Se på kortet
Bath, UK
Læs om byen
Byen Bath er ikke en af Englands største byer, men helt sikkert en af dem, der gør størst indtryk på besøgende. Hele bykernen er som at komme tilbage til den georgianske tid i 1700-tallet, hvor arkitekter og bygherren i løbet af kort tid fik omdannet Bath fra en relativt almindelig provinsby til et berømt sparesort.
I Bath ligger nemlig den eneste naturlige varme kilde på de britiske øer, og de var allerede værdsat og benyttet i romertiden. Gennem tiden har meget af byens liv udspillet sig rundt om kilden, og sådan er det stadig. I dag er der både mulighed for at opleve bevarede dele af romernes gamle badeanlæg og for selv at tage en dukkert i det varme vand.
De georgianske arkitekter skabte et Bath med elegance og elementer i byplanen som fx Queen Square, The Circus og Royal Crescent. De ligger som fine gader og pladser i byen, som også huser Bath Abbey og Pulteney Bridge som seværdige arkitektoniske indslag.
Bath ligger i en dal ved Avon-flodens snoede løb, og i området omkring byen er der uforglemmelige oplevelser i både naturen og af kulturhistorisk værdi. Stonehenge ligger i omegnen, og man kan nemt besøge interessante byer som fx storbyen Bristol og bispesædet Wells.
Topseværdigheder
Bath Abbedi
Bath Abbey
Bath Abbey er en smuk kirke, der også er en af Englands mest kendte kirkebygninger. Den blev grundlagt i 600-tallet, men den nuværende gotiske bygning er nyere og blev opført over flere århundreder med en endelig færdiggørelse i 1530erne.
Kirken var klosterkirke indtil 1539, hvor de britiske klostre ændrede status. Bath Abbey blev på det tidspunkt overført til kronen. Værdigenstande blev fjernet fra kirken, der fik lov til at forfalde til 1874, hvor dronning Elizabeth I satte en restaurering i gang. Efter den blev Bath Abbey indviet som anglikansk sognekirke.
I sidste halvdel af 1800-tallet blev kirken gennemgribende restaureret, og ved den lejlighed blev de oprindeligt tiltænkte hvælvede lofter sat op. I Bath Abbey kan man se en række monumenter for forskellige folk, herunder James Montague, biskop af Bath and Wells, og Arthur Phillip, der var den første guvernør i kolonien New South Wales.
I forbindelse med Bath Abbey ligger der et interessant kryptmuseum, Bath Abbey Heritage Vaults, hvor man får et interessant tilbageblik på Bath og Bath Abbeys historie.
De Romerske Bade
Roman Baths
Roman Baths er den mest kendte seværdighed i Bath. Det er de store og imponerende romerske bade, der blev anlagt i årene 60-70 over den eneste varme kilde på de britiske øer. Det store anlæg er i dag blevet udgravet, og det er ganske velbevaret. De nuværende bygninger, der udgør besøgsstedet, og som ligger over de bevarede romerske dele, blev primært opført i sidste halvdel af 1700-tallet. De er i sig selv ganske smukke.
Som besøgende går man rundt på de originale romerske gulve, og man kan se opbygningen af det store badeanlæg. Det sker gennem de mange rum ved selvsyn og gennem en fornem udstilling, der blandt andet rummer en stor model af hele det romerske badeanlæg.
I den smukke Restaurant Pump Room, kan man også smage på det varme og mineralholdige kildevand, hvis tur til kilden starter som regnvand i bakkerne Mendip Hills. Herfra løber vandet til en dybde på 2.700-4.300 meter, hvor geotermisk energi varmer det op til mellem 64 og 96 grader. Gennem sprækker i undergrunden kommer vandet op til overfladen, hvor det har en temperatur på 46 grader.
Pulteney Bro
Pulteney Bridge
Pulteney Bridge er en bro, der spænder over Avon-floden. Den er særligt seværdig, fordi den er en af de eneste i verden, hvor der er bygget butiksarkader på selve broen og i hele dens længde.
Broen stod færdig 1773 og er opkaldt efter Frances Pulteney, der i 1767 arvede Bathwick-palæet med tilhørende jord, der lå på den østlige side af floden. Pulteney ønskede at skabe en ny bydel i Bath, og en forudsætning var for ham en statelig bro som adgang fra Baths centrum.
Broen blev tegnet af Robert Adam, der som inspiration havde set både Rialtobroen i Venedig og Ponte Vecchio i Firenze samt Andrea Palladios forslag til en ikke bygget Rialtobro. Robert Adam fulgte primært linjerne i Palladios forslag under designet af Pulteney Bridge.
Oversvømmelser i 1799 og 1800 ødelagde broens nordlige side, som ikke havde et stærkt nok fundament, og den blev efterfølgende genopbygget i en mindre fornem udgave end Adams version, der ses mod syd. Senere har nordsiden også fået mindre knopskydninger mod nord, men dette ses ikke fra en vandretur over broen, der fra denne vinkel virker som en normal gade i byen.
Thermae Bath Spa
Thermae Bath Spa er et spacenter, hvor man kan bade i Baths varme kildevand. Det moderne center åbnede i 2006, og ud over selve badet kan man nyde en lang række forskellige wellnessydelser. På toppen er der en udendørs swimmingpool, hvorfra der er en fornem udsigt over byens centrum.
Oplevelserne i Thermae Bath Spa er noget særligt på de britiske øer, idet Bath er det eneste sted, hvor der er varme kilder. Det er således en unik oplevelser i denne region, og man kan tænke tilbage på romernes brug af samme vand i deres badeanlæg.