Se på kortet
Köln, Germany
Læs om byen
Når man siger Köln, tænker de fleste på den majestætiske domkirke, der er et af verdens store kirkebyggerier, og som siden grundlæggelsen af været valfartskirke grundet relikvierne af Helligtrekonger. Kirken troner fortsat over byen som et af både Tysklands og Europas store byggerier, og alene den er hele turen værd.
Köln er samtidig også meget andet end domkirken. Med status som romersk koloni var der tidligt en by her, og levn fra den tid er stadig at se mange steder i byen og på museer. De romerske monumenter blander sig i dag med blandt andet Kölns talrige store kirker, der hovedsageligt stammer fra den romanske stilperiode, byportene fra middelaldermurene, hyggelige pladser og det moderne Köln.
Seværdigheder, museer, gastronomi og indkøb er i højsædet i Köln, og samtidigt er der en dejlig, afslappende stemning, der passer godt sammen med en kold Kölsch. Rhinen bugter sig langs bycentrum, og langs flodpromenaden er der altid gode muligheder for vandreture med udsigt til den gamle by, fx fra den grønne oase Rheinpark.
En tur i svævebane over Rhinen leder fra botaniske og zoologiske oplevelser i vest til badene ved de varme kilder i øst. Varme bade finder man flere steder og på flere hoteller i byen, og allerede romerne benyttede disse naturlige kilder i deres opbygning af byen. I dag er vandet en af mange grunde for et besøg.
Topseværdigheder
Köln Domkirke
Kölner Dom
Kölns Domkirke er en af verdens største kirker, by-ens vartegn, valfartssted, ærkebispesæde for den katolske kirke og optaget på UNESCO´s liste over verdensarv. Den er indviet til Sankt Peter og Jomfru Maria og hedder officielt Hohe Domkirche Sankt Peter und Maria.
I Köln Domkirke opbevares relikvier af de hellige tre konger. De kom hertil i 1164, hvor ærkebiskop Rainald von Dassel anskaffede dem. Relikvierne var vigtige for alle kristne og skulle være på et betydningsfuldt sted. Da Kölns daværende domkirke brændte i 1248, skulle en ny og stor kirke opføres, og det blev startskuddet til den nuværende bygning.
I 1322 blev den første del af kirken indviet, og den fungerede adskilt af en mur fra resten af byggeriet. Opførelsen fortsatte indtil 1473, hvor det videre arbejde blev sat i stå i næsten 400 år; visse arbejder fortsatte dog til 1560. På toppen af det ufærdige, sydlige tårn stod en kran, der kunne ses helt til 1800-tallet og stod som tegn på, at alt var stoppet på bygningens ydre. Indvendigt skete en smule indtil 1500-tallet.
I 1800-tallet kom stadig flere ønsker om at færdiggøre domkirken; ikke mindst efter fundet af de originale tegninger af den ufærdige facade. 1842 blev et selskab til indsamling af midler til formålet stiftet, og de fik skrabet hovedparten af pengene sammen. Den resterende del afsatte staten Preussen, der så domkirken som symbol på statens imødekommenhed de mange katolikker, der var kommet under Preussen efter Wienerkongressen i 1815.
Med moderne byggemetoder skred projektet hurtigt frem efter byggestarten i 1842. Klokkerne kunne installeres i 1870erne, og efter 632 års byggeri kunne kejser Wilhelm I se indvielsen af Tysklands største katedral i 1880.
Under 2. Verdenskrigs nærmest totale ødelæggelse af Köln blev domkirken ramt omkring 70 gange. Den klarede alle træfferne og stod ved krigens afslutning relativt intakt i ruinhoben, der omgav den.
De imponerende dimensioner er 157 meter i højden og en grundflade, der når 144x86 meter. Fra færdiggørelsen i 1880 og til byggeriet af Washington Monument i USA's hovedstad i 1884 var Kölns domkirke verdens højeste bygning. I dag overgås kirkespirenes højde kun af kirken i Ulm.
Man kan komme op i 98 meters højde til en observationsplatform, hvorfra der er et fornemt syn over byen og Rhinen. I kirken er det ikke mindst størrelsen, der imponerer; i navet er der fx 43 meter til loftet. Fra middelalderen byder koret og høj-alteret på ganske seværdige detaljer, og mest kendt er den forgyldte 1200-talssarkofag, der rummer relikvierne af Helligtrekonger. I kirken kan man også se Gerokorset/Gero-Kreuz, der er fra omkring 960.
Af domkirkens elleve klokker er de fire fra middelalderen. Den ældste er Trekongerklokken/Dreikönigenglocke, som blev støbt i 1418 og installeret i 1437. Den tungeste klokke er Sankt Peter Klokke/Sankt Petersglocke, der vejer 24 ton.
Romersk-Germansk Museum
Römisch-Germanisches Museum
Det romersk-germanske museum er bygget på stedet, hvor der i Kölns romerske tid lå en villa. Det udstiller både resterne af villaen og en række fund fra byen Colonia Claudia Ara Agrippinensium, der var forløberen til dagens Köln.
Man kan blandt andet se Dionysos-mosaikken/Dionysosmosaik, der er bevaret i stedets villa, der er fra 200-tallet. Her er også et bevaret stykke af den gamle, romerske havnegade i byen, buster, portaler og andre fund.
Hohenzollern Bro
Hohenzollernbrücke
Hohenzollernbroen blev opført over Rhinen i årene 1907-1911 som afløser for den tidligere Dombrücke. Den bestod oprindeligt af to parallelle jernbanebroer og en bilbro, men under genopbygningen efter 2. Verdenskrig blev kun jernbanebroerne genopført. Senere er en tredje banesektion kommet til, og yderst på begge sider er der gang- og cykelsektioner, så man kan nyde turen over floden uden at skulle tage toget. Broen er 409 meter lang og 29,5 meter bred.
Også under 2. Verdenskrig var broen trafikalt betydningsfuld, men til trods for flere angreb forblev den funktionsdygtig, indtil tyske ingeniørtroppen sprængte den i luften 6. marts 1945. Det skete i forbindelse med de allierede styrker fremrykning og indtagelse af Köln. I maj 1948 blev første del af broen genåbnet.
Wallraf-Richartz Museum
Wallraf-Richartz Museum er et fornemt kunstmuseum med samlinger fra middelalderen til 1900-tallet. Det blev grundlagt 1824, åbnet for publikum tre år senere og ligger i dag i en bygning fra 2001. Særligt samlingen af middelaldermalerier er verdensberømt, og så er her også et fint udvalg fra senere århundreder.
Museets navn kommer fra universitetsrektor Ferdinand Franz Wallraf, der efterlod en samling værker til byen ved sin død i 1824, og fra købmanden Johann Heinrich Richartz, der i 1851 donerede penge til en selvstændig museumsbygning.
Den bye bygning åbnede i 1861, og af repræsenterede kunstnere er fx Albrecht Dürer, Rubens, Rembrandt, van Dyck og Vincent van Gogh.
Köln Bymuseum
Kölnisches Stadtmuseum
Kölns bymuseum skildrer gennem tusindvis af effekter byens historie. Det åbnede i 1888 med første beliggenheder i byportene Hahnentorburg og Eigelsteintorburg. Siden 1958 har det ligget i det tidligere tøjhus, Zeughaus.
På museet er der mange faste temaer, man kan gå gennem, og der arrangeres også særudstillinger over særlige temaer i byens historie. Et fast tema er det politiske Köln, hvor der er fokus på tiden fra senmiddelalderen til 1900-tallets efterkrigstid.
Basilika Sankt Gereon
I 500-tallet blev der for første gang med sikkerhed indviet en kirkebygning på dette sted, hvor den imponerende, romanske Sankt Gereon Basilika nu ligger. Basilikaen er opført 1151-1227; delvist på den tidligere romerske mur omkring byen. I byggeriet kan man finde rester af en opførelse tilbage til 300-tallet, det menes dog, at kirkelig anvendelse først fandt sted fra det følgende århundrede. I alle tilfælde er kirken en af de ældste i Tyskland.
Udefra har kirken karakteristiske tvillingetårne og en tikantet kuppel med et grundmål på cirka 21x17 meter og en højde på 34 meter. Kuplen var den størst byggede i Europa i århundreder; indtil 1400-talsdomkirken i Firenze.
Indvendigt blev kirken i 1191 indrettet med altret Gereonsalter. Fra den tid kan man se vægmalerier, mens gulvet til dels prydes af Elmar Hillebrands fremstilling af dele af Sankt Gereons martyrium. Af særlig interesse er resterne fra den antikke bygning. Der er bevaret apsisser og dele af gulvmosaikker.