Allerede efter Den Rumænske Uafhængighedskrig 1877-1878 fremkom der tanker om at opføre en national katedral som minde om den ortodokse tros sejr over de tyrkiske osmanneres muslimske tro. Tankerne blev dengang ikke bragt til handling i den daværende unge, rumænske stat, men planerne blev aldrig skrinlagt.
I 1990 blæste der nye vinde efter årtiers kommunistisk styre, og der fremkom igen tanker om at opføre en storslået national katedral i Bukarest. Med årene blev tanker og forslag til planer, og efter at have diskuteret flere placeringer, blev området umiddelbart vest for Parlamentpaladset valgt, og den 29. november 2007 blev grundstenen lagt af patriarken Daniel.
Bygningen skulle både fungere som en national katedral, men også som katedral for patriarkatet i den rumænsk-ortodokse kirke. Katedralen blev derfor designet i særdeles store dimensioner, der dog også skyldes en plan om, at kirken skulle være højere end nabobygningen Parlamentpaladset, der blev opført i Rumæniens kommunistiske æra.
Frelserkatedralen blev kirkeligt indviet den 25. november 2018, selv om kirken endnu ikke var færdigbygget på det tidspunkt. Den færdige katedral kan rumme 7.000 kirkegængere, og den står som en af verdens store kirker. Højden på 127 meter og de forgyldte kupler dominerer områdets skyline.
Indvendigt rummer den mægtige katedral verdens største samlede kirkemosaikker, og med 104 meters indvendig højde til kuplen er der god plads til at beundre både dem og den kolossale ikonostas.
Calea 13 Septembrie 4, București, Rumænien
Allerede efter Den Rumænske Uafhængighedskrig 1877-1878 fremkom der tanker om at opføre en national katedral som minde om den ortodokse tros sejr over de tyrkiske osmanneres muslimske tro.