Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Den ukrainske hovedstad Kiev er en af Østeuropas store og smukke storbyer, hvor der er fornemme seværdigheder fra de seneste mange århundreder. Kievs mere end 1500 år lange historie er afspejlet i byens mange historiske bygninger, der arkitektonisk spænder fra den Kiev-russiske stil over den elegante ukrainske barok til den sovjetiske stil.

Af Kievs bygningsværker står de mange kirker og klostre som den væsentligste grund til at besøge byen ved Dnepr, og de giver med forgyldte kupler også adskillige uforglemmelige oplevelser, hvor de smukke kristne anlæg synes nærmest uendelige i Kievs smukke skyline.

Det gennemgående indtryk af arkitekturen i kirkekomplekserne er den ukrainske barok, om blandt andre Bartolomeo Rastrelli har bidraget til med Sankt Andreas Kirke, der er et af byens vartegn. Fra senere tider udmærker den storladne sovjetiske arkitekter fra midten af 1900-tallet sig også. Bygninger fra denne tid står som monumenter over kommunismens kunnen i Sovjetunionen.

Kiev er med sine tre millioner indbyggere også en af Europas store byer. På samme tid er byen meget grøn og nærmest landlig sine steder. Den brede flod Dnepr skærer sig gennem byen, og i dens løb er der flere øer med fine sandstrande en kort spadseretur fra bycentrum.

Topseværdigheder

    Den Gyldne Port

    Den Gyldne Port
    Золотые Ворота
    Золоті ворота

    Den Gyldne Port er en bygning, der blev opført i årene 1017-1024 som den mondæne indgangsport til Kiev. Det var Kievs fyrst Jaroslav I den Vise, der ville vise, at byen og landet ikke stod tilbage for Konstantinopel.

    Porten er opført på stedet, hvor fyrst Jaroslav vandt det afgørende slag over områdets nomader. Han havde bedt til en sejr og anlagde derfor en kirke på toppen af den store portbygning som tak for sejren.

    Den Gyldne Port var byens hovedindgang til 1700-tallet, hvorefter den forfaldt. Gennem 1900-tallet blev den store port rekonstrueret og genåbnet i 1982. I kirken på porten kan man se interessante fresker og malerier.

     

    Mariinskij Palads
    Мариинский дворец
    Маріїнський палац

    Som nabobygning til det imposante nyklassicistiske ukrainske parlament ligger italienske Bartolomeo Rastrellis elegante barokpalads Mariinskij. Rastrelli er berømt for sine fornemme og kolossale 1700-talsbyggerier i russiske Sankt Petersborg, og Kievs Mariinskij bærer Rastrellis tydelige designtræk.

    Mariinskij Palads blev bygget 1744-1752 som zar-familiens residens under besøg i Kiev. Det var zarina Elisaveta Petrovna, der tog initiativ til opførelsen, men hun kom ikke selv til at opleve det smukke palads. Det blev i stedet Katarina den Store, der i 1787 blev den første regent til at bo på Mariinskij Palads.

    Stedet blev senere sæde for de russiske generalguvernører, indtil det nedbrændte i begyndelsen af 1800-tallet. I 1870 lod zar Alexander II paladset genopføre efter originale tegninger og farveskitser. Han navngav også stedet Mariinskij efter sin hustru; zarina Maria Alexandrovna.

    Paladset spillede en rolle som sæde for den provisoriske regering i årene efter den russiske revolution. Fra 1917 til 1920 holdt den såkaldte revolutionskomite til i Mariinskij Palads; blandt andet i forbindelse med bolsjevikkernes oprør i dagene fra den 8. til 13. november 1917.

    I dag benyttes paladset til Ukraines modtagelser af statsoverhoveder og andre officielle gæster i byen. Kievs historiske museum arrangerer undertiden rundture i Mariinskij Palads, der som officiel ceremoniel præsidentresidens normalt er lukket for besøgende.

     

    Sankt Andreas Kirke

    Sankt Andreas Kirke
    Андреевская церковь
    Андрiївська церква

    Den smukke Sankt Andreas Kirke er et af Kievs bygningsmæssige højdepunkter og står som et af byens vartegn. Den smukke bygning står ved gaden Andreevskij Spusk, der på hyggeligste vis forbinder Kievs centrum med bydelen Podol og floden Dnepr. Bogstaveligt talt står kirken og troner i området, og den er et must under et besøg i Kiev.

    Sankt Andreas Kirke blev opført i årene 1747-1754 under design af italienske Bartolomeo Rastrelli, der ikke mindst er berømt for sine fantastiske paladser i russiske Sankt Petersborg. Stilen er barok

    Kirken er opkaldt efter disciplen Andreas, der skulle være kommet til Kiev i første århundrede efter Kristi fødsel. Han rejste et kors netop på det sted, hvor Sankt Andreas Kirke senere blev bygget, og disciplen forudsagde dengang, at en stor by ville opstå i området.

    I 1086 rejste Kievs storfyrste en trækirke til minde om Andreas’ kors, og denne stod til de mongolske hæres hærgen i 1240. I 1690 blev en en anden trækirke flyttet hertil fra Podol, men denne blev revet ned igen i 1725. Herefter blev den nuværende kirke opført.

    Det var zarina Elisabeth, der igangsatte byggeriet. Hun regerede Rusland fra 1741 til 1762, og hun havde besluttet sig for at lade en sommerresidens anlægge i Kiev. Det blev Mariinskij Palads, og hertil skulle der bygges en kirke, der blev til Sankt Andreas Kirke. Idet Elisabeth selv ville holde kirken, blev den ikke til en sognekirke, og af samme årsag var det ikke nødvendigt at opføre et kirketårn.

    Kirkens ydre en særdeles smukt og i Bartolomeo Rastrellis kendte stil. Det indre er også meget seværdigt; man kan blandt andet se kirkens fornemme ikonostas, der også blev designet af Rastrelli, men udarbejdet af russiske Alexei Antropov med flere. Flere ukrainske 1700-talsmestre udsmykkede kirke med fresker, mens Alexei Antropov og Ivan Vishnjakov malede ikonerne i kirkerummet.

     

    Sofia Katedral
    Софийский Собор
    Софійський собор

    Sofia Katedral hører til Kiev absolutte topseværdigheder med sin historie og skønhed i arkitekturen. Katedralen er da også sammen med Kievs Petjersk Kloster optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

    Katedralen menes grundlagt og bygget fra år 1011 under fyrst Jaroslav den Store; visse kilder peger dog på, at det skete i år 1037 under Jaroslav I den Vises regeringstid. Kirkebygningen blev opført som staten Kiev Rus’ sociale, politiske og kulturelle centrum, og derved var anlægget både vigtigt og en slags statussymbol fra regenternes og nationens kunnen.

    Navnet Sofia Katedral kommer fra kirken Hagia Sofia i Konstantinopel, hvis navn henleder til den hellige visdom, hvilket også er tilfældet med navnesøsteren i Kiev.

    Man kan fortsat se bevarede vægmalerier fra 1000-tallet, men generelt er der sket en del bygningsmæssige ændringer på katedralen gennem dens lange historie. I 1169 angreb Vladimir-Suzdals tropper, og mongolerne hærgede byen i 1240; ved begge lejligheder blev kirken delvist ødelagt. I 1500-tallet led bygningen også stor skade, men hver gang er den blevet restaureret og delvist ombygget.

    Katedralen brændte i 1697, og i 1707 lod zar Peter I den Store den genopbygge i den nuværende smukke ukrainsk-barokke stil med de smukke forgyldte korsspir. Det var også ved denne lejlighed, det markante og fritstående klokketårn blev opført; det skete i årene 1699-1707.

    Efter den kommunistiske magtovertagelse med Sovjetunionen blev det planlagt at rive Sofia Katedral ned til fordel for en heltepark til minde om Den Røde Hærs sejre på Krim under revolutionsårene. Planerne blev dog ikke gennemført, og i stedet gjorde myndighederne katedralen til museum fra 1934; denne status har stedet fortsat.

    Sofia Katedral blev også rejst som begravelseskirke for Kievs fyrster; blandt andet for Jaroslav I den Vise. Inden for kan man se de byzantinske mosaikker fra kirkens grundlæggelse samt fresker på vægge, piller og i krypten. I tårnet er der 1000-talsmalerier, der gengiver scener fra Konstantinopel.

     

    Kiev Petjersk Kloster

    Kiev Petjersk Kloster (Grotteklostret)
    Киево-Печерская Лавра
    Києво-Печерська лавра

    Kiev Petjersk Kloster er det måske mest kendte og imponerende af Kievs mange religiøse bygningsværker. Det er også kendt som grotteklostret og er blandt de opførelser i den ukrainske hovedstad, som er optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv.

    Klostret blev grundlagt i 1051, da munke bosatte sig i hulerne ved Dnepr-floden. Deres etablering blev med tiden udbygget til det storslåede og store klosterkompleks, man kan opleve i dag. Her er der både kirker og katedraler, klokketårne, forsvarsværker og huler, som munkene oprindeligt slog sig ned i. Det gælder nærmest blot om at gå på opdagelse.

    Klostrets aktiviteter har spillet en betydende rolle for den kulturelle udvikling i det tidlige russiske område, og på den måde spiler Kiev Petjersk Kloster en stor symbolsk rolle i den ortodokse kirke.

    Når man kommer fra Kievs gader, møder man først Treenighedens Portkirke/Троицкая Надвратная церковь/Троїцька Надбрамна церква, der i sin oprindelige Kiev-russiske stil blev opført 1106-1108. Kirken lå ovenpå hovedindgangen til klostret, der var omkranset af forsvarsværker. Kirken står i dag i ukrainsk barok fra 1700-tallet med blandt andet mange og meget smukke vægmalerier.

    Efter indgangen kommer man til Det Store Klosterklokketårn/Большая Лаврская колокольня/Велика Лаврська дзвіниця, der er en af både klostrets og Kievs dominerende bygninger. Tårnet blev opført i årene 1731-1745 efter Johann Gottfried Schädels design, og det har en højde på 96,5 meter. Tårnet har fire etager med en diameter på næsten 29 meter ved fundamentet og en forgyldt kuppel på toppen. I tårnet er der en udsigtsplatform, der giver et enestående kig over klostret og Kiev.

    Efter klokketårnet ligger Mariæ Himmelfart Katedral/Успенский собор/Успенський собор, der er klostrets centrale kirke. Den blev oprindeligt opført i Kiev-Rusland i 1073 i byzantinsk stil. I dag står den store kirke dog i fornem barok fra 1700-tallet. Under 2. Verdenskrig sprængte tyskerne kirken, der derefter henlå i ruiner. I årene 1998-2000 blev den genopført i sin barokke stil. Kirkens mange guldkupler er nogle af der tegner klostrets skyline, når det ses fra afstand.

    Umiddelbart ved siden af katedralen ligger refektoriekirken Trapeznyj Khram/Трапезный храм/Трапезна церква, der adskiller sig tydeligt med sin store byzantinske kuppel. Refektoriet ligger i en del af bygningen, mens kirken dedikeret til Sankt Antonius og Theodosius ligger i bygningsdelen under kuplen. Bygningen blev opført 1893-1895, og på dette tidspunkt var der over tusind munke i klostret, hvorved et nyt refektorium var blevet nødvendigt.

    Nord for himmelfartskatedralen ligger Den Hellige Treenigheds Kirke/Церковь Всех Святых/Церква всіх святих. Kirken blev bygget 1696-1698 i ukrainsk barok, og den byder på fem forgyldte kupler med et smukt interiør under sig. Det gælder fx ikonostasen og væggene, der er fornemt udsmykket og bemalet. Denne kirke afslutter de væsentligste bygninger i det såkaldte øvre kloster.

    Det nedre kloster ligger sydøst for det øvre kloster. Det tætteste område danner klostrets have, hvor munkene aktivt dyrkede jorden. Sydøst for haven ligger flere klosterbygninger, og Helligkorskirken/Крестовоздвиженская церковь/Хрестовоздвиженська церква er en af de første, man møder. Den er bygget i år 1700 og står i det store hele fortsat original fra dengang. Fra kirken er den historiske adgang til de nære grotter.

    Adgang til de fjernere grotter ligger længere mod sydøst gennem Annozatjatievskaja Kirke/Аннозачатиевская церковь/Аннозачатіївська церква. Kirken blev opført i 1679 med en indgang til områdets grotter fra selve kirken.

    Ved siden af ligger Jomfru Maria Fødselskirke/Церковь Рождества Пресвятой Богородицы/Церква Різдва Пресвятої Богородиці, der blev bygget i 1696. Ved kirken kan man se denne del af klostrets klokketårn, der er 41 meter højt. Tårnet blev bygget i 1761 og er smukt udsmykket med sin forgyldte tagkonstruktion. Tårnet hedder De Fjerne Grotters Klokketårn/Колокольня на Дальних пещерах/Дзвіниця на Дальніх печерах og afslutter gennemgangen af klostret.

     

    Sankt Mikaels Guldkuplede Kloster
    Михайловский Златоверхий монастырь
    Михайлівський Золотоверхий собор

    Sankt Mikael Kloster er et af de smukkeste og mest kendte af Kievs mange fornemme kirke- og klosterbyggerier. Det ligger tæt på Sofia Katedral og Sankt Andreas Kirke, som er andre af disse fine anlæg.

    Klostret er et bygningskompleks, der består af flere enkeltdele, hvor Klokketårnet/Колокольня/Дзвіниця er den almindelige adgangsvej. Det store tårn blev opført i årene 1716-1719, hvilket var cirka 600 år efter klostrets grundlæggelse.

    Det var Sviatopolk II, der lod klostret bygge fra år 1108, og han dedikerede det ærkeenglen Mikael, der var Sviatopolks skytshelgen. Klostrets kirke var givet vis den første i Kiev, der fik en forgyldt kuppel, og den stod i begyndelsen som en gravkirke for Sviatopolks familie.

    Med mongolernes invasion i 1240 blev klostret ødelagt, og kirkens forgyldninger blev stjålet. Derefter kom stedet til at gå i forfald indtil slutningen af 1400-tallet, hvor dets renæssance startede. I det følgende århundrede blev klostret et af de rigeste i Kiev og det ukrainske område. Med tiden blev klostret udbygget med nye bygninger; fx klokketårnet.

    Bag tårnet kan man opleve Sankt Mikael Katedral/Михайловский Златоверхий собор/Михайлівський Золотоверхий собор, der er den centrale og dominerende bygning og den, der startede traditionen med Kievs mange forgyldte kupler.

    Katedralen stod som en byzantinsk inspireret kirke med en enkelt kuppel indtil begyndelsen af 1700-tallet. Herefter startede en storstilet ombygning til samtidens populære ukrainske barok, og i 1740erne stod kirken i sit nye ydre design, der blandt andet havde givet seks nye kupler omkring den gamle. Kirkens interiør var i grundplanet i store træk fortsat byzantinsk, selv om udsmykninger med stukkatur og en stor ikonvæg var noget af det, der ændrede kirkerummet.

    Umiddelbart sydøst for katedralen ligger Johannes Døberen Refektorium/Храм Иоана Богослова, der er en smuk enkelt bygning fra 1713. Bygningen blev rejst som spisesal med videre for klostrets munke.

    I sommeren 1934 startede de sovjetiske myndigheder en nedrivning af hele klostret til fordel for en tiltænkt, men ikke gennemført opførelse af et nyt ukrainsk regeringscenter. Specialister flyttede katedralens byzantinske mosaikker, før resterne af den samt klokketårnet blev bortsprængt i 1936. Der blev senere opført et sportsanlæg på stedet, og klostrets refektorium blev brugt som omklædningsrum.

    I 1970erne udarbejdede Sovjetunionen planer for genopførelsen af hele klostret, men byggeriet kom først i gang i 1997. Stedet blev indviet i 1999, og i dag kan man se det smukke anlæg med originale mosaikker genindsat i katedralens interiør.

     

    Motherland Monument

    Moderlandsmonumentet
    Родина-мать
    Батьківщина-Мати

    I anlægget for mindet om kampene mod tyskerne under 2. Verdenskrig kan man se det imponerende monument for moderlandet; statuen Rodina-Mat.

    Moderlandsmonumentet er en statue på 62 meter i højden, der sammen med sit bygningsfundament når en højde på 102 meter. Statuen er af stål, og den vejer 560 ton, og det 16 meter lange sværd vejer alene 9 ton. I den modsatte hånd af sværdet holder moderlandsfiguren et skjold, hvorpå man indtil 2023 kunne se symbolet for Sovjetunionen, der kæmpede krigen mod Tyskland. Ukraine forbød i 2015 symboler for Sovjetunionen og kommunismens tid i landet, men som monument for 2. Verdenskrig gjaldt loven ikke for Rodina-Mat. Man valgte dog at udskifte symbolet alligevel i 2023.

    På stedet for statuen var der i 1950erne planer om tvillingestatuer af statslederne Lenin og Stalin; begge skulle være over 200 meter høje. Disse planer blev ikke til noget, og i stedet besluttede man sig for en statue for det sovjetiske moderland. Byggeriet startede i 1979, og statuen blev indviet sammen med resten af anlægget af Leonid Bresjnev i 1981.

    I dag står Moderlandsmonumentet som et af Kiev mest imponerende bygningsværker og også som et af de mest monumentale monumenter i det tidligere Sovjetunionen. Man kan se statuen fra lang afstand, og Rodina-Mat er særdeles imponerende, når man besøger stedet.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Kiev her.

Andre seværdigheder

    Kreschatik

    Kreschatik
    Крещатик
    Хрещатик

    Kreschatik er Kievs mondæne pragtgade, der med sine kastanjealleer er anlagt lige før år 1800. Gadens navn tager udgangspunkt i det slaviske ord for kors, hvilket skyldes, at landskabet oprindeligt var formet som sådan netop her, hvor gaden lå i en dalsænkning.

    Den nuværende form af selve gaden er fra 1837. De mange mondæne bygninger, som skød op her fra 1800-tallet og i 1900-tallets start blev alle ødelagt under 2. Verdenskrig i en operation, der skrev sig ind i de militærhistoriske bøger. Den Røde Hær havde anbragt bomber i bygningerne, og efter den tyske besættelse fra september 1941 sprængte de sovjetiske styrker husene radiostyret fra en afstand af over 400 kilometer fra Kiev.

    Sporvognene sluttede i øvrigt med at køre ad Kreschatik indtil krigen; den første elektriske sporvognslinje var etableret i Det Russiske Imperium var anlagt i Kiev i 1892, og i 1894 nåede den Kreschatik.

    Efter 2. Verdenskrig blev Kreschatik genopført i den nuværende harmoniske og imposante stil under den sovjetiske æra. Arkitekturen bærer tydeligt præg af den stalinistiske byggestil, der kendetegnede større opførelser i ikke mindst 1950erne. Blandt de tidstypiske opførelser er Kiev Byråd/Киевский городской совет/Київська міська рада (Kreschatik 36) fra 1950erne.

     

    Kiev Metro
    Киевский метрополитен
    Київський метрополітен

    Kiev Metro er et transportsystem, men for visse dele af anlægget også en seværdighed, der viser anlægget af sovjetiske undergrundsbaner som en slags folkets paladser.

    Metroen blev anlagt som den tredje i Sovjetunionen efter Moskva og banen i det daværende Leningrad, der i dag hedder Sankt Petersborg. Der var allerede planer fremme i 1916, som ville have gjort Kiev til den første by i det russiske imperium med en metro, men disse blev ikke realiseret.

    Med Sovjetunionen blev Kievs rolle minimeret, og indtil byens status af ukrainsk hovedstad i 1934 fremkom ingen større anlægsplaner. Efter 1934 blev byen hastigt udbygget, og igen var der planer om en metro. 2. Verdenskrig kom i vejen, og metroen blev i stedet anlagt fra 1949 med åbning af første strækning i 1960.

    Metroen har i dag tre linjer, der er anlagt med en central trekant med krydsninger af alle linjer; dette var det typiske sovjetiske metrodesign. De fem ældste stationer er de mest seværdige, og de ligger fra Vokzalnaja/Вокзальная/Вокзальна til Dnepr/Днепр/Днiпро på linje 1.

     

    Vladimir Park

    Vladimir Park og Kreschatik Park
    Владимирский и Крещатый Парки

    Dette parkområde langs floden Dnepr blev anlagt i slutningen af 1800-tallet som udgangspunktet for den årlige religiøse fest på Sankt Vladimirs dag, og siden da har mange store ukrainske kunstnere fundet inspiration i parken.

    I det store grønne områdes vestlige del kan man se et monument for prins Vladimir, Pamjatnik Svjatomu Vladimiru/Памятник Святому Владимиру, der i 988 kristnede Rusland. Den 4,5 meter høje statue blev støbt i Sankt Petersborg og opstillet i 1853.

    Det mest markante monument i parken har dog gennem mange år været Folkets Venskabsbue/Арка Дружбы народов, der blev opstillet i 1982 til fejring af Ruslands og Ukraines genforening i Sovjetunionen, unionens første 60 år og byen Kievs 1.500-års jubilæum. Buen har en diameter på 50 meter og blev produceret i titanium.

    Venskabsbuen har heddet flere ting gennem tiden. Ved åbningen hed den officielt Mindemonumentet for den Ukrainske Genforeningen med Rusland, før den blev omdøbt til Folkets Venskabsbue. I 2022 skiftede den igen navn til Buen for det Ukrainske Folks Frihed. Ved buen kunne man i årene 1982-2022 se en statue af russiske og ukrainske arbejdere, og der er også en stele, der illustrerer Perejaslav-rådet fra 1654.

     

    Bessarabiske Marked
    Бессарабский рынок
    Бессарабський ринок

    Det Bessarabiske Marked er en markedsbygning, der har fået navn efter de bessarabiske (moldaviske) handlende, der oprindeligt bragte deres varer til Kiev og solgte dem på dette sted. Det er et indendørs marked i en fin markedshal, der blev opført 1910-1912.

    Over for markedet stod der indtil december 2013 en statue af den sovjetiske statsleder Vladimir Lenin. Den blev i sin tid indviet af Nikita Krushtjov, og statuen var den sidste af Lenin i det centrale Kiev.

     

    Museet for Vestens og Østens Kunst
    Музей западного и восточного искусства
    Національний музей мистецтв

    Dette museum blev grundlagt i 1919 på baggrund af familien Khanenkos private samling. Det har i dag Ukraines fineste samling af udenlandsk kunst, og i Sovjetunionen hørte det til de førende af sin slags.

    Museumsbygningen, hvis samling rummer 17.000 genstande, er opført i nyrenæssance i 1880erne af arkitekten Meltzer fra Sankt Petersborg. Bygherrer var Bogdan og Varvara Khanenko. Parrets kunstsamling blev opbygget gennem køb på en del europæiske auktioner, og efter Bogdans død i 1918 donerede Varvara samlingen til staten.

    Her kan man se antik græsk og romersk kunst samt værker af blandt andet flamske, spanske, franske, italienske og hollandske malere. Hertil kommer samlinger fra Egypten og forskellige lande og kulturer i Asien. Der er også byzantinske ikoner og meget andet at opleve.

     

    Uafhængighedspladsen

    Uafhængighedspladsen
    Площадь Независимости
    Майдан Незалежності

    Uafhængighedspladsen er så at sige Kievs centrum og derved også den nok mest kendte og betydende plads i Ukraine. Pladsen ligger på den gennemgående hovedgade i det centrale Kiev, Kreschatik, og på den holdes koncerter, parader med videre. En tur hertil er nærmest ikke til at undgå på en tur i den ukrainske hovedstad.

    På pladsen er der seks springvand, et kunstigt vandfald og den høje søjle Uafhængighedsmonumentet/Монумент Независимости/Монумент Незалежності. På søjlens top kan man se ærkeenglen Mikael, der er Kievs skytshelgen. Fra det høje niveau på pladsen er der en smuk udsigt til hele området og meget af Kievs skyline.

    Før ødelæggelser omkring pladsen under 2. Verdenskrig kunne man se en statue af ærkeenglen Mikael på toppen af den elegante og nu hedengangne Kiev Duma/Киевская городская дума/Київська міська дума. Dumaen var sæde for Kievs byråd, og Uafhængighedspladsen hed en overgang Dumapladsen/Думская площадь; gennem en længere del af den sovjetiske historie var den opkaldt efter statslederen Mikhail Kalinin.

    I dag kan man se andre fine bygninger. Det monumentale Hotel Ukraine/Гостиница Украина/Готель Україна (ul. Institutskaja 4/Ул. Институтская 4/Вул. Інститутська 4) mod sydøst er et flot eksempel på storladen sovjetisk arkitektur og byplanlægning. Hotellet ligger på netop det sted, hvor Kievs første højhus, Ginzberg Skyskraber/Небоскрёб Гинзбурга/Хмарочос Гінзбурга, lå fra byggestarten i 1910 til 2. Verdenskrigs ødelæggelser.

    Foran Hotel Ukraine kan man se en moderne glasfacade med en glaskuppel på toppen. Det er shoppingcentret Globus/Глобус, der ligger her på den attraktive plads i hjertet af Kiev.

    På hver sin side af Hotel Ukraine og Globus ligger henholdsvis Oktoberpaladset/Октябрьский дворец/Жовтневий палац (ul. Institutskaja 1/Ул. Институтская 1/Вул. Інститутська 1) og Det Nationale Musikakademi/Национальная музыкальная академия (ul. Arkhitektora Gorodetskogo 1/Улица Архитектора Городецкого 1/вул. Архiтектора Городецького 1), som er opkaldt efter den russiske komponist Tjajkovskij. Akademiet er arkitektonisk domineret af buer i stueetagen med en søjleprydet facade over indgangene. Det blev etableret i 1913 og ligger i en bygning fra 1880erne, der oprindeligt blev opført som Hotel Kontinental.

    Oktoberpaladset blev bygget 1838-1842, og indtil den russiske revolution i 1917 lå en uddannelsesinstitution for unge kvinder her. Efter revolutionen blev stedet indrettet til regeringskontorer, og blandt andet lå der også et kontor for den lokale cheka, der senere blev kendt som KGB. I dag er stedet et kultursted med koncertsal med videre.

    På pladsen kan man også se en mindre portbygning. Det er Ljadsk Port/Лядские ворота/Лядські ворота, som blev genopbygget i 2001 efter en af Kievs gamle byporte, der dog lå andetsteds i byen. På toppen af porten er en statue af ærkeenglen Mikael.

    Porten står mod pladsens nordvest og umiddelbart foran en glaskuppel som den ved Hotel Ukraine. Kuplen er den modsatte ende af centret Globus, der strækker sig under hele Uafhængighedspladsen. Pladsens nordvestlige del er omgivet af imposante og tillempet symmetriske bygninger; hovedsageligt i sovjetisk klassicisme fra Stalinæraens stil i de tidlige 1950ere.

    To kolossale bygninger dominerer mod nord og syd på denne del af pladsen, og mellem den ligger fem mindre bygninger i samme stil i en halvbue. Af de store bygninger kan man se Kiev Hovedpostkontor/Киевский Главпочтамт/Київський Головпоштамт mod syd og den nyere Fagforeningsbygningen/Дом профсоюзов Украины/Будинок профспілок України mod nord. Fagforeningsbygningen blev opført 1976-1980, og huset er kendetegnet ved det 24 meter høje tårn, der er prydet af et ur. Oprindeligt skulle denne bygning være en stilmæssigt identisk med posthusbygningen overfor, som blev opført i årene 1952-1957. På posthusgrunden lå tidligere gaden Khreshchatiks første stenhus; det blev opført i 1797 og saneret efter 2. Verdenskrig.

    Uafhængighedspladsen har gennem de seneste årtier været samlingssted for forskellige demonstrationer, og den var stedet, hvor større demonstrationer kom til at skrive sig ind i landets historie som arnestedet til de uroligheder, der startede omkring årsskiftet 2013/2014.

     

    Ukraines Nationalopera
    Национальная опера Украины
    Національна опера України

    Dette teater er med sin grundlæggelse i 1867 Ukraines ældste musikteater. Den nuværende teaterbygning blev opført af Victor Shreter, der var arkitekt fra Sankt Petersborg. Stilen er fornem nyrenæssance, og opførelsen startede i 1896, hvor et tidligere teater brændte. Bygningen og derved teatret blev indviet i 1901. Teatret blev restaureret i 1980erne, og det smukke interiør er både originalt og meget velholdt.

     

    Poshtova Square, Kiev

    Postpladsen
    Почтовая площадь
    Поштова площа

    Postpladsen er en plads ved floden Dnepr, og den er en af de ældste pladser i den ukrainske hovedstad; der er ved udgravninger fundet effekter, der går tilbage til 300-tallet. Pladsen er opkaldt efter bydelen Podols posthus, der blev åbnet her i 1846. Posthuset ligger her stadig, men det anvendes ikke længere som posthus; det er nu indrettet som galleri.

    Umiddelbart sydøst for det gamle posthus kan man se Kristi Fødselskirke/Церковь Рождества Христова/Церква Різдва Христового. Den smukke kirke blev opført i 2003 efter design af den originale kirke på stedet, som blev bygget 1810-1814 af A. Mellenski. Denne kirke var blevet nedrevet i 1930erne.

    Pladsen ligger ved Dnepr-floden og Kievs flodstation, hvor krydstogtsskibe anløber byen. Bygningen kan se mod nordøst på pladsen.

     

    Parken for Evig Hæder
    Парк Вечной Славы
    Парк Вічної Слави

    Dette er en mindepark, der er anlagt på de grønne skrænter mellem Kievs centurm og floden Dnepr. Det er en stort anlagt park fra Ukraines sovjetiske tid, og der er flere seværdigheder og monumenter i den.

    Historisk var parken et slags haveanlæg, der voksede til en almindelig park. Det var i 1956, de sovjetiske myndigheder besluttede at etableret området som minde for de mange faldne under Den Store Fædrelandskrig, som 2. Verdenskrig hedder i Rusland.

    Parken blev anlagt med en alle for helte, der udmærkede sig under kampene; blandt andet blev tolv personer stedt til hvile, som havde status af Sovjetunionens helte. En evig flamme for den ukendte soldat blev også anlagt.

    Efter den ukrainske selvstændighed i 1991 blev parken i 2007 besluttet udvidet med et anlæg til minde om den ukrainske hungersnød med navnet holodomor, som kostede flere millioner mennesker livet.

     

    Vydubychkij Kloster
    Выдубицкий монастырь
    Видубицький чоловічий монастир

    Dette er et af Kievs gamle klostre; stedet blev grundlagt i 1070erne af Vsevolod I af Kiev. Vsevolods søn, Vladimir II, kom til at være årsag til klostrets navn, hvilket skyldes en gammel overlevering.

    Ifølge historien beordrede Vladimir figurer af den hedenske tordengud Perun og andre guder smidt i floden Dnepr. Det fik nogle af byens indbyggere til at gå langs floden og bede til guderne om genopstandelse fra vandet; og denne svømmen op igen gav navn til kvarteret og til klostret.

    Man kommer først til klostrets klokketårn og derefter til den centrale Sankt Jørgen Kirke/Георгиевский собор/Георгіївський собор. Denne kirke med sine fine kupler og spir blev bygget fra 1696 til færdiggørelsen i 1701, hvor kirken blev indviet af metropolitten. Sankt Jørgen Kirke var kendetegnet ved et fornemt barokinteriør.

    Blandt klostrets fine bygninger finder man også klosterkirken Sankt Mikael Kirke/Михайловский собор/Михайлівський собор længst mod øst. Den blev opført på initiativ af Vsevolod I, men ændret væsentligt senere. Den nuværende kirke er et resultat af en ombygning i årene 1767-1769, som gav den fine opførelse et design i ukrainsk barok.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Kiev her.

Ture fra byen

    Tjernobyl Pripjat

    Tjernobyl
    Чернобыль
    Чорнобиль

    Nord for Kiev ligger atomkraftværket Tjernobyl, hvor en kolossal ulykke indtraf den 26. april 1986. Efterfølgende blev den eksploderede reaktorkerne 4 indesluttet i en stor betonsarkofag.

    Turistbureauer i Kiev arrangerer dagture fra Kiev til Tjernobyl-området, hvor man kan se selve atomkraftværket samt den forladte by Pripjat og andre dele af den evakuerede zone. Der skal normalt bookes i god tid i forvejen.

     

    Pirogovo Frilandsmuseum
    Музей народной архитектуры и быта Украины
    Музей народної архітектури та побуту України

    Syd for Kiev i den idylliske landsby Pirogovo ligger frilandsmuseet for det ukrainske folks arkitektur. Museet blev grundlagt i slutningen af 1960erne og åbnet i 1976. Det har gennem årene opbygget en stor samling af smukke bygninger fra landets historie. Flere end 200 bygninger kommer fra hele Ukraine og er blevet genopført på det 15 hektarer store museumsareal. Nogle bygninger er dog rekonstruktioner af tidligere tiders arkitektur.

    En del af Frilandsmuseets hensigt er at skildre livet i landsbyerne gennem tiden, og her er separate udstillinger for livet her i forrige århundreder og under Sovjetunionens nationale landbrugspolitik. På museet kan man også se traditionelt kunsthåndværk i den meget store etnografiske udstilling, og der serveres traditionel ukrainsk mad i restauranten.

     

    Tjernigov

    Tjernigov
    Чернигов
    Чернигив

    På Desna-flodens højre bred ligger det regionale centrum Tjernigov med sine 300.000 indbyggere. Tjernigov er en af Ukraines ældste byer, og allerede fra 900-tallet var den en del af Kiev-Rusland. Efter tatarernes ødelæggelse af byen i 1239 blev den en del af Storhertugdømmet Litauen, indtil Moskva erobrede området i 1503.

    Tjernigov er en meget grøn by, og den er særdeles smuk med de mange forgyldte kupler og tårne på storslåede byggerier fra Ruslands fortid. Seværdighederne er mange, og de ligger fortrinsvis i den gamle bydel.

    I byen kan man se det nationale historiske og kulturelle monument, Dytynets, der er et fæstningsværk fra 1100-tallet. Man kan også besøge Frelserkirken, der blev opført i 1030 i begyndelsen af den kristne russiske tid, og den er Ukraines ældste bevarede kirke. Stilen er byzantinsk, og kirken har fem kupler.

    Boris og Gleb-katedralen blev opført i 1123, og den er et fornemt eksempel på arkitekturen i den Kiev-russiske tid. Kirken er indrettet som museum, hvor man kan se mange genstande fra byens fortid.

    Tjernigov Kollegium blev etableret og bygget i 1700-1702 i ukrainsk barokstil og dekoreret med en række arkitektoniske detaljer. Kollegiet var en af områdets første verdslige højere uddannelsesinstitutioner.

    Katarina-kirken er bygget af Tjernigov-obersten Jakov Lizogub til minde om byens kosakhelte. Kirken er fra 1700-tallet og et smukt eksempel på den ukrainske barokstil. I området ved Desna-floden er der kosakkanoner fra kirkens tid.

    Byens gamle historie og betydning ses også i flere klosterbyggerier. Både Eletskoklostret og Treenighedsklostret med Antonius-hulerne er grundlagt i 1000-tallet og er gennem de følgende mange århundreder løbende udbygget.

    Den gamle bydel er en spadseretur værd. Man kan opleve den smukke verdslige arkitektur fra 1600-1800-tallet ved blandt andet Jakov Lizogubs hus, ærkebispens hus og guvernørboligen.

     

    Kanev
    Канев
    Канив

    Kanev er en af Ukraines gamle byer, og på Kanevs Tarasova-bjerg ligger den store ukrainske lyriker og kunstner Tara Shevtjenko begravet. Området er i dag et stort mindeområde; det blev anlagt som sådan i 1923.

    Stedet har siden været et pilgrimssted for både den progressive intelligentsia og øvrige besøgende. I 1939 blev monumentet for Shevtjenko opført, og museet viser kunstnerens historie, værker samt en del personlige genstande.

    Derudover er Kanev også hjemsted for vandkraft gennem værker for enden af det 162 kilometer Kanev Reservoir/Каневское водохранилище/Канівське водосховище, som er en op til 5 kilometer bred opdæmning af floden Dnepr i området syd for Kiev.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

    City Center

    Kreschatik/Крещатик

     

    Globus

    Majdan Nezavisimosti/Майдан Независимости

     

    Mandarin Plaza

    ul. Bassejnaja/ул. Бассейная

     

    Metrograd

    pl. Bessarabskaja/пл. Бессарабска

     

    Ukraine

    Pl. Peremogi/Пл. Перемоги

     

    Indkøbsgader

    Kreschatik/Крещатик, Majdan Nezavisimosti/Майдан Независимости

Med børn

    Cirkus

    Cirkus/Цирк
    pl. Peremogi/пл. Перемоги

     

    Flymuseum

    Gosudarstvennyj Muzej Aviatsii/Государственный музей авиации/Державний музей авіації
    Medovaja 1/ул. Медовая 1,
    avia-museum.org.ua

     

    Svømmepark

    Hidropark/Гидропарк
    Trukhanov Ostrov/Труханов остров

     

    Dukketeater

    Kievskij Gorodskoj Teatr Kukol/Киевский Городской театр кукол
    ul. Miropolskaja 1/ул. Миропольская 1 & ul. Lunacharskogo 1b/ул. Луначарского 1b

     

    Zoologisk have

    Kievskij Zoopark/Киевский зоопарк
    Prospekt Pobedy 32/пр. Победы 32
    zoo.kiev.ua

     

    Planetarium

    Kievskij Planetarij/Киевский планетарий/Київський планетарій
    ul. Bolshaja Vasilkovskaja 57-3/ул. Большая Васильковская 57-3
    planet.org.ua

     

    Sporvogne

    Muzej Tramvaev/Музей трамваев
    ul. Filatova/ул. Филатова
    mashke.org/kievtram

     

    Voksmuseum

    Muzej Voskovykh Figur/Музей восковых фигур
    ul. Khmelnitskogo/ ул. Хмельницкого

     

    Strande

    Trukhanov Ostrov/Труханов остров

Gode links
Historisk overblik

    Byen grundlægges

    Kievs historie startede med de første bosættelser i området i 300-600-tallene, og selve byen menes at være grundlagt i 482. Forskellige folkeslag dominerede området ved Dnepr-floden, indtil skandinaver kom sejlende ad floderne og samlede området under et styre.

    Skandinaverne, der blev kaldet rus, indtog Kiev-området i 882 under Oleg fra Novgorod. De gjorde stedet til den by, der i løbet af de kommende 200 år gjorde Kiev til den dominerende politiske magt i det tidlige Kiev-Rusland, der strakte sig mellem Volga, Donau og Østersøområdet.

     

    Det kristne Kiev

    Kiev-Ruslands storfyrst Vladimir I kristnede landet i 988. Det skete under indflydelse fra Konstantinopel, og konkret fandt kristningen sted under en masseceremoni ved Dnepr, hvor byen så at sige gik samlet over til kristendommen.

    Kristningen blev begyndelsen til den politiske og kulturelle udvikling, der prægede byen i de følgende århundreder, hvor en del af byens kirker og klostre blev etableret.

     

    Nyt fyrstendømme

    Kiev-Rusland blev opdelt med begyndelsen af 1100-tallet, og flere stater opstod. Det gjaldt blandt andet Kiev som nyt fyrstendomme, der eksisterede i perioden 1132-1471.

    Allerede i sidste halvdel af 1100-tallet skilte flere byer sig dog ud fra Kiev, og fyrstendømmet led et stort nederlag med mongolernes hærgen og invasion i 1240. Store ødelæggelser gjorde, at Kiev formelt kom til at høre under Vladimir-Suzdal. I 1362 blev Kiev underlagt storhertugdømmet Litauen, så byen var ikke selvstændig gennem disse århundreder.

    Kiev og det ukrainske område blev ramt af hungersnød og militære ødelæggelser, og gennem 1400-tallet omkom en stor del af befolkningen. Tomrummet tiltrak specielt en del kosakker, der etablerede en stat omkring Kiev, der dog var underlagt først Polen og siden Rusland.

     

    Polakker, kosakker og russere

    I 1569 blev Polen-Litauen dannet, og ved den lejlighed blev Kiev underlagt Kongeriget Polen. Det var en tid, hvor polakkerne katolske tro blev den dominerende, hvorved Kievs religiøse status steg som centrum for ortodoks tro under Polen. I 1600-tallet blev dette styrket med metropolitten Peter Mogila, der istandsatte Kievs ortodokse kirker og klostre.

    I 1648 gik Bogdan Khmelnytskijs kosakker ind i Kiev og etablerede det kosakkiske hetmanat. Polakkerne svarede igen, og kosakkerne søgte støtte hos den russiske zar mod Polen. Rusland var en stigende magtfaktor og kom til at dominere Kiev og regionen de kommende århundreder.

    I 1667 blev Kiev russisk for en periode med Andrusovo-traktaten. Traktaten mellem Rusland og Polen-Litauen medførte store territoriale tab for det polsk-litauiske rige. Med en endelig fred i 1686 blev Kiev russisk.

    De næste århundreder var Kiev og det ukrainske område en integreret del af det stadigt voksende zarrige under ledelse af zaren i først Moskva og siden 1703 Sankt Petersborg. Ruslands ekspansion medførte blandt andet en etablering af det nuværende ukrainske område, hvor osmannerne fra Istanbul ellers havde regeret langs Sortehavet siden begyndelsen af 1500-tallet.

     

    Barokkens Kiev

    Zarernes og Ruslands påvirkning af Kiev som en del af det russiske rige kom til at være tydelig både politisk og kulturelt. Rent fysisk kom denne epoke blandt andet til at sætte arkitektonisk præg gennem zarernes byggerier og den ukrainske barok, der fortsat ses mange steder i gadebilledet.

    Blandt de kendteste opførelser var hofarkitekten Bartolomeo Rastrellis værker i byen. Zarina Elisabeth ønskede i 1700-tallet at anlægge en residens i Kiev, og hun lod Mariinskij-paladset bygge sammen med Sankt Andreas Kirke, der står i storslået barok. Denne stil ses i stor stil i den daværende hovedstad, Sankt Petersborg.

     

    1800-tallet til revolutionen

    I 1800-tallet indtraf en øget ukrainsk nationalisme under påvirkning af en kulturel opblomstring og begyndende industrialisering. Denne kom specielt til udtryk i kulturlivet, men Kiev generelle udvikling gav også næring til ønske om øget selvstyre.

    De politiske spændinger var som i den øvrige del af Rusland stigende i begyndelsen af 1900-tallet. Den russiske revolution i 1917 bragte århundreders zarstyre til fald, og de kommunistiske bolsjevikker overtog magten.

    I perioden omkring den russiske revolution blev der dannet forskellige politiske fraktioner, der agiterede for dannelsen af et selvstændigt Ukraine. Ingen af grupperingerne opnåede dog den tilslutning, der kunne gøre sagen national.

    I stedet udbrød der også her borgerkrig, hvor mange forskellige militære enheder bekæmpede hinanden og skiftevis indtog byens magtbaser.

    Efter opslidende kampe, der også involverede sovjetiske styrker, polske og forskellige etniske ukrainske befolkningsgrupper, tilfaldt de vestlige områder af Ukraine Polen. Den øvrige del, herunder Kiev, blev en del af Sovjetunionen i 1922.

     

    2. Verdenskrig og Sovjetunionen

    Under Sovjetrunionen blev Kharkov udpeget som ukrainsk hovedstad. Kharkov var en stor industriby, hvis væsentlighed blev øget på bekostning af Kievs i disse år. Kiev var dog også en industriby i udvikling, og byen blev i 1934 ny hovedstad i stedet for Kharkov.

    Med status som hovedstad skulle Kievs udbygges med mange nye administrationsbygninger, og storladne sovjetiske byggerier blev enten planlagt eller realiseret mange steder i byen. Samtidig rev myndighederne mange kirker og klostre ned; delvist for at give plads til regeringsbygninger.

    I 1930erne blev Kiev og Ukraine desuden ramt af stor hungersnød, der kostede millioner livet. Det var også en tid, hvor bolsjevikker slog ned på nationalisme, der ikke måtte gå forud for unionens bedste.

    Under Den Store Fædrelandskrig, som 2. Verdenskrig kaldes i Rusland, blev store dele af Kiev ødelagt under Tysklands 72 dage lange angreb og belejring, hvor byens befolkning og den sovjetiske hær forsvarede sig i hårde kampe.

    I november 1943 overvandt den Røde Hær tyskerne. Der mentes i alt at være omkommet omkring 200.000 i Kiev og i alt 6 millioner ukrainere under kampene mod de tyske hære.

    Efter 2. Verdenskrig blev Kiev genopført. Den centrale Kreschatik-boulevard var totalt ødelagt, og her ses i dag efterkrigstidens storladne sovjetiske arkitektur. Mange gamle bygninger gik tabt, men det gav plads for nybyggerier og mange nye indbyggere.

    Store nye bolig- og industriområder blev opført, og byen voksede. Byggeriet af et stort kollektivt trafiksystem blev igangsat. Den første metrolinje blev påbegyndt 1949 og åbnet i 1960.

    Ukraine var gennem de sidste år under Sovjetunionen påvirket af den store ulykke på atomkraftværket i Tjernobyl. Den kostede menneskeliv samt en evakuering af områderne nord for Tjernobyl, blandt andet af byen Pripjat tæt på den hviderussiske grænse.

     

    Det selvstændige Ukraine

    Ved Sovjetunionens opløsning i 1991 erklærede Ukraine sig uafhængigt, og der blev afholdt valg til det nye præsidentembede i den nye stats hovedstad. Kiev blev således hovedstad i et selvstændigt Ukraine, og den er i dag Ukraines største by, politiske magtcentrum og samtidigt landets kulturelle og økonomiske centrum.

    I 2012 var Kiev i verdens fokus som spillested for finalen ved Europamesterskaberne i fodbold, som det år blev holdt i Polen og Ukraine. Årene efter var det helt anderledes begivenheder, der bragte Kiev i verdens medier; fra november 2013 til begyndelsen af 2014 var der demonstrationer på Kievs centrale plads. I kølvandet på demonstrationerne fik Ukraine ny præsident, og halvøen Krim blev genforenet med Rusland.