Se på kortet
Domplatz, Domplatz, Magdeburg, Tyskland
Læs om byen
Magdeburg ligger smukt ved Elbens bredder og er en by med mange seværdigheder, skønne parker og en rig historie, der kan ses og opleves flere steder i centrum. Byen kendes naturligvis også for Magdeburgrettighederne, der var en samling bylove med stor indflydelse på styret i mange europæiske byer.
Domkirken dominerer Magdeburgs skyline, og den er en af byens mest berømte bygningsværker. Kirken blev grundlagt af den tysk-romerske kejser Otto I, der i dag ligger begravet i domkirken. Han etablerede Magdeburg som den populært sagt første hovedstad i det tyske område, og det smittede af på byen gennem århundreder.
Der er flere gamle kirker og klostre i Magdeburg, der også er kendetegnet ved smukke og spændende byggerier fra nyere tid. Man kan opleve mange eksempler fra gründerzeit-tiden og fra DDR's prægtige 1950er-arkitektur. Det er også i Magdeburg, man kan nyde Friedensreich Hundertwassers sidste projekt, Grüne Zitadelle.
I dag er Magdeburg hovedstad i staten Sachsen-Anhalt, og der er meget at se i omegnen af byen. Der er ikke langt til det spændende vandvejkryds, hvor en kanal krydser Elben. Bjergkæden Harzen med de hyggelige byer er der heller ikke langt til, lige som man også køre komme nemt til Bauhaus i Dessau, byen Halle og Luthers Wittenberg.
Topseværdigheder
Magdeburg Domkirke
Magdeburger Dom
Magdeburger Dom er byens domkirke, og den hedder officielt Dom zu Magdeburg St. Mauritius und Katharina. Kirken står som den dominerende bygning i Magdeburgs skyline med tvillingetårnene, som kan ses fra lang afstand. Den oprindelige kirke på stedet blev grundlagt i 937 som et abbedi med finansiering fra kong Otto, der senere blev tysk-romersk kejser. Ottos kirke blev opført med blandt andet anvendelse af søjler, som kongen havde erhvervet fra Det Vestromerske Rige.
Otto udvidede kirken i 955, og kirken fik status af katedral. I 968 gjorde kejser Otto katedralen til ærkebispesæde på trods af beliggenheden på den østlige grænse af riget. Dette skyldtes planerne om udbredelsen af både kristendommen og Det Tysk-Romerske Rige mod øst. Planerne blev ikke fuldført, og Otto døde i 973, hvorefter han blev begravet i katedralen ved siden af sin hustru, der var gået bort i 946.
Domkirken gik til grunde ved en brand i 1207, og ærkebiskop Albrecht I von Käfernburg besluttede at nedrive stort set alle de bevarede dele for i stedet at opføre en ny katedral. Branden i 1207 ødelagde også kejserpaladset, der lå umiddelbart nord for domkirken. Der stod også en anden kirke ved siden af domkirken, som brændte ned, og ruinen af den blev anvendt som materialer til den nye domkirke.
Ærkebiskoppen var berejst og havde fundet inspiration i Frankrig til byggeriet af den nye domkirke, der blev Tysklands første gotiske katedral. Opførelsen af koret blev begyndt i 1209, og her var den romanske byggestil stadig tydelig. Efter nogle årtier blev den gotiske stil stadig mere dominerende i det store bygningsværk, der løbende blev udvidet i forhold til de oprindelige planer. Flere gange stoppede byggeriet, der dog stod færdigt i 1520, hvor korset blev sat på det nordlige tårn.
Kort efter færdiggørelse rullede reformationen. Martin Luther prædikede i domkirken i 1524, og herefter blev flere af områdets små kirker protestantiske. I domkirken blev den første protestantiske gudstjeneste holdt i 1567. Gennem de følgende århundreder blev Magdeburg blandt andet angrebet under Trediveårskrigen og givet til Napoleon, hvis franske tropper brugte domkirken som lager og staldbygning. Under 2. Verdenskrig blev domkirken heldigvis i det store hele reddet fra de allierede bombardementer af byen.
I dag kan man besøge domkirken, der byder på to tårne på cirka 100 meter i højden og et imponerende kirkerum, hvis dimensioner giver 32 meter til loftet. Man kan se det gotiske rum, men man kan også lægge mærke til overgangen fra romansk til gotisk arkitektur flere gange, hvor håndværkerne lærte gotikken under byggeriet. Man kan også se meget kunst i kirken som fx Ernst Barlachs Magdeburger Ehrenmal og naturligvis kejser Ottos grav som et højdepunkt.
Breiter Weg
Breiter Weg er Magdeburgs hovedstrøg, og gaden var tidligere bebygget med smukke palæer og borgerhuse i barok. Gaden var en af de flotteste barokgader i Tyskland indtil 2. Verdenskrigs ødelæggelser, der desværre gik hårdt ud over både gaden og Magdeburgs centrum. Gaden blev genetableret, og den forbinder Universitätsplatz i nord med Hasselbachplatz i syd. Undervejs passerer den byens centrum.
På trods af ødelæggelserne under krigen, er der meget at se langs Breiter Weg. Husene med numrene 178 og 179 er de eneste, der er bevaret i barok, og de står som eksempler på gadens fortid. I DDR-tiden blev gaden bebygget med meget nyt, og mod nord kan man se bygninger og byplaner fra den tid. Det er også her, Friedensreich Hundertwassers Grüne Zitadelle ligger, og mod syd er der mange smukke huse fra Gründerzeit-perioden.
Det Grønne Citadel
Grüne Zitadelle
Grüne Zitadelle er en bygning, der blev færdigbygget i 2005 som det sidste af kunstneren Friedensreich Hundertwassers mange store og berømte projekter. På stedet stod kirken Nikolaikirche indtil 1959, hvor kirkeruinen blev revet ned. Der blev i stedet opført et hus i plattenbau. Det var planen, at Hundertwasser skulle ombygge plattenbau-bygningen, men man valgte i stedet at opføre hans design som en smuk nybygning.
Som andre af den østrigske kunstners bygninger er Grüne Zitadelle en helt anderledes bygning end alle andre. Spir og tårne supplerer Magdeburgs gamle skyline, og materialer, former og farvespil er en fryd for øjet, når man kommer til værket. Man kan gå gennem indre gårdhaver og se Grüne Zitadelles skinnende gyldne kugler, duftende blomsterenge og dansende vinduer.
Magdeburgrytteren
Magdeburger Reiter
Magdeburger Reiter er en rytterstatue, der stammer fra midten af 1200-tallet. Den er et mesterværk i europæisk gotik, og den står i en slags lanterne sammen med to statuer af jomfruer. Oprindeligt havde rytterstatuen forskellige farver, før den blev forgyldt i 1600-tallet. Statuen står på pladsen Alter Markt, og den er en kopi af den originale, der kan ses på Magdeburgs kulturhistoriske museum.
Skulpturgruppen med Magdeburger Reiter blev udarbejdet i sandsten. Rytteren sidder oprejst på sin hest og parerer den med venstre hånd, mens højre hånd er strakt ud. Det fine tøj og kronen identificerer rytteren som hersker. De to kvindefigurer viser de jomfruer, der var en del af herskerens synlighed over for sit folk, og den ene af dem bærer et skjold, mens den anden har båret en flaglanse.
Tilstedeværelsen af Magdeburger Reiter skyldes, af Magdeburg i datiden var en vigtig grænseregion mod det østligere slaviske bosættelsesområde. Siden Otto I's tid havde der ligger en såkaldt kejserpfalz i byen ved Magdeburgs domkirke. Det vides ikke, hvem Magdeburger Reiter personificerer, men sammenhængen med kejserresidensen er åbenbar. Placeringen på byens gamle marked taler for, at rytteren er kejser Otto I.
Ulrichplatz
Ulrichplatz er en af Magdeburgs smukke pladser, hvor man kan se fine anlæg og smuk arkitektur fra den tidlige DDR-tid. Efter 2. Verdenskrigs bombardementer henlå der ruiner omkring pladsen, hvor den ødelagte Ulrichskirche også stod. Kirken gav navn til pladsen, men den blev revet ned i 1956 som en af i alt otte beskadigede kirker i årene efter 2. Verdenskrigs afslutning.
I stedet for de ødelagte bygninger valgte DDR-styret at bygge storladne boligkaréer. De blev opført i smuk stalinistisk arkitektur og indviet i 1951. Pladsen blev i denne tid anlagt som storslået paradeplads, hvilket man tydeligt kan se på den imposante stil. Siden DDR-tiden er pladsen blevet mindre med byggeriet af Ulrichshaus, der blev opført i 1998.