Site logo
Se på kortet
  • Cathedral of Saint Julian of Le Mans, Place Saint Michel, Le Mans, Frankrig

Læs om byen

Le Mans er en by i det nordvestlige Frankrig, der af de fleste nok kendes for sit prestigefyldte motorløb, der køres gennem 24 timer hvert år. Løbet er en god grund til at besøge Le Mans, der også er en gammel by, hvis historie strækker sig tilbage til den romerske tid under navnet Cenomanus. Byen blev romersk i år 47 f.Kr., og den lå i provinsen Gallia Lugdunensis. Romerne byggede blandt andet et amfiteater, der stadig kan ses, og termer. Le Mans blev også omsluttet af bymure fra 200-tallet.

I 400-tallet blev byen romersk bispesæde, og i det følgende århundrede startede man opførelsen af Le Mans’ katedral, der i færdig udgave blev indviet i 1120. Blot tretten år senere blev senere kong Henrik II født i Le Mans, og i de følgende århundreder var der kampe mellem Frankrig og England i regionen. Under den senere industrialisering kom jernbanen til byen, hvor produktionen af tobak og køretøjer kendetegnede udviklingen. I 1923 blev den første udgave af byens berømte motorløb kørt, og det har siden da været med til at definere byen, der i dag har cirka 150.000 indbyggere.

Der er flere ting at se og opleve i Le Mans, hvor byens gamle del emmer af god atmosfære. Bydelen hedder Cité Plantagenêt, og rundt om den ligger Le Mans’ gamle mure, der står usædvanligt velbevarede med en stor del af de gamle fæstningstårne og partier af murene, der blev opført mellem 280 og 295. I Cité Plantagenêt kan man blandt andet se en del bindingsværkshuse fra middelalderen og flere af byens større kendte bygningsværker, og hele bydelen inklusive de gamle bymure er nogle af de mest berømte seværdigheder i Le Mans.

Le Mans byder også på smukke kirke med domkirken Cathédrale Saint-Julien du Mans som den vigtigste. Byggetiden varede fra 500-tallet til 1400-tallet, og kirken stod færdig i en kombination af romansk og gotisk arkitektur. I kirkerummet på den 134 meter lange katedral kan man blandt andet se nogle imponerende glasmosaikker. Man kan også se Notre-Dame de la Couture og Notre Dame de Sainte Croix i Le Mans. I byen kan man også gå nogle dejlige ture i den botaniske have, Jardin des Plantes du Mans, der blev anlagt i årene 1867-1870 af Jean-Charles Adolphe Alphand, der også stod bag anlæg som Bois de Boulogne og Bois de Vincennes i hovedstaden Paris.

Ture fra byen

    Château d'Angers, Angers

    Angers

    Angers er en by i departementet Maine-et-Loire i det nordvestlige Frankrig. Den er en gammel by og militærforlægning, men det var i 1200-1400-tallene, at Angers for alvor voksede, og det var også i begyndelsen af denne periode, at byens mure senest blev udbygget. Herefter gik der dog til 1800-tallet, før Angers voksede ud over middelalderbyen.

    I 1791 blev Place du Ralliement etablerede som den nye centrale plads i Angers. Det skete på et, hvor der før den franske revolution havde ligget tre kirker. Rundt om bykernen blev der anlagt boulevarder i stedet for middelaldermurene, da de blev sløjfet, og derved kunne byens harmonisk brede sig.

    Man dog fortsat se bevarede dele af den gamle befæstning i Angers. Det gælder ikke mindst borgen Château d'Angers, der ligger langs Maines sydlige bred med fæstningstårne og solide mure. Residensborgen blev etableret af Anjous hertuger i 800-tallet, og den blev udbygget til den nuværende størrelse i 1200-tallet.

    Læs mere om Angers

     

    Place Plumereau, Tours

    Tours

    Tours er en by i det vestlige Frankrig, som ligger langs floden Loire. Byen var historisk en gallisk by, der efter Romerrigets erobring af regionen blev kaldt Turonensis eller Caesarodunum. I 300-tallet var Martin af Tours biskop i byen, og hans grav i byen har siden da været et pilgrimssted. Tours’ status som vigtigt kirkeligt center blev understreget ved, at der blev holdt konciler i Tours i 461, 567 og 755.

    I 732 blev Slaget ved Tours, der også kaldes Slaget ved Poitiers, udkæmpet i området, og her vandt Karl Martell slaget, der blev et vendepunkt i det kristne Frankerriges kamp mod muslimske erobrere. I de følgende århundreder blev Tours flere gange plyndret af vikinger. Byen voksede løbende, og der blev bl.a. udviklet en stor tekstilindustri, som dog forsvandt igen efter konsekvenserne af Nantes-ediktets tilbagekaldelse i 1685. Tours vedblev at være et regionalt centrum, der under 2. Verdenskrig led stor skade.

    I dag kan man gå nogle hyggelige ture langs Loire og i Tours’ gader i den gamle bydel, som ligger syd for floden. Det moderne centrum ligger langs Rue Nationale, der går mod syd fra Place Porte de Loire. Langs gaden ligger bl.a. kirken Église Saint-Julien, der blev opført som en romansk kirke fra 1240.

    Læs mere om Tours

     

    Chartres, Frankrig

    Chartres

    Chartres er en by i Nordfrankrig, som ligger ved floden Eure. Dens historie går tilbage til galliske stammer, og allerede dengang var den en vigtig by. Byen blev romersk i 51 f.Kr., og under navnet Carnutum blev den bispesæde i 300-tallet. Senere blev Chartres regional hovedstad, og gennem 900-1000-tallet belejrede og brændte normanner Chartres.

    Kong Filip IV erhvervede grevskabet Chartres i 1286, og byen blev en betydeligt center for undervisning i middelalderen. I 1528 blev Chartres til et hertugdømme, og i 1594 blev kong Henrik IV kronet i Chartres’ domkirke som den eneste konge, der ikke blev kronet i Reims. Nogle århundreder senere led Chartres betydelig skade under 2. Verdenskrig.

    I dag kan man gå på opdagelse i Chartres’ bymidte, hvor der er flere seværdigheder ud over nogle stemningsfulde gader og pladser. I Rue de la Mairie ligger byens rådhus fra 1600-tallet, og herfra kan man gå ad de smalle gader til fx den smukke markedspavillon på Place Billard. Man kan også se flere seværdige kirker i byen som fx Église Saint-Pierre fra 1100-1300-tallene og Église Saint-Aignan fra 1500-tallet.

    Læs mere om Chartres

Tilmeld dig vores nyhedsbrev