Se på kortet
København, Denmark
Læs om byen
København er Danmarks hovedstad, hvor seværdighederne er mange og afstandene små. København er også den største by i Skandinavien og centrum i Øresundsregionen, som har udviklet sig hastigt i Danmark og Sverige siden Øresundsbroens åbning i år 2000.
Københavns middelalderprofil med de mange smukke tårne er uforglemmelig, og en spadseretur eller sejlads gennem byen er meget stemningsfuld og et must under et besøg. Gå også gennem de små gader og stræder, der tit giver overraskende kig til de kendte og nye seværdigheder.
Tivoli, Nyhavn og Den Lille Havfrue vil være på de fleste turisters plan, men her er også meget andet som fx det politiske Christiansborg Slot, det kongelige Amalienborg Slot og smukke kirker med Marmorkirken, Københavns Domkirke og Helligåndskirken som nogle af de mest kendte.
Gastronomisk, kulturelt og hvad angår shopping byder København på en række gode oplevelser. Besøg fx Statens Museum for Kunst, Rosenborg og Glyptoteket og nyd en afslappende vandretur med cafeer og shopping på Strøget.
Topseværdigheder
Rosenborg Slot
Rosenborg Slot er et lystslot, som kong Christian IV byggede 1606-1634 på dette sted, der i samtiden lå udenfor byens volde og derved nærmest på landet til trods for nærheden til den danske hovedstad.
Slottet er opført i nederlandsk renæssance og hører til blandt Københavns fornemste bygningsværker. Christian IV satte stor pris på at være på Rosenborg, som han ofte anvendte som residens, når han var i København. Det var også her, Christian IV døde i 1648. Efter hans død overgik slottet til kong Frederik III og dronning Sophie Amalie. Rosenborg forblev derefter kongelig residens indtil starten af 1700-tallet, og Frederik IV var den sidste konge, som brugte slottet til beboelse.
I 1700-tallet blev der samlet en del kongelige effekter på slottet, og med branden i 1794 på Christiansborg blev denne brug forstærket, og så småt fremkom ideen om at omdanne slottet til et museum. Siden 1838 har slottet været museum, hvor man kunne se interiør og royal historie. Rosenborg Slot er også hjemsted for de enestående Rosenborg-samlinger, der ud over blandt andet malerier og porcelæn indeholder Danmarks kronjuveler og kronregalier.
Man kan opleve de fine samlinger rundt omkring på slottet, og i kælderen ligger Skatkammeret, som åbnede i 1975. Her kan man blandt mange effekter se kong Christian IIIs rigssværd, Christian IVs Hosebåndsorden og hans krone fra 1596, Kongeloven, enevoldskronen og de danske kronjuveler.
På de øvrige etager ses mange af Rosenborg Slots fine indretning og indbo. Et sted af særlig interesse er Riddersalen på 2. sal. Den stod færdig i 1624 som slottets sidst indrettede rum, og her kan man fx se kong Christian Vs tolv gobeliner fra 1690erne visende kongens sejre under Skånske Krig i årene 1675-1679 og tronstole; blandt andet den hvori de enevældige konger blev salvet.
Nationalmuseet
Nationalmuseet er Danmarks statslige, kulturhistoriske hovedmuseum, og starten på dets var Det Kongelige Kunstkammer, der blev grundlagt af kong Frederik III i midten af 1600-tallet.
Museets samlinger er så fine og righoldige, at man fx kan udvælge enkelte emner ved et besøg; det kan være Danmarks oldtid eller epoker fra landets øvrige historie. Her er antikviteter, etnografiske samlinger, mønter og meget mere, ja stort set alt hvad hjertet kan begære af museumsgenstande, og der er også samlinger fra udlandet.
Blandt museets højdepunkter er kopierne af Guldhornene fra 400-tallets germanske jernalder, Solvognen fra omkring år 1350 f.Kr. og derved bronzealderen, Gundestrupkarret fra romersk jernalder omkring Jesu fødsel og bronzealderpigen Egtvedpigen, der blev lagt i en gravhøj for omkring 3.300 år siden.
En del effekter er tematisk indrettet i hovedbygningen, Prinsens Palæ, og i andre bygninger rundt omkring i København. Det gælder fx det interessante klunkehjem fra omkring år 1900 på Frederiksholms Kanal, Frilandsmuseet i Sorgenfri og Frihedsmuseet ved Kastellet.
Prinsens Palæ er opført 1743-1744 som residens for kronprins Frederik, den senere kong Frederik V. Staten overtog bygningen i 1849, og siden 1892 har Nationalmuseet ligger her. Prinsens Palæ er en fornem rokokobygning i fransk stil.
Ny Carlsberg Glyptotek
Ny Carlsberg Glyptotek, til dagligt kaldet Glyptoteket, er et af Københavns førende museer. Det er opført i 1897-1906 af Carlsbergs brygger Jacobsen til at rumme hans private kunstsamling.
Glyptoteket rummer en antik samling af blandt andet mumier, sarkofager, skulpturer, græske og romerske portrætter samt den største samling etruskisk kunst udenfor Italien. Den nyere samling indeholder malerkunst fra den danske guldalder og værker af fx Vincent van Gogh, Paul Gauguin og Claude Monet.
Selve museumsbygningen er også meget interessant. Den centrale, subtropiske vinterhave er en smuk oase med mange skulpturer, og Hack Kampmanns festsal i græsk stil er en imponerende oplevelse. I kælderetagen ligger mumieafdelingen, der er bygget som en tur til det gamle Egyptens pyramider og gravkamre.
Set udefra er den primære facade opført med inspiration fra venetiansk renæssance med en triumfbuelignende portal, mens bagsiden af bygningen er bygget med ligheder fra mausoleet i Halikarnassos, der hører til den antikke verdens syv vidundere.
Børsen
Børsen eller Københavns børsbygning blev opført af kong Christian IV i 1619-1640 som en stor markedshal. Bygningen blev overdådigt udsmykket i renæssancestil med det betagende dragespir centralt placeret på taget. Dragespiret, der når 56 meter i højden og består af fire snoede drager, stod færdigt i 1625, mens den østlige gavl blev færdig som den sidste del af bygningen i 1640.
Børsen måler 128 meter i længden og 21 meter i bredden, og efter dens funktion som marked har den lagt gulve til flere forskellige ting. I 1857 blev bygningen erhvervet af Grosserer-Societetet for 70.000 rigsdaler. I skødet stod der, at societetet skulle sikre bygningens udseende under Statens tilsyn, og derved blev Børsen reelt den første fredede bygning i landet. Senere kom Børsen frem til 1974 til at huse Københavns Fondsbørs.
En detalje er, at Børsen flager med splitflag, hvilket ikke er normalt for privatejede bygninger. Dette skyldes Børsens historie; Grosserer-Societetet købte huset direkte af kongen, og de overtog rettet til splitflagning.
Børsen blev hærget af en stor brand den 16. april 2024, hvor det berømte dragespir gik til grunde efter kort tids brand. Derfor kan den storslåede bygning ikke ses, før en genopbygning har fundet sted.
Christiansborg Slot
Biskop Absalon grundlagde København med sin borg på netop det sted, hvor Christiansborg Slot ligger i dag. Borgen blev efterhånden udvidet, og det blev til Københavns Slot, der gennem århundreder var kongens residens og forløberen til Christiansborg Slot.
Christian VI besluttede at rive Københavns Slot ned og bygge et nyt, der skulle hedde Christiansborg. Københavns Slot blev revet ned 1731, og to år senere lagde kongen grundstenen til det nye slot. I 1794 brændte slottet, og derefter blev det andet Christiansborg bygget, det var i samme stil som den nuværende slotskirke. Også det andet slot brændte, det var i 1884.
Det nuværende, imponerende slot er opført i 1907-1928 efter Thorvald Jørgensens tegninger. Tårnet er et centralt element og når en højde på 103 meter højt, hvilket gør det til Københavns højeste tårn. I tårnet er en af hovedstadens mest velbeliggende restauranter åben for besøg med en fornem udsigt.
Bag slottet ses de gamle ridebaner og Nicolai Eigtveds pavilloner ud mod Marmorbroen, der er opført af Eigtved i 1733-1745 og derved fra det første Christiansborg.
Foran slottet står Bissens rytterstatue af kong Frederik VIII, og i Slotsgården en statue af kong Christian IX. Under slottet ses rester af biskop Absalons første borg, og i ridebaneanlæggene kan man se Hofteatret fra 1766, der nu er Teatermuseum, og de Kongelige Stalde og Kareter med blandt andet køretøjer tilbage fra 1770.
Christiansborg Slot blev oprindeligt bygget som kongelig residens, men i dag rummer slottet det danske parlament, Folketinget, ministerielle funktioner og kongelige repræsentationslokaler. Der er adgang til en stor del af Christiansborg, herunder til Folketinget, hvor man kan følge de politiske diskussioner.
Thorvaldsens Museum
Thorvaldsens Museum er opført i 1839-1848 efter Thorvald Bindesbølls tegninger; stilen er dansk klassicisme. Museet rummer den verdensberømte billedhugger Bertel Thorvaldsens værker og samling af blandt andet oldsager, som han donerede til København i 1838. Hans egne værker er for en stor dels vedkommende de originale modeller i gips, som udgjorde grundlaget for senere støbninger.
Frisen på museets facade skildrer Thorvaldsens hjemkomst fra Rom i 1838; det var et sted, han havde arbejdet gennem 40 år. I museets gård står Thorvaldsens kiste.
Rundetårn
Bygningerne Rundetårn og Trinitatis Kirke blev bygget under kong Christian IV. Byggeriet af komplekset startede i 1637, og tårnet stod færdigt i 1642, mens kirken først kunne indvies i 1656. Rundetårn blev opført som observatorium, og dets officielle navn var Regium Stellæburgum Hafniense.
Det karakteristiske tårn er et af Københavns vartegn og er særligt kendt for den 209 meter lange sneglegang, der leder fra gadeniveau til udsigtsplatformen på toppen i 35 meters højde. Tårnets funktioner var dels som observatorium og dels som adgang til universitetsbiblioteket, der blev indrettet på øverste etage af Trinitatis Kirke. I 1716 besøgte den russiske zar Peter den Store København, og under sit besøg red han til toppen af Rundetårn. Hans hustru Katarina kørte i karet.
Vor Frue Kirke
Den 60 meter høje og 83 meter lange Vor Frue Kirke er domkirke i Københavns Stift og således hovedkirken i den danske hovedstad.
Den nuværende kirke er bygget i klassicistisk stil af Christian Frederik Hansen i perioden 1817-1829, men allerede i 1185 nævntes der en kirke på dette sted. På det tidspunkt stod bygningen i Jomfru Marias navn, men indvielsen fandt dog først sted omkring år 1200. Formelt var kirken kollegiatkirke til Roskilde Domkirke.
Selv om byen synes flad, var dette sted det højeste i datidens København. Her tronede den første kirke til en så ødelæggende brand i 1314, at en ny kirke måtte opføres. Den anden kirke brændte blev ødelagt under Københavns brand i 1728, hvor kirkens spir faldt ned og medvirkede til store skader. En tredje kirke med et 120 meter højt kobberspir kunne indvies i 1738.
Denne udgave af Vor Frue Kirke fik dog en kort levetid. Kirken brændte igen i 1807, da englænderne overfaldt og terrorbombarderede det neutrale København og skød efter kirkens spir, der var byens højeste. Efter en fuldtræffer brød spiret i brand og faldt ned over selve kirkebygningen.
Nybygningen og derved den nuværende kirke blev bygget med delvis brug af murværk og tårnet fra den tidligere kirke. Stilen var datidens moderne klassicisme med tydelig inspiration fra græsk-romerske byggerier, og kong Frederik VI lagde grundstenen. Vor Frue Kirke fik status af domkirke for rigets hovedstad i 1924.
Indvendigt er kirken meget stilren og med Bertel Thorvaldsens figurer som den dominerende udsmykning. Kunstnerens berømte Kristusfigur er alterstatue, og de tolv apostle står langs skibets vægge. Også døbefonten er Bertel Thorvaldsens værk.
Blandt de historiske kongelige begivenheder, der har fundet sted i kirken, er dronning Margrethe Is bryllup med den norske kong Håkon i 1363, kroningen af Christian IV i 1596 og vielsen af kronprins Frederik og australske Mary Donaldson i 2004. Af begravelser kan nævnes H.C. Andersens og Søren Kirkegaards, der skete fra Vor Frue Kirke. Begge ligger begravet på Assistens Kirkegård i København.
Nyhavn
Gaden med kanalen Nyhavns hyggelige atmosfære er meget berømt og tiltrækker altid mange københavnere og turister. Det er et must under et besøg i byen og står som et velkendt vartegn fra mange fotografier fra den danske hovedstad.
Nyhavn er anlagt under kong Christian V fra 1670 og indviet under navnet Nyhavnskanalen. En tilsvarende kanal var tiltænkt at blive gravet på parallelle Sankt Annæ Plads, men denne plan blev ikke realiseret, og derved står Nyhavn som en unik del af centrum.
De mange borgerhuse langs kanalen er for manges vedkommende opført i Nyhavns ungdom, og på flere af dem står årstal for opførelsen. Det ældste hus har nummer 9 og er fra 1661; derved er det ældre end selve kanalen.
Nyhavn var i mange år et havnemiljø med knejper, sømandsstemning og glædespiger, men nu er stemningen hyggelig og med adgang for alle. I Nyhavn ligger barer og restauranter på stribe, og langs kanalen ligger gamle smukke træskibe.
Eventyrforfatteren H.C. Andersen holdt meget af gadens atmosfære, og han boede her af flere omgange, det var i opgangene med numrene 18, 20 og 67.
Frederiks Kirke
Marmorkirken
Som en del af oldenborgernes 300 års jubilæum på tronen ville man opføre en monumental kirke i den nye bydel Frederiksstaden. Den skulle ligge for enden af den primære tværakse.
Grundstenen til Frederiks Kirke, der ofte blot kaldes Marmorkirken, blev lagt af kong Frederik V i 1749, men der skulle gå lang tid, før kirken kunne indvies. Kirken er opført fra 1749, og det var Nicolai Eigtved, der var arkitekt indtil sin død i 1754. Franske Nicolas-Henri Jardin kom til projektet i 1756, og hans reviderede planer var et storslået byggeri, der ville blive væsentligt større end den senere færdiggjorte kirke. Få år efter Frederik Vs død i 1766 blev byggeriet dog stoppet.
I over hundrede år stod Marmorkirken som en aldrig færdigbygget ruin med søjlestumper og en varierende byggehøjde. Den stemningsfulde, men også triste status stoppede, da finansmanden C.F. Tietgen købte kirken og de omkringliggende grunde i 1874. Fra 1849 havde det været statens og ikke kongens ejendom. Som betingelse for købet måtte Tietgen færdiggøre kirken.
I 1877 gik byggeriet i gang igen, og kirken blev indviet i 1894. Det var arkitekten Ferdinand Meldahl, der stod for hovedparten af byggeriet, som han justerende i forhold til Jardins design. Det medførte, at sidetårne blev sløjfet, højden blev reduceret, og at søjleindgangene blev gjort mindre eller helt bortfaldet.
Kirkens stil er italiensk barok, og den imponerende kuppel er med sit spænd på 31 meter Europas tredjestørste. Rundt om kirken står en række statuer, der forestiller kirkelige danske personligheder. Blandt dem finder man Ansgar, der også kaldes Nordens Apostel, digterpræsten N.F.S. Grundtvig og Kirkegaard.
Indenfor i kirken kan man opleve et stort og smukt kirkerum, hvis loft en delt i tolv felter, der hver er prydet af et maleri af en af Jesu disciple. Man kan også tage turen op i kuplen, der dels giver et spændende kig på mange af kirkens detaljer og dels byder på en fin udsigt over Københavns tage.
Statens Museum for Kunst
Statens Museum for Kunst er Danmarks nationalgalleri, og det indeholder dansk og international kunst fra 1300-tallet til i dag. Her kan man opleve en fornem samling fra den danske guldalder, og i den ældre samling ses blandt andet værker af Rembrandt, Frans Hals og Rubens og i den moderne af Picasso, Edvard Munch og Matisse.
Museets samlinger går tilbage til Det Kongelige Kunstkammer, der blev etableret i midten af 1600-tallet af kong Frederik III. Kunstkammeret blev opløst i 1825, hvor dets effekter blev delt på flere nye museer; et af dem var det nyoprettede Statens Museum for Kunst.
Malerisamlingen hang på Christiansborg Slot, og den blev reddet ved slotsbranden i 1884. Branden gjorde samlingen hjemløs, hvorved et nyt museum skulle opføres. Statens Museum for Kunsts pompøse museumsbygning blev herefter opført i årene 1889-1896 efter arkitekten Vilhelm Dahlerups tegninger. Inspirationen er italiensk renæssance. Bag museet blev en moderne tilbygning opført 1998.
Museet ligger i parken Østre Anlæg, der er en af resterne fra Københavns historiske voldanlæg med bastioner og voldgrave. Museets plads udgjorde tidligere Peucklers Bastion. I Østre Anlæg kan man også se Danmarksmonumentet, der oprindeligt stod foran Statens Museum for Kunst. Monumentet blev stillet op i 1892 som minde om kong Christian IX og dronning Louises guldbryllup, og det viser symbolsk Mor Danmark med skjold og guldhorn.
Den Lille Havfrue
Den verdensberømte Lille Havfrue er en skulptur udført af Edvard Eriksen i 1913. Den blev produceret som illustration af H.C. Andersens eventyr, Den Lille Havfrue, og havfruen sidder på en sten i vandkanten ved indsejlingen til Københavns Havn.
Skulpturen blev givet som gave til København af brygger Carl Jacobsen, og den har siden indvielsen været en af byens mest kendte og populære turistattraktioner. I 2010 blev havfruen bragt til verdensudstillingen Expo i kinesiske Shanghai, hvor den tilbragte et halvt år.
Kastellet
Kastellet er et enestående velbevaret fæstningsanlæg, der er grundlagt 1624 af kong Christian IV som Sankt Annæ Skanse. Skansen blev bygget som en del af Københavns volde, der omsluttede bykernen. Kong Frederik III færdiggjorde anlægget, der officielt blev navngivet Citadellet Frederikshavn.
Kastellet er bygget som et citadel med fem bastioner og en voldgrav, hvoraf alt fortsat er at se. Kastellet er i dag stadig kaserne, men hele anlægget er åbent for publikum, og det er en sand oase i Københavns centrum. Mange københavnere går ture her eller tager en løbetur på bastionerne.
Der er flere smukke bygningsværker indenfor Kastellets bastioner. Allerede fra afstand kan man se Kastelsmøllen, der er den eneste tilbageværende af Kastellets møller; der var en overgang en på hver bastion. Møllen er bygget som kornmølle i 1847, og den var i drift til 1903.
Af andre bygninger kan man se de smukke indgangsporte, mandskabsbygninger og Kastelskirken, der er opført 1703-1704. Kirken blev bygget som garnisonskirke, og i 1902 blev den også almindelig sognekirke. Udvendigt er Kastelskirken i enkel barok, og indvendigt kan man opleve et stringent og ganske uudsmykket kirkerum.
Overfor Kastelskirken kan man se Kommandantgården, der var embedsbolig for Kastellets kommandant. Huset er opført i barok i 1725, og det er i dag embedsbolig for den danske forsvarschef.
Amalienborg Slot
Amalienborg Slot er residens for den danske kongefamilie og har været det siden Christiansborgs brand i 1794.
Stedets bygningshistorie strækker sig dog tilbage til 1600-tallet, hvor dronning Sophie Amalie i 1660 erhvervede en del jord her, hvor hun i årene 1667-1673 lod lystslottet Sophie Amalienborg opføre. Slottet var bygget i barok stil som en stor italiensk villa med haveanlæg. Sophie Amalie døde på slottet i 1685, og stedet brændte i 1689. Det skete i forbindelse med en operaforestilling i en midlertidig bygning ved slottet, og her satte en olielampe ilden i gang.
Branden havde efterladt slottets kirke og have bevaret, og kong Christian V ville starte byggeriet af et større residensslot som afløser for det efterhånden gamle Københavns Slot. Planerne for et trefløjet slot blot dog ikke sat i gang og skrinlagt efter kongens død i 1699.
Der skulle gå til midten af 1700-tallet, før der igen skete noget på Sophie Amalies gamle haver. Med anlægget af Frederiksstaden skulle Frederiks Kirke og palæer omkring en plads på kirkens akse danner centrale elementer. De fire smukke palæer, der samlet udgør et af Europas fineste rokokoanlæg, blev således opført centralt i Frederiksstaden efter Nicolai Eigtveds plan fra 1749. Fire adelige familier modtog grundstykkerne mod at opføre palæerne efter netop Eigtveds plan, og derved blev det smukke kompleks realiseret.
Overhofmarskal grev Adam Gottlob Moltke, gehejmekonferensråd grev Christian Frederik von Levetzau, baron Joachim von Brockdorff og gehejmekonferensråd baron Severin Leopoldus Løvenskiold blev dem, der hver især igangsatte byggeriet af et palæ. Moltkes palæ stod færdigt som det første i 1754. I dag hedder de fire palæer Christian IXs Palæ (mod sydøst), Christian VIIs Palæ (mod sydvest), Christian VIIIs Palæ (mod nodvest) og Frederik VIIs Palæ (mod nordøst).
Da residensslottet Christiansborg brændte i 1794, blev arkitekten Caspar Frederik Harsdorf sat til at ombygge Amalienborg og forbinde kongens og kronprinsens palæer med den kolonnade, der siden har spændt over Amaliegade mod sydvest på Amalienborg Slotsplads. Ved denne ombygning blev palæernes mellembygninger desuden forhøjet.
Dronning Margrethe IIs residenspalæ er Christian IXs Palæ, mens kronprins Frederik og kronprinsesse Mary bor i Frederik VIIIs Palæ. Christian VIIs Palæ er gæste- og repræsentationspalæ, mens Christian VIIIs Palæ huser Amalienborgmuseet, der dækker kongefamilien i årene 1863-1972. Museet er en del af De Danske Kongers Kronologiske Samling, hvis øvrige del findes på Rosenborg Slot. Museet er en god og i øvrigt eneste mulighed for at se et af de smukke palæer indvendigt.
På Amalienborg Slotsplads står Jacques-François-Joseph Salys rytterstatue fra 1771 af Frederik V, der grundlagde Frederiksstaden. Statuen regnes blandt verdens fineste rytterstatuer. Oprindeligt var planen, at der skulle stå et stort barokmonument kronet af en rytterstatue, men dette nåede kun til at blive produceret som model.