Se på kortet
Cagliari, Province of Cagliari, Italy
Læs om byen
Cagliari er hovedbyen på den italienske ø Sardinien, der med sin beliggenhed i Middelhavet mellem det europæiske fastland og Afrika er en unik del af Italien. Byen byder på mange spændende oplevelser med rødder blandt andet sardinske og italienske traditioner.
Cagliari er en storby med travle strøggader, stemningsfulde kirker, informationsrige museer, gamle paladser og solide befæstninger, men den har på samme tid en dejlig overskuelighed, der gør besøget afslappende med kort afstand mellem seværdighederne i byen.
Bycentrum består af både ældre og nyere kvarterer og tilsvarende arkitektur, hvorved man kan finde spor fra mange dele af Cagliaris lange historie. Domkirken, bastionerne og de smalle strøggader mod Via Romas arkader er blandt højdepunkterne i denne del, mens naturen er et andet perspektiv ved et besøg her. Lyserøde flamingoer og et væld af andre fugle trives i saltlagunerne syd og vest for byen, hvor man også finder skønne.
Området omkring Cagliari byder på gamle miner, bjergbyer, termalbade, tårne fra det gamle narughe-kultur og de billedskønne strande, man ser overalt på den smukke middelhavsø.
Topseværdigheder
Via Roma
Gaden Via Roma er Cagliaris pragtgade langs havnefronten, hvor arkader, elegant arkitektur og palmer giver en fin samlet atmosfære. En tur langs gaden og et besøg på en café under arkaderne er nærmest et must i Cagliari med den fine stemning, man finder her, hvor byens puls slår få meter herfra.
Gaden blev indviet i 1883 på den strækning, der tidligere havde været mure og volde som beskyttelse af byen mod angreb fra havnen. Der blev anlagt en sporvognslinje her, og fine facader og huse blev bygget på stribe. Det kan man nyde i dag, hvor der også kan betale sig at kigge ind i de smalle sidegader.
Sankt Mikael Kirke
Chiesa di San Michele
Dette er en af Cagliaris mest seværdige kirker. Chiesa di San Michele er en barokkirke, der som bygningskompleks er sammenbygget med en tidligere jesuiterresidens. Jesuiterordenen kom til Sardinien i 1559, og de startede deres virke i Sassari. Fem år senere kom de til Cagliari.
Byggeriet af den nuværende kirke startede i 1677, og Chiesa di San Michele blev indviet i 1697. Der blev fortsat bygget de første årtier af 1700-tallet, og biskoppen af Usellus-Terralba indviede den udbyggede kirke i 1738. Ved kirken blev et kloster opført, og det var med tiden indrettet som militærhospital med mere.
Kirken er fortsat en jesuiterkirke, og den er den måske fineste barokkirke på hele Sardinien. Udefra dominerer den søjle- og vinduesprydede facade sammen med kirkens store kuppel. I kirkerummet under kuplen åbner den imponerende barokudsmykning sig for alvor. Smuk kunst pryder vægge og lofter, og både hovedalteret og øvrige kapeller og altre er seværdige og danner et sprudlende interiør fra barokken omkring år 1700.
Elefanttårnet
Torre dell’Elefante
Torre dell’Elefante er et af Cagliaris bevarede befæstede middelaldertårne. Tårnet blev opført i 1307, der var en tid, hvor Cagliari hørte under Pisa. Tårnets funktion var at virke som en del af byens forsvarsværker mod eventuelle angreb fra mauriske eller genovesiske styrker.
Bygningsmæssigt blev Torre dell’Elefante opført med murværk på de tre sider, der skulle være befæstede, og gallerier af træ mod den fjerde side. Tårnet blev ud over befæstningen også bygget som en portbygning, der ledte ind til Cagliaris kastel.
Torre dell’Elefante måler 31 meter i højden, og det er opkaldt efter en skulptur af en elefant, som man kan se i murværket. På murværket blev der en overgang hængt hoveder fra halshuggede fanger, som havde siddet i fængsel i tårnet. Denne funktion havde det en tid under det aragonesiske styre.
Umberto I Terrasse
Terrazza Umberto I
Terrazza Umberto I er en terrasse, der ligger på toppen af Sankt Remy Bastion i det centrale Cagliari. Det er en skøb spadseretur at gå til terrassen, og man bliver belønnet med en storslået og vid udsigt over store dele af Cagliari og byens havn.
Terrassen blev designet og anlagt fra 1896 af Giuseppe Costa og Fulgenzio Setti. Terrazza Umberto I blev åbnet i 1901, og anlægget inklusive der overdækkede galleri, Passeggiata Coperta, hører til Cagliaris mest berømte seværdigheder og udflugtsmål.
Det Romerske Amfiteater
Anfiteatro Romano
Fra Cagliaris romerske tid er der bevaret flere konstruktioner til i dag, og den måske mest imponerende er byens historiske amfiteater; Anfiteatro Romano. Teatret blev anlagt i 100-tallet, og det blev dels hugget ud i den bagvedliggende klippe og dels bygget op af lokale kalksten. Ud over de mange tilskuerrækker stod der en over 20 meter høj facade.
Teatret havde en kapacitet på 10.000 tilskuere, og de kunne se mange forskellige kampe og konkurrencer i amfiteatret som fx de berømte gladiatorkampe. Stedet blev benyttet som teater til 400-tallet, hvorefter det forfaldt og gennem de mange følgende århundreder anvendt som byggematerialer til andre opførelser i Cagliari og på Sardinien.
Teatret blev erhvervet af bystyret i Cagliari i 1800-tallet, og de gennemførte en restaurering af det smukke sted. I dag bliver teatret igen anvendt til forskellige opsætninger.
Cagliari Domkirke & Domkirkemuseet
Duomo di Cagliari & Museo del Duomo
Duomo er Cagliaris domkirke og derved sædet for byens biskop. Kirken kaldes Duomo, men bærer det officielle navn Cattedrale di Santa Maria e Santa Cecilia. Kirken er således dedikeret Jomfru Maria og Sankt Cecilia.
Domkirken stammer fra 1200-tallet, hvor den også blev ophøjet til katedral, hvilket skete i 1258. Den arkitektoniske stil er romansk med særlig inspiration fra byggestilen i Pisa. Den er dog blevet ombygget senere med blandt andet en udbygning i 1300-tallet. I 1600-1700-tallene fik kirken et delvist barokt udseende, mens den nuværende nyromanske facade blev fuldført i 1930erne. Inspirationen fra Pisa var naturlig, eftersom bystaten Pisa i samtiden kontrollerede Cagliari. Det skete fysisk med befæstningen Castel di Castro, og i forbindelse med forsvarsværkerne blev byens domkirke anlagt.
Kirken er som bygning ganske seværdig, og den er også spændende ting at opleve i dens interiør. Blandt de mest berømte kunstværker er to 1100-talsprædikestole, som blev udarbejdet af mesteren Guglielmo. Stolene var oprindeligt bygget til domkirken i Pisa, men siden de kom til Cagliari i 1312 har de været her. I 1669 blev de tidligere samlede stole delt i to, og værkets fire marmorløver blev placeret andre steder i kirken. Flere historisk kendte personer er gennem tiden blevet begravet i kirken, og den aragonesiske kong Martin I af Siciliens mausoleum fra årene 1676-1680 bør man også bemærke.
Man kan se flere religiøse kunstværker på Domkirkemuseet, der ligger i en gade ved siden af domkirken. Man finder indgangen i Via del Fossario umiddelbart syd for kirken.
Tuvixeddu Nekropolis
Tuvixeddu Necropolis
Der er mange ting fra historiens mange forskellige herskere og folkeslag i Cagliari, der er blevet bevaret til i dag. Blandt de mest interessante anlæg er den omfangsrige nekropolis Tuvixeddu, der stammer fra 500-tallet f.Kr. Gennem århundreder begravede punerne fra Kartago deres døde her på bjergskråningen, og den aktivitet har skabt de utallige og karakteristiske huller, man kan se i det udgravede landskab, man nu møder.
På sardinsk betyder Tuvixeddu bakken med de små huller, og man ser straks hvorfor, når man går gennem området. Mange af hullerne gav adgang til anlagte gravkamre, der for manges vedkommende var udsmykket og udstyret med fx amforaer og ampuller med dufte. Der er fortsat bevaret grave med malerier som eksempler herpå.
Punerne anvendte dette sted som nekropolis fra 500-tallet til 200-tallet f.Kr., og ved siden af deres anlæg begravede romerne siden hen deres døde. De romerske anlæg havde lidt anderledes opbygning og karakter end de puniske, men samlet set udgør de et ganske stort og særdeles interessant arkæologisk område.