Den Romerske Mosaikbygning er navnet for det sted, hvor man i 1959 fandt rester fra Tomis, der var den historiske by på det sted, hvor Constanța i dag ligger. Man fandt betydelige rester af romerske mosaikker under et udgravningsarbejde centralt i det gamle Tomis, og mosaikkerne blev bevaret, og en museumsbygning blev opført over dem.
Der er næsten 2.000 kvadratmeter mosaikker, og man mener, de stammer fra 400-tallet under Konstantin den Stores regeringstid. Man mener også, at mosaikkerne er blevet delvist ændret løbende indtil starten af 600-tallet. Mosaikkerne lå på et centralt sted i Tomis, hvor flere terrasser med diverse overdækninger forbandt byen med den daværende havn.
Der er også bevaret rester fra nogle af de bygninger, der lå på terrasserne, og ud fra dem vurderer man, at det store mosaikgulv lå under en hal med søjler og buer. Søjlerne var dekoreret med kapitæler, som var udsmykket med bl.a. akantusblade og figurer af dyr, og samlet set udgjorde komplekset Tomis’ gamle havnebygning.
På stedets museum kan man naturligvis se de imponerende mosaikker, og her er der også udstillet mange fund, som er foretaget i det, der har været havnen og havnebygningen. Det er fx varer og udstyr fra skibe, pakhuse og havnebygningen. Man kan således se amforaer, ankre, statuetter og meget andet.
Edificiul Roman cu Mozaic, Piața Ovidiu, Constanța, Rumænien
Den Romerske Mosaikbygning er navnet for det sted, hvor man i 1959 fandt rester fra Tomis, der var den historiske by på det sted, hvor Constanța i dag ligger.