Se på kortet
Plaça de la Independència, Plaça de la Independència, Girona, Spanien
Læs om byen
Girona er en catalansk by i det nordøstlige Spanien. Den historie går flere tusind år tilbage til de iberiske ausetanier. Senere byggede romerne et citadel her i den by, der dengang blev kaldt Gerunda. Efter Romerrigets fald blev byen regeret af vestgoterne, før den blev erobret af de muslimske maurere i 715. Byen skiftede hænder flere gange, indtil maurerne blev endeligt overvundet i 1015. Samme århundrede fik Girona status som by, og den fik med årene en stor og aktiv jødisk menighed. Gennem de næste mange århundreder oplevede Girona utallige belejringer og erobringer, før bymurene blev nedlagt i 1800-tallet, hvilket gav ny vækst i byen.
Der er meget hyggeligt i Gironas centrum, der ligger på begge sider af floden Onyar. Man kan starte en spadseretur i området på den elegante plads, Plaça de la Independència, der som i mange øvrige spanske byer er omkranset af ens bygninger og buegange. Tidligere lå der et augustinerkloster med klosterhave her, men området blev inddraget i en ny byplan og anlagt i 1850-1860erne. Fra pladsen kan man gå gennem Gironas vestlige del af centrum, hvor pladsen Plaça de la Constitució ligger som et moderne byrum med den gamle kirke, Parròquia de Santa Susanna del Mercadal.
Onyars løb gennem Girona deler byen op i den gamle bydel mod øst og den nyere del af centrum mod vest. Selve flodens løb er i sig selv også seværdig med flerfarvede huse, der er bygget helt ned til vandkanten. Der er mange gangbroer over floden på det interessante stykke nord for Plaça de Catalunya, der er en moderne plads, som er anlagt oven på floden. Fra pladsen kan man gå mod øst til parken Jardins de la Muralla, hvor man kan se Gironas gamle bymure. Fra parken kan man følge de bevarede mure nærmest hele vejen øst for den gamle bydel.
Bag Gironas mure ligger den gamle bydel med alle dens seværdigheder. Et af mange højdepunkter er Gironas katedral, der er et smukt eksempel på catalansk gotik. Kirken blev bygget fra 1000-tallet og ligger smukt for enden af en trappe. Kirken har verdens bredeste gotiske kirkeskib og er berømt for et romansk broderi af skabelsen fra cirka år 1100. Foran katedralen ligger porten Portal de Sobreporten og kirken Basílica de Sant Feliu, der var byens hovedkirke før indvielsen af katedralen. Tæt herpå kan man også se det lokalhistoriske museum, Museu d'Història de Girona. En tur i denne del af byen bør også gå ad strøggaden Carrer de la Força, der ligger parallelt med Onyar.