læs mere om Halifax

Tilmeld dig vores nyhedsbrev