Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Košice er Slovakiets næststørste by og den regionale storby i landets østlige del. Det er en smuk by, der ligger ved floden Honrád og relativt tæt på både Polen, Ungarn og Ukraine. Den beliggende giver gode muligheder for spændende ture i området.

I centrum af Košice er der meget at se. Den velbevarede, gamle bydel er ganske stor og med fin variation i seværdighederne. Det er her, man bl.a. kan se Slovakiets største kirke, den gotiske Sankt Elisabeth Katedral, der står midt i byen.

En spadseretur ad gaden Hlavná ulica er et must under et besøg i Košice. Den går gennem hele centrum, og her ligger mange af byens smukke huse i art nouveau og andre stilarter. Her er der også flere kirker og et væld af dejlige caféer og spisesteder. En tur i sidegaderne er også en fin oplevelse.

Der er mange interessante ting at se omkring Košice, Byen Prešov ligger mod nord, og herfra er der ikke langt de gamle kirker på UNESCO’s verdensarvsliste og til de uforglemmeligt smukke Tatrabjerge på grænsen til Polen. En tur til Ungarn og Ukraine er også muligheder.

Topseværdigheder

    Kosice Cathedral

    Sankt Elisabeth Katedral
    Dóm svätej Alžbety

    Dóm svätej Alžbety er Košices mægtige katedral, der også er Slovakiets største kirke og en af de østligste gotiske katedraler i Europa. Kirken blev opført 1380-1508 og dedikeret Elisabeth af Thüringen, der også kendes som Elisabeth af Ungarn. Elisabeth blev født som ungarsk prinsesse og blev en af middelalderens mest afholdte helgener i Tyskland og Ungarn.

    Kirkens dimensioner er imponerende med en længde på 60 meter og en bredde på 39 meter. Det nordlige tårn når en højde på 59 meter, og overalt på katedralen er der mange smukke bygningsdetaljer, som man kan nyde både udvendigt og indvendigt. Katedralen har et layout, hvor midterskibet og sideskibe krydses på midten af et tværskib i samme højde og bredde som midterskibet, der tilsammen danner et græsk kors.

    Historisk menes det, at der allerede stod en kirke på dette sted i midten af 1000-tallet. Det var en romansk kirke, der senere blev udbygget i gotisk arkitektur. Denne første kirke brændte i 1380, og den begivenhed blev startskuddet til opførelsen af den nuværende katedral. Den blev opført ad flere faser, og der har også været visse ombygninger efter færdiggørelsen i 1508.

    Når man besøger katedralen, kan man nyde et smukt interiør med blandt andet kirkens alter fra 1474-1477, der regnes som et af Slovakiets formeste kunstværker fra middelalderen. Alteret består af to dekorerede vinger, der hver indeholder seks gotiske malerier, og et fint dekoreret midterstykke. Der er også en del andre seværdige altre i kirkerummet.

    Man kan også se det romansk-gotiske dåbskapel fra 1300-tallet. Det er det ældste monument, der er bevaret i katedralen. Det kommer fra den gamle kirke, der var forgængeren til nutidens katedral. Bag alteret er der seværdige glasmosaikvinduer. Udvendigt kan man lægge mærke til de gotiske portaler og Sigismunds Tårn/Žigmundova veža, der fik påbygget en rokokotop efter en brand i 1775.

     

    State Theatre, Kosice

    Košice Statsteater
    Národné divadlo Košice

    Národné divadlo Košice er Košices smukke nationalteater, der ligger centralt på hovedgaden Hlavná ulica på det sted, hvor byens middelalderlige rådhus engang lå. Det er byens fineste scene, og teatret er hjemsted for teateropsætninger, balletforestillinger og operaer.

    Den første teaterbygning på stedet blev opført i 1788, og der blev kun spillet på tysk i begyndelsen og fra 1816 også på ungarsk. Teatret blev lukket i 1894, og derefter blev det nuværende teater opført 1879-1899 i smuk nyrenæssance med et interiør, der er lige så fornemt som den ydre udsmykning.

    Det var de ungarske arkitekter Adolf Láng og Antal Steinhardt, der designede teatret. Det blev åbnet i 1899, og der blev kun spillet på ungarsk indtil 1918, hvor tjekkiske og slovakiske skuespillere kom til teatret. Siden da har repertoiret udviklet sig til også at dække opera og ballet i de smukke rammer.

     

    Jakabs Palads
    Jakabov Palác

    Jakabov Palác eller Jakabs Palads er navnet på en stor og nærmest slotsagtig residens, som arkitekten og bygmesteren Péter Jakab opførte som sit hjem. Arkitekten designede huset i eklektisk stil med nygotiske elementer, og residensen stod færdigbygget i 1899.

    Palæet tilhørte Péter Jakab indtil hans død i 1903. Da familien Jakab flyttede fra Košice i 1908, solgte de bygningen til Hugo Barkányi. Senere, da Košice blev befriet af den sovjetiske hær i 1945, blev bygningen en overgang residens for landets præsident, Edvard Beneš, og den blev byens ejendom.

     

    Hlavna ulica, Kosice

    Hovedgaden
    Hlavná ulica

    Hlavná ulica er navnet på Košices hovedgade. Det er en gade, hvor man rigtigt kan opleve byens arkitektur, historiske bygninger og dagligliv for de mange folk, der går ture her. Det er også her, byens katedral ligger som gadens centrum, og hvor der er mange andre seværdigheder, butikker og restauranter.

    Gaden forbinder pladserne Námestí osloboditeľov og Námestí Maratónu mieru. Store dele af Hlavná ulica er en gågade, og der er flere parker og springvand på gaden, hvor byens musikspringvand er det mest kendte.

    Hlavná ulica var en plads i middelalderen, og pladsens omrids fra den tid kan stadig ses i gaden i dag. Gaden har også båret mange navne gennem årene. Den var blandt andet opkaldt efter Vladimir Lenin fra 1949 til 1990.

    Når man går en tur af hovedgaden, kan man se domkirken Dóm svätej Alžbety som den centrale og dominerende bygning. Man kan også se pestsøjlen Immaculata, der blev rejst i 1723, og den smukke teaterbygning Štátne divadlo Košice som nogle af de fineste opførelser.

Andre seværdigheder

    Immaculata, Kosice

    Immaculata

    Immaculata er en pestsøjle, som blev rejst i 1723 i taknemlighed over afslutningen af den pestepidemi, der hærgede Košice i 1709-1710. Den 14 meter høje søjle har en Jomfru Maria-figur på toppen og statuer af Sankt Josef, Sankt Sebastian og Sankt Ladislaus omkring søjlen.

    Det var kunstneren Tomas Tornayosi og billedhuggeren Griming, der udarbejdede henholdsvis basen og skulpturen på monumentet, der er byens mest imponerende fra den barokke periode.

    Immaculata er omkranset af et hegn, hvor der også er statuer. De blev produceret af billedhuggeren Hild og forestiller Sankt Gabriel, Sankt Elizabeth af Ungarn, Sankt Margita, Sankt Michael og Sankt Barbara.

     

    Mikluš Fængsel
    Miklušova väznica

    Miklušova väznica er et forhenværende fængsel, der var indrettet i to gotiske huse gennem 1600-1900-tallene og anvendt til både indsættelser af fanger og til tortur. I dag er der historiske udstillinger i bygningerne, der er en del af Det Østslovakiske Museum/Vychodoslovenske Muzeum.

    De gotiske borgerhuse stammer fra 1200-1300-tallene, og mange år efter de blev indrettet som fængsel, blev husene opkaldt efter Franz Miklóssy, der var vagtchef på stedet fra 1861 til 1889. Fængselsfunktionen sluttede i 1911, hvorefter husene blev taget i brug som museumslager.

     

    Urban Tower, Kosice

    Skt. Urban Tårn
    Urbanova veža

    Urbanova veža er et tårn, der stammer fra 1300-tallet, hvor det blev bygget som klokketårn for Sankt Elisabeth Katedral/Dóm svätej Alžbety. Dengang blev tårnet opført i gotisk arkitektur, hvilket ændrede sig med en ombygning i renæssance i 1628. Siden da er Urbanova veža dog blevet ombygget og rekonstrueret flere gange. Der blev bygget arkader rundt om tårnet i starten af 1900-tallet, og kan man man se gravsten fra 1300-1400-tallene.

    Tårnet har navn efter Sankt Urbans Klokke, der hænger i tårnet. Klokken blev med sit navn dedikeret til Sankt Urban, der var biskop i Rom og vinbøndernes skytshelgen. Klokken blev støbt i 1557, og den kan i dag ses stående foran tårnet. I tårnet har der siden 1996 hængt en kopi af den oprindelige klokke.

     

    Det Østslovakiske Museum, Kosice

    Det Østslovakiske Museum
    Východoslovenské múzeum

    Východoslovenské múzeum, der er Det Østslovakiske Museum i Košice, er et museum, hvor man kan se nærmere på interessante udstillinger om historie, kunst, arkæologi og andet fra regionen. Museet blev grundlagt i 1876, og det var derved et af landets første museer. Dengang var det under navnet Det Nordungarnske Museum/Felső-Magyarországi Muzeum, idet landegrænserne var anderledes på det tidspunkt.

    Východoslovenské múzeum ligger i forskellige bygninger. Hovedbygningen blev opført i begyndelsen af 1900-tallet som den første opførelse til museumsformål i Košice. Ved hovedbygningen på pladsen Námestie maratóncov kan man se en gammel trækirke fra 1741, der tidligere stod i landsbyen Kožuchovce. I dag står kirken i en lille park. På museets afdelinger kan man både nyde permanente tematiske udstillinger og skiftende udstillinger.

     

    Old Town Hall, Kosice

    Det Gamle Rådhus
    Stará radnica

    Stará radnica er Košices gamle rådhus, der blev opført 1779-1780. Det står på byens hovedgade, og der er fornemme rum og sale, som skulle repræsentere borgmesteren og byen. Man kan også se Košices byvåben på den smukt udsmykkede facade.

    Der stod oprindeligt to byhuse på dette sted fra slutningen af 1200-tallet. I begyndelsen af 1600-tallet blev de forbundet og anvendt som rådhus, indtil det nuværende byggeri blev opført. Stará radnica var i brug til 1928 som rådhus, og stedet bruges i dag til repræsentative formål.

     

    Sankt Michaels Kirke, Kosice

    Sankt Michaels Kirke
    Kostol svätého Michala

    Kostol svätého Michala er en gotisk kirke, der menes bygget i 1300-tallet. Ved opførelsen var kirken et kapel på den kirkegård, der lå på stedet for en del af Košices nuværende hovedgade. Kapellet fik status af kirke i 2006, da en nødvendig rekonstruktion stod færdig.

    Historisk fungerede det lille kapel som en slovakisk kirke, mens den nærliggende katedral var tysk og ungarsk. Indvendigt kan man opleve et smukt kirkerum, hvor man blandt andet kan se et smukt alter og nogle fine glasmosaikvinduer.

     

    Dolna Brana, Kosice

    Den Nedre Port
    Dolná Brána

    Dolná Brána er en bevaret del af Košices gamle befæstninger og bymure, som oprindeligt blev bygget i 1200-tallet. Dolná Brána betyder Den Nedre Port, og ruiner blev gravet frem i 1990erne og er i dag åbne for besøg under byens hovedgade, Hlavná ulica.

    Det underjordiske arkæologiske område blev opdaget, da man omlagde fortovet på Hlavná ulica, og på den måde fandt man ved et uheld rester af den oprindelige indgang til byen. Siden da har man etableret et spændende arkæologisk museum under gadeniveau.

Ture fra byen

    Levoca, Slovakiet

    Levoča

    Levoča er en smuk slovakisk by med en bevaret bymur, renæssancebygninger og en gotisk kirke med verdens højeste alter i træ, som blev lavet af mesteren Paul af Levoča. Det er en by, der kendes i skriftlige kilder fra 1249, og Levoča lå på korsvejen mellem flere handelsveje. Sammen med diverse privilegier gav det vækst og velstand i byen.

    I 1400-1500-tallene toppede Levočas udvikling, og der blev opført mange bygninger i denne periode. Senere vendte udviklingen som fx, da jernbanen til Košice blev anlagt uden om byen i 1871. Byens mange gamle bygninger blev dog bevaret, og i 2009 blev Levoča optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

    I dag ligger hele Levočas centrum som en samlet seværdighed. Pladsen Námestie Majstra Pavla er byens centrum, og her kan man se de mest berømte arkitektoniske monumenter. Sankt Jakob Basilika/Bazilika svätého Jakuba og det gamle rådhus, Historická radnica, som går tilbage til 1400-tallet, er to af de smukke bygninger her.

     

    Prešov

    Prešov er en by i det østlige Slovakiet, som blev etableret af tyske bosættere i årene efter det mongolske invasion i 1241. I den følgende århundreder blev Prešov en væsentlig handelsby, der ofte lå i grænseegne mellem datidens skiftende riger, og det udviklede byen. Senere blev der udvundet salt, der styrkede byens økonomi. Som et historisk kuriosum var det også i Prešov, at den kortlivede slovakiske sovjetrepublik blev udråbt i 1919.

    I dag er Prešov den tredjestørste by i Slovakiet, og den har en smuk gammel bydel med hyggelige gader og fine pladser. Langs den centrale gade, Hlavná, kan man se kirken Konkatedrála svätého Mikuláša, der blev opført i midten af 1300-tallet og senere ombygget. På pladsen rundt om kirken kan man se et smukt byrum med mange fine huse, og det gælder også i alle sidegaderne i denne del af byen.

    Læs mere om Prešov

     

    Spissky Hrad, Slovakiet

    Spiš Borg
    Spišský hrad

    Spišský hrad er en kolossal borgruin, der ligger på toppen af en bakketop ved den slovakiske by Spišské Podhradie. Borgen blev bygget i 1100-tallet, og den var det politiske og administrative centrum i den ungarske region Szepes. Borgen var ejet af de ungarske konger indtil 1464, hvorefter forskellige familier ejede borgen, før den overgik til staten i 1945.

    Borgen blev gennem århundrederne udvidet flere gange, hvor bosættelsen løbende blev gjort større og stærkere befæstet. De sidste beboere forlod residensen på Spišský hrad i starten af 1700-tallet, og borgen blev ødelagt af en brand i 1780. Borgen er blevet delvist rekonstrueret siden da, og den er i dag optaget på UNESCO’s verdensarvliste.

     

    Slovakiets Paradis Nationalpark
    Národný park Slovenský raj

    Národný park Slovenský raj er en nationalpark, hvis navn betyder Slovakiets Paradis Nationalpark, og det er der en god grund til.
    Paradiset er nemlig en nationalpark med en særdeles smuk og varieret natur med utallige muligheder for vandreture. Man kan gå på klipper, ved søer og vandfald og i store skove.

    Nationalparken har en størrelse på knap 200 km2, og den første del af parken blev allerede udlagt som naturområde i 1890. Navnet Slovenský raj er blevet benyttet siden 1921, og et af mange naturlige højdepunkter er isgrotten Dobšinská ľadová jaskyňa, der sammen med af grotter har status af UNESCO-verdensarv.

    Der er flere måder at besøge Národný park Slovenský raj på. Čingov og Podlesok ligger mod nord, og Dedinky ligger mod syd. De er alle gode udgangspunkter for fx en vandretur ad parkens flere hundrede kilometer vandreruter. Ud over den interessante isgrotte er kløften Suchá Belá er af de mest besøgte steder.

     

    Strbske Pleso, Slovakiet

    Tatrabjergene
    Vysoké Tatry

    Vysoké Tatry er det slovakiske navn for de høje Tatrabjerge. Det er nogle fantastisk smukke bjerge, der rejser sig til en højde på 2.655 meter med toppen Gerlachovský štít. Bjergkæden ligger på grænsen mellem Slovakiet og Polen med hovedparten i den slovakiske natur, og den har 29 toppe, der er over 2.500 meter høje.

    Der er mange dejlige oplevelser i Vysoké Tatry, hvor man både kan nyde synet af bjergene på afstand eller tage på ture i området. Byerne Vysoké Tatry og Tatranská Lomnica er gode steder at starte. Fra Tatranská Lomnica kan man tage en svævebane til 2.634 meters højde på Lomnický štít, der er bjergkædens næsthøjeste top.

    Med svævebanen kan man for alvor komme op i højderne, men der er også mange andre naturoplevelser. Den nok mest berømte er bjergsøen Štrbské pleso, som ligger uforglemmeligt smukt i landskabet med en højde på 1.347 meter over havet. Er man på vandretur i Vysoké Tatry, kan man også gå til søen Popradské pleso, der er et af områdets andre populære udflugtsmål.

     

    Bardejov

    Bardejov er en mindre by, der byder på et smukt centrum med byens gamle markedsplads som midtpunkt. Bardejovs kendes fra kilder tilbage til midten af 1200-tallet, og gennem årene udviklede byen sig til et vigtigt sted for handlen med Polen, og byen var hjemsted for mange købmænd og håndværkere. Denne periode sluttede med krige, sygdomme og andre ulykker i 1500-tallet.

    Fra 1700-tallet kom der igen vækst i Bardejov, hvor man istansatte de gamle byhuse, og hvor man igen byggede nyt. 1800-tallets industrialisering og jernbaner nåede også til området, og det gav ny vækst i Bardejov, som i år 2000 blev optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv grundet dens velbevarede, befæstede middelalderby.

    Man kan gå en dejlig tur i Bardejovs centrum, hvor det naturlige centrum er markedspladsen, som i dag hedder Rådhuspladsen/Radničné námestie. Her kan man se mange karakteristiske gavlhuse, Bardejovs rådhus og Sankt Ægidius Kirke/Bazilika svätého Egídia, og der er bymure omkring området, og dem kan man blandt andet se vest for Radničné námestie.

     

    Trækirker i den slovakiske del af Karpaterne
    Drevené chrámy v slovenskej časti Karpatského oblúka

    I den slovakiske del af Karpaterne blev der bygget en række kirker i 1500-1700-tallene, som i dag har fået status af UNESCO-verdensarv. Kirkerne er smukke og ganske forskellige fra sted til sted, og en tur til kirkerne er en interessant historisk, kulturel og arkitektonisk oplevelse.

    Der er i alt ni kirker, som er en del af verdensarven, og af dem ligger hovedparten i realtiv nærhed af Košice. Det drejer sig om trækirkerne i Hervartov, Ladomirová, Bodružal, Kežmarok og Ruská Bystrá. Kirkerne tilhører forskellige menigheder, og kirken i Hervartov er romersk-katolsk, men den i Kežmarok er protestantisk. De resterende kirker i Bodružal, Kežmarok og Ruská Bystrá er græsk-katolske.

    Fælles for de fleste kirker er, at de ligger i landlige omgivelser. Undtagelsen hertil er Artikulárny kostol v Kežmarku, der ligger midt i byen Kežmarok. Kirkernes størrelse varierer, og det samme gør arkitekturen. Har man mulighed for at besøge flere af kirkerne, er det en god idé for at opleve de hyggelige kirkerum, hvori der er stor variation i indretning og udsmykning.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn

    Zoologisk have

    Zoo Košice
    Široká 31, Košice-Kavečany
    zookosice.sk

     

    Teknik

    Slovenské Technické Múzeum
    Hlavná ulica 88
    stm-ke.sk

     

    Bobslæde

    Bobovka
    Kavečany 346
    bobovadrahake.sk

     

    Børnejernbane

    Detská Historická Železnica
    Čermeľská cesta, stanica Čermeľ
    detskazeleznica.sk

     

    Rebklatring

    Tarzania Alpinka
    Čermeľské údolie, Sever
    tarzania.sk

     

    Badeland

    Aquacity Poprad
    Športová 1397, Poprad-Spišská Sobota
    aquacity.sk

Gode links