Se på kortet
Stortorget, Stortorget, Helsingborg, Sverige
Læs om byen
Helsingborg er Skånes næststørste by, og her kan man opleve en fin maritim stemning og historiske bygningsværker. Byen er en af de ældste i det område, der i dag udgør Sverige. Den blev grundlagt i Danmark i 1085 på den strategisk vigtige position over for Helsingør og derved ved Øresunds smalleste sted. Netop dette faktum har sat præg på byen, hvilket ikke mindst skete efter indførelsen af Øresundstolden i 1429.
Tolden skulle betales af alle passerende skibe, og den var en af den danske konges største indtægtskilder. Med Freden i Roskilde blev Helsingborg svensk, og der blev igangsat en massiv forsvenskning af området. En anden betydende del af historien fandt sted i 1892, hvor der blev indsat jernbanefærger på overfarten til danske Helsingør, og passagerfærger er fortsat en vigtig del af byens identitet.
I dag er centrum af Helsingborg et hyggeligt sted, hvor man kan gå nogle dejlige ture i strøggader og blandt seværdigheder. Stortorget er den centrale plads i byen, og herfra kan man gå ad fx den altid travle Kullagatan, der er byens hovedstrøg. Der ligger også flere kendte bygningsværker i kvarteret, der bl.a. tæller Helsingborgs smukke rådhus.
Rådhuset stod færdigopført i 1897 efter den på det tidspunkt blot 26-årige arkitekt Alfred Hellerströms bidrag i en konkurrence udskrevet af bystyret i 1889. Stilen er nygotisk inspireret med fire hjørnetårne og et 65 meter meter højt klokketårn. Rådhusets ydre står smukt, og indvendigt er der bl.a. nogle fine glasmosaikvinduer. Tæt på rådhuset kan man se Sankta Maria Kyrka, der i sin nuværende udgave blev opført i gotisk stil i 1400-tallet.
I området bag byens rådhus kan man se Kärnan, der er et tårn og en tidligere fæstning, som blev anlagt med navnen Kernen på højdedraget Landborgen. Man mener dog, at der allerede fra vikingetiden var et forsvar her for at beskytte oversejlingen mellem Sjælland og Skåne.
Det nuværende Kärnan blev bygget i 1310erne som en del af et større kompleks, men hele fæstningen blev med undtagelse af tårnet revet ned af Sveriges kong Karl XI, idet Danmark havde indtaget borgen under Skånske Krig i årene 1675-1679. Derefter forfaldt Kärnan til 1893, hvor en restaurering blev igangsat. I 1903 blev de store trappeterrasser foran tårnet anlagt, og de giver en imponerede entré til Kärnan, hvorfra der er en fremragende udsigt over byen og Øresundsområdet.
Man kan også gå nogle skønne ture i Helsingborg, hvor havnefronten er seværdig. Man kan fx gå en dejlig promenade fra færgeterminalen Knutpunkten gennem området ved færgehavnen og mod nord gennem lystbådehavnen og til en af byens strande. Undervejs kan man se Ångfärjestationen, der er en tidligere station, der blev opført som en midlertidig bygning i 1898. Stationen lå ved de nu historiske jernbanefærger, der sejlede til og fra Helsingborg.
Lidt nord herfor kan man besøge Dunkers Kulturhus, der blev indviet i 2002. Kulturhuset er et sted for diverse kunst, musik, teater m.m., og det blev tegnet af danske Kim Utzon og opkaldt efter Henry Dunker, hvis fond donerede midler til byggeriet. Går man videre mod nord, kan man se Helsingborgs Konserthus fra 1932 og Helsingborgs Stadsteater fra 1976.