Se på kortet
Chandigarh, Punjab, India
Læs om byen
Chandigarh er føderalt territorium og hovedstad for de indiske stater Punjab og Haryana. Samtidig er den vidt berømt for at være en totaldesignet by fra arkitekten Le Corbusiers hånd, og det giver en række seværdigheder, som er unikke for både Indien og resten af verden.
Chandigarh udsprang af Jawaharlal Nehrus ide om det uafhængige Indiens muligheder og kunnen efter selvstændigheden fra Storbritannien i 1947. Chandigarh blev grundlagt og bygget fra 1950erne, og den udvikler sig fortsat i dag ud fra de tanker, som schweizisk-franske Le Corbusier designede den efter.
Stilen i Chandigarh er modernisme, og Le Corbusiers ide var at inddele byen i forskellige zoner med hver deres formål. Således er Sektor 1 regeringsadministration og udgør Chandigarhs hoved. Vejene i byen er kroppens årer, mens parkerne er dens lunger. Hjertet og kroppen udgøres af de mange sektorer, der hver især danner et hele med boliger, butikker, arbejdspladser, skoler og det, der ellers gør et levested komplet.
Chandigarh er designet unikt og står stadig sådan for besøgende. Byplanen med brede boulevarder og grønne træer og parker giver desuden en pust af Europa og europæiske byplanlægning, hvilket på nogle måder er lidt en kontrast til det farverige og sansefulde Indien.
Chandigarh er også andet end Le Corbusiers værker, og her er Nek Chands berømte stenhave et mesterværk i kreativitet og vedholdenhed. Som en labyrint åbner haven sig hele tiden fra nye og fascinerende sider. Fra byen er der heller ikke langt til Himalaya, og den stemningsfulde jernbanetur fra nærliggende Kalka til Shimla er en oplevelse.
Topseværdigheder
Sekretariatsbygningen
Secretariat Building
Secretariat Building er en bygning, der blev designet af Le Corbusier og opført som regeringsadministration i 1953. Secretariat Buildings stil er tidstypisk for Le Corbusier, og bygningen var en af de tre større opførelser, der kom til at udgøre regeringsområdet i Chandigarh, det såkaldte Capitol Complex. De to øvrige opførelser var forsamlingen Vidhan Sabha og retsbygningen High Court, der også kan ses i dag.
Secretariat Building huser fortsat regeringsadministrationen. I dag er det for staterne Punjab og Haryana, der ved etableringen af Chandigarh var en og samme stat. Der er ikke almindelig adgang til bygningen, men man kan gennem byens turistinformation, der ligger syd for Capitol Complex, søge adgang. Fra toppen af Secretatiat Building er der fin udsigt over hele regeringsområdet og ud over Chandigarhs grønne centrum.
Parlamentet
Vidhan Sabha
Vidhan Sabha er parlamentsbygning for staterne Punjab og Haryana. Bygningen står som en af flere arkitektonisk dominerende opførelser i Chandigarhs regeringsområde, og den er meget særegen ud fra afstand med sin top, der kan lede tankerne hen på kraftværkers køletårne.
Arkitekten Le Corbusier designede Vidhan Sabha i 1950erne som en del af Chandigarhs designmæssige hoved, der udgør regeringsområdet Capitol Complex. Dengang var Chandigarh hovedstad for staten Punjab og derved var bygningen designet til at huse en enkelt lovgivende forsamling. I 1966 blev Punjab delt i det nuværende Punjab, der taler punjabi, og Haryana, der taler hindi. Ved den lejlighed blev Chandigarh gjort til forbundsterritorium, og Vidhan Sabha skulle huse til separate parlamenter.
Den oprindelige og centralt beliggende parlamentssal er i dag Punjabs, mens en anden mødesal blev indrettet som Haryanas efter statsdelingen i 1966. Punjabs parlament er en imponerende konstruktion, hvor Le Corbusier har tegnet alt fra møblerne til udsmykningen, der i et 360 graders panorama breder sig over selve parlamentet. Udsmykningen er elementer fra den krop, som Le Corbusiers byplan for Chandigarh blev designet efter.
Haryanas parlament var en tidligere mødesal, og selv om den først blev indrettet til det nuværende formål i 1966, er designet Le Coubusiers. Han har således tegnet både rummet, møblerne og det store vægtæppe, der pryder rummet. Kun enkelte ting har ændret sig, fx er betonsøjlerne, der gennemskærer salen, blevet beklædt med træpaneler.
Det omgivende rum omkring de to parlamentssale er også interessant med sit modernistiske design i store betonkonstruktioner. Her er også et kolossalt vægtæppe af Le Corbusier, hvor man kan genfinde nogle af de designelementer, der går igen andre steder i bygningen og i Chandigarh. Her hænger også et portræt af Le Corbusier, der var arkitekten bag byen.
Punjab og Haryana Højesteret
Punjab and Haryana High Court
Punjab and Haryana High Court er en fælles højesteretsbygning for de indiske stater Punjab og Haryana samt unionsterritoriet Chandigarh. Før den indiske uafhængighed og deling i 1947 lå regionens højesteret i Lahore i det nuværende Pakistan, og der skulle derfor etableres en ny retsinstans og -bygning.
Shimla i den nuværende stat Himachal Pradesh blev valgt som sæde for højesteretten, der kom til at hedde East Punjab High Court. Shimla var dog vanskelig tilgængelig om vinteren grundet sne, og derfor flyttede man instansen til Chandigarh i 1955. I 1966 blev Haryana udskilt fra Punjab, og Chandigarh blev unionsterritorium.
Således baggrunden for den delte retsbygning, der blev tegnet af Le Corbusier som en del af Chandigarhs centrale politisk-administrative centrum ved navn Capitol Complex. Bygningen er en af de mest karakteristiske i Le Corbusiers anlæg.
Nek Chand Stenhave
Nek Chand Rock Garden
Nek Chand Rock Garden er et smukt, kreativt og rigt kunstværk, der folder sig ud som en stor skulpturhave, hvor man under en tur igen og igen bliver overrasket af de mange fantasifulde figurer og miljøer, Nek Chand har skabt.
Nek Chand var en embedsmand, der arbejdede i Chandigarh. I sin fritid startede han i 1957 i hemmelighed at bygge en stenhave, der i dag har bredt sig over et stort område i byen. Fra begyndelsen anvendte Nek Chand kun bolig- og industriaffald samt øvrige bortsmidte genstande til at skabe sit værk. Området, hvor Nek Chand etablerede sin have, lå i en byggefri zone, så han kunne arbejde i stilhed med sit projekt, der først i 1975 blev kendt af offentligheden.
Efter opdagelsen i 1975 var det planen at rive stenhaven ned, men med folkestemningen på sin side blev det i stedet til åbningen af haven som offentlig park i 1976. Nek Chand blev selv fuldtidsansat af byen, der også stillede arbejdskraft til rådighed til indsamling af flere udsmidte materialer og til at udbygge parken efter Nek Chands idéer.
Man kan i dag opleve en stenhave, hvor miljøerne skifter på en rundgang. Her er både vandfald, bygninger og forskellige mosaikker. Nek Chands mange farvestrålende figurer er også særdeles imponerende.