Se på kortet
Bergen, Norway
Læs om byen
Byen Bergen har en af Norges smukkeste beliggenheder i Vestlandets rige naturområder. Byen er centrum for hele det store norske fjordområde, og den er velbesøgt som både storbyferiemål og på mange krydstogter.
Bergen er en gammel og historisk rig by, der engang har været Norges hovedstad. Indtil jernbanen blev åbnet i 1909, og de senere års store vejanlæg kom til, har borgerne brugt vandet som transportvej. Det ses tydeligt i byen, der vender sig mod vandet, og som sådan har Bergen fine museer inden for blandt andet fisk, fiskeri og søfart.
Bergens bycentrum byder på mange stemningsfulde og smukt anlagte pladser, gamle gader og stræder med træhuse, der er som taget ud af en idyllisk historiebog. Det gælder blot om at gå på opdagelse i det hyggelige centrum, der flere steder ligger ned til havnefronten med Bryggen som det mest kendte sted.
De charmerende træbygninger, gamle kirker og naturligvis de berømte huse på Bryggen er noget af det, der venter, og man bør også gå gennem kvarteret Nordnes, der få minutter fra centrum nærmest henligger som en smuk landsby med mange træhuse. Med funicularen Fløibanen er det endda muligt på få minutter at komme op og få et indtryk af Bergens underskønne beliggenhed fra oven, og derfra ses hele bycentrum og vandvejen mod Atlanterhavet.
Omegnen er som selve Bergen præget af meget smuk natur, og blandt de mange perler er der nogle, som mange vælger – ikke mindst en kombination af en tog- og sejltur til byen Flåm.
Topseværdigheder
Bergen Domkirke
Bergen Domkirke er en af de få, der har overlevet alle byens brande siden middelalderen. De nederste dele af kirken er ældst og stammer fra den langkirke, der er opført fra omkring 1150. Kirken målet 60,5 meter i længden og 20,5 meter i bredden. Den er viet til Olav den Hellige og hedder derfor også Olavskirken.
I 1640erne fik domkirken med det vestlige tårn sin nuværende udvendige form. Inden da var det meste af bygningen brændt i 1460erne, og det var først efter en status som domkirke fra 1537, at den delvise ruin blev endeligt genopført.
I tårnets mur sidder en kanonkugle. Den stammer fra Slaget i Bergen Bugt, der i 1665 udspillede sig i Bergens havn mellem engelske og hollandske skibe.
Stenersens Samling
Stenersens Samling er en del af Bergen Kunstmuseum, som rummer moderne kunst fra 1900-tallet. Museet har blandt andet Nordeuropas største samling af Paul Klee-værker samt flere kendte værker af Pablo Picasso. Samlingen giver også et godt indblik i norsk modernistisk kunst.
Museet er grundlagt efter Rolf Stenersens donation af sin kunstsamling til Bergen Kommune i 1971. Museet åbnede i 1978, og det mest særprægede ved byggeriet er vekslingen mellem lukkede og åbne rum, der ligger ud til de smukke naturomgivelser.
Fløibanen
Fløibanen er Skandinaviens eneste funiculare (kabelbane), og den afgår fra Bergens centrum til toppen af Fløibjerget, der ligger i 320 meters højde.
Banen blev åbnet i 1918 efter over tre års anlægsarbejde. Den er 844 meter lang, og stigningerne er mellem 15 og 26 grader. De nuværende vogne er fra 2002.
Turen tager 8 minutter, og der er tre stop på vejen mellem endestationerne Vetrlidsalmenning og Fløyen. Fra toppen er der en enestående smuk udsigt over centrum af Bergen og store dele af det omkringliggende hav- og bjergområde.
Bryggen
Bryggen er Bergens berømte havnekaj, der består af en række gamle købmandsgårde i træ opført fra 1702 i nordtysk stil, hvor gavlene vender ud mod Vågen. Købmandsgårdene var aktive handelshuse drevet af de mange tyske købmænd, der stod for fiskehandelen.
I 1360 åbnede den tyske hanse et kontor i Bergen, og det udviklede sig siden hen. Fisk blev udskibet, og der kom også varer fra Europa til Norge.
De nuværende huse er afløsere for de oprindelige, der var brændt. I 1955 brændte et stykke af Bryggen, men dette stykke blev dog hurtigt genbygget med primært træhuse; som blandt andet rummer Bryggens Museum. I alt består det mest interessante af Bryggen af 61 fredede bygninger, og stedet er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.
Bryggens promenade er et af byens mest besøgte steder med en særdeles hyggelig stemning. Her foregår ofte mange aktiviteter ud over de faste forretninger og spisesteder.
Bergenhus Festning
Fæstningsanlægget Bergenhus blev opført i 1200-tallet og er i dag et af de ældste og bedst bevarede historiske forsvarsanlæg i Norge. I middelalderen hed stedet Holmen, og det var kong Øystein Magnusson, der i 1100-tallet flyttede kongssædet hertil. I 1200-tallet blev der bygget en ringmur omkring Holmens træbygninger, og det var starten på fæstningen.
Holmen forfaldt i den sene middelalder, men blev i 1514 gjort til militært område, og i de følgende år blev stedet udbygget. Efter unionen med Danmark, blev København hovedstad i stedet for Bergen, men kongsgården og derved Bergen fortsatte som administrativt centrum for det vestlige Norge. I 1660 blev Bergenhus gjort til ren fæstning. Omkring år 1700 havde anlægget den største udbredelse. Dele af det tidligere forsvarsområde er skilt fra, men der er fortsat militær anvendelse af Bergenhus.
De mest interessante bygninger er Håkonshallen og Magnus Lagabøtes Kastel, der nu er en del af Rosenkrantztårnet. Begge bygningerne er bevarede fra middelalderen.
Håkonshallen er en kongelig festhal, der første gang blev benyttet i 1261 til at huse kong Håkon Håkonssons søn Magnus’ (Lagabøte) bryllup. I dag benyttes hallen blandt andet som repræsentationslokaler. Rosenkrantztårnet er opført af Erik Rosenkrantz i 1560erne som residens og forsvarsværk. Indbygget i tårnet er Magnus Lagabøtes Kastel, som er en mindre fæstningsdel fra år 1270.