Se på kortet
Bratislava, Slovakia
Læs om byen
Den slovakiske hovedstad Bratislava er en af Centraleuropas storslåede og på samme tid særdeles hyggelige kulturbyer, og man kan tydeligt fornemme en vis lighed med andre hovedstæder og storbyer fra det historiske habsburgske kejserrige, som Bratislava i mange år var en centralt beliggende del af.
Smukke pladser og en gammel bydel med mange atmosfærerige gader inviterer til at tage dejlige vandreture mellem utallige bygningsværker fra fx barokkens tid, og det er samtidig en god idé at nyde den elegante og ganske forskelligartede arkitektur, der præger gadebilledet.
Gennem byen flyder Donau, og på toppen ligger den karakteristiske Bratislava Borg, hvor der gennem en periode på over tusind år har udspillet sig mange store begivenheder. En tur på borgen er et must, og med besliggenheden på toppen af byen bliver man belønnet med en fin udsigt herfra; blandt andet over Bratislavas gamle bydel.
Landskabet omkring Bratislava er smukt, og her er mange udflugtsmål. En sejltur på Donau er en afslappende måde at se området på, og ikke langt fra byen ligger den østrigske hovedstad Wien, som nemt kan opleves på en endagstur. Andre ture kan fx være til Brno i Tjekkiet eller Györ i Ungarn.
Topseværdigheder
Sankt Martin Domkirke
Dóm Sv. Martina
Den gotiske Sankt Martin Domkirke ligger ved foden af borghøjen i den vestlige ende af Bratislavas gamle bydel. Den er domkirke for ærkebispesædet i byen og derved hjemsted for Bratislavas ærkebiskop.
Byens domkirke indgik tidligere i byens befæstning som en del af Bratislavas borg, men da de mange besøgende udgjorde en sikkerhedsrisiko, blev det besluttet at opføre kirken som en ny bygning neden for borgen. Det skete i 1221, hvor en romansk bygning blev den første Sankt Martin Domkirke. Den nuværende bygning blev opført fra 1311 og fuldført i 1452 på fundamentet af den romanske kirke.
Kirketårnet blev delvist ødelagt af lyn i 1760, og bygningen blev genopført i barok. I 1835 brændte tårnet, der stod færdigt på ny i 1847; denne gang med ny udsmykning. På toppen af det 85 meter høje tårn blev den 300 kilo tunge ungarske Stefanskrone sat op til minde om de elleve østrig-ungarske konger og otte dronninger, der blev kronet i kirken i perioden 1563-1830. Blandt dem var Maria Theresia, der blev kronet den 25. juni 1741.
Kirkerummet er bredt og forholdsvis lyst under de store søjler, der inddeler kirken i tre skibe. I kirkerummet kan man se smukke 1700-talsarbejder af Georg Rafael Donner, som ærkebispen af Esztergom inviterede til at udarbejde alteret. Se også den gotiske døbefont og statuen af Sankt Martin til hest.
Tæt på indgangen og i retning væk fra alteret kan man besøge kirkens skatkammer, hvor forskellige skatte og kunstværker kan ses. I kirken er der også opsat en mindeplade for komponisten Ludvig van Beethovens besøg i kirken som dirigent.
Hlavné námestie
Hlavné námestie er navnet på Bratislavas centrale plads, der som rådhusplads gennem tiden har været byens politiske centrum. Hele vejen rundt langs dens sider kan man se smukke bygninger fra forskellige arkitektoniske æraer, og disse supplerer hinanden på fornem vis til et spændende og varieret byrum.
Af seværdigheder kan man blandt andet se byens gamle rådhus, Den Hellige Frelsers Kirke, Roland-springvandet og den ungarske bankbygning; Uhorská eskontná a zmenárenská banka. I perioder er der forskellige aktiviteter at opleve her; fx et hyggeligt julemarked i november-december.
Hlavné námestie har gennem historien haft mange navne. Under den kommunistiske tid hed den 4. April Plads/Námestie 4. apríla i årene 1848-1989, mens den under 2. Verdenskrig hed Hitler Plads/Hitlerove námestie 1939-1945. Andre udvalgte navne har været ungarske Fő tér og tyske Hauptplatz.
Bratislava Borg
Bratislavský hrad
Bratislava Borg er med beliggenheden på toppen af borghøjen ved Donaus bred en af den slovakiske hovedstads mest synlige bygningsværker. Fra borgen bliver man da også belønnet med en fantastisk udsigt over Bratislava, langs Donau og til Østrig.
Borgen og Bratislava ligger strategisk vigtigt på krydsningen af mange europæiske handelsveje, og derfor var borghøjen tidligt af militær interesse. Den første forgænger til den nuværende borg var en forsvarsbebyggelse, der blev nævnt i år 907. Tidligt efter denne tid kom borgen til at spille en rolle som en af central del af forsvaret af Kongeriget Ungarn; blandt andet dannede den forsvar mod tyske og bøhmiske angreb flere gange i 1000-1100-tallene. Da mongolske hære angreb området i 1241 og 1242 var borgen også en af de eneste, der modstod den militære fremrykning. Gennem de følgende århundreder fandt mange store begivenheder sted her, og anlægget blev flere gange ombygget; den nuværende rektangulære borg med fire hjørnetårne er hovedsageligt et resultat af byggeri gennem 1400-tallet.
Med tyrkernes besættelse af blandt andet det meste af Kongeriget Ungarn fra 1536 kom Bratislava Borg til at spille en rolle som den resterende del af landets grænsepost og som landets vigtigste borg og kongelige residens. I perioden 1552-1784 blev rigssymbolet Ungarns Krone således også opbevaret i borgen under stor beskyttelse.
I de sidste årtier af 1700-tallet skiftede borgen karakter, da det ikke længere havde samme kongelige interesse som tidligere. Der blev fx indrettet kaserne her, og i 1809 bombarderede Napoleons tropper stedet. Borgen og det ombyggede residensslot brændte i 1811 ved en ulykke forårsaget af tropperne i borgens kaserne. Det stod som udbrændt ruin, indtil genopførelsen startede i 1957. Efter den første og mest omfattende genopførelse kunne Slovakiets Nationalmuseum åbne en afdeling i bygningen i 1968. Museet rummer effekter fra museets samling af arkæologiske fund, og her kan man se nogle af landets tidlige skatte fra stenalderen til omkring 1200-tallet.
Foran borgen kan man se en rytterstatue, som forestiller kong Svätopluk I, der var leder af Stormähren i 800-tallet, hvor dette rige var på sit højdepunkt. Det nuværende Slovakiet lå i centrum af Stormähren, der også strakte sig over vore dages Tjekkiet, Ungarn og flere omkringliggende regioner.
En overgang var den restaurerede borg også det slovakiske sæde for unionspræsidenten i Tjekkoslovakiet, og i en kort periode var den også det selvstændige Slovakiets præsidentielle hjemsted. De seneste år har Bratislava Borg lagt rum til flere politiske begivenheder. Den 3. september 1992 blev Slovakiets forfatning underskrevet her, og 23.-25. februar 2005 var her topmøde mellem Ruslands præsident Vladimir Putin og USA's præsident George W. Bush.
Det Gamle Rådhus & Bratislava Bymuseum
Stará radnica & Múzeum mesta Bratislavy
Bratislavas gamle rådhus stammer fra 1300-tallet, og det er dermed det ældste rådhus i Slovakiet. Bygningen er egentlig en sammenbygning af flere opførelser, hvor tårnets historie starter i slutningen af 1200-tallet som det tidligste af byggerierne. Rådhuset stod færdigt i 1400-tallet, men det blev stilmæssigt ændret til renæssance i 1599 efter et jordskælv. Tårnet blev genopbygget i barok i 1773 efter en brand.
Det Gamle Rådhus fungerede som rådhus indtil 1800-tallet, og det var i perioder også både fængsel og mønt. Nu er det indrettet som Bratislava Bymuseum/Múzeum mesta Bratislavy.
Bratislava Bymuseum blev oprettet i 1868, og første udstilling fandt sted i 1872. Under et besøg kan man både beundre bygningen og museets udstillinger, der viser mange forskellige genstande fra byens historie. I kælderen er der fx udstillet en række tidligere anvendte torturinstrumenter og henrettelsesmetoder fra middelalderen.
Rådhusbygningen er i sig selv seværdig, og man bør se den fra både Hlavné námestie og Primaciálne námestie, hvorfra man kan se bygningens fine tagbelægning. Endelig er den gamle rådhusgård også smuk og elegant.
Den Blå Kirke – Sankt Elisabeth Kirke
Modrý kostolík – Kostol svätej Alžbety
Sankt Elisabeth Kirke er en mindre kirke, men en af de mest kendte i den slovakiske hovedstad. Bygningen kendes nok bedst som Den Blå Kirke, der stammer fra dens smukke udseende med blå nuancer på kakler, mure og tag.
Kirken blev opført i ungarsk jugendstil i årene 1909-1913 af den ungarske arkitekt Ödön Lechner, der også var manden bag nogle store byggerier i Budapest. Kirken er rigt detaljeret både udvendigt og indvendigt, og i farver og byggestil finder men ingen andre kirker, der tilnærmelsesvist minder om den, og derved står den som en særlig oplevelse, hvor elegancen er i højsædet.
Slavín
Slavín er et monument, der blev opført i 1960 til minde om de sovjetiske soldater, der faldt under befrielsen af Bratislava og Slovakiet under 2. Verdenskrig. Monumentet blev opført i tidens imponerende imposante stil og er det centrale element i den militærkirkegård for ikke mindst russiske soldater, der faldt i kampene under krigen.
Der er 6.845 grave på kirkegården. Området er inddelt i flere sektioner, og selve det centrale monument er 39,5 meter højt. Den øverste del udgøres af en statue af en sovjetisk soldat, og der er en søjleprydet mindehal derunder. Andre skulpturgrupper står foran monumentet, og i anlægget kan man også se et russisk trækors og mindevægge med faldnes navne.
Slavín ligger på et højdedrag hævet over Bratislavas bykerne, og fra området er der en meget smuk udsigt over den slovakiske hovedstad og alle dens kendte bygningsværker.