Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Edinburgh er Skotlands gamle og charmerende hovedstad, hvor kilte og sækkepibemusik ses og høres rundt omkring i gaderne. Sandstensbygninger, masser af spændende baggårde i den gamle bydel, betagende udsigtspunkter fra højdedragene i eller tæt på centrum og fantastisk smukke omgivelser er blot nogle af de andre ting, der følger med et besøg i byen.

Edinburgh Castle er bogstaveligt talt højdepunktet i byen med den dramatiske beliggenhed på toppen af et klippefremspring lige midt i centrum. Slottet er midtpunktet i byen og også centrum for byens berømte tattoo.

Fra Edinburgh Castle udgår den kongelige mil, Royal Mile, mod øst mod slottet Holyroodhouse, og langs Royal Mile ligger mange seværdigheder som perler på en snor. Gamle kirker, typiske huse og skotske oplevelser et der sikkerhed for her. Tæt herpå ligger 1700-talsbydelen New Town, der er anlagt efter et stringent retvinklet mønster. Her kan man gå ad paradegaden Princes Street, der fungerer som hovedstrøg som et af Edinburghs hovedstrøg.

Edinburgh er omgivet af smuk natur, og der er aldrig langt til gode muligheder for at tur i parker, ved havet og på nogle af de mange højdredrag, der ligger her. En tur på Arthur’s Seat er et forslag. Alle steder i byen emmer en skotsk stemning med butikker, der sælger kilte og sækkepiber, og skotsk mad og drikke bør man også prøve; det kan fx være haggis og et glas whisky.

Topseværdigheder

    Edinburgh Castle

    Edinburgh Slot
    Edinburgh Castle

    Edinburgh Castle ligger synligt fra hele byen på en af Edinburghs bjergtoppe, der er en udslukt vulkan. På det strategisk godt beliggende bjerg blev den første borg allerede opført i 500-tallet, mens det nuværende Edinburgh Castle er grundlagt i 1100-tallet og løbende ud- og ombygget gennem mange af de følgende århundreder.

    Adgang til Edinburgh Castle sker ad pladsen Castle Esplanade, der danner rammen om det traditionsrige årlige Edinburgh Tattoo, der blandt andet byder på militærmarcher og sækkepibemusik. Hele området Edinburgh Castle rummer en lang række forskellige bygninger og byder på fantastiske udsigter til hele Edinburgh og byens omegn.

    Man kommer ind i anlægget ad Porthuset, hvorefter man bliver mødt af forsvarsanlæg, blandt andet Halvmånebatteriet, som man står ved foden af. Næste bygning, man kommer gennem, er Portcullisporten, hvorefter man er på pladsen Middle Yard, der er starten af det egentlige borg- og slotsområde. Ved Middle Yard står Klokken Et-kanonen/The One O’Clock Gun, der bliver affyret dagligt undtagen søndag klokken præcis 13. Traditionen kommer fra, at skibe derved kunne indstille deres ure korrekt for sejlture.

    Går man fra Middle Yard op ad den afrundede trappe, Lang Stair, kommer man til Upper Yard, hvor man kan se det lille kapel, St. Margaret’s Chapel, der blev opført af kong David I i 1100-tallet. Kapellet menes at være Edinburghs ældste bygning. I området uden for kapellet står kanonen Mons Meg, der er fra 1400-tallet. Kanonen blev blandt andet affyret i 1558, da den skotske dronning Marie Stuart blev gift med den franske kong François II. Ved det tilfælde blev den 150 kilo tunge kanonkugle fundet ved Botanisk Have, der ligger cirka tre kilometer væk.

    På toppen af Edinburgh Castle ligger pladsen Crown Square, der er centrum i komplekset. På pladsen ligger Scottish National War Memorial fra 1927, der er et mindesmærke over skotter faldet i verdenskrigene. I bygningen er museet The National War Museum of Scotland indrettet. Museet skildrer den skotske krigshistorie gennem de sidste mange århundreder, og her er mange genstande såsom uniformer og våben udstillet.

    På Crown Square ligger også slotsbygningen Royal Palace og Great Hall, der blev opført 1511 som mødested for det skotske parlament. Royal Palace blev opført i 1400-tallet, og slottet rummer de skotske kronjuveler, der er smedet i skotsk guld. Den smukke kongekrone var første gang i brug ved kroningen af Robert the Bruce i 1306. Royal Palace byder også på interessante indretninger af de kongelige gemakker.

     

    Den Kongelige Mil
    Royal Mile

    Royal Mile er Edinburghs hovedgade, og den består af gaderne Castlehill, Lawnmarket, High Street og Canongate. Navnet Royal Mile kommer af, at strækningen er en engelsk mil lang, og at den forbinder byens to slotte, Edinburgh Castle og Palace of Holyroodhouse.

    Castle Hill, Lawnmarket og High Street er de travleste gader, hvor de fleste seværdigheder ligger, mens Canongate er mere stille med lavere bebyggelse, men den har også sine spændende bygningsværker og museer.

     

    St. Giles Katedral

    Sankt Ægidius Katedral
    St. Giles’ Cathedral

    Edinburghs katedral blev grundlagt i 1120erne i romansk stil, og navnet St. Giles’ er til ære for skytshelgenen for krøblinge og spedalske, der var væsentlig for middelaldertiden. Den nuværende kirke stammer dog hovedsageligt fra slutningen af 1300- og 1400-tallene. Historisk er kirken væsentlig i Skotland, og det var her, den skotske reformator John Knox prædikede i 1500-tallet.

    Blandt detaljerne i kirken er de smukke glasmosaikker, som primært er fra 1800-tallet. De regnes som nogle af de mest seværdige i Skotland. Thistle Chapel fra 1911 blev opført til skotske riddere af Thistleordenen, og det lille kapel blev smukt og meget dekorativt indrettet.

    St. Giles’ Cathedral fungerer i dag som sognekirke for Edinburghs gamle bydel, og man kan gå til en af gudstjenesterne, der afholdes om søndagen. Spiret på St. Giles’ Cathedral blevv i øvrigt bygget som en krone som symbol på kongemagten og netop denne kirkes væsentlighed.

     

    Holyroodhouse Palads
    Palace of Holyroodhouse

    Paladset Holyroodhouse ligger ved den østlige ende af Royal Mile, og det er den engelske regents bolig ved ophold i Edinburgh. Det smukke barokslot blev opført i 1500-tallet, men udvidet og ombygget 100 år senere.

    Indvendigt kan man få adgang til store dele af paladset, når det ikke fungerer som kongelig residens. Højdepunkter er blandt andet slottets fornemme samling af gobeliner, Great Gallery med portrætter af skotske regenter, de kongelige gemakker og selve tronsalen.

    Mest kendt er slottet nok som bolig for den skotske dronning Marie Stuart, der under hendes korte regeringstid boede i gemakker på Holyroodhouse. Marie Stuart blev gift i slottets kirke, Holyrood Abbey, der nu ligger som en smuk, romantisk ruin i tilknytning til selve slotsbygningen. Det imponerende springvand foran paladset blev opført på befaling af dronning Victoria.

     

    Arthur's Seat

    Arthur’s Seat

    Arthur's Seat er en 251 meter høj, udslukt vulkan, der ligger i kort afstand fra Edinburghs centrum. Rent faktisk udgøres vulkanen også af Calton Hill og Castle Rock, men kendes bedst som Arthur's Seat, der er let at bestige fra flere steder. Uanset hvilken tur man vælger, bliver man belønnet med en fantastisk udsigt over Edinburgh og byens omegn fra bjergets top.

    Fra området syd for Palace of Holyroodhouse er der gode vandrestier til de forskellige toppe i området, som blandt andet tæller den yderste og stejle kant mod Edinburgh by. Hele dette område inklusive Arthur's Seat former Holyrood Park, der er en 260 hektarer stor park med et særdeles varieret og vildt landskab.

     

    Skotlands Nationalmuseum
    National Museum of Scotland

    National Museum of Scotland er Skotlands nationalmuseum, og her kan man opleve fine samlinger, der på spændende og meget varierende vis skildrer naturhistorie, ingeniørbedrifter, kunsthåndværk med videre fra oldtiden til i dag og fra både Skotland og udlandet.

    Der er et naturligt fokus på Skotland, og museet skildrer gennem flere end 10.000 genstande Skotlands historie og folk. Perioden går fra de tidligste fund over landets tid som eget kongerige til dagens moderne Skotland.

    Bygningsmæssigt er museumsbygningerne også interessante. Den victorianske stil med det store glastag giver gode rammer for udstillinger med internationalt perspektiv. Og fra restauranten øverst oppe er der en smuk udsigt over den gamle bydel og Edinburgh Castle.

     

    Charlotte Square

    Pladsen Charlotte Square bliver anset som bydelen New Towns smukkeste og mest harmoniske plads, og den er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

    Charlotte Square blev anlagt af Robert Adam fra 1792 i karakteristisk georgiansk stil. Pladsen stod færdig i 1820 som den sidste del af de først planlagte dele af New Town. Den skulle have heddet George Square, men ved anlægget var dette navn blevet anvendt et andet sted i byen.

    På det grønne område i midten af pladsen står en rytterstatue af prins Albert, der var dronning Victorias gemal. Omkring pladsen ligger flere interessante bygninger.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Edinburgh her.

Andre seværdigheder

    Holyrood Abbey

    Holyrood Abbedi
    Holyrood Abbey

    Kirken Holyrood Abbey blev grundlagt i 1128 af kong David I på netop det sted, hvor han mente at få fået en vision. I kirken blev flere skotske konger begravet, dronning Marie Stuart blev gift her, og kong Charles I blev kronet her i 1633.

    I 1768 kollapsede kirkens tagkonstruktion, og på trods af dens rige historie fik bygningen lov til at forfalde uden igen af blive genopbygget.

     

    Camera Obscura og Illusionernes Verden
    Camera Obscura and World of Illusions

    Camera Obscura er navnet på en af Edinburghs mest spektakulære seværdigheder. Her kan man i toppen af den gamle bygning få adgang til sætte sig i et rum rundt om en træplade, hvor hele Edinburgh bliver reflekteret og dermed vist som en levende film gennem drejelige spejle. Stedet blev åbnet allerede i 1853 af en optiker, der ville give byens borgere en ny attraktion, i en tid, hvor der endnu ikke fandtes biografer og nærmest heller ikke fotografier.

    I husets øvrige etager ligger museet World of Illusions, der fremstiller en række illusioner, hologrammer, spejlbilleder med videre for øjet. Besøget er sjovt og interessant for nysgerrige sjæle.

     

    Edinburgh Museum
    The Museum of Edinburgh

    The Museum of Edinburgh er Edinburghs byhistoriske museum, og gennem dets fine samling kan man følge områdets og byens historie fra præhistorisk tid til i dag. Ud over mange orienterende beskrivelser er her en række fine effekter såsom brugskunst og farverige butiksskilte.

    Museet er delvist indrettet i Huntly House, der er et velhaverhus fra 1500-tallet. Huset er dog blevet udvidet i de efterfølgende århundreder.

     

    Dronningens Galleri
    The Queen’s Gallery

    I forbindelse med Holyroodhouse ligger kunstmuseet The Queen’s Gallery, der lægger hus til skiftende udstillinger af værker fra den britiske, kongelige kunstsamling. Museet åbnede i 2002 i forbindelse med dronning Elizabeth II’s regeringsjubilæum.

    En del af museet er indrettet i en tidligere kirke foran Palace of Holyroodhouse. Kirken blev opført i 1850 som Holyrood Free Church of Scotland.

     

    Gråbrødre Kirke
    Greyfriars Kirk

    Kirken Greyfriars Kirk blev opført i 1612, og den er kendt for at være stedet, hvor the National Covenant blev underskrevet i 1638. National Covenant er ensbetydende med den religiøse skotske reformation. Navnet Greyfriars kommer fra Grey Friars, der var en orden under Franciskanermunkene i tiden før reformationen.

    Kirken ligger som en oase væk fra Edinburghs gader, omkranset af bygninger, der skærmer for trafikken. Omkring kirken ligger en kirkegård, hvor sten og mindetavler ikke blot står i jorden, men også sidder på kirkegårdsvæggene.

     

    Victoria Street

    Victoria Street

    Victoria Street er der nok mange, der vil genkende fra fotografier fra Edinburgh. Den er en gade, der forbinder den lavtliggende plads Grassmarket med gaderne, der strækker sig op mod højdedraget, hvor Edinburgh Castle ligger for enden.

    Nogle af den centrale bys højeste bygninger ligger i gaden, der udover gadeniveauet har en slags terrasse i en stor del af gadens længde på den nordlige side. Terrassen nås ad en trappe på gadens nordlige side omkring midten.

    Victoria Street byder på en samlet helhed af de stemningsfulde malede butiksfacader, man finder rundt omkring i både Edinburgh og i resten af de Storbritannien.

     

    Balmoral Hotel

    Balmoral Hotel er Edinburghs fornemme, traditionsrige hotel. Det slog dørene op i 1902 under navnet North British Hotel, og det var på den tid et typisk jernbanehotel, hvilket beliggenheden ved siden af Waverley-stationen da også indikerer.

    I slutningen af 1980erne blev hotellet stærkt moderniseret og navngivet efter den britiske kongefamilies skotske sommerslot, Balmoral Castle. Her har boet mange berømtheder i tidens løb, og blandt de seneste begivenheder var, da forfatteren J. K. Rowling i værelse 652 den 11. januar 2007 færdiggjorde den sidste bog i Harry Potter-serien.

    Et særkende fra hotellets fortid som jernbanehotel er tårnet med uret, der altid går to minutter foran. Dermed kunne folk, der kom i absolut sidste øjeblik til Waverley Station, med lidt større sikkerhed alligevel nå deres tog.

     

    Skotlands Nationale Portrætgalleri
    Scottish National Portrait Gallery

    Scottish National Portrait Gallery er et museum, der skildrer Skotlands historie fra 1500-tallet til i dag gennem malerier af de personer, der gennem tiden øvede indflydelse på udviklingen i landet. Museet blev åbnet i 1889 i Robert Rowand Andersons nygotiske bygning fra 1885-1890.

    På en tur på galleriet kan man se både kongelige, rebeller og kunstnere, og her er værker af fx Dali, Picasso og Bertel Thorvaldsen, der har udført en skulptur af forfatteren Sir Walter Scott. Museet rummer også en fin samling skotske kunstværker fra 1900-tallet.

     

    Scott Monument

    Scott Monument

    Scott Monument er et 61 meter højt monument, der blev rejst til minde om den skotske forfatter Sir Walter Scott. Efter den verdenskendte skotske forfatters død i 1832 blev det statelige Scott Monument rejst til ære for ham, byggeperioden var 1841-1844.

    Tårnet er 61 meter højt, og fra toppen er der en dejlig udsigt over byen og den skønne park, Princes Street Gardens, hvor Scott Monument står. Udefra er det vanskeligt at forestille sig, hvordan man kan komme op til toppen, men det er altså muligt ad en smal spiraltrappe.

     

    Skotlands Nationalgalleri
    National Gallery of Scotland

    National Gallery of Scotland er et kunstmuseum, der rummer en fornem samling europæisk og skotsk malerkunst. Kernen af den nuværende samling består af en række malerier, der blev overført fra Royal Scottish Academy, og på museet kan man blandt andet se værker af Van Dyck, Raphael, Velázquez, van Gogh og Gauguin.

    Det nationale kunstmuseum åbnede i 1859 i den nyklassicistiske bygning, der fortsat er i anvendelse. Det var den skotske arkitekt William Henry Playfair, der tegnede bygningen. Inden da havde Royal Institution for the Encouragement of the Fine Arts in Scotland startet opbygningen af en samling siden 1819.

     

    Den Kongelige Botaniske Have
    Royal Botanic Garden

    Royal Botanic Garden i Edinburgh er en af verdens artsrigeste botaniske haver, og den er et must for interesserede i botanik og for alle, der sætter pris på en tur i dejlige grønne omgivelser.

    Haven blev oprindeligt grundlagt ved Holyrood i 1670, og siden 1820 har den haft den nuværende placering. Her er blandt andet en kinesisk have, et tropehus, Storbritanniens største palmehus, et orkidéhus samt havens den berømte stenhave med vandfald.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Edinburgh her.

Ture fra byen

    Forth Rail Bridge

    South Queensferry

    Byen South Queensferry ligger på sydsiden af vandet Firth of Forth, og på den anden side ligger North Queensferry. Før åbningen af broen Forth Road Bridge i 1964 var der færgefart mellem de to byer. I dag er South Queensferry en hyggelig by, der byder på flere seværdigheder, ikke mindst de imponerende broer over Firth of Forth.

    Forth Rail Bridge, der egentlig blot hedder Forth Bridge, er en af verdens mest imponerende, historiske broer. Den kæmpemæssige jernkonstruktion, der hæver den dobbeltsporede jernbanelinje fra Edinburgh mod nord hele 46 meter over niveauet for højvande, blev indviet i 1890 efter syv års byggeri. Dengang var konstruktionen en ingeniørbedrift af dimensioner.

    At broen er noget særligt, kan man konstatere ved blot at se på den, idet den med sine dimensioner er et ikon for datidens store, nittede jernbroer. Broen er 2,5 kilometer lang, og brotårnene er 104 meter høje. Til opførelsen blev der brugt mere end 55.000 tons stål, mere end 18.000 kubikmeter granit og over otte millioner nitter.

    Den moderne hængebro, Forth Road Bridge, ligger umiddelbart vest for Forth Rail Bridge, og også denne er et imponerende syn.

     

    Den Kongelige Yacht Britannia
    Royal Yacht Britannia

    Leith er en havneby, der ligger umiddelbart nordøst for Edinburgh. Leith er bymæssigt forbundet med den skotske hovedstad, og man kan også se til hertil fra blandt andet Edinburgh Castle.

    I Leiths havn ligger det tidligere britiske kongeskib Britannia, der blev bygget i 1953 til dronning Elizabeth II. Besøgende kan opleve skibets fem dæk og ved selvsyn se, hvordan livet udfoldede sig om bord ved kongelige togter på havet. Mange prominente gæster har været modtaget her, fx Winston Churchill og Nelson Mandela. Blandt værelserne kan man se dronningens soveværelse, det officielle modtageværelse og spisesalen.

     

    Rosslyn Kapel
    Rosslyn Chapel

    Rosslyn Chapel er et lille kapel, der blev opført fra 1456, og det menes at have stået færdigt i 1490’erne. Træskærerarbejderne og den righoldige dekoration er noget af det, der tog flere årtier.

    Kapellets krypt har været begravelsessted for generationer af Sinclair-familien, der stammer fra normanniske riddere. Krypten var engang tilgængelig fra kirkerummet, men har været lukket lang tid, og det har skabt forskellige teorier om kryptens indhold, blandt andet er dette et emne i Dan Browns bog The Da Vinci Code.

    Der er også tanker om kapellets sammenhæng med Tempelridderordenen, der dog faktuelt blev opløst lang tid inden, Rosslyn Chapel blev opført.

     

    Tantallon Castle

    Tantallon Slot
    Tantallon Castle

    Den mægtige slotsruin Tantallon ligger betagende på toppen af den dramatiske klippekyst ud mod havet. Slottet blev bygget i 1300-tallet, og det tilhørte Douglas-familien. Slottets forsvar med høje mure og tårne ses tydeligt. Der er adgang til dele af det særdeles interessante anlæg, hvor man kan indsnuse Skotlands historie.

     

    Skotlands Nationale Minemuseum
    National Mining Museum Scotland

    National Mining Museum Scotland ligger sydøst for Edinburgh, og det er indrettet i en velbevaret kulmine fra 1800-tallet. Kulminearbejdere guider rundt i de spændende minegange, hvor man får et meget fint indtryk at både det daglige arbejde og ingeniørkunsten ved udgravningerne. Her kan man også se Skotlands største dampmaskine.

     

    Stirling

    Byen Stirling er en af Skotlands interessante provinsbyer med en rig historie, og byen har også en periode været Skotlands hovedstad. En af de dramatiske begivenheder på egnen var Slaget ved Stirling i 1648, slaget var en del af den skotske borgerkrig.

    Det er mange seværdigheder i byen, hvoraf borgen Stirling Castle er den største. Som Edinburgh Castle ligger den på en klippetop i byens centrum, og herfra er der vid udsigt over det smukke dalområde, der udgår vest for byen.

     

    Glasgow Buchanan Street

    Glasgow

    Glasgow er Skotlands største by, og den var tidligere kendt som en decideret industriby, men de seneste årtier er byen udviklet til en moderne kulturby med et rigt udvalg af museer, aktiviteter og moderne arkitektur - samt selvfølgelig de historiske seværdigheder i byen.

    Et godt sted at starte besøget er pladsen George Square i centrum. Pladsen domineres af den 25 meter høje statue af Sir Walter Scott, men her er også andre statuer af kendte skotter. På pladsen ligger rådhuset City Chambers, der blev opført i 1888 i fornem renæssancestil. De store indgangsrum og bygningens store sale er interessante at se.

    Læs mere om Glasgow

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

    Den tidlige historie

    De første bosættere kom til Edinburgh-området omkring år 850 f.Kr. Stedet har givetvis været tiltrækkende grundet den 134 meter høje klippe, Castle Rock, der har kunnet virke som naturlig forsvarsposition og udkigspost helt til vandet mod nord.

    I 500-tallet bevægede englændere sig mod nord fra England, og de koloniserede det sydøstlige Skotland. Det var i denne periode, Edinburgh fik sit navn – da kong Edwin af Northumberland byggede sin borg her. Det blev oprindeligt til Edwinsburgh.

     

    Byen tager form

    Borgen i Edinburgh virkede længe som Skotlands sydligste grænse. Først i 1018 under kong Malcolm II blev grænsedragningen ført langs River Tweed.

    At byen ikke længere blot var en borg på grænsen, men et midtpunkt i en skotsk region, medvirkede til, at der i 1000-tallet hurtigt udvikledes en stor handel neden for Castle Rock.

    I 1100-tallet blev de første større permanente beboelser anlagt i området neden for borgen, og Edinburgh var således en realitet som by.

    Edinburgh fik købstadsrettigheder i 1329 under Robert the Bruce, og det var medvirkende til byens fortsatte vækst. Inden for det følgende århundrede blev byen Skotlands førende, og i 1437 blev den landets hovedstad. Få år senere, i midten af 1400-tallet, blev der opført bymure omkring bebyggelsen og markedsområdet.

     

    Edinburgh vokser

    Byens vækst fortsatte, og området inden for bymurene blev hurtigt særdeles trangt, så Edinburgh blev bygget i højden med flere etager (med tiden helt op til de for samtiden imponerende tolv etager), hvilket adskilte den fra mange andre byer i perioden. Ud over at byen fik flere borgere, undergik den en kulturel og videnskabelig udvikling.

    Der blev i denne periode grundlagt læreanstalter og virksomheder i Edinburgh, blandt andet inden for bogtrykkerfaget. Byen var nu den klart førende i området.

     

    1500-tallets vendepunkt

    1513 skulle blive et vendepunkt i byens udvikling. Skotlands konge James IV kæmpede med sine 10.000 soldater i Slaget ved Flodden. Han blev dræbt, og Edinburghs udvikling stoppede for en tid.

    Englands kong Henrik VIII ønskede, at kong James IVs søster Mary skulle giftes med hans søn, men Mary blev af skotterne i stedet sendt til Frankrig. Edinburgh blev herefter angrebet af England anført af kong Henrik VIII.

    Det var også i disse årtier i midten af 1500-tallet, at der fremkom religiøse stridigheder på baggrund af reformationen. Stridighederne mellem katolikker og tilhængere af reformationen kulminerede i 1560, da det skotske parlament grundlagde den skotske protestantiske kirke, som var uafhængig af Pavestaten i Vatikanet. Pavens autoritet forsvandt, og latin blev henlagt til højmesserne.

     

    Nyt styre fra London

    Kong James VII blev konge af England og Skotland, og han henlagde sin residens til London. Edinburghs indflydelse dalede yderligere, og de religiøse uoverensstemmelser blussede op igen.

    I 1633 foreslog kong Charles I at indføre bispestyre i Skotland, hvilket blot satte yderligere gang i det kristne samfunds kamp. Efter få år havde det presbyterianske trossamfund vundet denne religionskamp. Hændelsen var medvirkende til at skabe en ny kulturel og intellektuel opblomstring i Edinburgh.

    Byens politiske indflydelse blev reduceret af unionsaftalen fra 1707, der etablerede et samlet parlament for England og Skotland, og derved blev Skotland regeret fra London.

     

    Vækst fra 1700-tallet

    Befolkningstalsmæssigt og økonomisk blev sidste halvdel af 1700-tallet og 1800-tallet en solid vækstperiode. Indbyggertallet firdobledes i perioden til 400.000. Byens gamle bydel blev saneret, og der blev anlagt nye områder med mange smukke georgianske bygninger.

     

    1900-tallet til i dag

    Den by, besøgende i dag kan se, er opstået gennem århundreders spændende historie og byggerier. Den er blevet påvirket af 1900-tallets sanering af nogle bydele, samtidigt med, at det moderne Edinburgh er etableret.

    Byen er efter 1945 udviklet til et internationalt forsknings- og uddannelsescentrum. Ud over denne kulturelle udvikling, er Edinburghs tidligere politiske position som regeringsby blevet genetableret. Et nyt skotsk parlament er opført, og derved er Edinburgh på ny det absolutte politiske centrum i Skotland.

    Edinburgh regnes i dag for et af de bedste steder at bo i Storbritannien, idet der er et rigt kulturudbud, en lav kriminalitet og et højt uddannet befolkning, og det er alt sammen noget, der også kommer turister til gode.