Den Serbisk-ortodokse Katedral i Timișoara er en af flere katedraler i byen. Som navnet antyder er kirken bispesæde for den serbisk-ordotokse kirke i områdets eparki, der er en inddeling, som stammer fra forvaltningsdistrikterne i det hedengangne Østromerske Rige. Katedralen ligger i den centrale kvarter, Cetate, og der er derudover to serbisk-ortodokse kirker i andre bydele.
Den nuværende katedral blev opført i barok i 1744-1748, efter at den tidligere kirke på stedet var brændt nogle år forinden. Den lokale menighed donerede penge til byggeriet, der blev en større udgave end den gamle kirke, og i sidste del af 1700-tallet blev de to kirketårne tilbygget.
Katedralen er blevet ændret siden 1700-tallet, og det gælder både udvendigt og indvendigt. Facaden mod Genforeningspladsen/Piața Unirii stammer fra 1822, og en del af den indre udsmykning er fra 1830erne og 1840erne; det drejer sig bl.a. om kirkens ikonvæg.
I begyndelsen blev det holdt messer for både den serbiske og den rumænske ortodokse menighed i katedralen, men efter adskillelsen af de to kirker i 1864, har bygningen tilhørt den serbiske menighed. Dog er rumænsk-ortodokse fortsat velkomne til messer med det tætte slægtskab mellem kirkerne.
Umiddelbart ved siden af selve katedralen kan man se to smukke bygninger, der hører med til det serbisk-ortodokse kirkekompleks. Nord for kirken ligger den serbiske menigheds hus, som i dag bl.a. huser en restaurant med udeservering på Piața Unirii, og mod syd ligger kirkens bispesæde og derved katedralens og biskoppens administration.
Piața Unirii 4, Timișoara, Rumænien
Den Serbisk-ortodokse Katedral i Timișoara er en af flere katedraler i byen. Som navnet antyder er kirken bispesæde for den serbisk-ordotokse kirke i områdets eparki.