Se på kortet
Hafenspitze, Am Kanalschuppen, Flensburg, Tyskland
Læs om byen
Flensburg er den nordligste større by i Tyskland, og med en beliggenhed få kilometer fra Danmark er dens historie påvirket af grænselandet Slesvig. Flensburg blev grundlagt af danske bosættere, og den blev hurtigst en af Slesvigs vigtigste byer, hvilket ikke mindst skyldtes et betydeligt sildefiskeri. Senere boomede byen gennem bl.a. import og raffinering af sukkerrør fra Dansk Vestindien.
Gennem århundreder var Flensburg den næststørste by i Danmark, men det stoppede, da Flensburg blev tysk i 1864. Efter det tyske nederlag i 1. Verdenskrig, blev der holdt afstemninger i Slesvig om tilhørsforholdet til Danmark eller Tyskland, og Flensburg forblev tysk. I 1945 blev byen kendt for Flensburgregeringen, der med Karl Dönitz som rigspræsident kortvarigt regerede Det Tredje Rige fra Flensburg.
I dag kan man opleve Flensburgs gamle bydel med hyggelige gader og mange gamle bygninger. Man kan spadsere på hovedstrøget mellem pladserne Südermarkt og Nordermarkt, og man kan bl.a. se de fire kirker Heiliggeistkirche, Johanniskirche, Marienkirche og Nikolaikirche. Og i den nordlige del af centrum kommer man til byporten Nordertor, der er Flensburgs vartegn.
Flensburgs beliggenhed ved Flensborg Fjord giver en særlig maritim stemning, og man bør gå en tur langs havnen. Her er der en dejlig udsigt, gode restauranter og adgang til byens søfartsmuseum. Nordøst for bykernen kan man også se officersskolen Marineschule Mürwik, hvorfra Karl Dönitz ledte Tyskland i maj 1945. Flensburg er også hjemsted for det danske monument, Istedløven, der står på Flensburgs gamle kirkegård.