Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Tiraspol er en by, der ligger smukt ved Dniestrs bredder, og som de facto fungerer som Transnistriens hovedstad. Tiraspols moderne historie går tilbage til 1792, hvor byen blev grundlagt af Alexander Suvorov, der var russisk generalissimo. Bynavnet Tiraspol er en sammensætning af de to græske ord Tyras og polis, hvor Tyras er det gamle navn for Dniestr, og hvor polis betyder by.

I 1924 blev Tiraspol en del af Den Moldaviske Autonome Socialistiske Sovjetrepublik, der lå på østsiden af Dniestr, mens den største del af det nuværende Moldova vest for Dniestr var rumænsk. I 1940 blev Den Moldaviske Socialistiske Sovjetrepublik som egen republik i Sovjetunionen, og i 1991 erklærede republikken sig uafhængig. Kort efter erklærede Transnistrien sig uafhængige af Moldova, og Tiraspol blev hovedstad i Den Pridnestroviske Moldaviske Republik.

Grundet denne nyere historie kan man se en del interessante seværdigheder i Tiraspol med rødder i den sovjetiske tid. Det administrative centrum er Transnistriens regeringsbygning, Дом Правительства и Верховного Совета Приднестровья, og foran den står en statue at den sovjetiske stasleder Lenin. Over for regeringsbygningen kan man besøge Tiraspols museum for lokal historie, Тираспольского объединённого музея.

Man kan fortsætte fra Leninstatuen ad hovedgaden Pokrovskaja ulitsa/Покровская улица, der leder til Площадь Суворова, der er en stor plads, som i 1992 blev opkaldt efter byens grundlægger. Man kan se en rytterstatue fra 1979 af netop Suvorov på pladsen. Fortsætter man spadsereturen mod øst, kommer man forbi Tiraspols imposante rådhus, der blev opført som Den Øverste Sovjet/Дом Советов i årene 1953-1956, før byens smukke dramateater afslutter gaden.

Ture fra byen

    Katedral, Chişinău

    Chişinău

    Chişinău er republikken Moldovas hovedstad og med cirka 600.000 den klart største by i landet. Byen blev grundlagt i 1438 som klosterby, og i 1500-tallet blev den en del af Det Osmanniske Rige som det øvrige moldoviske område. I 1812 blev den en del af zarriget Rusland.

    I 1834 lå en storstilet ny byplan klar, og arbejdet med brede boulevarder, kirker og andre offentlige byggerier blev igangsat. Efter Den Russiske Revolution i 1917 løsrev det moldoviske område sig fra Rusland og blev fra 1918 en del af Kongeriget Rumænien.

    I dag er der mange seværdigheder; både dem fra Chişinăus sovjetiske tid, 1800-tallets kirker, museer og nogle af de parker, der er med til at gøre den moldoviske hovedstad til grøn by. Det hele ligger desuden inden for behagelig gåafstand, så man kan nemt gå rundt og nyde byen.

    Læs mere om Chişinău

     

    Archaeological Museum, Odessa

    Odessa

    Odessa ved Sortehavet kaldes også sydens vidunder, og den er et enestående møde mellem den russisk-ukrainske kultur og den franske middelhavsatmosfære. Byens afslappede stemning med de mange smukke historiske bygninger, lange og brede alléer og beliggenheden ved vandet gør et besøg i Odessa til en særlig oplevelse. En tur ad den berømte Deribasovskaja-gade og et besøg i operaen er blot to af de mange højdepunkter.

    Mange historier fortælles om poeten Alexander Pushkin, der boede i Odessa en overgang. Han skulle blandt andet have plantet et træ for hver gang, han blev betaget af en af byens smukke kvinder, og det er måske årsagen til, at Odessa med træer overalt i dag fornemmes som en særdeles grøn by i de centrale gader.

    Læs mere om Odessa

Tilmeld dig vores nyhedsbrev