Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Eindhoven er en af de største hollandske byer uden for det såkaldte Randstad-område. Byen startede som en landsby på det sted, hvor floderne Dommel og Gender løb sammen. I 1232 tildelte grev Hendrik I af Brabant stadsret til Eindhoven, og på det tidspunkt lå der 170 huse i byen. Med stadsretten kom retten til at holde et ugentligt marked, og det tiltrak handel. Eindhoven lå samtidigt på den vigtige handelsvej fra Holland til Liège, og det medvirkede til vækst.

Fra slutningen af 1400-tallet til 1500-tallet blev byen ødelagt flere gange af angreb og brande, men Eindhoven blev genopbygget, og i 1629 blev den en del af De Forenede Nederlande. 1800-tallets industrialisering gav Eindhoven et stort boom. Der blev gravet kanaler og anlagt veje og jernbaner, og tekstil- og tobaksindustrien trak væksten. Senere kom anden industri som selskabet Philips til og satte sit præg på udviklingen.

I dag kan man gå nogle fine ture i Eindhovens centrum, der domineres af moderne arkitektur grundet ødelæggelser under 2. Verdenskrig. Pladsen Markt er byens midtpunkt, og herfra er der adgang til Eindhovens strøggader og mange indkøbsmuligheder. Det er også et kvarter, hvor man kan gå på opdagelse i moderne bygningsdesign, der flere steder står ved siden af ældre arkitektur som kontraster.

Et godt eksempel er De Blob, der blev tegnet af italienske Massimiliano Fuksas. De Blob er en butiksbygning på 25 meter i højden, som står med runde former dækket af glas og stål. Over for De Blob kan man se bygningen Lichttoren, der er et hvidt syvkantet tårn, der blev bygget i funktionalistisk stil med kubiske ekspressionistiske detaljer i årene 1909-1921. Philips holdt til i Lichttoren, hvor der bl.a. blev testet elpærer, og deraf fremkom navnet Lichttoren, der betyder Lystårnet.

En anden af Eindhovens mest karakteristiske bygninger ligger lidt vest for centrum. Her finder man Evoluon, der blev bygget af Philips i 1966 som videnskabsmuseum i et futuristisk og UFO-lignende design. I dag er Evoluon indrettet som konferencecenter. I byen kan man også besøg Philips Museum, der skildrer Philips' historie og produkter, og det foregår i virksomhedens første pærefabrik.

Man kan også se Philips Gloeilampenfabriekje anno 1891, som viser, hvordan kulfilamentlamper blev lavet i slutningen af ​​det 19. århundrede. Man kan også se industrihistorie på byens DAF Museum, der fortæller historien om den hollandske bil- og lastvognsproducent. DAF blev grundlagt i Eindhoven i 1928 og er dermed en af byens kendte industrimærker.

I Eindhovens centrum kan man også se Sint Catharinakerk, der er en katolsk kirke, som er dedikeret Katharina af Alexandria, der var en kristen helgen og martyr. Kirken er ikke den første på dette sted, men derimod en opførelse, der stod færdig i nygotik i 1867 efter et behov for en større kirke end den tidligere. Sint Catharinakerk blev tegnet af Pierre Cuypers, der bl.a. designede de 73 meter høje tårne som Davidtoren og Mariatoren samt indsatte et smukt rosettevindue i kirken.

Syd for kirken kan man se Eindhovens moderne rådhusplads, Stadhuisplein, og syd herfor kan man besøge Van Abbemuseum, der er et interessant museum for samtidskunst. Længere mod syd ligger Eindhoven Museum, der er et frilandsmuseum med fokus på Brabant i jernalderen og middelalderen.

Ture fra byen

    Utrecht, Holland

    Utrecht

    Utrecht er en af Hollands største byer, og den ligger som en del af det befolkningsrige Randstad-område. Byens historie går tilbage til romerne, som i cirka år 50 anlagde et fort her, som blev kaldt Traiectum. Fortet fik også tilnavnet Ultra for at skelne det fra andre forter, og Ultra Traiectum blev med tiden til Utrecht. I 696 etablerede Sankt Willibrord et religiøst centrum på det forladte romerske fort med to kirker, og Willibrord blev Utrechts første biskop. Byen voksede, og i 1122 tildelte den tysk-romerske kejser Utrecht stadsret, og derved kunne borgerne bl.a. opføre en bymur.

    Der blev opført mange byhuse af sten i tiden derefter, og domkirken blev opført fra 1254 i den blomstrende handelsby. Flodarmen af Rhinen gennem byen blev dog mindre sejltur, og det betød, at handelen flyttede til primært Amsterdam. Utrecht beholdt dog sin religiøse betydning. Senere blev Freden i Utrecht indgået i byen i 1713, og i de seneste århundreder er Utrecht vokset med industrialiseringen.

    Læs mere om Utrecht

     

    Antwerpen Centraal

    Antwerpen

    Flamske Antwerpen er en storby, der er blevet rig på århundreders storstilet handel med hele verden, og det kan fortsat ses i dag med byens aktivitet og travle havn. Med Antwerpens strategisk gode beliggenhed, har den udviklet sig til at være en af Europas største.

    Bycentrum er smukt og præget af den rigdom, der er skabt gennem tiden i byens handelshuse. Fornemme bygninger på stribe ligger med Grote Markt som centrum. Det gælder blot om at gå på opdagelse i det centrale Antwerpen og nyde den fine arkitektur og den rare atmosfære, der er her.

    Kirker og bygninger er gennem tiden opført i varierende arkitektoniske stile, der kan genfindes i byen. Højdepunkterne i Antwerpens mange store kirker er for mange kunstværkerne, som blandt andet Peter Paul Rubens har skabt. Fra den gamle smukke arkitektur til nutidens moderne linjer udvikler byen sig nu. Det ses blandt andet i nogle af områderne ned til floden Schelde, og der bliver også udviklet langs de gamle havnebassiner tættest på centrum.

    Læs mere om Antwerpen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev