Se på kortet
City Hall Sunderland, Plater Way, Sunderland, Storbritannien
Læs om byen
Sunderland er en regional storby, der ved Wear-flodens munding ud mod områdets smukke kystlinje ved Nordsøen. Historisk lå der tre bosættelse floden flodmundingen, som kom til at danne dagens Sunderland. Det var Monkwearmouth fra år 674 på den nordlige bred og Jarrow fra 684 og Bishopwearmouth fra 930, der begge lå på flodens sydlige bred.
Fiskeriet gav grobund for udvikling i byerne, og det samme gjorde havnefaciliteterne langs floden. Sunderland opnåede rettigheder i 1179, og der opstod handel med blandt andet kul og salt med skibe, der blev bygget lokalt på floden. 1800-tallets vækst fra havnen og industrialiseringen gjorde, at de tre oprindelige byer formelt blev slået sammen.
I dag er Sunderland kendt for sit havneløb og stemningen omkring Wear. Lige nord for byens moderne centrum syd for floden kan man se to kendte broer ved siden af hinanden; Wearmouth Bridge fra 1927-1929 og Monkwearmouth Railway Bridge fra 1879. Herfra kan man tage en spadseretur langs havnen, hvor man blandt andet passerer University of Sunderland, Northern Gallery for Contemporary Art og National Glass Centre på vejen mod øst. Fortsætter man, kommer man til byens marina og havnemoler, hvor man nærmest kan gå ud i Nordsøen.
Sunderlands centrum er præget af moderne byggerier og forretninger. Omkring centrum er der dog også flere seværdigheder og aktiviteter. Man kan fx besøge Sunderland Museum & Winter Gardens, hvor man kan se forskellige samlinger af kunst med videre, og der er også en park og en spændende vinterhave på stedet. Man kan også gå til de anglikanske kirker, Sunderland Minster og Holy Trinity Church. Tager man lidt mod nordvest, kan man se Hylton Castle, der er en middelalderborg og tidligere residens for Hylton-familien.
Langs Nordsøkysten nord for Sunderland ligger Souter Lighthouse, der er et seværdigt fyrtårn fra 1871, der som det første i verden havde installeret vekselstrøm. Det er opført på netop dette sted, fordi der er en del klippeskær ud for kysten, som mange skibe gennem tiden er sejlet ind i.