Se på kortet
Helsinki, Finland
Læs om byen
Den finske hovedstad ligger særdeles smukt placeret med vand på tre sider og med en skærgård umiddelbart uden for bykernen. Naturskønheden bliver suppleret af 1800-tallets Helsinki og den moderne finske arkitektur, og de ting er noget af af det, der giver oplevelser under et besøg byen.
På toppen af byen ligger byens to mest berømte kirker; den klassicistiske protestantiske katedral og den ortodokse Uspenskij-katedral. Kirkerne stammer begge fra Finland tid under Det Russiske Imperium, og rundt om dem breder det smukt planlagte 1800-talsby sig.
De korte afstande mellem seværdighederne i centrum giver mulighed for spændende vandreture blandt bygninger fra 1700-tallet til i dag. Kirker, klassicisme, rekreative områder og moderne linjer er noget af det, der går igen fra gade til gade; alt sammen i en fin blanding.
Navnet på hovedstaden er Helsinki eller Helsingfors, for byen og landet er tosproget finsk og svensk. På tværs af sprog nyder alle byen og omegnen med alt fra strande til de vidtstrakte sølandskaber mod nord og fine kystbyer og historiske seværdigheder som fx søfortet Sveaborg i.
Topseværdigheder
Tuomiokirkko
Domkyrkan
Den nyklassicistiske domkirke i Helsinki står hævet over de omkringliggende bygninger og er derfor et dominerende element i hovedstadens skyline. Kirken med de grønne kupler er også et af de kendteste vartegn i byen.
Domkirken bærer i dag navnet som protestantisk domkirke, men den blev i årene 1830-1852 opført som Sankt Nikolaj Kirke. Den var opkaldt efter den russiske zar og storhertug af Finland, Nikolaj I, og den beholdt det oprindelige navn til 1917.
Det var arkitekten Carl Ludvig Engel, som tegnede kirken i nyklassicisme med typiske søjleportaler i grundplanet, og højt hævet herover troner den elegante kuppel, der når en højde på 62 meter. Indvendigt i Domkirken kan man opleve et fint kirkerum, der er lyst og luftigt. Alterstykket blev doneret af zar Nikolaj I og produceret af Carl Timoleon von Neff.
Modellen for kirken er tydeligt Isakkatedralen i den nærliggende russiske storby Sankt Petersborg. For at opnå større lighed med netop den russiske katedral satte Ernst Lohmann fire små kupler på, hvilket skete efter Carl Ludvig Engels arbejde.
Carl Ludvig Engel tegnede i øvrigt også flere af de øvrige bygninger på Senattorvet, og med domkirken fuldendte han det elegante ensemble, der kendertegner denne del af den finske hovedstad.
Før den nuværende domkirke lå der også en kirke på dette sted. Den første kirke her var den svenske Ulrika Eleonora Kyrka, som var opholdt efter dronning Ulrika Eleonora. En midlertidig trækirke blev bygget i nærheden, og den virkede som sognekirke fra nedrivningen af den svenske kirke til indvielsen af den nye Sankt Nikolaj Kirke.
Senaatintori
Senatstorget
I 1809 blev Finland en del af Det Russiske Imperium, og ved den lejlighed blev Helsinki finsk hovedstad. Derfor opstod et behov for at opføre nye administrationsbygninger til de institutioner, der blev etableret i forbindelse med byens nye status. Senatstorvet blev i den anledning anlagt og bebygget i en stil, der var stærkt inspireret af den nærliggende hovedstad, Sankt Petersborg.
På pladsens centrum står en statue af Ruslands zar Alexander II. Den blev opført i 1894 som hyldest til zaren for hans genindførelse af en finsk nationalforsamling i 1863 samt andre tiltag, der øgede den finske autonomi.
Ud over statuen er Senattorvet omkranset af en perlerække af Helsinkis mest berømte bygningsværker med den elegante domkirke som centrum for et større klassicistisk bygningsensemble. Det blev planlagt som et centralt pragtanlæg i kvarteret, som var gået til grunde ved en brand i 1808.
Uspenskin katedraali
Uspenskij-katedralen
Uspenskij-katedralen er Helsinkis russisk-ortodokse katedral. Den smukke bygning blev opført i russisk-byzantinsk stil i perioden 1862-1868 efter inspiration fra en 1500-talskirke ved Moskva. Arkitekten på opgaven var russeren Alexei Gornostaev, og kirken blev da også bygget i Finlands tid under Det Russiske Imperium.
Uspenskij-katedralen har 13 forgyldte løgkupler, som symboliserer Jesus og hans 12 disciple. Den blev indrettet i traditionel russisk stil med smuk rig ornamentik og en fin ikonostas. Kirkebygningen er en af de største russisk-ortodokse kirker uden for Rusland og russisk-dominerede lande.
Uspenskij-katedralen står majestætisk på et højdedrag på halvøen Katajanokka. Sammen med byens domkirke på Senattorvet udgør den et væsentligt bidrag til Helsinkis skyline.
Suomen Kansallismuseo
Finlands Nationalmuseum
Dette er det finske nationalmuseums hovedbygning, som blev bygget 1905-1910 efter arkitekterne Gesellius, Lindgren og Saarinens tegninger. Den ydre stil blev opført i nationalromantisk stil og inspireret af finske kirker og slotte fra middelalderen. Museets indre blev indrettet i jugendstil.
Museets udstillinger viser Finland historie fra præhistorisk tid til i dag. Freskerne i den centrale hal viser dele af landets historie, og man kan vælge mellem mange perioder og emner i museets kolossale samling, hvis effekter inddelt i mange forskellige temaer.
Temppeliaukion kirkko
Tempelplatsens Kyrka
Tempelpladsen Kirke i Helsinki er en af byens store og ganske anderledes seværdigheder. Den enestående kirke blev sprængt ud af og ned i Helsinkis grundfjeld i årene 1968-1969 af arkitektbrødrene Timo og Tuomo Suomalainen.
Kirkens vægge udgøres derfor af de rene klippevægge, og det naturlige lys i kirken kommer fra de 180 vinduer, der sidder mellem væggene og den store kuppel. Kirken har en fantastisk akustik, og den benyttes derfor også til koncerter.
Er man ved kirken kan man med fordel gå en spadseretur på klippen rundt om kirken. Går man et stykke rundt fra kirkens indgang, kommer der stier, der leder op på klippepartiet, der giver et godt kig på Tempelpladsens Kirke fra en ny vinkel.
Suomenlinna
Sveaborg
Suomenlinna er et af verdens største maritime fæstningsanlæg og en af Helsinkis mange spændende seværdigheder. Det ligger på seks af de yderste skær uden for Helsinki, hvortil der i dag sejler både færger og turbåde fra Kauppatori/Salutorvet. Fortet har siden 1991 været optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv, og mange oplevelser venter ved et besøg.
Sverige havde mistet alle sine østlige fæstninger til Rusland i den Store Nordiske Krig i begyndelsen af 1700-tallet, og derfor skulle Sveaborg opføres til forsvar af den nye grænse og naturligvis særligt Helsinki. Byggeriet begyndte under Augustin Ehrensvärds ledelse i 1748, og anlægget stod færdigt i det oprindelige design i 1772.
Selvom søfortet var svært at indtage, måtte finnerne overgive sig til russerne i 1808, og ved fredsslutningen i Hamina året efter blev Finland og dermed Sveaborg en del af Det Russiske Imperium. Russerne udbyggede hastigt Sveaborg med barakker, et hospital og en kirke, og den store garnison på op mod 13.000 mand var medvirkende til, at Helsinki blev landets hovedstad i 1812.
I 1855 blev fortet udsat for engelsk-franske bombardementer i forbindelse med Krimkrigen, hvor Rusland sejrrigt kæmpede mod Tyrkiet. Udbyginngen af Sveaborg fortsatte, og inden udbruddet af 1. Verdenskrig blev søfortet udbygget til at kunne tjene som forsvar af zarens hovedstad; den nærliggede Sankt Petersborg.
Efter den finske selvstændighed blev søfortet kaldt Suomenlinna, der betyder Finlands Fort, og benyttet som fængsel de første år. Her sad cirka 8.500 fanger fra den finske borgerkrig.
Efter afslutningen på 1. Verdenskrig blev Suomenlinna i 1919 en finsk militærenhed, som var aktiv indtil 1973. Under 2. Verdenskrig blev fortet udsat for enkelte bombardementer, men dets militære rolle var allerede her ved at være udspillet. Turister kom til området efter krigen, og i 1952 var her olympiske sejladser. I dag er her flere museer, der blandt andet skildrer fortets historie.
Tager man med færgen til Sveaborg, kommer man til øen Iso Mustasaari/Stora Östersvartö, og herfra ligger der seværdige højdepunkter som perler på en snor; her nævnes kun nogle af de væsentligste. En god og forholdsvis lang spadseretur går tværs over Stora Östersvartö og videre til øen Susisaari/Vargön. Ud over disse øer kan man også gå mod nordvest fra færgen til de mindre øer Pikku-Musta/Lilla Östersvartö og Länsi-Musta/ Västersvartö.