Se på kortet
Bremen, Germany
Læs om byen
Den gamle hansestad Bremen byder på en bykerne, der straks bringer besøgende århundreder tilbage til tiden med købmændenes oversøiske handel, Weserrenæssance i byggestilen og et væld af smukke gamle bygninger med 1400-talsrådhuset og domkirken i spidsen.
Både rådhuset og domkirken er seværdige, og blandt perlerækken af andre interessante huse er Schütting og Bremens store kirker. Af nyere arkitektur er Universum og Himmelssaal steder, man bør prioritere. Böttcherstraße ved himmelsalen er et andet af Bremens mange stemningsrige steder.
En særlig historie er Bremens Bymusikanter, som man møder mange steder i byen. Som brødrene Grimms fortælling af eventyret, er stemningen i byen taget som fra en af deres andre historier; med hyggelige pladser, gamle kirker, hvælvingerne i Ratskeller og aftenener i gaden Schlachte.
Bremens grønne parker supplerer den gamle bydel og de skønne områder langs floden Weser. Byens historiske forsvarsvolde ligger som en halvcirkel rundt om byen, og det er en god ide at gå en tur ved voldgraven eller eventuelt nyde plænerne og træerne i Bürgerpark.
Det moderne Bremen møder man med teknologien i højsædet. Det naturvidenskabelige eksperimentarium Universum er en besøgsmagnet, og man bør også tage en tur gennem dele af Bremens og hele verdens historie på Überseemuseum.
Topseværdigheder
Markedspladsen
Am Markt
Bremens markedsplads er en af byens vigtigste pladser og det absolutte centrum, hvad angår seværdigheder. Den irregulære plads blev anlagt 1404, hvor også statuen Bremer Roland blev opstillet.
Efter få år etablerede man en stenmur rundt på pladsen, og byens markedsaktiviteter blev holdt inden for denne mur. Tidligere havde byens marked været afholdt omkring den nuværende Liebfrauenkirche.
Markedsmuren blev i 1700-tallet erstattet af en række søjler, der afgrænsede handelsområdet. I 1800-tallet blev hele pladsen brolagt i samme stil som i dag. I stenene kan man foran rådhuset se mønstret af Hansens kors.
Ved hjørnet af Bremische Bürgerschaft er Bremens Hul/Bremer Loch, der er en social sparebøsse, der er en del af brolægningen. Dybden er 90 centimeter, og kaster man en mønt i, giver det en lyd fra en af bremermusikanterne; æslet, hunden, katten eller hanen. Midlerne bruges til støtte af diverse sociale formål.
Rundt om Am Markt ligger talrige af byens fornemste opførelser. Mod nordøst er rådhuset, og mod sydøst delstatens parlament, Bremische Bürgerschaft. Mod sydvest ligger købmændenes hus, Schütting, og mod nordvest er nogle af byens gavlhuse bevaret.
I 1594 blev det dobbeltgavlede hus med Rådhusapoteket/Rathsapotheke (Am Markt 11) opført. Facaden blev ændret i 1890erne. Nabohuset, Bysparekassens Hus/Haus der Stadtsparkasse (Am Markt 12) blev opført i 1755
Bremens Bymusikanter
Bremer Stadtmusikanten
Bremens Bymusikanter ses overalt i byen og er et af Bremens populære kendemærker. Bymusikanterne fra Bremen er et folkesagn, der er nedskrevet af brødrene Grimm. Historien fortæller, at et æsel, en hund, en kat og en hane drog fra deres gårde for at blive musikanter i Bremen. På vejen kommer de til en røverhule, og ved at stille sig ovenpå hinanden skræmmer de røverne væk. Dyrene bestemte sig for at blive i huset, og de kom således ikke til Bremen.
Som statue er Gerhard Marcks bronzemusikanter fra 1951 mest berømt, og det siges, at man kan ønske ved at holde om begge æslets ben på samme tid og lukke øjnene. Holder man kun på det ene ben, er det to æsler, der taler med hinanden.
Rådhuset
Rathaus
Det første rådhus i Bremen lå på den modsatte side af pladsen Unser Lieben Frauen Kirchhof end dagens rådhus. Det blev besluttet at opføre et nyt, det nuværende, der i den oprindelige stil stammer fra årene 1405-1410.
Udseendet var gotisk og som inspireret af en borg. Dette ændrede sig dog i perioden 1608-1612, hvor arkitekten Lüder von Bentheim byggede en smuk, ny facade i stilen weserrenæssance. Efter sigende skyldtes det, at købmandsstanden havde opført bygningen Schütting overfor rådhuset, og denne overstrålede rådhusets bedagede udseende.
I dag består byens rådhus af to dele; Det Gamle Rådhus/Alte Rathaus og Den Nye Rådhus/Neue Rathaus, hvor den gamle del er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.
Indvendigt i Alte Rathaus var der kælderen, en markedshal for dyrere varer i stueplan samt den imponerende Festsal/Festsaal på øverste etage. Festsalen var midtpunktet i rådhusets liv, og her sad både borgmesteren, senatet og byens dommere – kort sagt den væsentligste, verdslige offentlighed.
I Festsaal kan man se en imponerende udsmykning. To store fresker dominerer bagvæggen. De blev malet fra 1532 og forestiller henholdsvis Bremens grundlæggelse og kong Salomos løsning fra 1. Kongebog. Byens grundlæggelse er afbilledet ved Karl den Store og Bremens første biskop på hver side af domkirken, som den så ud i 1500-tallet ved maleriets tilblivelse. Den salomoniske løsning er symbol på retfærdighed; netop som Bibelens kong Salomo, der med vished afgjorde hvem, der var mor til et barn. Andre malerier er af Antwerpens hansegård og af en hval, der skyldes Bremens nu hedengangne hvalfangst.
I vinduerne er der mosaikker med en række navne. De gengiver tidligere borgmestre og velhavere, der ofte også var politisk indflydelsesrige. I loftet er en række portrætter. Kunstneren skulle male tyske konger og kejsere, men det menes, at han malede med en stor kunstnerisk frihed.
Ned fra loftet hænger flere modeller af de orlogsskibe, der spillede en vigtig rolle for Bremens succesrige handelsflåde. De beskyttede mod pirater. Modelskibene er udstyret med endog særdeles store modelkanoner, hvilket skyldes, at de tidligere blev affyret som salut ved særlige anledninger.
Træet i Festsaal er egetræ, og der er flere eksempler på fine snedkerarbejder. Detaljerne på den centralt placerede vindeltrapper er fx alle unikke og derfor et dygtigt og tidskrævende stykke håndværk. Rådsstolene, hvor byens senatorer sad, er gengivelser af de originale, som nu står på Focke-Museum (Schwachhauser Heerstraße 240).
Mod pladsen Am Markt er et særligt rum; det såkaldte Gyldne Rum/Güldenkammer. Det er relativt nyt i forhold til resten af Alte Rathaus. Kunstneren Heinrich Vogeler nydekorerede rummet i 1905 i en ren jugendstil, som er blevet selve symbolet på nordtysk jugend. Rummet er skabt i Vogelers eventyrinspirerede tid, og man ser blandt andet paradisfugle i dekorationerne. Fra det lædertapetserede rum er der adgang til rådhusets balkon, hvor fx fodboldholdet Werder Bremen bliver fejret, når de vinder pokaler.
Flere steder kan man se Bremens rød-hvide flag samt den nøgle, der er byens symbol. Nøglen er valgt efter domkirken Sankt Petri, der er opkaldt efter Sankt Peter. Sankt Peter havde en nøgle til paradis, og den blev hele Bremens symbol.
Bag Alte Rathaus ligger Neue Rathaus, der er fra 1909-1913. Det er tre gange større end det gamle, og herfra regeres byen i dag. Den gamle del anvendes kun til repræsentative formål. I Neue Rathaus er der også en festsal, og den blev brugt som samlingssted for Bremens parlament indtil 1966. En af detaljerne i denne sal er spejlet på væggen, som symboliserer fortiden, nutiden og fremtiden. Nutiden er selve spejlet i midten.
Sankt Peter Domkirke
Sankt Petri Dom
Sankt Petri Dom er Bremens protestantiske hovedkirke. Dens historie går tilbage til stedets første kirke, som blev bygget i træ i 767, da Karl den Store etablerede et bispesæde i Bremen med Willehad som første biskop.
Efter få år brændte byen og kirken, og i 805 opførte biskop Willerich en ny kirke; denne gang i sten. Efter danskernes angreb på Hamburg i 845, blev Bremens katedral ærkebispesæde for både Bremen og Hamburg. Det var under Ansgar, der var ærkebiskop 848-865. Ansgar kendes også som Nordens Apostel, da han startede kristningen af Danmark og Skandinavien.
Gennem 1000-tallet brændte kirken flere gange, og den blev hver gang genopbygget og løbende udbygget. En fremtrædende bygherre var ærkebiskop Adalbert af sædet Hamburg-Bremen, som også omfattede andre dele af Nordtyskland og Skandinavien. Adalbert og Kölns ærkebiskop var de ledende, kirkelige folk i det tyske område. Han er begravet i netop Bremens domkirke.
Resultatet af de større opførelser og udbygninger i 1000-1100-tallene var en stor katedral i romansk stil. I 1200-tallet blev den ombygget i gotisk stil, og ikke mindst i 1300-tallet blev der opført en del sidekapeller.
Efter reformationen, der startede i 1517, forblev Bremens domkirke i nogle år katolsk, indtil den måtte lukke i 1532. Gennem de følgende årtier oplevede kirken at være helt lukket samt under forskellige protestantiske retninger. I 1638 blev den officielt åbnet som lutheransk kirke, mens byens øvrige kirker var calvinistiske. Denne splittelse blev opretholdt indtil 1873, hvor lutheranere og calvinister samledes under Bremens Evangeliske Kirke/Bremische Evangelische Kirche, der fortsat består. Det banede vejen for, at den slidte og delvist misligholdte domkirke skulle restaureres til fordums pragt.
I 1888 startede istandsættelsen af Sankt Petri Dom, og i 1901 kunne kirken så genåbne i en ydre, nyromansk stil, der var inspireret af kirkens tid før den gotiske ombygning i 1200-tallet. De to kirketårne på 99 meter og facaden stod færdig i 1892.
Indvendigt blev restaureringen gennemført i gotisk stil, og her er der flere seværdigheder. I koret er der bevaret træinteriør fra 1365, og døbefonten er fra 1220. Prædikestolen er en gave fra den svenske dronning Kristina Augusta, og den blev installeret i 1638. I krypten ligger blandt andet en del biskopper begravet. Man kan også komme op i det sydlige tårn, hvor der efter 265 trin er en fin udsigt over byen.
Domkirkemuseet/Dommuseum ligger i selve kirken, og det rummer blandt andet tekstiler fra de middelalderlige bispegrave, man åbnede 1974-1976.
En detalje ved byggeriet er Domkirkemusen/Dommaus, der blev bygget ind i foden af en portal i østkoret. Den stammer fra sidste halvdel af 1000-tallet og skulle virke afskrækkende på hekse og djævle. Oprindeligt var rundbueportalen med musen en indgang udefra.
Bibelhaven/Bibelgarten er en lille oase mellem domkirken og sidebygningerne. Det fine haveanlæg er beplantet med vækster, der omtales i Bibelen; fx æbler og oleander. En tur i haven er derved en spændende form for bibelhistorie.
Blykælderen/Bleikeller er en kælder ved siden af selve domkirken i Bremen. Her ligger der otte mumier i glasklædte montrer. De blev fundet bevaret i sand under domkirken og flyttet hertil. Mumierne er blandt andet et par svenske officerer fra Trediveårskrigen.
Böttcherstraße
Den omkring 100 meter lange bødkergade, Böttcherstraße, er en særlig arkitektonisk oplevelse. De fleste huse er opført i årene 1922-1931, og her er flere eksempler på den tyske murstensekspressionisme.
Den primære bygherre var Ludwig Roselius, der i starten af 1900-tallet købte huse og grunde, hvor han lod nye bygninger opføre. Det første var Böttcherstraße 6, der i dag er indrettet som museet Museum im Roselius-Haus. Andre bygninger er Paula-Modersohn-Becker-Haus fra 1926, Atlantis Haus fra 1931 og Robinson-Crusoe-Haus fra 1931. I nogle af husene finder man museer; blandt andet over maleren Paula Modersohn-Becker.
Ved indgangen til gaden er Bernhard Hoetgers relief fra 1936, Lysbringeren/Lichtbringer. Det blev sat op som symbol på nationalsocialismens og Adolf Hitlers sejr over de mørke magter.
I middelalderen og op til 1800-tallet var gaden forbindelse mellem Bremens markedsplads og floden Wesers bred, og det gav den betydning og trafik. Med flytning af havnen blev dette ændret. I dag er gaden dog igen meget levende med blandt andet mange butikker, cafeer og kunststeder.
Schnoor
Schnoor er navnet på Bremens ældste bydel og på hovedgaden heri. Ordet kommer fra rebslagerierne i kvarteret; dvs. fra produktionen af snore. Det var her, byen blev etableret, og hvor handelen udviklede sig gennem fiskeri og forskellige værksteder.
På en spadseretur gennem Schnoor kan man tydeligt se byens fortid. Her er byggerier tilbage til 1400-tallet og hovedsageligt byhuse fra 1600-1700-tallene. Fra 1800-tallet forfaldt bydelen i takt med øget behov for varetransport, som de smalle stræder ikke kunne honorere.
Schnoor kom relativt uskadt gennem 2. Verdenskrig, men alligevel med tidens forfald. I 1959 startede genrejsningen med renoveringsstøtte fra bystyret, og i dag står husene smukt og stemningsfuldt som et levende vidne om Bremens udviklingstid.
Skipperhuset/Schifferhaus (Stavendamm) er et af Schnoors kendteste huse. Det blev opført i 1630, og gennem tiden har her fx været kro og forskellige forretninger. Huset er relativt uændret gennem tiden både indvendigt og udvendigt, og der er åbent ved særlige lejligheder.