Se på kortet
City Palace, Old City, Udaipur, Rajasthan, Indien
Læs om byen
Udaipur er en by i den vestlige del af den indiske delstat Rajasthan. Den blev grundlagt i 1559 af Maharana Udai Singh II. Udaipur blev etableret som hovedstad i Mewar-kongeriget, efter Chittorgarh blev belejret af mogulkejseren Akbar. Udai Singh II valgte den frugtbare Girwa-dal som den nye placering for hovedstaden, hvilket gav byen en strategisk fordel. Udaipur blev hurtigt kendt for de mange kunstige søer, der omgiver byen, herunder Fateh Sagar Lake, Lake Pichola, Swaroop Sagar Lake, Rangsagar og Doodh Talai Lake. Byen blev et vigtigt kulturelt og økonomisk centrum i regionen og oplevede betydelig vækst og udvikling under Maharana Pratap og hans efterfølgere.
Efter den britiske overtagelse af Indien i begyndelsen af det 19. århundrede blev Udaipur en del af det britiske imperium som en fyrstestat i 1818. Maharana Bhim Singh, der var hersker på det tidspunkt, underskrev en traktat med briterne, hvilket sikrede en vis grad af autonomi for Mewar-kongeriget under britisk suverænitet. Denne periode markerede en betydelig transformation i byens administration og infrastruktur. Britiske embedsmænd introducerede moderne uddannelsesinstitutioner, jernbaner og telegrafnetværk, hvilket bidrog til byens økonomiske og sociale udvikling. Efter Indiens uafhængighed i 1947 blev Udaipur en del af den nyoprettede delstat Rajasthan, og byen fortsatte med at blomstre som et kulturelt og turistmæssigt centrum, kendt for sine paladser og søer.
Udaipurs centrum er et spændende sted at gå på opdagelse, og man kan fx starte ved Jagdish Chowk, der er et populært handelssted med masser af aktivitet. Fra Jagdish Chowk kan man gå en tur langs de omkringliggende gader, hvor man kan finde butikker, caféer og restauranter, hvor man kan nyde en kop chai eller prøve lokale delikatesser som kachori og samosa. Midt i det hele står det smukke Jagdish Temple, som blev bygget af Maharana Jagat Singh i 1651. Templet er hinduistisk, dedikeret til Vishnu og kendt for en detaljeret udsmykning. Fra tempelområdet kan man gå ad City Palace Road og fortsætte oplevelserne i byen.
City Palace ligger i Udaipurs centrum ved bredden af Lake Pichola, og paladset er en af de mest imponerende seværdigheder i området. Bygningsværket blev opført af Maharana Udai Singh II og hans efterfølgere, og det er kendt for sin storslåede arkitektur. Paladset blev bygget over en periode på næsten 400 år med bidrag fra flere herskere af Mewar-dynastiet. Det er det største paladskompleks af sin art i Rajasthan og blev bygget i en flamboyant stil, der kombinerer Rajasthani Rajput-arkitektur med elementer fra middelalderlig europæisk og kinesisk arkitektur. Paladset indeholder flere gårde, pavilloner, terrasser og haver, og tilbyder en fantastisk udsigt over søen.
Komplekset blev bygget af granit og marmor, og det er omgivet af befæstede mure. Mange af rummene og salene har smukke malerier, indviklet glasarbejde, spejlfliser og farverig emalje. Man kan også opleve ottekantede tårne, springvand og balkoner med udsigt over Lake Pichola og de omkringliggende monumenter som Lake Palace, Jag Mandir og Jagdish Temple. City Palace huser et museum, der viser en stor og varieret samling af kunstværker og genstande som blandt andet tæller skulpturer, malerier, tekstiler og våben.
Ud for City Palace ligger Lake Palace, der også er kendt som Jag Niwas, som en af de mest ikoniske bygninger i Udaipur. Paladset blev opført mellem 1743 og 1746 af Maharana Jagat Singh II, og det fungerede oprindeligt som et sommerpalads for Mewar-dynastiet. Paladset ligger midt i Lake Pichola og er kendt for sin storslåede Rajput-arkitektur, der kombinerer hvidt marmor med detaljerede udskæringer og ornamenterede nicher. Under den indiske sepoy-opstand i 1857 fungerede paladset som et tilflugtssted for europæiske familier, der kunne være i relativ sikkerhed på det isolerede sted. I 1960erne stedet omdannet til et luksushotel af Maharana Bhagwat Singh, og i dag drives det stadig som hotel. Lake Palace er berømt for sine smukke haver, springvand og terrasser, og det tilbyder en fantastisk udsigt over søen, byen og de omkringliggende bjerge. Besøgende kan nyde en bådtur på Lake Pichola for at beundre paladsets ydre, selvom adgang til selve paladset er forbeholdt hotellets gæster.
Jag Mandir er et andet imponerende palads, som også ligger på en ø i Lake Pichola. Byggeriet af Jag Mandir begyndte i 1551 under Maharana Amar Singh og blev afsluttet af Maharana Jagat Singh I i midten af det 17. århundrede. Paladset er kendt for sin blanding af mogul- og Rajput-arkitektoniske stilarter med smukke marmor-elefanter, der vogter indgangen, og en række pavilloner, haver og gårde. En af de mest bemærkelsesværdige bygninger i komplekset er Gul Mahal, som blev brugt som tilflugtssted for den fremtidige mogulkejser Shah Jahan under hans oprør mod sin far, kejser Jahangir. Det siges, at opholdet i Jag Mandir inspirerede Shah Jahan til at bygge Taj Mahal. I dag kan besøgende udforske de velplejede haver, de elegante marmormonumenter og nyde en fantastisk udsigt over Lake Pichola og Udaipur by fra Jag Mandir.
De to paladser i Lake Pichola har en fantastisk beliggenhed, og det samme gælder for Sajjangarh Monsoon Palace, som ligger på en bjergtop umiddelbart vest for Udaipur. Turen hertil er en oplevelse i sig selv, og det samme gælder for den panoramaudsigt, man bliver belønnet med fra paladset. Her kan man se over Udaipur og byens søer og omgivende landskab. Paladset blev bygget i 1884 af Maharana Sajjan Singh, og det var oprindeligt planlagt som et astronomisk observatorium. Det blev i stedet senere omdannet til et lille palads og jagtlodge. Arkitekturen er præget af hvidt marmor og kalkmørtel med blomster- og bladmotiver udskåret på marmorsøjlerne. Paladset har høje tårne, kupler, springvand og jharokhas, som er typiske for Rajasthani-arkitektur.
Der er flere skønne steder i Udaipur som fx Saheliyon-ki-Bari,der er en smuk have, som blev anlagt og bygget af Maharana Sangram Singh. Det er et smukt anlæg, som er seværdigt med sine springvand, lotusdamme og marmorpavilloner. Man kan også besøge Bagore Ki Haveli Museum, der ligger tæt på bredden af Lake Pichola. Museets udstillinger fokuserer på bevarelsen af traditionel kunst og kultur, og man kan blandt andet se trykte tekstiler og demonstrerer de teknikker, der bruges i denne gamle kunstform. Herfra kan man gå til Lake Pichola, hvor der fra Gangaur Ghat er en flot udsigt. Er man interesseret i mere historie og kultur, kan man tage til Bhartiya Lok Kala Museum, som ligger i Chetak Circle. Her er der en stor samling af kunst og diverse genstande i nogle anderledes arkitektoniske rammer.