Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Alice Springs er en by, der ligger i Australiens såkaldte Red Centre, hvor man med jordens røde farve hurtigt kan forstå tilnavnet. At solnedgangene lægger et ekstra rødt skær på er kun prikken over i’et. Allerede fra luften kan man se den røde jord men oasen Alice Springs, der på trods af sit relativt lille indbyggertal er som en storby i ørkenen.

Byen Alice Springs er ikke en af Australiens største, men til gengæld er seværdighederne unikke. Alene historien om at kolonisere og udvikle det store landområde er noget, man kan følge rundt omkring i byen, der også fungerer som en slags hovedstad for landet oprindelige befolkning, aboriginerne, hvis kunst og traditioner, man kan se flere steder i byen.

Institutioner som Royal Flying Doctor Service og School of the Air skildrer historien om at leve i og udvikle livet i det centrale Australien, hvor der ofte er langt til naboerne. Stederne har fine museer, der giver indblik i denne del af samfundet. I byen kan man også tage en shoppingtur ad Todd Mall eller se det hele fra oven fra toppen af Anzac Hill.

På en spændende køretur gennem landskabet kan man nyde landskabet på vej mod fx Ayers Rock og The Olgas, der er uforglemmelige klippeformationer. En vandretur omkring Ayers Rock eller ind i The Olgas er noget af det, der giver varige indtryk fra en tur down under, og både solopgang, solnedgang og egnens stjerneklare mørke giver særlige stemninger.

Topseværdigheder

    Alice Springs Telegraph Station

    Alice Springs Telegrafstation
    Alice Springs Telegraph Station

    Alice Springs’ historiske telegrafstation markerer stedet for den første europæiske bosættelse i området. Da telegraflinjen Overland Telegraph Line skulle etableres mellem Adelaide og Darwin (og derfra videre til Asien), blev der opført 12 telegrafstationer, hvoraf Alice Springs’ er den bedst bevarede af dem.

    Bygningerne blev opført 1871-1872, og den virkede som telegrafstation i cirka 60 år. I en periode herefter var der indrettet en skole her. I dag fungerer stedet som et historisk museum, og man får et særdeles godt indtryk af leveforholdene dengang.

    Området omkring telegrafstationen er også interessant at se nærmere på. Bag bygningerne ligger flodlejet for den normalt helt tørre flod Todd River, som de lokale kun sjældent ser vand i. Man kan se det sted, hvor John McDouall Stuart og hans følge fandt det vand, der afgjorde, at der overhovedet skulle bygges her. Smukke træer og mange papegøjer er også en del af oplevelsen på telegrafstationens område.

     

    De Flyvende Læger
    Royal Flying Doctor Service

    Royal Flying Docotr Service er navnet på det flyvende australske lægekorps, der begyndte deres flyvninger i 1928. I 1939 blev der oprettet en base i Alice Springs. Gennem tiden blev der oprettet flere baser, så det store land kunne dækkes af læger med en relativt kort responstid. Basen i Alice Springs er fortsat aktiv, og ved et besøg her kommer man blandt andet forbi kontrolcentret, så man kan følge arbejdet.

    Hvert år flyves flere millioner kilometer, og titusindvis af borgere i udkantsområder uden umiddelbar lægehjælp bliver assisteret. Både her og i museet Central Australian Aviation Museum, der også ligger i Alice Springs, kan man stifte bekendtskab med korpset.

     

    School of the Air, Alice Springs

    Luftens Skole
    School of the Air

    Som den første af sin slags begyndte School of the Air i Alice Springs at fjernundervise i 1951. Det skete fra Royal Flying Doctor Services kontorer. Tanken var opstået i 1944, hvor Adelaide Miethke foreslog at benytte tovejsradioer til at undervise børnene i den australske outback, der ligger langt fra almindelige skoler.

    Ud over selve skoleundervisningen kom der i 1955 også et socialt aspekt ind i School of the Air, da den første mødeuge blev holdt. Her mødtes 30 elever i alderen 5-15 år. I 1974 begyndte skolens lærere at besøge hver elev en gang om året. Elevtallet steg, og da skolen åbnede på dens nuværende sted i 1978, var der 13 lærere ansat.

    I 1996 åbnede besøgscentret på School of the Air, og her kan man lære om skolens historie og betydning for eleverne, som løbende tager nye teknologier i brug i forbindelse med fjernundervisningen.

     

    Anzac Hill, Alice Springs

    Anzac Hill

    Anzac Hill er en bakke, der ligger i centrum af Alice Springs. Bakken er let tilgængelig, og fra toppen er der en fin udsigt over byen og området. Mange benytter stedet til at nyde den typiske, røde solnedgang.

    På Anzac Hill står de ret monument, der blev rejst i 1934 til minde om de faldne i 1. Verdenskrig, hvor ANZAC-tropper deltog. ANZAC står for Australian and New Zealand Army Corps, og de udgjorde de australske og newzealandske soldaterenheder under fælles kommando.

    I dag er monumentet på Anzac Hill et mindesmærke for alle, der er faldet i alle de krige, som Australien har været involveret i.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Alice Springs her.

Andre seværdigheder

    Alice Springs Railway Station

    Alice Springs' Station
    Alice Springs Railway Station

    Alice Springs Railway Station er det første, mange ser, når de kommer til Alice Springs. Mange kommer nemlig hertil med toget The Ghan, der kørte sin første tur hertil fra Adelaide i 1929. Helt indtil 2004 gik jernbanen kun til Alice Springs, men siden da har The Ghan krydset det australske kontinent de 2.979 km mellem Adelaide i syd og Darwin i nord.

    Arbejdet med at anlægge The Ghan begyndte 1878 i byen Port Augusta i South Australia. Den oprindelige linje var smalsporet og fulgte telegraflinjen for Overland Telegraph Line. Forbindelsen og driften var med årene i stigende grad uregelmæssig, og i 1980 kunne man åbne en normalsporet jernbane mellem Tarcoola på den transaustralske jernbane og Alice Springs. Banen var flyttet mod vest for at undgå oversvømmelser, som havde været et problem på den gamle linje.

    Navnet The Ghan kommer fra de afghanske kameldrivere, der før jernbanens åbning opretholdt forbindelsen over kontinentet. Midt på perronen på Alice Springs Railway Station kan man i dag se en statue af en af disse afghanere.

    Ved stationen i Alice Springs kan man den moderne stationsbygning samt tre hytter, der blev bygget til banens start. To af hytterne var beboet af de lokale folk, mens den tredje var til overnatning for personalet i The Ghan.

     

    Stuart Town Gaol, Alice Springs

    Stuart Town Fængsel
    Stuart Town Gaol

    Stuart Town Gaol var en bygning, der blev opført som Alice Springs’ fængsel og politistation fra 1907, hvilket var en tid, hvor byen hed Stuart Town. Fængslet stod færdigt i 1909, og det var i brug indtil 1938, hvorefter det blev ombygget til lagerbygning for det lokale politi.

    Ved åbningen af fængslet var der en europæisk befolkning på cirka 30 personer i Stuart Town, og fængslet modtog sin første fange samme år. Før åbningen blev folk sendt i fængslet i Port Augusta langt mod syd. I fængslet var der en lille celle for europæiske fanger, der kunne sove på en træseng, og en stor celle for aboriginere.

    Aboriginere blev ofte fængslet for at stjæle kvæg og forskellige varer fra de europæiske indbyggere. De kom i fængsel, og i Stuart Town Gaol var der 12 jernringe for mænd og 4 for kvinder til at kunne styre uregerlige fanger. Ved strenge forbrydelser og lange straffe, blev fanger transporteret til Port Augusta, så i Stuart Town benyttede man fængslet til relativt set mindre forseelser.

    Stuart Town Gaol var blevet overfyldt ved lukningen i 1938. Samtidigt var byen vokset betydeligt siden åbningen i 1909, og i 1938 lå fængslet midt i byen, hvilket ikke var hensigtsmæssigt. Det blev afløst af Her Majesty's Gaol and Labour Prison, der var betydeligt større. Stuart Town Gaol er nu renoveret, og det står som et interessant minde over tiden i Alice Springs i 1900-tallets start.

     

    Hartley Street Skole
    Hartley Street School

    Hartley Street School er en lille og hyggelig skole i gaden Hartley Street i Alice Springs. Skolen blev opført 1929, og den åbnede i 1930 som byens første egentlige skolebygning. Det skete i en tid, hvor befolkningstallet var stigende, hvilket ikke mindst skyldtes åbningen af jernbanen til byen i 1929.

    Den såkaldte government resident af Central Australia indviede skolen, og Pearl Burton blev dens første lærer. I 1945 åbnede en børnehave på stedet, og i 1950 startede School of the Air undervisning herfra. Der var skole i huset indtil 1965, og siden 1988 har den renoverede bygning fungeret som museum og også som kulturcenter.

     

    Todd Mall, Alice Springs

    Todd Mall

    Todd Mall er navnet på Alice Springs forretningsstrøg. Her ligger butikker, restauranter og også et indkøbscenter. Ud over mange almindelige varer er netop Alice Springs et godt sted at se på aboriginsk kunst, som man kan finde en del steder langs Todd Mall. En tur på Todd Mall er også et naturligt sted for at spadseretur blandt de lokale.

    Den centrale del af det nuværende Alice Springs blev udlagt i et retvinklet gadenet ved etableringen af byen ved Todd River. Den blev oprindeligt kaldt Stuart Town, og der blev målt 104 jordlodder ud som begyndelsen på byen. Todd Mall blev hovedgade, og gennem tiden blev der bygget flere prominente bygningen langs den. Man kan fx se Adelaide House og John Flynn Memorial Church ved gaden i dag.

     

    Centralaustraliens Luftfartsmuseum
    Central Australian Aviation Museum

    Central Australian Aviation Museum er Alice Springs’ luftfartsmuseum, og det ligger i byens tidligere lufthavn. På museet kan man se forskellige flyvemaskiner i udstillingen, hvor man også får formidlet flytrafikkens store betydning for udviklingen af den europæiske civilisation i Northern Territory.

    Det første fly landede her i 1921, og gennem de følgende årtier blev der fløjet post rundt til de store kvægfarme. For mange var det den hyppigste og gennem lang tid eneste forbindelse til omverdenen.

    I perioden 1939-1973 opererede flyselskabet Connellan Airways flyvninger for det flyvende lægekorps, Royal Flying Doctor Service. Der blev i årene fløjet flere end 5.000 lægeflyvninger, og på museet kan man blandt andet se to af de historiske lægeflyvemaskiner. Det er en særlig historie, fordi museet er indrettet i Connellan Airways’ gamle hangar.

     

    John Flynn Memorial Church, Alice Springs

    John Flynn Mindekirke
    John Flynn Memorial Church

    John Flynn Memorial Church er en kirke, der ligger på Todd Mall i centrum af Alice Springs. Kirken er opkaldt efter John Flynn, der havde en drøm om at opføre en katedral i det centrale Australien, hvor folk af alle trosretninger kunne komme. Efter Flynns død blev kirken opført til hans minde, og den blev indviet i 1956.

    John Flynn var præst og stifter af organisationen Australian Inland Mission, og han arbejdede på at forbedre forholdene for indbyggerne i det centrale Australien, der ofte boede ganske langt fra byer og faciliteter som fx lægehjælp. Blandt Flynns initiativer var opførelsen af Adelaide House i det daværende Stuart i 1928 som byens første hospital, og hans initiativer førte også til dannelsen af The Royal Flying Doctor Service.

    Flynn døde i 1951, hvor hans rester blev begravet i det vestlige del af Alice Springs langs Larapinta Drive. En stor klippesten blev lagt på toppen af graven, men denne måtte byttes med en anden i 1998, idet den oprindelige sten var taget fra et helligt sted for den aboriginske befolkning. I dag kan man se gravstedet, der formelt hedder John Flynn's Grave Historical Reserve.

     

    Adelaide House, Alice Springs

    Adelaide House

    Adelaide House er en bygning på hovedgaden Todd Mall i Alice Springs. Huset blev opført i 1926 på foranledning af præsten John Flynn, og det blev åbnet som byens første til formålet byggede hospital. Flynn var ofte i det centrale Australien, og han havde et mål om at forbedre forholdene for regionens indbyggere.

    Før åbningen af Adelaide House var der ingen fast læge i Stuart eller Alice Springs, og befolkningen måtte behandle sig selv eller få hjælp via telegraflinjen fra Alice Springs' telegrafstation. Det gav en del problemer med helbredelse i tilfælde af sygdom eller resulterede i dødsfald, der kunne være undgået.

    Adelaide House fungerede som hospital for alle fra 1928, mens aboriginere ikke længere kunne benytte stedet fra 1934. I 1938 blev Adelaide House afløst af et større og nybygget hospital, og huset fortsatte derefter med at være overnatningssted for børn, hvis forældre var blevet indlagt på hospitalet. I dag er huset åbent som historisk museum.

     

    Old Courthouse, Alice Springs

    Den Gamle Retsbygning
    Old Courthouse

    Old courthouse er en bygning, som var en del af Administrative Offices of Central Australia, der blev etableret i 1926 som en del af det kommende selvstyre. Selvstyret var en realitet i årene 1927-1931, hvor territoriet Central Australia blev administreret fra Stuart, der i 1933 fik navnet Alice Springs.

    Byggeriet af Old Courthouse stod på fra 1927, og huset kunne tages i brug i november 1928. Den havde indtil da været en lokal retsinstans ved den nærliggende telegrafstation, men denne blev flyttet til det nye hus i Stuart, der blandt andet fungerede som territoriets højesteret fra 1929 til 1931. Huset fortsatte som retsbygning indtil 1980, hvor en ny og større opførelse blev indviet.

     

    The Residency, Alice Springs

    Residensen
    The Residency

    The Residency er et hus, der blev opført i 1928, hvor Alice Springs med det daværende navn Stuart blev hovedby i det kortlivede Territorium, Central Australia. Med denne status fik byen en guvernør, der var monarkens repræsentant og øverste myndighed i territoriet. Derved står The Residency som et monument fra sin tid.

    Huset blev opført i stedtypisk stil med en kerne af sten med omgivende veranda. Denne indretning var god for livet i huset både sommer og vinter. Gennem tiden var flere prominente personer på besøg her. Det gjaldt blandt andet dronning Elizabeth II og hertugen af Edinburgh, der gæstede The Residency i 1963.

     

    Alice Springs' Ørkenpark
    Alice Springs Desert Park

    Alice Spring Desert Park er en miniudgave af landskabet og dyrelivet i det centrale Australien. Der er vandrestier, hvor man kommer gennem forskellige ørkenlandskaber som fx et flodområde og en egentlig sandørken. Langs stierne er der informativ skiltning af det, man ser og oplever.

     

    Pioneer Theatre, Alice Springs

    Pioneer Theatre

    Pioneer Theatre er en gammel biografbygning, som i dag tilhører foreningen Youth Hostels Association, som driver hostels mange steder i Australien. Det var Leslie Kenna, der byggede biografen i 1942 i tidstypisk arkitektur med klare art deco-træk.

    Leslie Kenna var kommet til Alice Springs i 1936 med en stor mængde film og fremvisningsudstyr, og i begyndelsen lejede han sig ind i det daværende Capitol Theatre, hvor han drev biograf. Fremvisningen af film var vigtigt i datidens by, og for den aboriginske befolkning var det en de få muligheder for at komme ind i byen, der ellers var lukket for dem fra 1928 til 1964.

    I 1942 opførte Leslie Kenna Pioneer Theatre, så han havde sit eget sted. Det blev et byggeri uden tag, for der var ikke aircondition i Alice Springs dengang, og derfor fungerede det manglende tag som ventilation om aftenerne. Når det var koldt, havde biografgæster tæpper og varme drikkevarer med. Stedet var åbent som biograf til 1984.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Alice Springs her.

Ture fra byen

    Simpson's Gap, Alice Springs

    Simpson’s Gap

    Simpson’s Gap er et bjergpas, der er blevet dannet gennem tiden af vandets skær gennem bjergene i West MacDonnell Ranges. Man kan gå ad flodsengen til selve Simpson’s Gap, hvor det livgivende vand ligger som en sø på overfladen.

    Vandreturen er smuk, og her er utallige interessante planter, og så er stedet kendt som et af de områder, hvor man kan være heldig at se nogle af de sortfodede bjergkænguruer, der lokalt hedder Black-footed Rock-wallabies.

     

    King's Canyon

    Kongernes Kløft
    King’s Canyon

    King’s Canyon er en kløft, der er skåret 300 meter ned i de centralaustralske bjerge af vandløbet King’s Creek, der løber i den frodige dal i midten af det område, man som turist normalt besøger.

    Bjergvæggene omkring dalen rejser sig stejlt, og man kan vælge at vandre både gennem dalen og langs klippekanten rundt om dalen. Begge ture er smukke, og de giver et ganske forskelligt indtryk af den storslåede natur.

    Turen gennem dalen er cirka to kilometer lang, og i bunden af kløften er der en platform, hvor man rigtigt får et kig op ad bjergskrænterne.

    Turen på toppen og langs klippekanten er en rundtur på seks kilometer. Allerede ved den stejle opstigning på bakken Heartbreak Hill bliver man belønnet med en fin udsigt over det omgivende terræn. Blandt højdepunkterne på denne tur er Edens Have/Garden of Eden, der er et permanent vandhul, der ligger som en grøn oase. Udsigten over utallige sandstensformationer, der står som kupler i landskabet, er også meget betagende.

     

    Uluru Ayers Rock

    Uluru Ayers Rock

    Uluru Ayers Rock er et af Australiens mest kendte vartegn, og den store sten er i dag optaget på UNESCO’s liste over verdensarv for natur og kultur. Uluru Ayers Rock er en af verdens største sten, og den ligger som smidt med gigantisk kraft ned i den ellers helt flade slette. Geologisk er Uluru Ayers Rock en monolit, hvilket vil sige en ubrudt sten, og man har fastslået, at den i hvert fald går 6 kilometer ned i jorden. Stenen kommer fra en historisk bjergkæde mod vest, og herfra er den endt ved dens nuværende beliggenhed. Ser man på stenens struktur, kan man se, at den faktisk står på højkant.

    Både nærliggende Kata Tjuta The Olgas og Uluru Ayers Rock blev skabt i en proces, der begyndte for cirka 550 millioner år siden. Dengang var Petermann Ranges mod vest meget højere end i dag. Regn eroderede sand og sten af klipperne, der lagde sig som vifter ved foden af bjergene. En vifte med sand og en med klipper. For omkring 500 millioner år siden blev området dækket af vand, der gjorde stedet til et hav, og vifterne blev også dækket ved den lejlighed af mudder, sand og naturligvis vand. Vægten gjorde den sandede vifte til sandsten, mens klipperne blev til den sedimentære bjergart konglomerat, der er en slags forstenet sand og ler. I den proces blev den sandede vifte til Ulura Ayers Rock, mens klippeviften blev til Kata Tjuta The Olgas.

    Årene gik, og for 400 millioner år siden forsvandt havet igen fra området, og det startede perioden, der også kendes som Alice Springs Orogeny, hvor pladetektoniske hændelser skabte flere større bjergkæder og ændrede landskabet i retning af det indre Australien, vi kender i dag. Klipper ændrede former og højder, og monolitterne fra Petermann Ranges blev skubbet. De mange klipper i Kata Tjuta The Olgas blev vinklet en smule under den geologiske proces, mens Uluru Ayers Rock blev drejet 90 grader og kom derved til at stå på højkant. Senere, for cirka 300 millioner år siden, eroderede de blødere klipper, og derved kom både Uluru Ayers Rock og Kata Tjuta The Olgas til syne.

    I dag måler Uluru Ayers Rock 348 meter i højden fra det omliggende terræn, og derved er langt størstedelen af monolitten gemt under jorden. Omkredsen af stenen er hele 9,8 kilometer. Den er berømt for sit nærmest magiske farvespil, der varierer med sollyset, og både morgen og aften samler mængder af tilskuere sig ved stenen for at nyde de rødbrune farver, der får stenen til nærmest at gløde. På arrangerede ture sker der ofte med servering af kaffe eller bobler afhængigt af tidspunktet.

    Uluru er stedets aborigine navn, mens Ayers Rock blev givet i 1873, da den første europæer besteg klippen og opkaldte den efter kolonien South Australias premierminister, der hed Henry Ayers. I dag er de to navne slået sammen til Uluru Ayers Rock, og derved er der navnemæssigt forbindelse mellem det oprindelige folk og det moderne og europæisk udviklede Australien.

    Rundt om Uluru Ayers Rock går der en vandresti, der danner den såkaldte base walk. Den er cirka ti kilometer lang, og turen er meget anbefalelsesværdig, idet man får set alle stenens detaljer på tæt hold og samtidigt ro til at nyde den storslåede natur, som Uluru Ayers Rock er en del af. Og på turen bliver de fleste overraskede af den store variation, der er i selve stenen på vejen rundt.

    Uluru Ayers Rock er en del af Uluru-Kata Tjuta National Park, som traditionelt blev beboet af det aboriginske anangu-folk, som formelt fik landrettigheder til området i 1985. I den forbindelse indgik man en leasingaftale med den australske regering, så nationalparken kunne holdes åben, og i dag er der et samarbejde om at vedligeholde parken og formidle aboriginernes kultur. Syd for stenen ligger Cultural Centre, der er drevet af aboriginere, og som giver en fin introduktion til området med dets historie og seværdigheder.

     

    Kata Tjuta The Olgas

    Kata Tjuta The Olgas

    Kata Tjuta The Olgas er et smukt sted lidt vest for Uluru Ayers Rock, som består af et område med 36 rundtoppede klippeformationer på op til 545 meter i højden over det omliggende terræn. Kata Tjuta The Olgas består lige som Uluru Ayers Rock af monolitter, der stammer fra en nu nedbrudt bjergkæde mod vest. De mange monolitter stammer fra en langstrakt geologisk proces, der varede cirka 250 millioner år.

    Kata Tjuta The Olgas blev som Uluru Ayers Rock skabt i en proces, der begyndte for cirka 550 millioner år siden. Petermann Ranges var og er stadig en bjergkæde mod vest, og dengang var den meget højere end i dag. Regn eroderede sand og sten af klipperne, der lagde sig som vifter ved foden af bjergene. En vifte med sand og en med klipper. For omkring 500 millioner år siden blev området dækket af vand, der gjorde stedet til et hav, og vifterne blev også dækket ved den lejlighed af mudder, sand og naturligvis vand. Vægten gjorde den sandede vifte til sandsten, som vi kender som Uluru Ayers Rock, mens klipperne blev til den sedimentære bjergart konglomerat, der er en slags forstenet sand og ler. Konglomeratet blev formet til Kata Tjuta The Olgas.

    Årene gik, og for 400 millioner år siden forsvandt havet igen fra området, og det startede perioden, der også kendes som Alice Springs Orogeny, hvor pladetektoniske hændelser skabte flere større bjergkæder og ændrede landskabet i retning af det indre Australien, vi kender i dag. Klipper ændrede former og højder, og monolitterne fra Petermann Ranges blev skubbet. De mange klipper i Kata Tjuta The Olgas blev vinklet en smule under den geologiske proces, mens Uluru Ayers Rock blev drejet 90 grader og kom derved til at stå på højkant. Senere, for cirka 300 millioner år siden, eroderede de blødere klipper, og derved kom både Uluru Ayers Rock og Kata Tjuta The Olgas til syne.

    I dag er Kata Tjuta The Olgas op til 545 meter høje over terrænet, men den reelle højde på monolitterne er meget større, når man medregner de underjordiske dele. Kata Tjuta The Olgas er et helligt sted for aboriginerne. Kata Tjuta er et aboriginernes navn for området, og det henviser til klippernes mangehovedede udseende. Navnet The Olgas kommer fra stedets højeste punkt, Mount Olga, der i 1872 blev opkaldt efter tyske Württemburgs dronning Olga. Grunden til dette var som tak fra opdageren Ernest Giles, der via baron Ferdinand von Müller skyldte en tak til netop dronning Olga for en udnævnelse.

    Der er gode vandremuligheder i de meget røde og spændende klipper. En tur er gennem Vindenes Dal/Valley of the Winds er uforglemmelig, og hvis man vil se det hele lidt fra afstand, er det bedste sted panoramaområdet vest for klippeformationerne. Mange vil også vælge en gåtur i kløften Walpa Gorge, hvor naturen nærmest har skabt et tempel med stejle klippevægge på begge sider. På turene kan man nyde områdets flora, og i fx Walpa Gorge kan man være heldig at se wallaroos, der har en størrelse mellem wallabies og kænguruer.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

    Alice Plaza

    Todd Mall

     

    K-Mart

    Bath Street

     

    Yeperenye

    Hartley Street 36-38
    yeperenye.com.au

     

    Indkøbsgader

    Todd Mall

Med børn
Gode links
Historisk overblik

    Den føreuropæiske historie

    Det centrale Australien menes beboet af aboriginere i cirka 30.000 år, hvoraf de lokale arrente-folk har været i området de seneste årtusinder. Arrente-folket bestod af tre grupperinger, vestlige, østlige og centrale, der alle levede i Centralaustralien omkring det nuværende Alice Springs og bjegene i MacDonnell Ranges.

    Folkenes kultur og sprog trives fortsat i dag, og det østlige og centrale arrente-sprog er det dominerende i regionen, hvor navnet for Alice Springs er Mparntwe, der hentyder til, at det er et område med et vandhul, hvilket også blev årsagen til den efterfølgende europæiske kolonisering og bosættelse af stedet.

     

    John McDouall Stuart

    Alice Springs ligger midt i Australien, og det er langt fra alle landets større byer og kystområder, hvor langt størsteparten af den australske befolkning bor i dag. Derfor gik der også væsentlig længere tid med koloniseringen end andre steder i landet.

    Den ikke-aborigine tilstedeværelse i området startede med skotske John McDouall Stuarts ekspedition for at finde vejen over det australske land fra syd til nord i 1861-1862. Stuart begyndte udforskningen af det midterste Australien fra Adelaide i South Australia med det formål at finde velegnede steder for eventuelle bosættelser.

    Stuart rejste med sine folk med inspiration fra den oprindelige befolkning, og derved lærte han sammen med sine ekspeditionsdeltagere at finde forsyninger og vand undervejs på rejsen, der blev tegnet op undervejs med blandt andet et permanent vandsted cirka midt mellem Adelaide og den nordlige kyst.

    Resultatet af John McDouall Stuarts ekspedition blev en optegnelse gennem det kolossale landområde til den nordlige kyst, og det nye land blev underlagt kolonien South Australia, der havde finansieret Stuarts rejse. Optegnelsen inkluderede vandforsyning og andet, og den gjorde det muligt at starte en udvikling langs ruten.

     

    The Overland Telegraph Line

    Årene efter Stuarts rejse var en periode, hvor telegrafen blev anvendt, og hvor man gerne ville forbinde de sydøstlige australske kolonier med England og Europa. I 1871 blev Stuarts optegnelser brugt til at etablere en telegrafforbindelse mellem Adelaide og Darwin, og snart efter koblede man linjen til forbindelse mellem Darwin og Java, hvilket gav blandt andet Melbourne og Sydney forbindelse til London.

    Som en del af the Overland Telegraph Line byggede med såkaldte repeater-stationer, hvor en telegrafist modtog et signal for herefter at sende det videre. En af disse blev en telegrafstation ved Stuarts markerede vandhul lidt nord for det nuværende Alice Springs, og det blev opkaldt efter Alice Todd, der var hustru til lederen af telegrafselskabet, Sir Charles Todd.

     

    Stuart Town

    I 1878 blev der anlagt et posthus i området ved telegrafstationen, og året efter åbnede en politistation. Der var dog ingen egentlig by, men et guldfund ved Arltunga 110 kilometer øst for telegrafstationen gav en vis vækst. Forsyninger til Arltunga kom gennem Alice Springs, og transporten skete på kamelkaravaner.

    I 1888 besluttede regeringen i South Australia at anlægge en by på den vestlige bred af Todd River på et sted få kilometer syd for Alice Springs' telegrafstation. I den forbindelse blev der opmålt 104 jordlodder i det område, der i dag udgør byens centrum. Den nye by blev kaldt Stuart og lå ikke ved telegrafstationen.

    Stuart Town voksede langsomt, og der var kun et ganske lille antal indbyggere af europæisk oprindelse. De fleste af byens borgere var aboriginere fra området. I de følgende årtier blev byen udbygget, men der gik til 1920erne, før det for alvor skete noget.

     

    Stuarts nye navn

    I 1927 fik Stuart Town status af administrativ hovedby i det nyetablerede territorium kaldet Central Australia, og herefter voksede byen, og der blev blandt andet bygget en residens til territoriets guvernør. I 1928-1928 blev der også opført en skole og et hospital, så det var nogle vigtige institutioner, der blev etableret disse år.

    1929 blev også skelsættende på en anden måde. Indtil da havde transporten til og fra byen sket på kameler, men i 1929 blev jernbanelinjen mellem Adelaide og Stuart færdig, og derved var der meget lettere at transportere varer og borgere til og fra området.

    Central Australia blev nedlagt igen allerede i 1931, hvor territoriet blev lagt sammen med North Australia. De to blev til Northern Territory, som stadig er et af landets to territorier. Stuart mistede også sit navn, idet stedet normalt blev kaldt Alice Springs, og det navn blev officielt i 1933. På det tidspunkt boede der godt 500 mennesker i byen.

     

    2. Verdenskrig til i dag

    Under 2. Verdenskrig blev Australien truet, og Darwin blev fx angrebet. Det medførte et større fokus på landets forsvar, og der kom mange soldater til Alice Springs. Byen blev udbygget i krigsårene, og der var flere tusind soldater. Efter krigens afslutning var indbyggertallet stedet til over 2.000.

    De senere år er turistindustrien vokset betydeligt i Alice Springs. Der er fly til flere af de australske storbyer, og siden starten af 2004 har man også kunnet køre hertil med tog fra Darwin i nord, og det har skabt ekstra trafik og flere muligheder for turisterhvervet, der ikke mindst arrangerer ture til højdepunkterne i Aliece Springs og til den storslåede natur her i Australiens hjerte.