Se på kortet
Lunds domkyrka, Kyrkogatan, Lund, Sverige
Læs om byen
Lund er en by i Skåne i det sydlige Sverige. Byen emmer af historie, og den er en af det nuværende Sveriges ældste byer. Den blev grundlagt som købstad af Danmarks kong Knud den Store i slutningen af 900-tallet, og han etablerede bl.a. et møntværk. Det var således en vigtig by fra begyndelsen, og en kort overgang gjorde kong Erik Emune den til Danmarks hovedstad i 1130erne, og der kom betegnelsen Metropolis Daniæ.
I 1104 var Lund blevet sæde for den nordiske ærkebiskop, og her boede op mod 4.000 indbyggere. Fra 1300-tallet mistede Lund betydning ift. handel, idet havnebyen Malmø havde en bedre beliggenhed. Lund fortsatte dog som kirkeligt og uddannelsesmæssigt centrum. I 1658 blev Lund svensk med Freden i Roskilde, og en forsvenskning begyndte. I midten af 1800-tallet kom jernbanen til byen, og en større industrialisering udviklede herefter Lund.
I dag er Lund en spændende by med flere seværdigheder i det hyggelige bycentrum. Her kan man fx se Lunds Universitet, der blev grundlagt i 1666, som er en institution, der blev etableret som en del af den brutale og traktatstridige forsvenskning, der skete i de tabte danske Skånelande efter 1658.
Den smukke hovedbygning blev opført i 1882 efter arkitekten Helgo Zettervalls tegninger. I den danske tid havde der dog været en forløber til universitetet i form af Akademiet i Lund, Studium Generale, der i sin tid blev grundlagt i 1425. En anden kendt uddannelsesinstitution er Katedralskolen, der blev etableret i 1085 af Knud den Hellige, og den er derved den ældste skole i det daværende Danmark.
Lund Domkirke står som den mest berømte seværdighed i byen. Kirken blev opført fra omkring år 1100 efter ikke mindst donationer fra Knud den Hellige. I 1145 stod den oprindelige kirke færdig, og af den er apsis og krypten bevaret til i dag. Kirken var vigtig i den danske middelalder, og mange møder blev holdt her. Flere begivenheder fandt også sted her; fx Anders Sunesens kroning af Valdemar II Sejr.
Begge deltog i øvrigt i korstoget til Estland i 1219, hvor Dannebrog faldt ned fra himlen den 15. juni. Anders Sunesen ligger begravet i tværskibet, mens den sidste danske biskop, Peder Winstrup, blev begravet i krypten. Domkirkens nuværende tårne stammer fra en ombygning foretaget af Helgo Zettervall i slutningen af 1800-tallet. De afløste de middelalderlige, og med en højde på 65 meter er de et markant indslag i byens silhuet.
Der ligger også flere interessante museer i Lund. Som gammel universitetsby er der gennem tiden blevet etableret flere samlinger som man fx kan se på Historiska Museet, der udstiller arkæologiske og etnografiske samlinger. Museet er indrettet i huset, der blev opført 1840-1845 som residens for byens biskop, men som aldrig blev taget i brug som sådan.
I byen kan man også besøge Biologiska Museet, som har botaniske, entomologiske og zoologiske samlinger, og i Lund ligger der også en botanisk have med mange smukke anlæg. Det er også muligt at se svensk og nordisk samtidskunst i Konsthallen. Man kan naturligvis også blot nyde en gåtur i middelalderbyens strøggader som fx Lilla Fiskaregatan, Stora Södergatan, Bytaregatan og Skomakaregatan.