Auckland Færgeterminal
Auckland Ferry Terminal
Auckland Ferry Terminal er navnet på Aucklands centrale havn for passagerfærger til og fra fx North Shore City. Terminalen består af en gammel og en ny bygning.
Den gamle bygning hedder The Ferry Building, og den blev opført 1909-1912 i edwardiansk barok efter Alex Wisemans design. Fundamentet blev skabt i granit fra Coromandel, mens det øvrige blev bygget i sandsten og mursten. Den smukke bygning med det centrale tårn er i dag indrettet med butikker og spisesteder, og med moderne højhuse som naboer er den fortsat en af havnefrontens mest karakteristiske opførelser.
Auckland Ferry Terminals nye bygning er stedet, hvor færgeafgangene i dag er flyttet til. Den ligger umiddelbart ud for terminalens gamle bygning, og herfra er der travl trafik og mange både med lokale og turister.
Umiddelbart øst for færgeterminalen kan man se nogle afspærringsgitre. Disse blev importeret fra Storbritannien og sat op i årene 1912-1925 som opdeling af Aucklands passagerhavn og industrihavn.
Auckland Dockline Sporvogn
Auckland Dockline Tram
Bydelen omkring og umiddelbart syd for Silo Park hedder Wynyard Quarter, og i det gamle havneområde kan man prøve en tur med den charmerende Auckland Dockline Tram. Vognene kører et loop, der ligger et kort stykke øst for siloerne.
Loopet er på 1,5 kilometer, og det blev anlagt som et monument til de ellers hedengangne sporvogne i Auckland. Det oprindelige sporvognsnet åbnede for trafik 17. november 1902 som det første af sin slags i New Zealand. Der kom i alt 256 sporvogne til flåden af vogne, der kørte indtil december 1956, hvor trafikken blev indstillet og overtaget af ikke mindst biler og busser.
Der er to sporvogne, der kører på Auckland Dockline Tram; en X1 Class med nummer 257, som blev bygget i 1926, og en W2 Class fra 1927. Begge sporvogne blev bygget og kørte i Australien.
Strand Arcade
Strand Arcade er en butiksarkade, der slog dørene op i år 1900 i fornemme rammer i edwardiansk stil. I samtiden blev butiksarkaden omtalt som det utvivlsomt fineste indkøbssted i New Zealand, og det var naturligvis her, Aucklands elite handlede.
Arkaden var udstyret med elevatorer, ventilation og en lyssætning, der gjorde den til en meget moderne bygning rent teknisk. Ud over butikker var der en spisesal til 700 gæster i kælderen.
I det store hele står arkaden uændret, og den er derfor et fint og stemningsrigt eksempel på datidens fornemme byggeri i det ekspanderende Auckland.
Sankt Patrick Katedral
Saint Patrick’s Cathedral
Saint Patrick’s Cathedral er den katolske domkirke i Auckland. Dens historie startede, da kronen den 1. juni 1841 gav jorden til byens første katolske biskop; Jean Baptiste Pompallier.
Den første kirke på stedet blev bygget af træ, og den blev opført til den primært irske menighed i byen. I 1848 blev en bygning i sten rejst, og gentagne gange blev kirken om- og udbygget. Den nuværende Saint Patrick’s Cathedral stod færdig i 1908.
Bluestone Store
Midt mellem Aucklands mange moderne højhuse i det centrale forretningskvarter ligger det lille og lave hus Bluestone Store. Huset blev opført i 1861 med mure i vulkanske sten. Det er den ældste bevarede handelsbygning i Auckland, idet huset oprindeligt blev opført som magasin for forretningsmændene Bernhard Levy og Nathan Goldwater.
I dag er huset indrettet som restauranten og beværtningen The Bluestone Room, og dermed har man rig mulighed for at opleve de gamle og stemningsfulde rammer under en god gang mad og drikke.
Auckland Universitet
University of Auckland
University of Auckland blev grundlagt i 1883, og det er i dag New Zealands største universitet. Institutionen blev i sin tid oprettet som college under University of New Zealand, der fra 1874 var den meritgivende institution i landet. Universitetsområdet ligger hovedsageligt omkring gaderne Princes Street og Symonds Street, og der er flere bemærkelsesværdige bygninger, som man kan nyde under en spadseretur i universitetsområdet.
Klokketårnbygningen Clock Tower Building er den mest markante opførelse, og den stod færdig i 1926 efter arkitekterne Roy Lippincott og Edward Billsons tegninger. Midt på bygningen kan man se det 54 meter høje Clock Tower, som i dag er et af Aucklands mest kendte vartegn, og det er symbolet på universitetet. Clock Tower Building kendes også som Old Arts Building, og den husede i en del år alle universitetets fakulteter.
Symonds Street Kirkegård
Symonds Street Cemetery
Symonds Street Cemetery er en kirkegård, der fortæller en del af Aucklands 1800-talshistorie. Den var nemlig byens primære begravelsesplads fra 1842 til 1886. På den måde ligger flere af datidens markante personligheder fra den newzealandske udvikling til hvile her. Det gælder blandt andet guvernør William Hobson og nogle af Aucklands borgmestre.
Gaden Symonds Street og dermed også kirkegården blev opkaldt efter William Cornwallis Symonds, der kom til New Zealand i 1830erne. Han blev en af guvernør William Hobsons mest effektive embedsmænd. Symonds blev en del af arbejdet med grundlæggelsen af Auckland og udfærdigelsen af Waitangi-traktaten mellem maorierne i landet og Storbritannien.
Det Gamle Regeringshus
Old Government House
Auckland var hovedstad i New Zealand i årene 1841-1865, og derfor havde parlamentet og den britiske guvernør sæde i byen i denne periode. Old Government House var den anden guvernørbolig, der blev bygget i Auckland. Det skete i 1856, efter den første var brændt, og det var som et tiltag for at sikre Aucklands fortsatte status som New Zealands hovedstad.
I 1865 blev Wellington dog hovedstad, og derefter blev Old Government House kun sporadisk anvendt. Det er sket nogle gange ved besøg af den britiske kongefamilie; fx holdt dronning Elizabeth II juletale herfra i 1953.
Det var arkitekten William Mason, der tegnede bygningen, og i designet blev der brugt træ, som skulle imitere sten. Mason ønskede at bruge rigtige sten, men guvernør Hobson besluttede sig for træ, idet han anså bygningen som midlertidig. I 1969 blev huset overtaget af University of Auckland, der har benyttet den til forskellige formål siden erhvervelsen.
Aotea Plads
Aotea Square
Aotea Square er Aucklands centrale plads, og her afholdes der ofte diverse kulturarrangementer. På pladsen ligger flere seværdige bygninger som fx byens rådhus med det karakteristiske klokketårn.
Navnet Aotea kommer fra maoriernes navn for øen Great Barrier Island, der ligger cirka 100 kilometer nordøst for Auckland. De kalder den Motu Aotea.
Der er en del kunstværker og statuer på pladsen. Man kan blandt andet se en statue af George Eden, der var den første jarl af Auckland, og som har givet navn til byen. Statuen, der oprindeligt stod i indiske Calcutta, blev rejst foran byrådets administrationsbygning, der regnes for det første højhus i Auckland.
Auckland Rådhus
Auckland Town Hall
Auckland Town Hall er som rådhus byens politiske centrum med borgmesterkontor og byrådssal. Town Hall blev åbnet efter to års byggeri den 14. december 1911 af guvernøren Lord Islington. Bygningen blev designet i italiensk renæssance af arkitekter fra australske Melbourne. Bygningens klokketårn står som et særligt kendetegn.
Auckland Town Hall er kendt for koncertsalen Great Hall, der anses for at give en af verdens bedste akustiske oplevelser. Salen blev bygget med stærk inspiration og delvist som en kopi af koncertsalen i Gewandhaus i tyske Leipzig, og der kan være 1.600 tilskuere i Great Hall.
Den Hellige Treenighedskatedral
Holy Trinity Cathedral
Holy Trinity Cathedral er Aucklands anglikanske katedral og New Zealands førende kirke. Den blev opført på stedet, hvor en række kirker tidligere har ligget, og ved siden af den nuværende katedral kan man se den tidligere Saint Mary’s Church.
Den nuværende Holy Trinity Cathedral blev opført i årene 1957-1995 med indvielse i 1973. Arkitekturen er en særegen blanding af stilarter, hvor den klassiske nygotiske europæiske kirkestil blev blandet med inspiration fra byggerier fra den sydlige Stillehavsregion.
Samlet giver stilarterne og designet et meget spændende kirkerum, hvor det lyse træ og puds sammen med de store og farverige vinduespartier danner en atmosfære, man ikke genfinder i mange andre store kirkebygninger.
Albert Park
Albert Park er en victoriansk park, der blev er anlagt i 1881 på et område, der tidligere havde huset en del af kasernen Albert Barracks. Byrådet i Auckland havde allerede i 1870 reserveret området med henblik på at etablere en offentlig park, og vinderne i den udskrevne anlægskonkurrence fik ti pund for deres forslag.
I parken er der plæner og mange blomsteranlæg, springvand og statuer. De danner en dejlig ramme for en spadseretur i omgivelserne af Auckland Universitys mange bygninger, og undervejs kan man se bevarede elementer fra victoriatiden.
Pavillonen The Band Rotunda blev bygget som åbent spillested i 1901. I samtiden var sådanne band-koncerter ganske populære, og ved den første koncert var der over 5.000 tilskuere i parken. Siden 1882 havde der stået en pavillon på stedet, hvor man i dag kan se parkens store statue af dronning Victoria. Statuen blev stillet op i anledning af Victorias 60-års regeringsjubilæum, og den blev indviet på hendes 80-års fødselsdag den 24. maj 1899. Det var den første statue af dronning Victoria i New Zealand.
I Albert Park kan man også se et monument for George Grey, der var guvernør i New Zealand i årene 1845-1853 og 1861-1868. Statuen blev udarbejdet 1902-1904 af englænderen F.J. Williamson, der også havde produceret byens statue af dronning Victoria. Oprindeligt stod Greys monument i krydset af gaderne Grey’s Avenue og Queen Street, men grundet øget trafik i byen blev statuen flyttet til det nuværende sted i 1922.
I 1953 blev parkens elektriske blomsterur etableret. Det blev realiseret som donation fra Robert Alexander Crookston Laidlaw som markering af dronning Elizabeth II's første besøg i New Zealand.
Auckland Domain
Auckland Domain er Aucklands største park, og den har en størrelse på 75 hektarer. Parken blev smukt anlagt i et tidligere vulkansk område, og den dækker størsteparten af vulkanen Pukekawas krater og kraterring.
I dag er parken med dens søer, alléer og blomsterhaver noget fredeligere end den historiske oprindelse, hvor parken var en lavasø. Efter europæernes ankomst blev området drænet og anvendt til blandt andet sport og anden rekreation.
Indgangen fra gaden Park Road blev bygget i art deco, mens man i parken kan se både væksthuse i anlægget Wintergarden og andre bygninger såsom cricketpavillonen fra 1898. Selvsagt er der også et væld af forskellige planter og plæner efter engelsk forbillede.
Auckland Kunstgalleri
Auckland Art Gallery
Auckland Art Gallery regnes for at være New Zealands førende kunstmuseum. Samlingen består af flere end 10.000 værker, og museet ligger i to spændende sammenbyggede opførelser; en ældre slotsagtig museumsbygning og en moderne tilbygning.
På museet kan man se historisk newzealandsk og europæisk kunst, der går tilbage til 1300-tallet. Caspar Netscher og William Blake er to af de mange repræsenterede kunstnere. Man kan også opleve moderne kunst og nye eksperimenterende kunstneres værker. Et godt eksempel er samlingen af den anerkendte newzealandske kunstner Colin McCahon.
Museet blev etableret i 1888. Den oprindelige museumsbygning står i fransk renæssance, og den blev opført som kombineret museum, bibliotek og det rådhus, der lå her indtil 1911. Bygningsværket er karakteristisk med det seks etager høje klokketårn, som var et af de elementer, som Melbourne-arkitekterne D’Ebro og Grainger vandt konkurrencen om byggeriet med.
Ewelme Cottage
Ewelme Cottage er en træhytte, der blev opført 1863-1864 som bolig for præsten Vicesimus Lush og hans hustru Blanche. Hytten blev udvidet i 1880erne, og til trods for, at Lushs efterkommere boede her indtil 1968, er det en stort set original hytte inklusive indretningen, man kan se i dag. Man kan derved opleve levevilkårene og dagligdagen i 1880ernes Auckland og New Zealand ved et besøg i Ewelme Cottage.
Auckland Havnebro
Auckland Harbour Bridge
Auckland Harbour Bridge er en kendt bro, der også står som et af Aucklands vartegn. Den ottesporede motorvejsbro leder trafikken over havnen Waitemata Harbour og binder dermed selve Auckland sammen med blandt andet forstaden Northcote.
Med 1.020 meter er Auckland Harbour Bridge en af New Zealands længste broer. Det længste frie spænd under broen er 243,80 meter, og frihøjden er 43 meter ved højvande.
De første planer om en bro på stedet frem kom allerede frem i 1860. Der skulle dog gå næsten 100 år til en forbindelse, for Auckland Harbour Bridge blev først opført i årene 1954-1959, og før dens åbning 30. maj 1959 var den hurtigste rute fra Auckland til North Shore med færge.
Oprindeligt var der fire vejbaner på broen, og der boede omkring 50.000 mennesker i det landlige North Shore. Udbygningen af området gik dog hurtigt efter åbningen af Auckland Harbour Bridge, og i 1969 blev der på begge sider af broen påsat sektioner med to vejbaner, hvilket bragte antallet af baner op på otte.
Trafikken på broen varierer med myldretiden, og i morgentrafikken er der fem baner mod syd og omvendt om eftermiddagen. Som det første sted i verden blev der mellem retningerne opsat en fysisk barriere, der kunne flyttes af særlige maskiner. Det skete i 1990, og flytningen tog 40 minutter. I dag har nye maskiner reduceret tiden.
Fra Auckland Harbour Bridge kan man i øvrigt tage et cirka 40 meter højt bungy jump, og man kan også kravle på broens jerndragere på et såkaldt bridge climb. Der er nogle særlige oplevelser med adrenalin og gode udsigter.
Flere seværdigheder og mere info
Køb pdf-bogen om Auckland her.